"Нова Зора" - брой 35 - 30 август 2011 г.

Сподели във Facebook
На 5 и 6 септември 2011 г. се навършват 95 години от Тутраканската епопея
На война като на война
Битката при Тутракан - един от върховете
на българската бойна слава
Как се стига до това славно, но и най-кърваво в новата ни история сражение? Още през есента на 1912 г. Румъния предявява претенции към Южна Добруджа под претекст, че България разширила много територията си по време на Балканската война. С руско посредничество през януари 1913 г се сключва българо-румънска конвенция, съгласно която сме принудени да отстъпим на Румъния Силистра. Това обаче не задоволява северната ни съседка. И след престъпното безумие от 16 юни 1913 г., когато цар Фердинанд и кликата на Радославов ни хвърлят във война с довчерашните съюзници, тя не пропуска случая да ни забие нож в гърба. Съгласно Букурещкия договор от 1913 г., Румъния завзема Южна Добруджа. Румънският генерален щаб и военното министерство анализират и оценяват стратегически важното значение на Тутракан при една евентуална бъдеща война с България и започват веднага да строят Тутраканската крепост под ръководството на белгийски и френски военни инженери и специалисти. Това е уникално, мощно и много модерно за времето си военно-полево съоръжение, която военните наблюдатели започват да наричат “балканския Вердюн”, по аналогия с мощните укрепления край френския град.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Но млъкни, сърце!
 • Лицемерието като скромност
 • Древните римляни имали вярна преценка за противоречието между света на привидното и този на действителното, което често остава в сянката на първото. Затова са оставили и афоризъм, според който лъжливата святост е двойна разпуснатост. Казаното в него се отнася с пълна сила и за лъжливата скромност, лъжливата пестеливост и лъжливото родолюбие, особено когато се проповядват и симулират от политически шарлатани в предизборен период.
  След като от Брюксел смъмриха правителството заради „доброволните дарения”, прибирани от МВР, премиерът Борисов и вицепремиерът Цветанов обявиха прекратяването на тази практика. Но не изцяло: МВР вече няма да приема дарения само от частни физически и юридически лица. Даренията от държавни фирми, организации, както и от партньорски служби си остават, понеже бюджетът на МВР не стига. Така че полицейските коли ще продължават да патрулират с „подарено” гориво, макар само за подслушване ведомството на Цветанов да разполага със 100 млн. лева. Досега който частник е „дарил” нещо на МВР – дарил. Да се готвят държавните фирми. Оставаше и полицаите, включително тези от КАТ, да започнат да отказват подкупи. Или пък по-висшестоящите им шефове да започнат да дават безплатни „консултации”, например, за криминогенната обстановка у нас. Че за какъв бяс тогава ще стоят на държавна служба, ако ще живеят с едната гола заплата?! Несбъдница е тази работа.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Зеленото хапче е златно, но не за потребителите
  „Зеленото хапче се завръща”, гласи новата реклама на фармацевтичния гигант „Софарма”. За да се завръща, значи хапчето трябва да е предлагано някога по нашите места. Но струва си да се вторачи човек в наименованието на лекарствения продукт, за да разбере, че става въпрос за познатия на всички илач аналгин-хинин, незнайно защо прекръстен на аналгинхин.
  Защо ли са изпуснати две буквички?
  Автор: Ст.н.с. Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  За нашето българско оцеляване
  Геополитическите и цивилизационни
  последици след "сагата Либия"
  Сагата с Либия e на привършване - НАТО и евроатлантическите държави победиха. Трябва да се радваме и ние, българите, нали сме вече в съвсем друга цивилизационна и стратегическа орбита - членове на НАТО и на ЕС. Пък и Кадафи ни създаде не малко неприятности... И все пак, дълбоко в душата на всеки непредубеден човек остава неприятен и мътен налеп. Сякаш си се докоснал до месесто, лепкаво, аморфно, гнусно и отвратително миришещо зло. Нямя грешка.Това е маркиращата миризма на Световното зло – могъщият, агресивен, либерално-демократичен звяр на фашизма, с неговото ненаситната жажда за смърт и унищожение на човешки живот и неговата съвършенна технолотия за превръщането на труповете в огромен източник на печалба.
  Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Изложба "Архивите на планетата"
  Точно преди 100 години – в 1911-а – Албер Кан дава гласност на замисления от него проект „Архивите на планетата” (Фиг. 1). Френски финансист, филантроп, хуманист и колекционер, той се завърнал от околосветско пътешествие (1908-1909) и идеята за проекта се оформила окончателно. Но още преди това Кан бил дълбоко убеден, че „чрез познанието хората по-лесно биха живели в хармония”. Домът му – имение в Булон, събирал интелектуалния елит на Франция и влиятелни личности от цял свят. На тази „неутрална” територия, необременени от политически пристрастия, се водели разговори за тогавашната действителност и за бъдещето. Името на Кан отваряло вратите на министерства и посолства в много държави.
  Пред „Обществото на Кан”, както наричали интелектуалния кръг, между 1913 и 1930 г. били прожектирани т. нар. аутохроми - цветни диапозитиви върху стъкло - и филми. Даже за нас, днес, свикнали да получаваме информация от „мястото на събитието” почти моментално, прожекциите на 833 аутохроми по 75 теми, както и на 55 филма, засягащи 177 теми, е впечатляващо постижение. Толкова повече, че братя Люмиер патентовали цветната фотография съвсем наскоро - 30 май 1904 г. Само цветните диапозитиви на „Колекция Кан” наброяват 72 000 броя и далеч не всички са обработени по съвременните технологгии, та да можем да ги оценим.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  По огнения път на патриотизма и съзиданието
  2 септември, Национален празник на Социалистическа република Виетнам
  За нас, българите, месец септември винаги е бил месец на “кръв и подем”, далече още преди неистовият Гео Милев да го дефинира в такъв неподражаем стих в поемата “Септември” и с такава сила и гражданска енергия, че да заплати с главата си изречената правда и истина за “вековната злоба на роба в своя пурпурен гняв величав”. Не е нужно да се връщаме далече в историята, където с непомръкваща слава светят датите 6 и 22 септември, а в по-ново време – Денят на свободата 9 Септември. Септември е и месец на загуби. В края на 19 век на 2 септември 1889 година в Париж умира Джендо Стоянов Джендов – българският Херодот на “Записки по българските въстания”, когото помним и знаем с името Захарий Стоянов. На 1 септември, тридесет и девет години преди тази дата излиза бр.1 на в. “Дунавски лебед”, началото на българския духовен възход. Пак на 1 септември, но през 1916 година България, унизена от своите съюзници във Втората Балканска война, обявява война на Румъния, нападнала я в гръб през нещастната 1913 г., което става и причина за Първата национална катастрофа. Само след 2 дни, на 3 септември 1916 г. Конната дивизия на ген. Иван Колев сразява румънските армейски части при Кочмар и Гещаново, а на 4 септември Трета Българска армия под командването на генерал-лейтенант Стефан Тошев започва боевете за Тутраканската крепост, където на 6 септември се развява победното българско знаме. За тази бляскава победа на българското оръжие – отделно.
  Автор: Минчо Минчев>> Пълния текст...
  Икономическата криза и Либия
  Съвсем не възнамерявам да коментирам тежката лудост, свързана с Либия, която днес изобилно се лее от екрана и ефира. Очевидно е, че там започна наземна операция на НАТО, че контролираните от НАТО сили извършват масови убийства и осъществяват геноцид над мирното население, че информационното поле е запълнено с образи, излъчвани от т. нар. информационни агенции, които практически изцяло са режисирани и нямат отношение към реалността, и т. н., и т. н.
  За мен е важно нещо друго. Събитията в Либия показаха, че днес, след ликвидирането на алтернативния глобален проект, за елита на „западния” проект вече няма закони, няма чест, няма съвест (съвест впрочем у тях никога не е имало, в това е и спецификата на проекта), и по-точно, този елит действа само за „нашите”, които стават все по-малко и по-малко. И защо в такъв случай икономическите субекти смятат, че тяхната съдба ще е по-различна от съдбата на либийските граждани? Защото са свикнали да живеят добре? Обаче и либийците са свикнали да живеят добре - а сега ще отвикват, и едва ли щастието ще навести живота на днешните поколения. НАТО едва ли ще спре – да бъде убит Кадафи, да се унищожи паметта за всички положителни неща от досегашния живот, - това е въпрос на живот и смърт, а и потенциалът на Либия и на НАТО не може да се съизмерва. Убитите и ранените (които няма да може да се скрият) ще ги запишат „на сметката” на Афганистан, Ирак или две-три самолетни катастрофи.
