"Нова Зора" - брой 42 - 18 октомври 2011 г.

Сподели във Facebook
Разлог – болка моя! и надежда
 • Разказ за "чудесните" идеи и "делата чудни"
  на Любен Татарски, два мандата и половина кмет
  на град Разлог и депутат от партията на недосегаемите - ГЕРБ
 • Аз обичам своя град. И е малко да кажа, че ме боли за него. Боли ме като за жив човек. Като за близък, когото са наранили, когото са оскърбили, омерзили и ограбили. Сигурна съм, че като мен мислят хиляди. Разпознавам ги по очите: някои гледат под вежди, други – встрани. Трети само на ума си повтарят, че има Видовден и те ще го дочакат. Също като в онази китайска мъдрост, дето твърди, че ако имаш достатъчно търпение да стоиш на брега на реката, тя непременно ще довлече трупа на твоя враг.
  Но Разлог е пресичан от четири реки и вече 22 години разлогчани стоят на брега и чакат знамението да се случи. Не знаят обаче, че злото има седем живота и че се страхува само от истината, изречена на глас. А иначе се храни със страха, който глухо ръмжи в душите ни.
  Автор: Силвана ДИЛОВА>> Пълния текст...
  Предизборна есен в България:
  ПОЖАРИ, ШАШКИ, ДИМКИ И ДЕМАГОГИЯ
  Две седмици след убийствата и пожарите в Катуница, на 7 октомври 2011 г., пред Народното събрание в София бе извършен най-странният „терористичен акт” в цялата световна история: някой хвърли две димки срещу централния вход на парламента и остави на местопрестъплението сак с детски пистолет (фалшива бомба, според някои медии) и мобилен телефон. „Родната полиция” реагира светкавично - за разлика от Катуница - и залови „атентатора”, който се оказа без документи за самоличност и порядъчно пийнал. При разпита заяви, че е от Нова Зеландия и се казва Джон Смит. После се установи, че това е българинът Иван Пейчев от София. Впрочем, може да го изкарат и беглец от психиатрия, защото у нас още от „Под игото” е известно, че само лудите се осмеляват да протестират... Кой истински терорист ще вземе посред бял ден да заплашва, и то с димки, скъпите на всяко българско сърце „народни избраници”, часове преди да излязат в поредната платена „неочаквана ваканция”?За да не използват парламентарната трибуна за предизборна агитация срещу управляващите...
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Президентските избори – кръстопът на съдби
  На 23 октомври сме призовани да изберем президента и вицепрезидента на Република България, както и органите на местната власт. Имаме навика да казваме за всякакъв вид избори, че те са важни и дори много важни. Всъщност няма избори, които да не са важни. От друга страна, не можем да отречем, че има избори, които са наистина не просто важни или много важни, а направо съдбоносни. Такива избори са без съмнение изборите на 23 октомври.
  Нека уточня, че прилагателното „съдбоносни” отнасям към изборите за президент и вицепрезидент. В никакъв случай не искам, разбира се, да подценя значението на местните избори. Но в местните избори ние, левите и патриотични сили, няма как да претърпим опасно за страната поражение, ако изобщо претърпим поражение. Би ли могло да се смята, че сме претърпели поражение, ако например в 49 процента от населените места органите на властта са хора, избрани с нашата бюлетина. Напротив, това би бил сериозен успех, който предпоставя успехи и в бъдеще. Не така стои обаче въпросът за избора на президент и вицепрезидент.
  Автор: Велко ВЪЛКАНОВ
  почетен председател на ЦС на БАС
  >> Пълния текст...
  Голямата зала на община Ямбол –
  тясна за поддръжниците
  на инж. Стоян Проданов
  Именно в Деня на българската община – 12 октомври, коалиция „За Ямбол” представи официално кандидата за кмет на Ямбол инж. Стоян Проданов и кандидатите за общински съветници. Голямата зала на община Ямбол се оказа тясна, за да побере поддръжниците на коалицията, събрани на големия митинг-концерт под наслов „От Ямбол за Ямбол”.
