"Нова Зора" - брой 38 - 20 септември 2011 г.

Сподели във Facebook
Изборите за президент са вододел за съдбата на България
Не малко наши сънародници подценяват значението на президентските избори, понеже излизат от факта, че пълномощията на българския президент по конституция са ограничени и че изпълнителната власт притежава фактическите пълномощия. Редакцията на в. “Нова Зора” обаче има различно мнение по въпроса поради няколко причини. На първо място, президентът влияе не единствено върху ориентацията на външната ни политика, на регулирането на проблемите на националната сигурност в качеството му на главнокомандващ на армията, той е в състояние да бъде и най-вече обединител на нацията, разкъсвана днес от тежки конфликти и конфронтации. На второ място, днес у нас основните власти – законодателната, изпълнителната, медийната и в голяма степен съдебната (сектора следствени органи към МВР и фактори от прокуратурата) са овладени и дирижирани от една партия. ГЕРБ със своето парламентарно мнозинство (с помощта на Волен Сидеров и “Атака”) прие Закон за изборите, който “подпечатва” перспективата на Бойко Борисов и неговата клика за спечелване на местните и президентските избори. Ако това се случи, за първи път след 1989 г. една партия ще узурпира всички без изключение власти, еволюирайки до ниво партия–държава! Подобен ход на събитията предоставя Отечеството ни на откуп на хора, обременени с криминално и дълбоко неморално минало.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Вижте кой ще дупчи Майка България за шистов газ
 • Американският концерн “Шеврон” съди...
  жертвите си като членове на престъпна организация
 • Краят на 80-те години. Хосе Фаярдо и Мария Мендоса напускат провинция Манаби, на океанското крайбрежие на Еквадор, за да търсят по-добър живот в североизточната част на страната. Там, заради интензивния добив на нефт, търсят работна ръка. Заедно с десетте си деца те се заселват в градчето Шушуфинди, в провинция Сукумбиос, в Амазония. Пабло Фаярдо е техният пети син. По време на преселването той е на на 4 години.
  Трудно е да убедиш някого, който никога не е стъпвал тук, че нефтът е навсякъде. По полята, просмукан в почвата, в къщите и във въздуха. А също върху улиците, защото камионите на “Тексако” пръскат нефт по макадама, създавайки по тези начин кора, заместваща асфалта, която не позволява да се вдига прах. Пабло си спомня младостта, прекарана с крака, потопени в нефт, вечно лекьосаните си панталони и дори стените на жилищата. От тази гледна точка животът в Сукумбиос не се е променил с нищо.
  Автор: Пабло Хименес де САНДОВАЛ>> Пълния текст...
  И къде е истината сега?
  Кога Цветанов казва истината, кога Бойко Борисов и Плевнелиев, но така и не се разбра защо стана скандала с прословутия подкуп, поискан от трима общински съветници преди четири години. От една страна, Борисов призна, че неговият заместник и вътрешен министър Цветан Цветанов е направил гаф, като е съобщил, че навремето бил искан подкуп от сегашния кандидат за президент Плевнелиев. Преди седмица Цветанов обясни, че трима общински съветници от София, наричани “брокерите”, искали подкуп от 500 000 евро от Росен Плевнелиев през 2007 г., когато е бил управител на “Бизнес парк София”. От друга, номинираният упорито отрича такова нещо. После взе, че заяви как още тогава казал в интервю за в. “Банкер” (през 2007 г.), че са му правени “намеци”. “Никой не е дошъл да ми каже дай толкова и толкова пари, за да уредя въпроса. Започнаха обаче да се навъртат различни хора с предложения „да помогнат” за разрешаване на случая. И тъй като аз оставих тези подмятания без отговор и не ходих на определяните от тях срещи – резултатът е налице, сделка няма. Пращали са какви ли не „доброжелатели”, които казват – нали знаеш, има начини проблемът да бъде решен...? Нали знаеш, ти трябва да се видиш с точните хора...? Никой не споменава сума, но пък и аз не съм човекът, който ще тръгне в тази посока. Защото тръгнеш ли - няма връщане” – твърди Плевнелиев.
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Магарета на покрива?
