"Нова Зора" - брой 39 - 27 септември 2011 г.

Сподели във Facebook
"Модерният човек..."
 • У нас няма “слуги на закона”
 • Макар кампанията за предстоящите местни избори и избори за президент да се откри официално на 23 септември т.г., от месеци, с помощта на медиите, се води предизборна кампания пред очите на цялата нация, в нарушение на закона, който казва, че преди 23 септември нарушенията не са нарушения!
  Защо е така ли? Защото хората във властта, включително и претендентите за най-висшия пост в държавата по Конституция, се изявяват като управители, собственици, в най-добрия случай като експерти, но не и като слуги на закона и привърженици на реда!
  Позволяваме си да привлечем вниманието на онези среди в България, които все още четат и разсъждават, върху една-единствена кандидатура от десетките, поставени на тезгяха за избор. Тази на Росен Плевнелиев, тъй като тя е най-провокативна, лансира се не от партия с идеология и декларирани политически или морални ценности, а от личност, наричаща се ГЕРБ, която овладя публичното и политическо пространство в България с шепа съмишленици, по начин, извикващ асоциации със събития от 20-те и 30-те години на 20 век, когато Хитлер превзе властта в Германия с група активисти, двама от които в продължение на 15 години стояха плътно зад него – единият като шеф на полицията, а другият – на пропагандата.
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  100 години от рождението на Тодор Живков
  Жив пред българската история
  В началото на 1994 г. чрез Вяра Стефанова , бивша колежка от в. „Литературен фронт”, получих кратко писмо от Тодор Живков. Текстът му беше сдържан, но авторът му ме наричаше най-добрия критик на преустройството и на Михаил Горбачов. Четял редовно статиите ми във в. „Дума” и те му допадали. Канеше ме на среща на ул. „Секвоя”, където беше „заточен”. Писмото породи любопитството ми, а може би поблазни и самочувствието ми. Към Живков дотогава не изпитвах кой знае какви топли чувства.
  Автор: Проф. д-р Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Как отпразнувахме Независимостта
  От тазгодишния 22 септември българската “независимост” вече би следвало да има нов символ. И това е олющената, порутена, разпадаща се сграда на жп гара „Трапезица”, край Велико Търново, която удивително много прилича на сградата на днешна „суверенна” България. Също така олющена, порутена, разпадаща се...
  Този символ се роди от едно от „празничните” включвания на репортерката на БНТ 1, която съзнателно или не, направи най-разтърсващия си репортаж от града на Янтра. Защото за какво величие на случилото се преди столетие и за какво преклонение пред неговите творци може изобщо да се говори, когато точно сградите, пазещи паметта за станалото, се рушат пред очите ни?
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Оказването на "морално влияние"започна
  В култовия фейлетен “Бай Ганьо прави избори” главният герой се хвали, че съответният министър в София е дал указания на местния околийски началник на полицията “да окаже морално влияние върху избирателите”. Нашите читатели, които са учили добросъвестно уроците си навремето, веднага се сещат за какво става дума. Излезе, че от края на 19 век малко неща са се променили. Случката е такава - цивилни полицаи извиха ръцете и отнеха от кандидата за кмет на ЕНП Станка Тачева плакат, на който пишело: “Дразним ви, защото вече подписахте”. Датата е 21 септември, времето - откриване на обновения площад в Нова Загора в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов.
  Полициите отнели и още четири плаката на протестиращите от инициативния комитет “Свобода”. На плакатите пишело - “Прерязвате законите”, “Борисов, откраднахте ни площада”, “Вземете си Кольо, върнете ни площада” и “Батко и Братко, обичат Бате”, отнели и транспарант с името на инициативния комитет.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Ябълката на ГЕРБ
