"Нова Зора" - брой 31 - 2 август 2011 г.

Сподели във Facebook
Важно е не какво правиш, а какво се вижда от синия екран
 • А вие какво направихте?!
 • Кабинетът Борисов прескочи и третия вот на недоверие, на 26.07.2011 г. Със 143 гласа „против”, 91 „за” и 1 „въздържал се”, правителството на ГЕРБ продължава „устрема си” към следващия, може би последен опит на парламентарната опозиция да го вразуми. Ако, разбира се, управляващите признаят, че не парламентът, а избирателят и улицата са тези, които държат ключа от килера... Съдейки по поведението им преди и след вота, не сме големи оптимисти.
  Защо? Защото на 21 юли видяхме как премиерът Борисов учеше своите съпартийци как „политически правилно” трябва да тълкуват мониторинговите доклади на Европейската комисия. Там, където опозицията вижда упреци към управлението, Би Би съзира само поздравления. Конгрятюлейшънс! Е, в Брюксел отбелязаха, че не е редно МВР да получава дарения от физически и юридически лица, но Бойко разпореди незабавно да се прекрати рекетьорската практика, въпреки уверенията на Цветан Цветанов, че даренията не дават никакви привилегии и не обвързват с нищо МВР. Обаче бюджетът на МВР ще набъбне догодина със същата сума, но за сметка на данъкоплатеца. Хем по-чисто, хем по-сигурно! Няма медийни сензации, няма опозиционни критики, че между дарителите били фирми на Христо Ковачки, „Лукойл” и други крадци на ДДС, контрабандисти на горива и цигари и т.н. Защо ли трябва от чужбина да ни дават глупави препоръки, като знаят че властта у нас ги тълкува, както дяволът чете Евангелието...
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Да развалиш къща, за да направиш колиба!
  - Д-р Виткова, бяхте министър на здравеопазването в едно много неясно и трудно за обяснение и описване време. Смятате ли, че обществото още не знае какво се случи тогава, защо се стигна до сваляне на правителството на Демократичната левица по един толкова грозен начин?

  - Всяко предателство е грозно и неговите автори не могат да останат в историята като национални герои, колкото и да му се иска на някого. Те целиха правителството и най-вече премиера Жан Виденов, но улучиха държавата. Проблемът беше, кой да управлява страната - легитимните органи или „обръчите от фирми” и как да бъде трансформирана политическата власт на бащите в икономическа на синовете и снахите. Днес вече отговорът на този въпрос е обществено известен.
  Тъжно е, че обществото не се интересува от обективни анализи на политическите процеси, може би защото няма и кой да му ги поднесе. Клишетата за персонална вина, изглежда, са по-лесно смилаеми за българина, което улеснява кукловодите.

  - Смятате ли се за жертва на това време? Все пак някои от колегите Ви министри тогава и сега са лидери в БСП. Всички ли имат еднаква вина или някои повече, други - по-малко? И кой определя вината?

  - Жертва на това време са главно българската държавност и перспективите за развитие на страната. Формалното членство на България в ЕС на скамейката на най-бедните, с най-корумпираните държавни институции едва ли е българската мечта. На този фон личните изживявания нямат никакво значение. Положени бяха не малко усилия за ликвидиране на политическите партии у нас като субекти на политическа отговорност. Сценаристите си назначиха политически анализатори, социолози, главни редактори, шоумени, които определят „виновните”. „Невинните” при следващи избори завъртат отново политическата рулетка и независимо от политическата си принадлежност и мимикрия винаги са в групата на печелившите. Тъкмо те бяха наречени консенсусни политици, макар никой да не разбра по какъв въпрос в обществото е постигнат консенсус.
  д-р Мими ВИТКОВА пред в. „Нова Зора”>> Пълния текст...
  Една прекрасна идея...
  Как да направим лошите работи още по-лоши? Не се безпокой, народе! Социалният министър Тотю Младенов не само мисли, но и действа най-всеотдайно по въпроса. Сега пък напъва да глобява хората, спипани да работят на черно, с по 1000 лева на калпак. И не само напъва, но е спечелил и за това си антинародно дело както синдикатите, така и самозваните “работодатели”, които си пият казионното кафе в т.нар. тристранка. Нещо повече: министър Тотю вече е приготвил поредната кръпка към Кодекса на труда.
