"Нова Зора" - брой 32 - 9 август 2011 г.

Сподели във Facebook
България - страната на наивните Буратиновци
В началото на август фабриката за откровени лъжи и социологически манипулации работи на пълни обороти. На 4-ти август т. г. медиите заляха общественото мнение с „цифри” и коментари за това как рейтингът на ГЕРБ се покачвал. Лъжата вече близо две години не слиза от постоянен обществен оборот. Измамата при управлението на ГЕРБ не се облага с ДДС...
Столичен ежедневник ни обръща внимание, че по софийските кръстовища вече няма просещи жени и деца. Естествено, хората по това време през лятото са на море и просенето като доходен бизнес върви повече по Черноморското крайбрежие.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Българският европеизъм
или диалектика на националните катастрофи
Политическият живот през годините на прехода, както твърди един известен наш “идеен съмишленик и другар“, реално не се e състоял. Няма я политиката, не се вижда и даже не се задава. И затова нацията трябва да се напъне и да я роди.
Но ако погледнем внимателно и задълбочено, ще видим, че я има, както винаги и сега я има. Има я и още как...
Автор: Арх. Чавдар ЙОТОВ >> Пълния текст...
...пък като му се разклатят краката...
Всеки нормален политик в нормална демократична държава внимава за поведението си към медиите. Може да не ги обича, но спазва правилата на играта Б. Борисов обича медиите. Но само ако пеят “Осанна!”. Иначе ги ругае и строява като фелдфебел новобранци (съгласно собствените си схващания за демокрацията). А каква е тя според него?
“Хайде бе?! Демокрацията е да ме питате и мене, нали? Защо не ме питате дали искам да говоря с вас? Идете се наредете там и ще дойда”, назидателно нарежда премиерът Бойко Борисов, след като на няколко пъти отказа да отговори на въпрос на журналисти в Стара Загора, докато режеше поредната лента.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Жан напусна бойното поле на историята
С решение номер 46 – МИ, от 3 август тази година, ЦИК регистрира ПП „Нова Зора” за участие в изборите за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 23 октомври т.г. Може да се каже, че бе преодоляно първото препятствие, заложено в Избирателния кодекс, роден от брака между административния ресурс и задружните интереси на партиите на властта в условията на т. нар. преход. Членовете и симпатизантите на ПП „Нова Зора”, както и верните читатели на вестника, събраха над 10 хиляди подписа на български граждани в подкрепа на тази регистрация. Това бе извършено в удивително кратък срок, което даде възможност след представяне на документите в ЦИК, една от първите (седма поред), получили регистрация, да бъде ПП „Нова Зора”. Споменавам това, защото искам да изразя личната си благодарност, както и признателността на членовете на предизборния щаб към хилядите наши читатели, съмишленици, към членовете на ПП „Нова Зора”, към ръководствата на ППО, ОбПО и областните партийни организации за бойкия им дух, идейната им убеденост и всеотдайност, в този първи етап на предизборната битка.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Пропаганда и научна истина
- Според утвърденото на Запад мнение пактът Молотов-Рибентроп развързва ръцете на Хитлер да нападне Полша и да подпали Втората световна война. Това обаче не давало никаква защита на Съветския съюз от Райха. Вярно ли е това?

- Хитлер е напълно подготвен да нахлуе в Полша, и то въпреки британските гаранции още от 1939 г. Той е убеден, че враждебността между съветските и полските ръководители е толкова голяма, че съюзяването на Варшава с Москва е невъзможно. И той наистина започва играта, в резултат на която СССР и Германия си поделят Полша. За осъществяването на този вероятно най-изненадващ маньовър в световната история, Хитлер предава в ръцете на своя най-важен противник значителни територии в Източна Европа. И твърде скоро това ще донесе на Москва огромни стратегически ползи.
Автор: “Шпигел”>> Пълния текст...
"...ние им строим магистрали... като слънце"
Здравейте! Казвам се Ася Максимова и живея в ЖК “Овча купел”. Живущите в няколко блока наоколо сме жертва на строежа на Владайския колектор.
