"Нова Зора" - брой 29 - 19 юли 2011 г.

Сподели във Facebook
С "философски камък" магарешките тръни - зеленчуци!
 • Алхимията на „Би Би”
 • Макар ние, българите, да сме „лош материал”, управляващите от ГЕРБ не спират да се грижат за нашето добро настроение. Когато у нас гостуваше премиерът на Израел, Бенямин Нетаняху, еврейският „Би Би”, както се изрази Бойко Борисов, нашето „Би Би” обяви, че в комбина с еврейската държава България щяла да храни света: „България може да стане световна банка за храни, като привличаме израелски инвестиции”. Проправителственият ежедневник в. „Стандарт” отрази тази епохална перспектива по следния начин: „Даваме земя, слънце и вода, Тел Авив инвестира в наши ферми”.
  Гладуващи от целия свят, приготвяйте съдинките, лъжиците и вилиците! Българите идват...
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Идеологическата криза на западния капитализъм
  Само преди няколко години мощната идеология, основана на вярата в свободния пазар, неограничаван от нищо, доведе света до границата на разорението. Дори и в периода на своя разцвет от началото на 80-те години на 20 в. до 2007 г. капитализмът по американски образец – отслабване на държавния контрол, - доведе до впечатляващо повишаване на благосъстоянието само на най-богатите сред най-богатите страни в света. Повечето американци всъщност наблюдаваха как доходите им или намаляват, или остават на същото ниво. Освен това ръстът на производството на САЩ не беше икономически рационален, тъй като по-голямата част от националния доход на САЩ идва от една ограничена група, а икономическият ръст може да расте само в условия на финансирано потребление за сметка на увеличаването на дълга. Аз бях един от тези, които се надяваха, че по някакъв начин финансовата криза ще научи американците (както и всички други), че е необходимо да се осигури повече равенство, по-твърдо регулиране и по-добро равновесие между пазара и правителството. За жалост, това не се случи.
  Тъкмо обратното, възраждането на икономиката от десни позиции, управлявана от идеологии и групи ссъс специфични интереси, пак заплашва глобалната икономика, или поне икономиките на Европа и САЩ, където тези идеи все още са в разцвет.
  Автор: Джоузеф СТИГЛИЦ>> Пълния текст...
  Как се поема "политическата отговорност"?
  В последните седмици и месеци българската съдебна система е подложена на огромен натиск от страна на изпълнителната власт. Особено активен е вътрешният министър. Където седне и където стане, все напада съда и съдебната система, обвинява ги, че спъвали усилията на правителството в борбата му срещу престъпността и корупцията. Рефренът „Ние ги хващаме, вие ги пускате” вече е нещо като „алилуя”, а пък народът трябва да е убеден, че съдът не раздава справедливост. Още малко и ще линчуват съдиите. Били подкупни!? Както се казва, виж кой говори, но... В критиките и обвиненията има и истина, обаче деформирана и манипулирана. Че юридическата култура на обществото ни е не особено развита, е ясно. Че компетентността на правителствените чиновници отива към нулата, също. Но това, че ние, българите, изглеждаме повече не като общество, а като някакъв механичен сбор от индивиди, е ужасно тревожно.
  В съда не се решава кой крив, кой прав. Очевидността на един факт няма нищо общо с неговото процесуално доказване. Съдът преценява чии доводи са по-силни съгласно законите – на обвинението или на защитата, и според това отсъжда. Тъкмо затова везните са символът на юриспруденцията. Моралът остава извън съдопроизводството, освен ако не е закрепен със закон!
  Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  "Политическите манекени" се готвят за есенното дефиле
  Смело може да се твърди, че майкопродавството е последното убежище на банкрутиралия политик. Това се потвърждава за пореден път от учредената наскоро от бивши седесари Общност на демократичните сили (ОДС), начело със Стефан Софиянски, който ще търси сътрудничество с ДПС на изборите тази есен.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  ГЕРБ - път към бездната
  Преди две години, когато ГЕРБ спечели изборите, малцина мислеха, че в България започва да се строи тоталитарен режим. Изключвахме го съвсем категорично. Преди почти една петилетка станахме пълноправен член на ЕС и всички бяха убедени, че идват дни на спокоен живот и материално благоденствие. Свободата, като неизменна част от демократичното ежедневие, трябваше да обгрижва нашата съвест и морал. За две години се оказа, че същата тази свобода става все по-престъпна и наказуема.
  Животът в България днес се превърна във функция на герберски партийни указания, разпореждания и инструкции.
  Съвсем наскоро в публичното пространство бе изнесена новината, че в предизборната борба ГЕРБ раздават специални формуляри. В тях се търси подробна информация за опонентите. Този факт разпространиха националните медии и както винаги, започнаха коментарии, но те откровено се опитват да заблуждават общественото мнение.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Кога Темида наистина е безпомощна
  Обръгналото на съдебни недоразумения и открита гавра със закона българско общество смята, че Темида си затваря очите, когато става въпрос за босовете на подземния свят, че те не само имат възможност да наемат най-елитните адвокати, но и защото, ако се видят съвсем натясно, могат “да пропеят” за доста от връзките си и с политици и с магистрати. За съжаление същото се случва и когато на подсъдимата скамейка се изправят непълнолетни, независимо от тежестта на престъплението.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  25 години след Горбачов
  Идеята за неделимостта на сигурността като основа на международните отношения можем да срещнем в две различни версии при две сходни ситуации – формулирана преди четвърт век, в 1986 г., от Горбачов, и на 5 юни 2010 г. като предложение на президента на РФ Дмитрий Медведев. Тогава това ставаше на фона на лансираната от Рейгън ИСО (Инициатива за стратегическа отбрана, или т. нар. “Звездни войни”). Сега се осъществява в контекста на предложението на нова сходна инициатива – ПРО (Противоракетна отбрана на САЩ). Тъкмо затова си струва да се оцени какво направи Горбачов, доколко реалистично беше стореното от него, доколко трагични са следствията. На тази база можем да преценим и какви са особеностите на сегашната ситуация и доколко сегашната инициатива съответства на днешните реалности.
  Факт е, че идеята на Горбачов за неделимост на сигурността е част от неговото “ново политическо мислене” и група от политики, които доведоха до разпад на СССР. Близо двадесет и пет милиона съветски граждани умряха, за да не бъде разрушен Съветският съюз, което и Хитлер не успя да направи, но в резултат на политиките на Горбачов той се разпадна и повлече след себе си катастрофални последствия за икономиките и сигурността и на много други страни.
  Автор: Проф. Васил ПРОДАНОВ>> Пълния текст...
  Турция - месец след изборите
  Разбира се, Турция почти винаги е заслужавала нашето внимание и уважение. Като отдавнашен съсед, чийто народ е носител на многобройни привлекателни лични качества, толкова близки до качествата на българите. Като страна с фолклорни и културни традиции, които напомнят за нашето уникално народно творчество. Като силна държава, която се развива с бързи темпове, която се опитва да налучка пътя към демократичните тенденции на съвременния свят, без да отхвърля своето вековно ориенталско наследство. Като родина на личности от ранга на Орхан Памук, чиито романи издигат във висините човешкото достойнство и благородство, толкова нужни на всички ни в днешното трудно време. И може би ако не съществуваха черните страници от нашето общо съжителство през изминалите векове, както и зле прикритите неразумни опити на шепа крайни турски политици и авантюристи за намеса във вътрешните работи на България, ние бихме били образец за добросъседство, приятелство и взаимопомощ.