  Наистина прекрасна идея!
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Положението нараства...
  “Борисов натисна “Лукойл”! “Лукойл” спира работа, 4000 работници на улицата! Правителството пада до 10 дни! България има резерви от гориво за 85 дни!” Подобни вестникарски заглавия тресат България от няколко дни. Поводът е известен - решението на правителството да отнеме лиценза на “Лукойл” заради неизпълненото задължение да сложи измервателни уреди, отчитащи реалното производство и продажба на горива.
  Когато този брой на вестника стигне до читателя, много е вероятно всичко това вече да е приключило с подписването на съответните споразумения. Или с фразата “преговорите са в напреднал етап”, както се изрязват в такива случаи официалните говорители. И простодушният народ ще дюдюка как Бойко се опънал на руснаците...
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Трагедията в Осло - предупреждение за страшното, което следва...
  Трагедията в Осло е нещо страшно и затова всички европейци са солидарни и искрено съчувстват на норвежкия народ. Страшно е и друго - безумието е станало част от нашето време и за да не луднем, ще трябва поне да се научим да живеем с него.
  Всъщност нищо ново под лънцето. В древността Херострат запалил храма на Артемида - за да влезе в историята! В по-ново време Евгений Бакърджиев, по-известен с прозвището „Бъки бомбата”, разруши мавзолея на Георги Димитров - и също влезе в историята. Така че лабилни типове има навсякъде, въпросът е как реагира обществото. Т. нар. тоталитарна държава ги замразяваше като във фризер и за тях оставаха две възможности - психиатрия или затвор... И никой не смееше да парадира с някакви си отклонения. Либерално-демократичната държава използва реторика за „свободата” и „човешките права”. Но целта е стратегическа - преразпределяне на собствеността. В същото време обаче неизбежно се превръща в инкубатор на различни престъпници включително и на „домашни” терористи.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Тамплиерът на 21-ви век
  На 25 юли минаха първите изслушвания по делото на Андерс Беринг Брайвик, обвинен в извършване на двойния терористичен акт в Норвегия. Жертвите са няколко десетки души, а цялата страна с нетърпение очакваше как престъпникът ще обясни действията си. Само че Брайвик не даде удовлетворителен отговор на този въпрос – в името на какво бе извършено кървавото престъпление.
  Следствие на взрива в правителствения квартал в центъра на Осло и нападението над младежкия лагер на управляващата Работническа партия на Норвегия на остров Ютойя, на 22 юли, по уточнени данни загинаха 76 души. В Норвегия смъртността вследствие на убийства рядко превишава 50 души за година и затова шокът от терористичния акт е съвсем обясним. По улиците излязоха стотици хора, за да почетат паметта на жертвите и със сигурност всеки жител на страната си задава въпроса защо бе извършено това.
  Автор: К. БЕНЮМОВ, АФП>> Пълния текст...
  Мир за Европа и... атомна бомба за света
  На 17 юли 1945 г., два месеца след като маршал Г. Жуков приема сред димящия Берлин военната капитулация на Германия, в същия този Берлин, зашеметен и потънал в собствените си развалини, започва конференция на победителите за следвоенно устройство на Европа. Конференцията на “Тримата големи” се организира в незасегнатото от бомбардировки берлинско предградие Потсдам. Заседанията се провеждат в Цецилиенхоф, дворец, построен от кайзера през Първата световна война за престолонаследника му. Наблизо, в Бабелсберг, са оцелели и много от вилите на бившия германски елит, предоставени на ръководителите на делегациите и персонала на всяка от страните - победителки.
  Към Берлин са се втурнали през глава, ако не половин дивизия, то със сигурност цял полк кореспонденти, дописници, репортери и фотографи. Предварително се знае, че около конференцията в Потсдам е създаден санитарен кордон срещу външни лица. Понятието „външни лица” в случая цели естествено най-вече журналистите и е само от съображение за сигурност за живота на височайшата тройка. Потсдамската конференция трябвашда работи необезпокоявано, за да се справи с колосалния дневен ред. На представителите на пресата всяка вечер се предоставят материали за свършената или несвършената през деня работа. Кой ли би могъл да устои на пробивните като противотанкови снаряди журналисти?