  Автор: Михаил ХАЗИН>> Пълния текст...
  Членството в еврозоната се отлага:
  Не искаме да влезем, или не ни искат?
  От известно време премиерът Бойко Борисов вече не харесва еврозоната и направо е забравил, че приемането на България в нея бе една от стратегическите цели на ГЕРБ след спечелването на изборите през 2009 г. Стига му, изглежда, че натресе България в европейския пакт за финансова стабилност и солидарност „Евро плюс”. Когато подписа присъединяването на страната към тази структура за подпомагане на по-богатите, но закъсали членки на Евросъюза, от по-бедните, Борисов се аргументираше, че така сме щели да бъдем „вътре в нещата”, да влияем, вместо да научаваме пост фактум за взетите решения. Оказа се, обаче, че „целта на занятието” е била България да плати над 6 млрд. евро заради разсипничеството на страни като Ирландия, Гърция, Италия, Португалия, Испания и Белгия. И дори на „моторите” на ЕС, като Франция (с 6% бюджетен дефицит, при допустими 3%) и Германия (с почти нулев икономически растеж). Всички те по един или друг начин нарушиха изискването за бюджетен дефицит до 3 %, което предявяваха към страните, кандидатки за приемане в еврозоната. Но което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола. Днес Юпитер търси на кого да връчи фактурата.
  Излиза, че България - страната с най-нисък жизнен стандарт в Европейския съюз (ЕС), ще спасява стандарта на живот на много по-богатите от нея членки, които и при двойно намаление на заплатите и пенсиите (както това се предвижда в Гърция), пак ще си останат достатъчно богати, за да ни се смеят на глупостта. Впрочем, парите, които България ще трябва да внесе във фонда „Евро плюс” може да се окажат много повече от 6 млрд. евро, защото след затъването на Италия и Испания в еврозоната вече се говори не за стабилизационен фонд от 750 млрд. евро, а за трилиони евро. Така че българската сметка може да набъбне до фантастични размери. Душа да ни е яка!
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  "Студената война" – идеологически сблъсък или война за ресурси
  Речта на Уинстън Чърчил от 5 март 1946 г. в американския град Фултън, се смята за общоприета дата, и събитие, поставящо началото на “студената война”. Тя се разглежда като манифест за следвоенната политиката на Запада по отношение на СССР и фактически слага край на победилата антихитлеристка коалиция.
  За САЩ Чърчил е и най-удобната политическа фигура за подобно изявление. Известен е неговият антикомунизъм проявяван, макар и в сдържан вариант, още по време на войната. Още в края на Първата световна война той призовава за разделянето на Русия на отделни многонационални държави, което трябва да стане в резултат от “сфери на действие”. Няколко години по-късно той вече е за създаването на “обръч от ненавиждащи болшевишката страна държави” (12). В началото на Втората световна война Лондон разработва план за бомбардировка на нефтопреработващите предприятия в Кавказ. Тази идея продължава да е все така актуална и по време на съветско-финската война (13).
  Автор: Стефан АНЧЕВ>> Пълния текст...
