"Нова Зора" - брой 34 - 23 август 2011 г.

Сподели във Facebook
Националният апокалипсис като пакетна сделка
Тези августовски дни все по-отчетливо се вижда как България се е устремила, под ръководството на ГЕРБ, към национален апокалипсис. На някои може да им се стори пресилено моето твърдение. Въпросът е, че в навечерието на предстоящите президентски и местни избори една голяма част от българите не осъзнават накъде върви светът и в частност нашата страна.
Рейтинговите агенции „Мудис”, „Фитч” и „Стандарт и Бедни” (както са българските им имена в превод) заклаха свещената крава на капитализма САЩ. Дали това е случайно?
Рейтинговите агенции се командват дистанционно от финансовите баровци от Уолстрийт. До този момент „мудисите” торпилираха непослушните страни, които не се вписваха в политиката на големите банкови акули и най-вече на САЩ. След като американците вдигнаха тавана на своя държавен дълг и избегнаха банкрута, изводът е само един: Барак Обама не пожела да изиграе ролята на руския дефолт-премиер Сергей Кириенко.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Най-важно е правото на нормален човешки живот
 • Местните избори или как да избираме кметове и общински съветници
 • Изборите са първото и основно качество на всяко народовластие, което на научен език се нарича демокрация. От изборното мнозинство произтича легитимността на демократичната власт. Казано с няколко думи : прави са тези, които са повече.
  Защо ПП „Нова Зора” напомня това първо правило на демокрацията ?
  Искате ли да участвате във формирането на властта?
  Автор: ЦИБ на ПП „Нова Зора”>> Пълния текст...
  Министър Цветанов продължава с фокусите
  “Кой каквото правил, правил- кака се ожени!”, така звучи финалната фраза на един от нецензурните вицове за Иванчо, в който той се опитвал да игнорира палавите изпълнения на сестра си. Подобна позиция заема сега вътрешният министър Цветанов. След като скандалът с даренията за ведомството му стана прекалено мащабен, за да бъде прикрит или омаловажен, обяви, че от 1 септември слага край на подобни недвусмислени индулгенции от “оперативно интересни лица”. С една дума - юруш към банките, че време не остана! Който не успее, ще бъде принесен предизборно в жертва на Темида. Само че, както е и в случая с “каката на Иванчо”, хората все ще си имат едно наум за морала на министъра. Защото забраната, забележете, не се отнася за държавните фирми. Което си е живо нарушение на всякакви финансови принципи - държавно предприятие да прави дарение на друга държавна институция...
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Брей, стигнахме ги американците...
 • Дянков, не ни прави на идиоти!
 • Поредната изцепка на главния счетоводител на републиката наистина ни кара да се чудим - да плачем, или да се смеем. Имаме предвид заявлението му, че в икономически план България стои по добре от САЩ. Как да повярваш - по джоба или по хладилника си - на подобно твърдение? Няма да цитираме много цифри, за да не отегчим читателя. Достатъчно е и това. Средният доход на едно американско домакинство за миналата година е 54 000 долара. За българското - седем пъти по-малко. Според официалната статистика, у нас е беден всеки четвърти. В САЩ – едва всеки осми. Е, за безработицата сме почти равни с по десетина процента. Но това е по стъкмистически официални данни. Иначе и там реално сигурно сме два пъти по-зле.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Спомен за Егоров и Кантария
  Уважаеми г-н Минчев,
  Изпращам ви с удоволствие тези исторически снимки, убеден, че те ще зарадват мнозина, а нищо чудно и всички ваши читатели. Двамата цивилни мъже с ордените в центъра на фотографиите са руснакът Михаил Егоров и грузинецът Мелитон Кантария, които в ранното утро на 1 май 1945 г. побиват червеното знаме на Победата над Германския райхстаг. През есента на 1962 г. двамата прославени съветски бойци гостуваха в България. С голямата чест бе удостоен и град Станке Димитров, както го наричахме тогава Дупница.
