"Нова Зора" - брой 47 - 22 ноември 2011 г.

Сподели във Facebook
Бюджетът на Дянков - геноцидeн модел в действие
В България се живее зле. Казано открито - много зле. Само в последните година и половина основното ядене на безработните и бедните пенсионери - баничките - поскъпнаха два пъти. Властта, скрита зад удобния тезис за криза, „коли, беси, бие, псува и глоби народ поробен” (Хр. Ботев).
Тече парламентарната баталия за бюджета през 2011 г. Неговата съдба ще се реши от депутатите, народът няма да бъде питан. Основният довод е, че бюджетът може да бъде проумян само от незначителен брой професионални икономисти. В голяма степен това е така, но доводът автоматично изключва 98 % от депутатите, които и хабер си нямат от „висша” икономика. Пълното разбиране на бюджета изисква познаването на голям обем данни, които са достъпни само на Министерството на финансите. Това позволява на министъра на финансите да спекулира с информация, което се и прави, без мнозинството депутати дори да се усетят. Излиза, че обсъждането на бюджета се превръща в поредната лъжлива показност на гласност и откритост или че пак ще залъгват народа с „макроикономическа стабилност”, „балансиран бюджет” и ще продължават да го ограбват.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
ВЕКЪТ НА ЖИВКОВ
Уважаеми дами и господа, другарки и другари,
Вчера, докато готвих тезисите, към които ще се опитам днес да привлека вашето внимание, изпитах момент на страх – Боже мой, какво съм се наел да правя! Мислех да правя скромно изказване в хода на тази важна сама по себе си конференция, после идеята за изказване прерасна в идея за доклад, а сега пък – доклад, с който се открива конференция.
Темата е голяма, много голяма, много по-голяма от мен и от много други хора, които (като мен) също имат мнение за Т. Живков. Не е добре човек да не е съразмерен (интелектуално, нравствено и политически) на темите си. Но аз се успокоявам, че целта ми днес не е да реша въпроса за ролята на Т. Живков в новата история на България, и дори не да поставя този въпрос в академична светлина и в обективна, научна плоскост. Задачата ми е да очертая бегло само границите на проблемното поле – т.е., да огледам външно проблема, и то само в предварителен порядък. В този смисъл е неизбежен методологическо-установъчният (и затова – неминуемо абстрактен) характер на моите бележки за Т. Живков.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Енергийната мафия ни готви и такса "електромер"
Тъй като издевателствата на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН над препатилия българин стигнаха чак до ушите на Брюксел, обслужващото ги ДКЕВР “засега” няма да товари народа и с такса “електромер”. Невероятната вест съобщи лично председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, който в случая пак баламосва публиката с приспивната песен, че дори да се въведе и тази цинична такса, тя щяла да засегне само индустриалните потребители (предизвиквайки, естествено, покачването на цените на всички стоки и услуги по веригата). За битови нужди обаче, продължава със словоблудствата си Семерджиев, щяло да се запази досегашното положение. Междувременно той вече бе опроверган от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което качи на интернетната си страница проектозакон, в който се предвижда отпадане на забраната за въвеждането на такава такса.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Хроника на разрухата
Чиновници на ДНСК, държавния строителен контрол, започват масирана наказателна кампания за разрушаване на незаконосъобразно остъклените тераси по блоковете. На мушка са най-вече панелните квартали на София, Варна, Пловдив, Бургас и други големи градове. Там, където собствениците нямат резрешение, ще трябва сами да премахнат направеното. В момента само около 5 % от тези подобрения са с разрешение от съответната община. Че повечето остъклени тераси и балкони са незаконни, е повече от ясно. Но точно сега ли, в тая тежка криза и пред настъпващата свирепа зима, е моментът държавата да ни тормози и за това?
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Времето е прекрасен учител, но ни убива методично
Изминаха приблизително четири седмици от последните комбинирани избори „2 в 1”. Българските гласоподаватели гласуваха за президент на Р България и избраха своята местна власт. Интересното е, че въпросната изборна комбинация позволи да се анализират с цифри по-детайлно пред- и следелекторалните изявления на различните партии. Естествено, релефно изпъкнаха и някои съществени разминавания между декларираното и случилото се на терена.