  За да подчертаят своята подкрепа, на събитието присъстваха и представители на коалиционните партньори - Минчо Минчев (председател на ПП „Нова Зора”), Румен Воденичаров (зам.-председател на ПП “Нова Зора”), проф. Кръстьо Петков (председател на „Обединен блок на труда, български лейбъристи”), Александър Каракачанов (председател на „Зелена партия”), Минчо Спасов (председател на НДСВ – Ямбол), Елена Георгиева (председател на ЗС „Александър Стамболийски” – Ямбол), и председателят на Обществения съвет за развитие и просперитет на Ямбол Тодор Михайлов.
  Автор: Магдалена ГЕОРГИЕВА>> Пълния текст...
  Жив пред българската история
  Стори ми се ненормална и подозрителната промяна в отношението към Тодор Живков, протекла в течение на няколкото месеца след 10 ноември 1989 г. На пленума, на който освободиха Живков, от ЦК изрично му обещаха, че ще запазват уважението си към неговата личност, към позитивите в политическата му дейност. Обещано беше да се скъса със старата практика от “зрелия” социализъм на всеки стар лидер да му се организира линч. Случи се обратното.
  Почти веднага започнаха поголовни отрицания, приключили с решение на прокуратурата бившият държавен и партиен ръководител да бъде съден за престъпления, каквито бил извършил, злоупотребявайки с властта си. Това се обясняваше с новия демократичен климат, когато не бивало да се разтваря чадър над привилегированите властови особи. С най-обикновената си способност да сравнявам, започнах да правя паралели с убийството на Елена и Николае Чаушеску в Румъния. С горчив хумор си помислих колко “хуманна” е българската нова демокрация: прибягва към форми на опозоряването, а не към екзекутирането! Помислих също, че Живков и в този случай показа своята земна природа и политическа ловкост, като навреме напусна постовете си, за да не се наложи “народът” (по подобие на “румънския”) да го разстрелва в тъмна доба.
  Автор: Проф. д-р Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  "Верни на идеята"
 • Било и не било
 • Историята на човечеството е низ от възходи и падения: на родове, племена и племенни кланове, на обществени групи и прослойки, на класи и цели обществено-икономически ормации. Този пулсиращ ход винаги е бил провиждан от великите мислители, които по правило са били жестоко стъпквани от коварните и ретроградни сили , яхнали глупостта, алчността и мизерията на тълпите, за да се възцари отново мракът на материалната и духовна нищета. Така става по-лесно да се отговори защо не успя християнството; Спартак и величавото въстание на робите; Френската и Октомврийската революции, провъзгласили основните човешки права за свобода, равенство, братство и справедливост.
  И прословутият български преход разчиташе на крясъци, палежи, разруха и небивала агресия на сините „демократи”. Народаът бе стъписан, някои предпазливо се дръпнаха, други се уплашиха и се покриха, оправдавайки се пред съвестта си и своите близки„Разочарован съм, но си оставам верен на голямата идея...”
  Автор: Тодорка ЖЕКОВА>> Пълния текст...
  Отворено писмо
  до Росен Плевнелиев,
  кандидат за президент на Република България
  Уважаеми г-н Плевнелиев,
  Пиша Ви това писмо, за да Ви попитам публично, и пред очите на Вашите избиратели, дали наистина искате да сте президент на политическа партия “ГЕРБ”. Искам да Ви попитам същото и след като прочетете написаното, и да кажете искате ли да сте част от тази реалност?