  Снимките показват няколко мига от онзи ден, който се превърна в празник за целия град. На снимките, които прилагам тук, Егоров и Кантария минават по главната улица, а насъбралият се народ ги посреща с възторг, аплодисменти и цветя. Българският офицер между тях е покойният ми баща Борис Асьов, бивш партизанин, а по онова време и.д. командир на Дупнишкия полк. Другите хора на първи план са тогавашни ръководители на града, също ветерани на антифашистката съпротива, чиито имена, за съжаление, вече не си спомням (тогава съм бил на 13 години).
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Добър ден, криза!
  Големият бял брат, вдъхновителят на цялото прогресивно човечество, дарява на света нова „милост”: втора финансова и икономическа криза. И виновникът за нея, разбира се, съвсем не е Белият дом, а една агенция за оценка на платежоспособността на държавите.
  Само преди месец САЩ едва избегнаха фалита, вдигайки с 2 трилиона долара тавана на огромния си вътрешен дълг, но бяха ударени не от някой конкурент, а от агенцията „Стандард енд Пуърс”, която понижи кредитния им рейтинг. Това се случва за първи път в цялата история на Щатите и означава, че все по-трудно ще могат да вземат кредити и да живеят на вересия. Либералната мантра за пазара като единствен регулатор е на път да се срине окончателно. За съжаление, ще си изпатят и „финансово дисциплинирани” страни като България. Нищо че не са печатали необезпечени долари и ценни книжа като САЩ, нито са живели разсипнически и паразитно на гърба на другите, плащайки 13-а и 14-а заплата или пенсия и осигуровки на покойници. Никаква утеха не е и че България, както твърдят някои икономисти, щяла да пострада не толкова от дълговата криза в САЩ, колкото от тази в страните от еврозоната, като Италия, Испания, Португалия, Гърция, Ирландия, Белгия и други. Има ли значение чии грехове ще изплащаме, тънейки в мизерия?
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  КФОР се превърна в слуга на албанската мафия
  Случващото се днес в Косово остава извън рамките на здравия разум. През 1999 г. Сърбия бе бомбардирана цели единайсет седмици само заради желанието си да запази Косово в своите граници. Обратното - никой не бомбардира Прищина, когато „Република Косово”, съвсем не призната от всички държави, пречи на сърбите от Северно Косово, обитаващи тези земи от древността, да живеят в рамките на единна Сърбия (право, признато от голям брой държави, в това число и от някои членове на Съвета за сигурност на ООН и ЕС). Сръбските лидери ги търсят по цял свят заради военни престъпления срещу човечеството, но никой не изисква да бъде предаден, и дори не започва разследване за дейността на косоварския терорист, а сега министър-председател на „Република Косово” Хашим Тачи.
  Бившият прокурор на Международния съд за бивша Югославия Карла дел Понте открито обвини Тачи в отвличане на хора (по-конкретно сърби) с цел отнемане и продажба на органи. В Доклада на Съвета на Европа от 2010 г. Тачи е наречен „ръководител на криминална група от косовски албанци, която се занимава с търговия на оръжие и човешки органи”.
  Автор: Владимир БУКАРСКИ>> Пълния текст...
  Следващият юбилей е след пет години
 • Денят на Конституцията – пропуснат шанс да се вгледаме в нея
 • 20-годишнината на Конституцията мина без Бойко Борисов да се покаже този ден на екрана. Нямаше никакво движение и сред депутатите: медиите съвестно бездействаха. Само именитата парламентарна председателка поръси с босилек празни думи скучаещите народни избраници, все едно е сторила водосвет... Чухме отново познатите скоропоговорки за крещящата необходимост от изначални промени на основния закон, приет след едногодишно обсъждане от Великото народно събрание.
  Не ни върви на конституция... Не ни върви на конституции въобще...
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Бате Владо
  Не помня кога точно престанах да го наричам “бай Владо”, както му викаха съседите от нашата кооперация, и реших, че е по-сгодно да бъде бате Владо, защото на моите години бай съм си самият аз. Той обитаваше партера в блока, където на осмия етаж сега живее семейството на моя син. Преди много години бяхме работили в така наречената “Бяла къща” в центъра на София, но в различни департаменти. Той се занимаваше с небесната сфера на изкуството, а аз – със земните проблеми на външната политика. Сближи ни общата жилищна география, близките възгледи за хората и мишките, македонската кръв в нашите български жили, както и моята потайна обич към загадъчния свят на голямата литература – “terra incognita” за мене, а за него нещо като градина в домашния му двор.