  Всички „демократични” избори, проведени на пропорционален принцип у нас след 10.11.1989 г., приличат на тоталитарните по едно нещо: избрани се оказват не харесваните от народа, а посочените от съответните вождове, защото не истинските народни избраници заемат избираемите места в партийните листи. При мажоритарните избори, каквито са кметските, президентските и понякога пармалентарните, вероятността да бъде номинирано и избрано някое „политическо магаре”, също не е малка - и мажоритарните кандидати се посочват от централи и лидери. Резултатът е, че послушковците пълнят парламента, правителството, държавната и общинската администрация
  Древните римляни употребявали израза „Магаре на покрива”, за да означат по заобиколен начин, че нещо е невъзможно да се случи, но в съвременната българска политика сферата на морално неприемливото и невъзможното е извънредно стеснена.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Съдбата на всички нас се решава в
  реалния живот, не във виртуалния
  Това лято неусетно се случиха прекалено много събития по света. В българските медии те бяха коментирани „експертно”, но по никоя от „правилните” медии не се направи опит да бъдат навързани едно за друго. А всички те са свързани помежду си.
  За огромно наше съжаление националният ни елит не е научен да мисли в стратегически план, и то масово. Трудно прави връзка между определени признаци и последвалата ги поредица от събития. Не се открива навреме, че това, което ни се случва, е в резултат на изготвен предварително подробен план.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Отложената смърт - и краят на отсрочката
  Американският капитализъм започна да агонизира още в края на 80-те години на миналия век. Гибелта на СССР само отложи финала на „неолибералния експеримент”.
  Най-интересно е, че първите предсмъртни мъки на неолибералния капитализъм започнаха още във втората половина на 80-те години на 20 в. Единствено разпадът на СССР доведе до разширяване на зоната на долара върху още 1/5 от Земята (като се вземе предвид не само СССР, а и страните от СИВ), а потокът от суровини, сиво вещество и валута в кеш от обломките на Съюза, подариха на Съединените щати спасителна отсрочка. Сега отсрочката приключи.
  Автор: Максим КАЛАШНИКОВ>> Пълния текст...
  Турската корабна дипломация предизвиква вълни в региона
  Намерението на Турция да демонстрира военноморската си мощ в Източното Средиземноморие заплашва да бъде възприето като прекомерна реакция в спора на Анкара с бившия й съюзник Израел и като отстояване на регионално могъщество, което би могло да отблъсне дори новите й арабски почитатели.
  Планът на премиера Реджеп Тайип Ердоган може да предизвика тревожност в Запада за това доколко на Турция може да се разчита като партньор в НАТО и заради нейния стремеж към действия, целящи да натрупа популярност в мюсюлманския свят.
  Автор: “Ройтерс”>> Пълния текст...
  Празникът освети душите ни
  Уважаеми г-н Минчев,
  Бях радостна да Ви видя сред официалните гости на събора “Приятели на Русия”, да срещна знамето на ПП “Нова Зора”, да видя хора от кръга на вестника. В едно предишно писмо Ви бях попитала дали ще установите връзка и сътрудничество с новата партия на СКАТ – НФСБ. Сега донякъде сама си отговорих. Те не бяха на събора... Не зная колко съм права, но за почтеността и на хора, и на партии започнах да съдя по отношението им към Русия, към руския народ.
  Автор: Нели ПЕТКОВА>> Пълния текст...
  Носи в душата си бъдещето
 • Тодор Пройков е изпитан администратор и добър човек
 • Уважаема редакция,
  Отваряйки в. „Средец”, пред мен се открива панорамата на родния ми край. С радост следя градоустройството, което промени бита на моите съграждани. Градчето сега е тихо, чисто и приятно за живеене. Това е факт и се гордея, че е така. Който има очи да гледа, ще забележи удивителната хармония в една инфраструктура съчетала икономика, градоустройство, просвета, култура и здравеопазване.
  Автор: Георги КАРАУЛАНОВ>> Пълния текст...
  Един голям българин
  Всякога, когато мисля за одарени и заслужили българи, в съзнанието ми се откроява образът на академик Ангел Балевски (1910-1997). И ми е трудно да намеря най-точните думи, за да споделя възхитата си от големия родолюбец, от очарователния човек. Защото интелектуалната висота и нравствената чистота на забележителния учен, съчетани с ерудиция, достигаща енциклопедични измерения, го очертават като рядко срещаща се личност. Безспорно е: делото му не е мимолетно. И идни поколения ще тачат името му.
  Съвременните средства за информация позволяват лесно да се проследи почти едновековния жизнен път на видния българин. Ще узнаем, че е роден в будния балкански град Троян, че има тежката съдба на хиляди български деца, изгубили в пламъците на Първата световна война бащите си. Майката-вдовица, въпреки оскъдицата, с двете си жилави ръце ще осигури на любознателното си момче достъп до високо знание. Мизерните условия няма да попречат на будния младеж да завърши Немската политехника в гр. Бърно, да специализира във Виена и с диплома на отличник да се влее в редиците на колцината български инженерни специалисти, ратуващи за технически прогрес на изостаналото ни, преживяло две национални катастрофи отечество.
  Автор: Георги ЙОРДАНОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!