Интересно е да се отбележи, че следизборните анализи в преобладаващата си част имаха за цел промиването на мозъка на средностатистическата електорална единица. Все пак основното, което очакваха с нетърпение и чуждестранните наблюдатели, бе електоралният резултат на БСП. Една немалка част от анализаторите предвиждаха пълен разгром на социалистическата партия. В началото на ноември, когато се появиха окончателните резултати от вота на българските граждани се оказа, че на практика срещу ГЕРБ остана една-единствена и съизмерима опозиционна партия - БСП. Социалистическата партия се представи достойно на президентските избори и двойката Плевнелиев-Попова получиха незначително предимство на втория тур. Калфин-Данаилов превъзхождаха многократно своите опоненти и затова гербаджиите съвсем съзнателно избягваха всякакви телевизионни дебати. Нямаше битка на идеи, а административният ресурс, с който разполага еднолично ГЕРБ, се оказа основният „програмен аргумент” на управляващите. Той изигра ролята на „последно десет” в окончателните изборни резултати. Точно като в любимата игра на премиера.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Партийното положение на "Цар Киро":
ГОЛЯМАТА ТАЙНА НА ГЕРБ
На 9 ноември 2011 г., дни след като внукът на Кирил Рашков се закани да съди българската държава за понесени материални щети, „империята отвърна на удара”. Полицаи и археолози, въоръжени с металотърсачи, започнаха обиски и разкопки в дворовете на три от къщите на „царската” фамилия в Катуница, останали незасегнати при размириците от края на септември. Тогава „царица Костадинка”, участвайки в някакво сутрешно радиопредаване, издаде голямата „циганска” тайна на днес управляващите: цар Киро бил член на ГЕРБ! (в. „Сега”/10.11.2011)
Ако е вярно, въпросът за безнаказаността на престъпната фамилия, който обществеността си задаваше след размириците, палежите и протестните шествия, последвали гибелта на двете момчета в Катуница, намери отговор. „Цар Киро” се е разпореждал като средновековен монарх именно защото е бил и член, и спонсор на ГЕРБ. И когато жандармерията, вместо да го арестува за убийство, го отведе и скри на безопасно място, нареждането може да е дошло само от върховете на МВР. Защо не и от самия министър Цветан Цветанов, който беше и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ? Като главен партиен строител на управляващата в момента партия, Цветанов със сигурност е знаел за „приноса” на циганския бос и е предприел всичко необходимо той да не издаде тайната за партийната си принадлежност. Ето защо, макар и в предизборен отпуск, Цветанов оцени високо бездействието на полицията в Катуница, въпреки че премиерът Борисов призна, че МВР е изтървало ситуацията.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Посещение на български деца в Москва
От 5 до 9 ноември т.г. деца от България, победители в руския детско–юношески конкурс „Аз помня! Аз се гордея!”, посветен на 70–годишнината от контранастъплението в битката под Москва, гостуваха на руската столица. Това стана възможно благодарение на всестранната помощ на фондация „Устойчиво развитие за България”, чийто председател е Станка Шопова. Това е организацията, която не само създаде условия и проведе националния етап на конкурса у нас, но осигури пътуването и пребиваването на победителите от България в Москва.
Учениците Ангел Николчев от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов”, град Враца; Георги Ангелов, от Нова Загора, ученик в Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Склодовска Кюри”, Сливен; Дочо Георгиев, възпитаник на Обединен детски комплекс „Св. Иван Рилски”, Казанлък и Екатерина Горанова от Природо-математическата гимназия „Яне Сандански”, в Гоце Делчев, придружавани от наградената учителка Валентина Димитрова от ПГЕЕ „Мария Склодовска Кюри”, в Сливен, и Таня Леонидова, редактор във в. „Учителско дело”, също и представител на Синдиката на българските учители, се докоснаха до богатата история на Русия и нейната столица.
Автор: Таня ЛЕОНИДОВА>> Пълния текст...
Северно Косово - Блокаж
Сръбското правителство загуби контрола над сръбското мнозинство в северната част на Косово. Пътищата там са барикадирани, а местните жители са в състояние на постоянно противопоставяне със силите на миротворците от НАТО, както и с полицейските части на ЕС. Сръбският президент Борис Тадич вече от доста време настоява пред кметовете на косовските сърби да отворят пътищата, от което на опозицията в Белград все повече й мирише на кръв. На кръвта на самия Тадич.
Пътищата в населената със сърби територия на Косово са блокирани от косовските сърби, които по този начин искат да осуетят разполагането на части на косовската полиция и на служители на косовската митница там, където се пресичат двете граници със Сърбия. За тях подобен акт би означавал на практика първа стъпка към приемането на независимостта на Косово обявена през 2008 г. В Косово в момента живеят около 120 000 сърби, от които около една трета са в северната му част. Останалата територия на Косово е населена и доминирана от албанците.
Автор: Сп.”Економист” >> Пълния текст...
Жив пред българската история
Според мен големите завоевания на Тодор Живков са в дейността му за укрепване на българската държава. По негово време България се модернизира качествено и като икономика, и като наука, образование и култура. Страната ни, според критерии на световно утвърдени социологически и статистически агенции, зае водещо или едно от водещите места в Европа и на Балканите като държава с мощно развиващи се промишленост и модерно кооперативно земеделие.
По износ на продукция държавата ни мереше ръст с развития Запад. Не без участието на Живков, България придоби огромен пазар за своите стоки, несравнимо по-значителен отпреди 1944 г. В СИВ, по линия на междусъюзното разпределение на труда, страната получи правото да развива най-модерни отрасли като роботостроене, новите информационни технологии и пр.
Автор: Проф. д-р Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Родолюбците в България не са свършили
Писмо-становище на ПП „Нова Зора” и редакционния съвет на в. „Нова Зора” до ръководството на Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България
Автор: Минчо Минчев>> Пълния текст...
Апостола ни завеща...
Книгата на Димитър Александров Йончев, доктор по история, излезе наскоро от печат, публикувана от изд. „ДИРУМ”. (Авторът на книгата „Апостолът ни завеща…” не бива да се бърка с проф. Димитър Трендафилов Йончев – български политик, виден функционер на БКП и БСП, един от създателите на Българската евролевица.)
“Апостола ни завеща” съдържа седем разработки, подчинени на темата заветът на Апостола на свободата към българите. Първата разглежда политическите тенденции на балканските държави през 19 в. и тяхното развитие до края на века и началото на 20 в. В нея авторът проследява пътя на формиране на националните доктрини и стратегически цели на Балканите: Мегали идеята на гърците и „Начертанието” на сърбите, целящи обсебване на български етнически територии, по това време намиращи се в рамките на Османската империя. Проследява се полагането на основите и развитието на стратегическото сътрудничество, подхода за привличане на Румъния и Черна гора в политиката им против българите и България.
Автор: “Зора”>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!