"Нова Зора" - брой 31 - 2 август 2011 г.

Сподели във Facebook
Отговорите не са "някъде там", а тук
Жан-Пол ПУГАЛА

Кадафи стрелял в своя народ? Кадафи убил 10 000 либийци? Не! В самия израз “стрелял в своя народ” вече присъства намерението да се опорочи либийският лидер, да се подгрее общественото негодувание. Може да се помисли, че ако беше стрелял в италианския или френския народ, би било нормално?
В действителност пред нас е образец на лукав “нов език”, роден от политолозите специално за създаване на негативни мнения. Но информацията за “10 000 загинали и 55 000 ранени за един месец”, оправдала резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, е изцяло лъжлива.
Нека разсъждаваме:
- 10 000 убити за месец - това са от 300 до 400 убити на ден. Къде са? Да се “отработят” такива количества “материя” се е удавало само на Хитлер... но той е имал крематориуми.
- изстребителите на ВВС на Либия летят на височина 5000 метра със скорост 1000 км/ч. Без използването на ядрена бомба такъв ефект те просто не биха могли да имат, а за ядрена бомба все пак не сме чували.
- ранените навсякъде по света ги откарват в болници. Обикновената бърза помощ е способна да приеме наведнъж от 10 до 20 пострадали, нуждаещи се от операции. За да се настанят 55 000 ранени, нека са даже 20, в болница, клиниките трябва да бъдат 2750, което е двойно повече, отколкото всички в цяла Африка (около 1230).
- снимки - свидетелствата за състоялото се “клане” са постъпили от гробището “Сиди Хамед”, където тъкмо сега, още от миналата година, тече процес на реконструкция с разкопаване на гробовете и разрохкване на почвата (много обичайна и разпространена практика в юдео-християнско-мюсюлманските страни, осъществявана примерно веднъж на 10-20 години).
- източници на информация. Още Мо-цзъ (479-381 пр. н.е.) учел, че достоверността на информацията зависи от източника. Така че откъде духа вятърът? Ясно е, че от бунтовниците! А откъде те са взели тези данни? От “Ал Джазира”, т. е. от Катар. Впрочем, тази малка страна е единствената в целия арабски свят, чиито самолети бомбардират Либия. Интересно съвпадение, нали?
И така, днес, месеци след т.нар. “масово убийство”, няма нито едно поне малко убедително доказателство. Което не пречи на Луис Морено-Окампо, прокурор на Международния наказателен съд, да иска заповед за ареста на Кадафи. Впрочем същият сеньор поиска ареста на Лоран Гбагбо във връзка с гибелта на 7 жени в Абобо (8 март т. г.), но кой знае защо замълча, когато в Дукуе хора на Уатар убиха 1200 цивилни лица, при това ги убиха в присъствието на френски войски, участващи в операцията “Еднорог”, за което има маса свидетели и доказателства. Но всичко това не вълнува г-н Морено-Окампо. Може ли такъв юрист да бъде наречен непреднамерен?

Нагоре
Съдържание на броя