На пръв поглед строителните работи са приключили. Проектът обаче само видимо е приключил, защото като минеш малко навътре от бул. “Овча купел” или Горнобански път, забелязваш, че не е така. Точно преди да се започне проектът до ул. “Народен герой” имаше една пътека, която е единствената връзка, за да стигнеш до трамвай номер 5 и бул. “Цар Борис III”, и се ползва от живеещи в квартал “Овча купел”.
Автор: Ася Максимова>> Пълния текст...
"Сатанинският сандвич" на американския конгрес
Трябва да признаем чистосърдечно, че в американския парламент има депутати, които мислят образно и не се страхуват от дявола. Наскоро един от тях определи приетия екстрено от Конгреса и подписан мълниеносно от президента Обама “Закон за контрол на бюджета” (тоест за увеличаване на тавана на държавния дълг) като “захаросан сатанински сандвич”.
Тези думи, макар и недостатъчни, за да разберем една доста объркана материя, няма да бъдат забравени дълго време. Нещо повече – техният автор може да остане в историята именно с тях, а не с по-сериозните си приноси за доброто на своите съграждани. И всичко това щеше да е само любопитно, ако не ставаше въпрос за твърде важни икономически, политически и стратегически промени, които не могат да не се отразят върху живота и на други държави по света.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Казусът "ЛУКойл ":
Театърът на сенките
Режимът на Тодор Живков построи рафинериите „Нефтохим” Бургас и „Плама” Плевен, които някога преработваха 13 млн. т петрол на година: от тях 9 млн. т бяха руски, подарени ни от Леонид Брежнев, и 4 млн. т - арабски. Правителството на Иван Костов фалира „Плама” и продаде „Нефтохим” на компанията „ЛУКойл”. Преди две седмици, със знанието на премиера Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и подчиненият му директор на Агенция „Митници”, обявиха, че „отнемат” лиценза на рафинерията и запечатаха данъчните й складове. Формално - заради непоставени измервателни уреди, които съгласно Закона за акцизите трябваше да бъдат монтирани до 26.10.2010 г. и да бъдат свързани с мрежата на НАП. Членът на Надзорния съвет на „ЛУКойл България” Валентин Златев обеща да бъдат „законопослушни”. Но сценарият засече пред Темида.
Софийският административен съд отмени решението за отнемане на лиценза на „ЛУКойл Нефтохим” и това позволи на рафинерията да продължи дейността си поне до 31 август, когато Върховният административен съд трябва да се произнесе по жалбата на Агенция „Митници”. В момента „ЛУКойл” се разследва от Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение и господстващо монополно положение на пазара на горива у нас.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Кадафи и африканските имигранти
През 2006 г., на среща с министрите на вътрешните работи на страните от Африка, Кадафи им предложи да въведат уникални удостоверения на личността с общ код, за да могат всички африканци да се придвижват по континента без ненужно разтакаване. Инициативата беше приета с радост и благодарност. Но после започнаха консултации с Париж, Лондон, и изведнъж се изясни, че идеята, оказва се, била лоша, защото, ако я приемат, всички африканци ще побягнат към Либия. Какво е любопитно? Сега 99 % от нелегалните в Либия са тъкмо от тези африкански страни, които се отказаха от инициативата на полковника. Ясно е, че от съображения за вътрешна сигурност нито една страна не може пасивно да наблюдава проникването на своя територия на нелегални, които не искат да се идентифицират. Така че законът за забрана на пребиваване без местожителство действа не само в Либия, но и във всички страни на Африка. В края на краищата, за никого не е тайна, че нещастната африканска младеж се стреми към “европейския рай”, а попадайки там, става най-низшият сектор на социалната пирамида. Мечтата на Кадафи се заключаваше в това рай за африканците да стане самата Африка, решавайки всичките си трудни проблеми.
Изобщо не може да се разбере в какво го обвиняват него, дал на стотици хиляди млади африканци достойни доходи и прилични условия за живот.
Автор: Жан-Пол ПУГАЛА>> Пълния текст...