  ЕНФ набира скорост с издигането на още 9 кандидат-кметове
  ЕНФ обяви поредната си силна кандидатура за предстоящите местни избори. Това е Георги Георгиев, кандидат-кмет на община Долна Митрополия. Името и личността на претендента за кметския стол бе обявено миналата седмица на събрание в града с представители от всички партии, участнички в ЕНФ. На мероприятието присъстваха Евгения Иванова, председател на ПП „Нова Зора” – Плевен, Христофор Дочев – „Българската левица” и др. Освен Георгиев на събранието станаха ясни и имената на кандидатите за гр. Тръстеник – Влади Славов, и на още седем населени места в околността: Ставерци, Крушовене, Рибен, Брегаре, Ореховица, Божурица и Биволаре. Те бяха представени пред членове и симпатизанти на левите. С вълнуваща реч събитието откри председателят на „Българската левица” Христофор Дочев, който призова съмишлениците си да повярват в силите си и подчерта основните проблеми, които кандидатите на ЕНФ ще се опитат да преборят. Сред тях той открои лошата инфраструктура в района, липсата на стимулиране на местния бизнес, неграмотността на голяма част от децата и други местни и национални болки. Кандидат-кметът на Долна Митрополия Георги Георгиев също изказа позицията си по решаването на наболелите проблеми в града му. Част от тях, според него, са отиващото към ликвидация ВВВУ „Георги Бенковски” и водоснабдяването, което е проблемно за жителите. Георгиев заяви, че се чувства готов за сериозните стъпки, които му предстоят. Според него Долна Митрополия има нужда от много промени, които досегашните управляващи са пропуснали. Надявам се нашето обединение и пример да бъдат заразителни и за други региони в страната, защото успешното бъдеще е възможно само с обединение на левите, категоричен е Георгиев. Той добави, че кампанията му ще бъде позитивна и очаква подкрепа както от членове и симпатизанти на ЕНФ, така и от разочаровани от досегашното управление негови съграждани.
  Автор: Лилия ДИМИТРОВА>> Пълния текст...
  Колежът на ЦРУ за подготовка на "цветни революции"
  Уебстър Тарпли, геополитик и историк, доктор на науките, откри за пръв път сходството между безредиците в Египет и инспирираните от САЩ „народни въстания” в Сърбия. Сръбската организация „Отпор” (днес позната и като CANVAS) получава милиони долари финансова помощ от американския Национален фонд за подкрепа на демокрацията. Знамена с изображения на ръка, свита в юмрук, транспаранти, топки и други атрибути на поддържаното от Държавния департамент на САЩ сръбско лъжедвижение се мяркаха в Белград чак до свалянето на Слободан Милошевич през 2000 г.
  След 11 години изображението на юмрука се появи по улиците на Кайро. Дали си струва да се съмняваме, че египетските вълнения са вдъхновени отвън!? А може би е случайно съвпадение и изводите на Уебстър Тарпли не са нищо повече от предположение? Ала-бала!
  По данни на алтернативни интернет-сайтове>> Пълния текст...
  Париж забрани мюсюлманските молитви на открито
  Парижките мюсюлмани вече няма да могат да се молят на Аллаха по улиците. Вместо това вътрешният министър им отпуска две големи помещения в изоставени казарми.
  Става дума за мюсюлманите, които се молят в съседство с джамиите, недалеч от историческия християнски храм “Сакре Кьор”. Понеже не им стигаше мястото в джамиите, всеки петък те заемаха близките улици. Това ненормално положение дразнеше много обикновени французи, както и немалко политици, за които целият този панаир противоречи на светския характер на френската държава. Неотдавна лидерката на т.нар. крайна десница Марин льо Пен нарече уличните молитви “окупация”.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Кошмарът, наречен "здравеопазване"
  Днес умира дете при елементарно отстраняване на сливици, утре ампутират здрава ръка на шофьор, вдругиден умира след многоседмична агония пациент в резултат на 50 (петдесет) операции в частна и публична болница. За да плати за тази лекарска “помощ”, семейството му е продало единственото си жилище и в най-скоро време ще се озове на улицата. Третата трагедия е върхът на идиотизмите в родното “здравеопазване”, чиито “грешки” вече придобиват кошмарни измерения. С всеки нов ден медиите ни заливат с все повече и все по-нелепи медицински убийства. И нищо чудно, че българинът вече се ужасява само при мисълта, че и той може да се озове в ръцете на някой касапин.
  От Българската асоциация за закрила на пациентите изнесоха фрапиращи данни за фаталните лекарски грешки у нас – експертни оценки показвали, че в страната ни вече са станали около 1 000 лекарски “грешки” с летален край. Лекарският съюз признава само 800 от тях, но дори и да е така 800 умъртвени човешки същества – това малко ли е?
  Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!