  Времената след последните досега драматични промени в съдбата на България бяха бурни, безброй одиозни личности изплуваха и потъваха във въртопите на купешката демокрация – кой от лявата й страна, кой от дясната – така че темите за разговор лежаха разголени и само чакаха да протегнем ръка и да ги вземем. Както повечето хора на перото, и той беше сладкодумен, а жизненият му път го бе сблъскал с много от най-известните имена на нашата литература. Някои спомени за тях бе описал в книгите си, но още повече обичаше да разказва. Учудваше ме това, че за никого не споменаваше лоша дума – мислех си, че тази душевна щедрост не подхожда на неговия свят, населен с безброй таланти, мнозина любимци на боговете и даже шепа гении от балкански тертип – както се знае, по нашите земи още от времето на древна Тракия, Македония и Елада те се срещат по-често, отколкото по другите места.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Псуваш ли българите, значи си “македонски патриот”
  “Преброяването в България изяде 750 хиляди македонци”, простена тези дни скопският вестник “Дневник”. Причина за този вопъл са оповестените от националната ни статистика данни, съгласно които на отминалото преброяване на населението като “македонци” са се записали само 1 600 души. “Познавачите” на “македонската диаспора” от вестника припомнят, че при преброяването през 2001 г. бройката на “македонците” в България е била 5 071, а при едно умопомрачително “преброяване” в страната ни, в средатата на миналия век, дори са били записани 250 хиляди. Че това последното е станало за една нощ и с милиционерско насилие, старателно се пропуска!
  Бройката 750 хиляди “македонци” не е използвана досега. От Скопие вече са искали София да признае, че “македонското малцинство” у нас наброява над 2 милиона души, колкото са живеещите в Благоевградска област и наследниците на бежанците от Вардарска и Егейска Македония. Но такъв странен брой “макета” за пръв път се явява като численост.
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Сборният европейски нацизъм срещу Съветския съюз
  Ето такъв „нов цивилизационен избор” налагат днешните политици на българския народ, но този нов цивилизационен избор е нацистки избор, преоблечен в модерните дрехи на демокрацията и правата на човека. Да видим защо това е така, като съвсем леко повдигнем завесата над една от болезнените западноевропейски тайни – сътрудничеството на европейците с нацизма и фашизма.
  При започване на войната срещу СССР Хитлер не един път заявява, че води тази война не само като райхсканцлер на Германия и фюрер на немския народ, но и като вожд на обединена Европа, сплотена от него срещу „руските варвари”. Но ако бъдем обективни, не е Хитлер първият, който обяви руснаците за „врагове на Европа”. Ето част от заповедта на Наполеон по случай победата край Люцерн (8.05.1813 г.): „Войници! В славната битка на 2 май вие разбихте и прогонихте руската и пруската армии, командвани от император Александър и от пруския крал... в миналата война неприятелят намери убежище от нашето оръжие, само като следваше зверските методи на варварите – неговите прадеди: татарските пълчища горяха села, градове, даже и светата Москва. Днес те пристигнаха в нашите страни, за да проповядват въстания, анархия, гражданска война и убийства...
  Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  "Студената война" – идеологически сблъсък или война за ресурси
  „Студената война” е термин, изразяващ* състоянието на политическите отношения между държавите победители и техните съюзници след края на Втората световна война. Приема се, че за първи път той е използван от финансиста Бернард Барух през 1947 г., и е популяризиран от журналиста Уолтър Липман. Терминът е свързан с конфронтацията между водещите тогава суперсили САЩ и СССР и техните съюзници, базирана на идеологическо, икономическо и военно съперничество. Този период e свързан с многополюсния модел в глобалните политически отношения, но въпреки кризисното на моменти обтягане на отношенията (в това число и редица локални „горещи войни”), не се стига до открита война между двата блока.
  Автор: Стефан АНЧЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!