Краят на икономическия растеж IS COMING?!
Растящи цени на храните и енергията, световна финансова криза, дълговите проблеми на Гърция. Отделни случаи ли са това? Не и според бизнесконсултанта по въпроси, свързани с околната среда Пол Гилдинг, който смята, че това са само малки сътресения, преди светът да бъде връхлетян от голямата криза. Гилдинг е автор на книгата “Големият разпад” (The Great Disruption) и отправя просто послание: твърде много се забавихме, за да избегнем сериозното въздействие на климатичните промени и на вредите за природата, след като се опитахме да тласнем световния икономически растеж далеч отвъд капацитета на системата и на ресурсите. Вследствие на това рискуваме екологична катастрофа, която ще постави началото на внезапен крах на световната икономика и ние трябва да сме готови да посрещнем “социалния и икономически ураган”, който ще последва, твърди Гилдинг.
“Ако сте си мислили, че финансовата ситуация през 2008 г. е била кризисна и че климатичните промени са само културно, икономическо и политическо предизвикателство, тогава се дръжте здраво”, пише Гилдинг, който е и бивш председател на “Грийнпийс”. “На път сме да станем свидетели как човечеството ще се изправи пред най-голямата криза, която е изживявало някога, нещо, което ще го разтърси из основи - краят на икономическия растеж”, добавя 52-годишният австралиец, е арестуван пет пъти по време на протести. След като се разочарова от начина, по който най-популярното екодвижение се бори неговото послание да бъде чуто, Гилдинг основава своя фирма, която консултира компании от Би Ейч Пи Билитън (BHP Bilitton) до Дюпон (DuPont) за устойчивото развитие. Научните изследвания показват, че вече достигаме лимита на покачването на растежа, твърди той, а голямото повишение на цените на петрола и храните, на което станахме свидетели през 2008 г., последвано от финансова криза, отчасти причинена и от отчаяното усилие да се
Автор: Пол ГИЛДИНГ>> Пълния текст...
Ще се представим достойно, защото не сме популисти
Пламен Дилов е роден през 1962 г., има учителска правоспособност, полувисше образование, завършва учителския институт в Силистра, специалност история и география.
През 1992 г. получава магистърска степен по специалността “Финанси и кредит” в СА “Д. А. Ценов” в Свищов, а през 2004 г. става магистър по публична администрация във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Работил е като учител по икономически и правни дисциплини в Луковит, има стаж като застрахователен и данъчен инспектор, и досега работи в системата на данъчната администрация. Общински съветник е от 1999 г. От септември 2004 г. до 2010 г. е директор на Териториална дирекция (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) в Ловеч. Женен, с две дъщери.
Пламен Дилов е кандидатът за кмет на Плевен, издигнат от Единен народен фронт.
Пламен Дилов пред в. "Нова Зора">> Пълния текст...
Съобщение
С решение № 46 – МИ /03.08.2011 г.,
Централната избирателна комисия
регистрира
ПП “Нова Зора” за изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 23 октомври т.г.
Централното изпълнително бюро и предизборният щаб на партията изразяват искрена благодарност към всички членове и симпатизанти, на ръководствата на ППО, ОбПО и областните партийни организации, които работиха активно за събирането на необходимия брой подписи, изисквани според Избирателния кодекс.
Автор: Централен предизборен щаб на ПП “Нова Зора”>> Пълния текст...
Славянски мост, дълъг хиляди километри
Именно такова е заглавието на изложбата – „Славянски мост”, която ще продължи до месец септември в София. С тази изложба у нас гостува Творческият съюз на професионалните художници (ТСПХ) в Русия. Организирана е със съдействието на Федерацията за приятелство с народите на Русия и страните от ОНД, на Съюза на българските журналисти и на Руския културно-информационен център в София.
Над петдесет картини превръщат бялата мраморна зала на последния етаж РКИЦ-София, в пространство на багрите. А защо „Мост...”? Защото в представянето на ТСПХ – вече за втори път у нас, - участват и български творци.
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!