  Питам Ви, искате ли да сте президент на партия, която организирано атакува несъгласните с нея, като заличава регистрациите им във фейсбук? Реших да попитам това, когато лично се убедих в наличието на подобна атака, довела до частично ограничаване на собствения ми профил. Не изключвам скоро изцяло профилът да пропадне, след като хиляди милиционери и активисти на ПП “ГЕРБ” организирано правят доклади, че разпространявам забранено съдържание. Докладите, разбира се, са фалшиви, но автоматизираният характер на системата позволява подобна манипулация. Искам да Ви попитам заставате ли зад подобни действия, които между впрочем, вече ликвидираха профила на един от основните Ви конкуренти - Меглена Кунева? Сигурно хората Ви не разбират какво сториха, но те просто заличиха от фейсбук една от най-известните български личности по света, комисар на годината, чието име е сред малкото, които носят позитиви за страната ни зад граница. Вие, г-н Плевнелиев, заставате и зад подобни действия?
  Автор: Добри БОЖИЛОВ>> Пълния текст...
  Да спрем диктатурата на ГЕРБ
 • Призив
 • Уважаеми съотечественици!
  България встъпи в предизборна кампания, която по признание на видни наши политици ще бъде арогантна, брутална, нагла и най-тежката и най трудната в последните двадесет години. Срещу БСП и нейните ръководства се води непрекъснато кампания, за да я дискредитират като главна политическа сила от опозицията. Нейните кандидати за президент и вицепрезидент, за кметове и съветници в общините са обект на шантаж, заплахи, подкупи и компромати, за да се откажат от битката в предстоящите избори.
  Народът ни е объркан, демотивиран, обезверен и отчаян. Повече от двадесет години бе лъган и манипулиран с големи обещания за по-добро настояще и бъдеще в името на „преустройство”, ”реформи” и „демокрация”, с което доведоха до пълна разруха селското стопанство, промишлеността, здравеопазването и образованието. Чрез т.нар. приватизация разграбиха и най крупните комбинати, заводи и предприятия, а българинът бе доведен до просешка тояга. За съжаление, демократичните сили на този етап са разпилени и трудно ще се справят с жадната за власт управляваща партия ГЕРБ, която ще се стреми на всяка цена да овладее и президентската институция и да разшири успеха си за овладяване на още повече окръжни центрове и кметове на общини.
  Автор: Дичо Дичев>> Пълния текст...
  Първо мислете, г-жа Попова!
  Пътят към ада е постлан с добри намерения, твърди старата английска поговорка.
  С нещо подобно се сблъскваме в момента, като слушаме предизборните идеи на кандидатите за държавен глава и неговия подгласник. Какво по-конкретно имаме предвид? Областните управители може да бъдат избирани пряко от народа, а не да се назначават от правителството. Тази стара идея възроди кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова миналата седмица на среща с ръководството на КНСБ. Според експерти, по този начин длъжността на губернаторите щяла да се натовари с нови функции и отговорности.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Правителството уби БДЖ
  Цяла седмица вече страната се тресе от скандалните разкритrия за изчезналите 1000 вагона на БДЖ. Това обаче е само върхът на айсберга, наричащ се пълна катастрофа на българският железопътен транспорт. Няма да коментираме подробностите. Само привеждаме за сведение на читаелите писмото на И. И, получено на имейл адреса на блога за железниците (rail.blog@abv.bg). Имейлът на читателя е анонимен, а самото писмо е публикувано в сайта Медиапул.бг.
  Служител съм на Български държавни железници – работата ми е по-важна от всичко и затова ще остана анонимен, но искам да споделя с вас нещо, което засяга хиляди хора – нещо, което тайно се договаря между синдикати, железници и министерство. На принципа „Има влак – има проблем, няма влак – няма проблем” нашите умни ръководители се канят да спрат 1/3 от влаковете в България според някакви безумни принципи печалба-загуба, без дори да отчитат, че по някои линии има ремонти и дори няма влакове, а автобуси.
  >> Пълния текст...
  Евразийството: истинската идея за Русия
  - Путин представи своя текст за Евразийския съюз. От само себе си се налага аналогия със статията на Дм. Медведев „Напред, Русия!”, чиито програмни моменти според някои потънаха в небитието. Какво мислите по този въпрос?