  Няма съмнение, че всичко е пред нас, но по какъв път ще тръгне това “всичко” е все още трудно да се каже. Очевидно е едно – че и турците, и ние трябва да извървим своя път. И че освен на базата на абсолютно и пълно равенство и кавалерство както по същество, така и по форма, нашите бъдещи отношения няма върху какво друго да се градят.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Двойният аршин на елита
  Може ли споменът за пехливанина Коджа Юсуф от село Черна, близо до Хитрино, да е синтетичен израз на отношенията ни с Турция? Оказва се, че може! Турският президент Абдуллах Гюл откри 8-тонния паметник на Юсуф в шуменското село Хитрино. Датата 12 юли 2011 г., когато бе открита статуята на бореца, ще се запомни и с това, че 9-минутната реч на президента Гюл при откриването бе изнесена на родния му език - турски. Държавният глава на Турция не пожела речта му да се превежда и какво каза, разбраха само събралите се на площада местни жители и представителите на медиите от южната ни съседка. Дали е възможно - питаме се, - такова да се случи в Република Турция?!
  Преводачът направи опит да прекъсне Гюл след първото изречение, но той не спря да говори. Така се наложи присъстващите на събитието около 30 български журналисти да питат после местните селяни какво е говорил президентът Гюл. Стана ясно, че в общи линии Гюл говорил за добрите междусъседски отношения. Но не съдържанието на речта е от особено значение. Много по-важен е фактът, че намирайки се на двудневно официално посещение у нас, Абдуллах Гюл пренебрегна един от символите на държавния ни суверенитет - официалния български език. Този акт излъчва високомерие, подобно на това на някогашните османски султани. Още повече, че бе демонстрирано пред немия взор на българските управници.
  Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Лъжите зад войната на Запада в Либия
  Либия на Кадафи беше тази, която осъществи в Африка първата технологична революция на нашето съвремие - свързването на целия континент, включително селските райони, с телефония, телевизия, радиоразпръскване и други авангардни технологии като телемедицина и дистанционно образование, благодарение на радиомоста WMAX.
  Всичко започна през 1992 г., когато 45 африкански нации основаха RASCOM (Регионална африканска организация за спътникова комуникация), чиято цел бе континетът да има свой спътник и достъпни цени за комуникация. Дотогава цените на телефоните до Африка и на самия континент бяха най-високите в света, понеже Европа прибираше годишна такса от 500 млн. долара за ползване на спътниците от типа „Интелсат“, включително за телефонните връзки вътре в африканските страни. Пускането на спътник щеше да струва еднократно 400 млн. долара, като отпада нуждата от ежегодната такса от 500 млн. долара. Кой банкер не би финансирал такъв проект? Само че въпросът бе разглеждан под друг ъгъл - как така робите, които искат да се освободят от експлоатацията на своя господар, ще искат пари за освобождението си от същия този господар? Така Световната банка, МВФ, САЩ и Европа в продължение на 14 години протакаха решението с празни обещания.
  Автор: Жан-Пол ПУГАЛА>> Пълния текст...
  Жан – президент на чистите и честните български сърца
  Жан Виденов е предложен от ПП „Нова Зора” за държавен глава на Република България. Каквото и да реши немислещият електорат, Жан е бил, е и винаги ще бъде президент на хората с чисти и честни български сърца. Затова ми идват наум и различни исторически паралели.
  Ако Васил Левски не бе загинал в борбата, на която стана жертвен агнец, ако бе доживял 3 март 1878 г., той нямаше да намери място в свободна България. Апостола прекрасно си даваше сметка за това. И думите му, че след Освобождението ще отиде да работи за същото на други места и за други народи, всъщност криеше прозрение за неустойчивостта на хората да служат неотстъпно на идеала. Скептицизмът му бе скътан в съкровеното тефтерче, в една-единствена дума: „Народеее!!!!” С четири удивителни.
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  В памет на Тодор Цонев
  “Бай Ганю е против всяка йерархия до онзи момент, в който сам застане начело на йерархия...
  А когато се докопа до властта и я яхне... Тогава “опозиционера” Бай Ганю се превръща веднага във върл тиранин и мерзавец... Защото няма друг еталон освен собствената си пустота и недостойнство...”
  Автор: "Зора">> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!