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Механизмът на ограбването
  В поредицата, публикувана в предишни броеве на в. „Нова Зора”, разгледахме как нашият народ е ограбван чрез политиката на доходите и данъците, чрез финансово-кредитната система и чрез държавно организираната инфлация и ценови терор, бушуващи напоследък. Така днешният икономически и управленски режим се мъчи да напълни хазната основно за сметка на трудещите се и бедните слоеве на населението. Но може би най-болезненият, отвратителен по своята наглост и безочливост начин на грабеж е т. нар. касова приватизация.
  На края на втората година от своето управление правителството на Б. Борисов посегна на „Булгартабак” - една от последните и може би най-златоносна „носачка” на българската икономика, останала държавна (79, 83%) собственост. В нарастващата предизборна суетня тази тема някак подозрително бързо заглъхна. На 4 юли т. г. изтече срокът за подаване на заявки за допускане до конкурса за приватизация на холдинга. Десет фирми закупиха документация за участие в процедурата (дори и световни гиганти - „Бритиш Американ табако” (БАТ) и „Филип Морис”, както и „Джапан Табако Интернешънъл” и корейската „КТ&G Corporation”; няколко инвестиционни фонда, и по-дребни играчи от групата на „обичайните заподозрени” като адвокатските кантори „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” и „Камбуров и сие”, зад които обикновено се крият някои от нашите родни икономически хиени). В крайна сметка в битката за собствеността на тютюнопроизводителния ни лидер останаха трима кандидати: БАТ и австрийските инвестиционни дружества „Си Би Фемили Офис Сървис” и „БТ Инвест”.
  Автор: Ленин МИЛАНОВ>> Пълния текст...
  Употребените Балкани
  Прието да се смята, че етапите на “студената война” са три, които имат и съответната характеристика. Първият етап обхваща времето от последните години на Втората световна война и продължава до края на 60-те години – Чехословашките събития. Той се характеризира с първоначално остро противопоставяне между доскорошните съюзници, свързано с определяне на границите в Европа и Азия и Черноморските проливи. Реакцията на Запада се определя (свързана е с) от мартенската реч на Чърчил във Фултън през 1946 г., зовяща към защита на западната демокрация от разпространението на съветското влияние; “доктрината Труман” от февруари 1947 г., с основна цел “спасението на Европа от съветската експанзия”, а балканските държави Турция и Гърция се превръщат в преден пост при нейното осъществяване. Това е времето, когато в освободените от съветската армия държави (и съгласно споразуменията от Ялта) се създават правителства, доминирани от комунистическите партии, като последвалото развитие там е по съветски модел, съпроводено от политически чистки, преследвания и физическо унищожение на политическите противници.
  Автор: Доц. д-р Стефан Анчев>> Пълния текст...
  Виж кой говори...
  За 22 години “преход” българите се нагледаха на шутове в политиката. Един от тях дори стана президент. Други, като Жорж и Йоло Денев, не успяха, но поне дадоха своя принос. В шеги и закачки премина и третият вот на недоверие на кабинета “Борисов”. Мотивът за искането на оставка на правителството бе провалът на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното приемане в Шенген, полицейщината и нарушаването на човешките права.
  Сред най-големите губещи от този вот на недоверие се оказа “Атака”, защото партията загуби достойнство. След вътрешните разцепления и след като самата бе морално заклеймена четири пъти чрез отказа на всички парламентарни групи да изберат Волен Сидеров за председател на Комисията по парламентарна етика, антикорупция и предотвратяване конфликта на интереси, “Атака” се оказа в позицията да гласува заедно с отцепилите се независими депутати. Дали защото властта не отива всекиму...
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Отговорите не са "някъде там", а тук
  Кадафи стрелял в своя народ? Кадафи убил 10 000 либийци? Не! В самия израз “стрелял в своя народ” вече присъства намерението да се опорочи либийският лидер, да се подгрее общественото негодувание. Може да се помисли, че ако беше стрелял в италианския или френския народ, би било нормално?
  В действителност пред нас е образец на лукав “нов език”, роден от политолозите специално за създаване на негативни мнения. Но информацията за “10 000 загинали и 55 000 ранени за един месец”, оправдала резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, е изцяло лъжлива.
  Автор: Жан-Пол ПУГАЛА>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!