  Помните ли вица как един американски милиардер (Ротшилд, Форд или Рокфелер, все едно) обяснявал натрупването на състоянието си? Купил три ябълки, излъскал ги и ги продал по-скъпо; след това с парите купил шест ябълки, които отново излъскал и продал на по-висока цена. И т. н. , и т. н., докато натрупал първия милион... Към тази басня зевзеците у нас добавяха: „Накрая му съобщили, че е починала богатата му леля, на която той бил единствен наследник.”
  Нещо подобно правят днес от ГЕРБ, пробутвайки бившия министър на благоустройството и регионалното развитие Росен Плевнелиев като „фаворит” за президентския пост на изборите през октомври 2011 г. Само че лъскат не ябълки, а биографията на своя избраник, за да го направят по-продаваем на предизборния пазар. Но са така непохватни, че опозицията може само да им благодари.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Глупостта е заразителна
  Изглежда, в България не са популярни трудовете на великия китайски философ Конфуций, затова не е известна и следната негова препоръка : „Глупостта е дар божий, но с него не трябва да се злоупотребява”.
  Напоследък глупостта шества нашир и длъж по родната земя и обхваща не само политици, интелигенти, интелектуалци и политици, което е нормално, но и различни местни деятели, бързащи да заемат своето място в общия строй на адептите на новия цивилизационен български избор.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Единението наистина прави силата
 • Добруджанци не се огънаха пред изпитанията на историята
 • “На скъпи родни братчета...”
 • В продължение на близо четвърт век населението на Южна Добруджа е обект на колонизаторска и денационализаторска политика, осъществявана системно и целенасочено от румънското правителство. Особено драстични са чуждите асимилаторски домогвания в културно-просветната сфера.
  От есента на 1913 г. са заграбени и румънизирани почти всички църкви и училища. Поради това около хиляди деца са заставени да се обучават на румънски език. Същият е въведен за официален, въпреки че е съвсем непознат за огромното мнозинство добруджанци. Внасянето на български вестници е забранено, а ако някой все пак успее да се снабди с тях, бива вписан в списъците на неблагонадежните.
  Автор: Дарин КАНАВРОВ>> Пълния текст...
  Западът срещу всички
  През 1996 г., в „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред”, проф. Самюъл Хънтингтън стига до извода, че обективно неизбежният бъдещ конфликт ще се осъществи по формулата „the West vs. The Rest” – „Западът срещу всички”.
  Причините са много. След „студената война” и отстраняването на СССР Западът се изкачи на върха. Сега той представлява „затворена каста” на водещите заподноевропейски държави, САЩ и Канада, които са превърнали международните организации и форуми, подобни на МВФ и СБ, в механизъм за осигуряване своите интереси. И това е един от главните източници на цивилизационни конфликти. Другият източник е различието в културата, базовите ценности и убежденията.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  In memoriam
  На 19 септември измина една година от трагичната гибел на нашия приятел, автор и колоритен разказвач Тодор Велчев -Тато. Роден е на 15 август 1935 г. в Перник, завършва Нахимовско и Морско училище във Варна, следва 7 семестъра медицина.
  Упражнявал повече от 20 професии, сред които моряк, бетонджия, миньор, арматурист, треньор, спасител, управител на почивна станция, директор на филмова продукция, помощник капитан на траулер, редактор в Телевизионния театър, шприцьор, готвач и др., Тато ни радваше с автентичния си поглед към нещата от живота днес, емоционално и завладяващо разказваше безчислени истории, преживени лично от него, прекланяше се по Татовски пред огромни таланти в литературата, с Тато светът ставаше голям и пъстър, също като разказите и картините...
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Четиристотинте
  Години четири ръмя
  оловен дъжд. - Кажи
  баща ми във коя земя
  днес, майчице, лежи?

  - На запад и на изток ти
  тръгни, дъб има там
  и трепетликов лист трепти.
  Попитай листа сам.

  Синът послушно тръгна сам
  след своята съдба.
  Попита листа, който там
  трепери на дъба.
  Автор: Юрий КУЗНЕЦОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!