  - Връщането на Путин като президент за следващите 12 години не може да стане по модела, по който това се осъществи в първите два мандата, тъй като запасите от легитимност, получени през времето на втората чеченска кампания, при укрепването на териториалната цялост на Русия, които поддържаха рейтинга, харизмата и политическия авторитет на Путин, са изчерпани. Сега можем да кажем, че рейтингът му е почти занулен и стига само колкото да дойде на власт. Запасите от легитимност ще стигнат само за това.

  - И Путин обмисля как да укрепи авторитета си по-нататък?

  - Русия ще се сблъска с много сериозни стратегически предизвикателства. И следователно политическите технологии в духа на Владислав Юриевич Сурков * няма да помогнат за следващия етап на управлението на Путин. Това е епохата на технологиите вместо на идеологията, на пи-ар кампаниите вместо на стратегиите, на шлагерите и смешките вместо на националната идея. И това е съвсем очевидно. Ако Путин опита да продължи инерционния сценарий във вътрешната и във външната политика, крахът ще дойде бързо, тъй като сериозните предизвикателства на новия етап са несравнимо по-големи от онези, с които се сблъска преди и с които се пребори. За новия цикъл, а и за да се докаже, да получи легитимност, на Путин му е нужна нова стратегия.
  Аз съм дълбоко убеден, че единствената стратегия, която съответства на историческия момент, на новото съотношение на силите и като цяло – на общата ориентация на масите, това е евразийството. Именно то може да бъде пълноценната, истинската идея за Русия, а също и стратегия, към която следва да се придържаме.
  Автор: проф. Александър Дугин>> Пълния текст...
  Третото полувреме на отродителството
  Отминалият 11 октомври бе неработен ден в Македония. Съгласно закона за празниците, гражданите на републиката празнуваха т. нар. Ден на народоосвободителната война и антифашисткото въстание. На тържество по повод празника македонският президент Георге Иванов заяви, че мисията на управляващите е да вкарат Македония в голямото европейско семейство. Но за да не си помисли някой, че в Скопие нещо се е променило Иванов обяви недвусмислено: „Никой не може да навреди на конституционното име на Македония, както и на нашата идентичност. Не трябва признаване, нито потвърждение за това, което сме”. Или казано с други думи, македонизмът и занапред остава водещ за управниците край Вардар и те ще го следват без резерви. Като доказателство за тази политика в Македония от месец с пълна пара се снима игралният филм “Трето полувреме”. Действието се развива през 1942 г. и разказва за футболния мач между ФК “Левски” и ФК “Македония” от шампионата на обединената футболна лига на България.
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  "Псетата" на глобализма
  Наемничеството има изключително древни корени. Още от древността е известно, че египетският фараон Рамзес II използва значителен брой наемници. В античната епоха то е било разпространена практика на Римската империя, която широко използва наемници от така наречените федерати, т.е. от подчинени съюзници - страни и народи.
  Днес в условията, когато сме свидетели на действията на нова изключително хищническа форма на капитализма, наричана „турбокапитализъм“, „казино-капитализъм“, „корпокрация“ или „глобокапитализъм“, дошла на смяна на т.нар. държавно-монополистически капитализъм, се наблюдава рязко разширяване на наемничеството в специфичните форми най-вече на т.нар. частни военни компании (ЧВК).
  Днес, в обстановката на глобална криза и разширяваща се турбулентност, като следствие от създавания „управляван хаос“, темата за ЧВК става все по-актуална и важна... Какво представляват тези, както все по-често ги наричат, „псета на глобализма“, каква е целта на тяхното възникване и функциониране?
  Автор: Проф. д.ф.н. Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Нашият Пикасо...
  Ако някой читател си въобразява, че въпросът с култа към личността, по света и у нас, е решен през 1956 г., много се лъже. Защото култът към личността на Бойко Борисов е на път да удари в земята по всички показатели известните ни примери.
