"Нова Зора" - брой 30 - 26 юли 2011 г.

Сподели във Facebook
Политическа орнитология
Най-опасни са лъжците, които лъжат убедено, тоест вярват си. Откакто е станал публична личност, Бойко Борисов не престава да разкрасява своята и на приближените си дейност, представяйки я като алтернатива на всичко лошо, допуснато от неговите предшественици. Като главен секретар на МВР бившият пожарникар и бодигард упрекваше съдиите, че безотговорно освобождавали задържаните от полицията престъпници: „Ние ги хващаме, те ги пускат!” Като кмет на София Борисов се жалваше от тежкото наследство (балите с боклука) на Стефан Софиянски, но най-безцеремонно стовари „заслугата” за боклучената криза върху правителството на Сергей Станишев. После, вече като премиер, му приписа и вината за финансово-икономическата криза, знаейки много добре, че тя бе „внесена” от Америка, а не започна в България. Все едно че Станишев е бил президент на САЩ, когато там се разрази ипотечната криза и започнаха да фалират банки, а милиони американци изгубиха жилищата и работата си. Кризата, разтърсила икономиката и финансите на целия останал свят, е следствие на случващото се в САЩ. Бастионът на неолиберализма отдавна живее на вересия, държавният дълг надминава 14,3 трилиона долара и ако Конгресът на САЩ не одобри предложението на президента Обама за вдигане на тавана на дефицита, на 1 август американските пенсионери може да не получат своите пенсии.
Камбаната бие и за българските пенсионери, но някои от тях продължават да „харесват” управлението на ГЕРБ и лично премиера Бойко Борисов. „Лош материал”, няма какво да се направи!
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Контражур
Горещници! Жега! Юли! Не само в природата, но и по жълтите павета. (А идва и август!) Лавина от добри и лоши новини поръси със сива пепел лъсналото от задоволство обобщено лице на елита - от парламент и правителство. ”Механизмът за сътрудничество и проверка” на Еврокомисията работи безотказно. Политическият документ, в съпровод на пространен технически доклад навява есенност и предизвиква тъжни реминесценции у всеки по-нагоре в йерархията. „Отговорността на магистратите остава област на сериозно безпокойство”, усеща се как укорително клатят глави еврокомисарите. „Борбата срещу корупцията по високите етажи още не е довела до убедителни резултати” – поклащаме и ние глави съгласително. Изразява се „безпокойство във връзка с практиката полицията да приема дарения от физически и юридически лица, които допринасят за финансирането на нейните операции”. На прокуратурата също й „дърпат ушите” – не разследва системно магистрати, уличени в корупция.
И така нататък.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Употребените Балкани
Интересът към Балканите в ново и най-ново време, от страна на Запада и на Русия, води началото си още от борбите на живеещите в рамките на Османската империя православни и славянски народи. Съперничеството с Русия, както и ревнивото отношение към нейното влияние на полуострова, определя симпатиите и антипатиите на Запада към народите от региона. Тази насока в политиката се нуждае и от формирано обществено мнение.
Няма да се спирам на всички автори, изливащи омразата си към балканските народи. Не може да се отрече, че все пак те правят и някаква селекция, в която българският народ е поставен на най-ниското стъпало от човешкото развитие.
Автор: Доц. д-р Стефан АНЧЕВ>> Пълния текст...
Агонията на българската нация?
Приличните доходи за хората от третата възраст вече не се отлагат и за светлото бъдеще. И което е още по-лошо – това се отнася не само за сегашните пенсионери, но и за поколенията пенсионери, които ще дойдат след тях. Те също ще бъдат принудени да теглят хомота на мизерията.
Това се вижда не само от 80-те милиарда лева външни дългове, с които е натоварен народът ни. Достатъчно е човек да се запознае с данните за това върху какви суми се осигуряват пенсионно работещите българи днес.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
"Една снимка – повече от хиляда свидетели", казват китайците
Тази снимка също не е изключение. Тя е направена в началото на 2004 г. Тогава над хиляда цигани разграбват закритата от приватизаторите фабрика за тухли и керемиди в село Нова Шипка, община Долни чифлик, Варненско
Преди две години, когато ГЕРБ спечели изборите, малцина мислеха, че в България започва да се строи тоталитарен режим. Изключвахме го съвсем категорично. Преди почти една петилетка станахме пълноправен член на ЕС и всички бяха убедени, че идват дни на спокоен живот и материално благоденствие. Свободата, като неизменна част от демократичното ежедневие, трябваше да обгрижва нашата съвест и морал. За две години се оказа, че същата тази свобода става все по-престъпна и наказуема.
Животът в България днес се превърна във функция на герберски партийни указания, разпореждания и инструкции.
Съвсем наскоро в публичното пространство бе изнесена новината, че в предизборната борба ГЕРБ раздават специални формуляри. В тях се търси подробна информация за опонентите. Този факт разпространиха националните медии и както винаги, започнаха коментарии, но те откровено се опитват да заблуждават общественото мнение.
Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Рицар на доброто, безпомощен пред "хитростта на търговците"
Повече прочут, отколкото разбран, Борис Георгиев е име легенда за ценителите на живописта. Център на тази легенда е самата личност на художника с екстремната му биография на гражданин на света, натура богата и търсеща, изповядваща високи нравственни и поведенчески идеали.
Известно е, неспокойната му душа е запленена от идеите и примера на Николай Рьорих, от толстоизма и източните философи, от учението на Петър Дънов, споени в обща реторта, чиято алхимия има изявено пантеистичен привкус и стремеж към утвърждаване на висши човешки добродетели, отричаща всяка агресия, но и вярваща в безсмъртието на душата във вселенския цикъл на вечността. Увереността, че и отделната личност е в състояние да внушава глобални идеи у големи човешки маси, вярата в мисионерската сила на изкуството за усъвършенстване на човека прави Борис Георгиев уникално явление в световното и българското изкуство. Личността и творчеството му успявата да привлекат интереса на съвременниците си, на артистичния и интелектуален елит в България, Италия, Германия, Англия, Индия, Бразилия и други страни.
Автор: Татяна ВУЧЕВА>> Пълния текст...
Противници на ЕС шестват из Европа
Идеята за неделимостта на сигурността като основа на международните отношения можем да срещнем в две различни версии при две сходни ситуации – формулирана преди четвърт век, в 1986 г., от Горбачов, и на 5 юни 2010 г. като предложение на президента на РФ Дмитрий Медведев. Тогава това ставаше на фона на лансираната от Рейгън ИСО (Инициатива за стратегическа отбрана, или т. нар. “Звездни войни”). Сега се осъществява в контекста на предложението на нова сходна инициатива – ПРО (Противоракетна отбрана на САЩ). Тъкмо затова си струва да се оцени какво направи Горбачов, доколко реалистично беше стореното от него, доколко трагични са следствията. На тази база можем да преценим и какви са особеностите на сегашната ситуация и доколко сегашната инициатива съответства на днешните реалности.
Факт е, че идеята на Горбачов за неделимост на сигурността е част от неговото “ново политическо мислене” и група от политики, които доведоха до разпад на СССР. Близо двадесет и пет милиона съветски граждани умряха, за да не бъде разрушен Съветският съюз, което и Хитлер не успя да направи, но в резултат на политиките на Горбачов той се разпадна и повлече след себе си катастрофални последствия за икономиките и сигурността и на много други страни.
Автор: Вадим ТРУХАЧОВ>> Пълния текст...
Задръжте си мънистата, господа!
 • Компанията „Шеврон” не дава пет пари за нашата околна среда
  и особено Лудогорието и Добруджа - все още житница на България
 • Земното население достигна критичната маса от 7 милиарда души. Всеки жител на планетата се нуждае от енергия, за да съществува и да се придвижва. Либерализмът в капиталистическата икономика обаче не предполага ограничаване на потреблението. Затова и мутрите фучат с грамадни джипове и не ги е еня за глобалното затопляне. Колкото и стръмни да са кривите на потреблението, дваж по-стръмни са тези на нарастване на населението. Програмите за семейно планиране не дават търсения резултат, а нехуманните начини за ограничаване на популацията са старите войни и пандемии. Изглежда, дойде време футурулозите да обявят, че се очертава нерадостната перспектива 21 век да се окаже... век на Малтус. Откриването на НЕИ (невъзобновяеми енергийни източници), т.е. на въглищата, петрола, природния газ и урана доведе до индустриалната революция и до съществено подобряване на жизнения стандарт на по-голямата част от населението на Земята. Вече дори и до столицата на Тибет Лхаса, на 4000 м надморско равнище, керванът от якове е заменен с теснолинейка. Връщане назад няма, освен ако предвижданията на филма антиутопия „2012” се сбъднат, или ако ресурсите на НЕИ се изчерпят.
  Засега апокалипсисът на човечеството се отсрочва с разкриване на нови находища и внедряване на нови технологии за добиване на НЕИ. Съединените щати, страната с 5 % от земното население потребява толкова НЕИ, че отделят 33 % от парниковите газове в атмосферата. Именно затова националните им интереси са навсякъде: от Афганистан до Северния ледовит океан, нуждаят се от огромни енергоизточници.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  "Частичен" фалит - частично държава?!
 • Айде, народе, на евтинията – продава се... Гърция!
 • Поради необходимостта да събере милиарди евро, Гърция най-накрая се съгласи да започне разпродажба на националното си богатство. Кой ще купи мрамора на Елгина или на Акропола? Кои са мераклиите? Не трябва да си специалист по история на антична Елада, за да оцениш тяхната стойност.
  И така, Гърция е пред най-голямата и най-спорна приватизация. За да събере 50 млрд. евро в замяна на мощното финансиране за 110 млрд. от Запада, гръцката държава трябва да се раздели със своите индустриални и търговски съкровища и да ги преотстъпи на онзи, който даде повече.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!