  Оказа се, че освен велик каратист, пожарникар, полицай, енергетик, магистралостроител и т.н., нашият премиер е и велик художник. Така поне излиза според министър Вежди Рашидов, който сравни Б. Б. с Гоген и Пикасо, и шефа на Съюза на българските художници. Двамата за малко не направиха Б. Б. почетен член на СБХ. Добре че се намери един доблестен човек - проф. Владислав Минеков, председател на контролно-ревизионната комисия на СБХ, който в гневно открито писмо обвини ръководството в слагачество и подмазвачество, непознати дори в най-черните години на “тоталитаризма”. Борисов се усети, че става за смях и отказа почетното членство. Но това е само едната страна на въпроса. Другата, истински тъжната и страшната е, че явно опортюнизмът е страшно дълбоко вкоренен в българската психология. Излиза, че българинът е винаги готов да се престарае в натягането пред силните на деня, дори без да има нужда. И така, без да осъзнава, сам създава диктаторите, които му надяват хомот.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  МВФ лее крокодилски сълзи за България
  Тежки години и десетилетия настъпват за пенсионерите и за цялото българско общество, лее крокодилски сълзи Международният валутен фонд (МВФ). Това е същата онази почтена глобалистка институция, чийто директорски борд така неуморно умуваше в разгара на световната финансова криза дали президентът на фонда Доминик Строс-Кан е в “конфликт на интереси”, като прелюбодейства със своята служителка Пирожка Наги, или не е в “конфликт на интереси”. След дълго умуване тяхната присъда бе твърдо “не”. А после дойде арестуването на Строс-Кан в САЩ с обвинение за опит за изнасилване.
  Но да се върнем към прокобите на МВФ за нашата страна. Само след няколко години, тюхкат се лицемерно неговите експерти, недостигът на пари за пенсии в България ще достигне 4 % от БВП. Дефицитът при здравеопазването ще е около убийствените 8 %. А по-нататъшната “перспектива” е през следващите десетилетия дефицитите да надхвърлят 15 %, което ще направи положението в страната катастрофално. Основната причина за задаващото се бедствие, обясняват мевефейските врачки и баячки, е нарастващият брой на хората в пенсионна възраст, както и растящата безработица. Според тях дефицитът в българския пенсионен фонд вече възлиза на 2 млрд. лв., а в НОИ само за тази години той ще възлезе на 290 млн. лв.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Алибито на взривовете
  На ненадминатия майстор на пропагандата д-р Йозеф Гьобелс принадлежи знаменитата фраза, че когато една лъжа се повтори 100 пъти, тя става истина. А още по-страшно става, когато в лъжата все пак има и елемент на правдоподобност.
  Подобен зловещ сценарий за покушения срещу опозиционни медии се разиграва в последно време в България, като този срещу редакцията на в. “Галерия”, и се стигне до последната, вече персонална атака - взривения джип на шефа на “Канал 3” Сашо Диков.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Залезът на Европа
  Някои тв канали безусловно лягат ничком пред властимащите. Например „Евронюс”, открито подкрепя най-реакционните кръгове на Запад. Други тв канали са по-независими, като например „Би Би Си” и френската „Тв 5”. В разгара на „битката за Триполи”, в края на август т.г., Евронюс направо квичеше за „падането на режима на Кадафи”, а кореспондентът на „Тв 5” (аз лично гледах предаването) заяви: „Т. нар. огнища на съпротивата на привърженици на Кадафи са много по-големи, отколкото е прието да се смята, като минавах през града, видях техните барикади”.
  Още по-независима е печатната преса. В статия на многотиражния „Нувел обсерватьор” за Белорусия (в разгара на шашармите около тази република) не само не се говореше за „последния диктатор в Европа”, но и текстът бе крайно неутрален, така може да се пише и за Италия, и за всяка друга държава...
  Автор: Александър СИВОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!