"Нова Зора" - брой 28 - 12 юли 2011 г.

Сподели във Facebook
Страна на лъжата и имитацията
През 1994 г. много често можехме да чуем, че Бог е българин. Имахме усещането, че сме родени с късмет, че божията любов ни е гарантирана. Неусетно, в главата на обикновения трудов българин навлизаха и се запечатваха добре ешалонирани във времето измамни представи и лъжливи клишета.
Неистината проникваше плътно и методично в мозъка на обикновените хора. Спомнете си как наивно повечето хора повярваха, че „невидимата ръка на пазара” ще ги направи богати и уверени в утрешния ден, как с идването на демокрацията ще станат свободни и ще говорят свободно - единствено и само истината. За правата на човека - да не говорим...
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Статистиката като опиум за народа
Доколкото прилага математически инструменти, статистиката може да се причисли към семейството на точните науки. Но тъй като борави с извадки, а не с цялата съвкупност на изследваните обекти, може да изкривява действителната картина, особено когато нагласява своите заключения според вкуса на управляващите, или пък на опонентите им. От тази гледна точка словосъчетанието „точна статистика” е нонсенс, за което свидетелства и понятието „статистическа грешка”.
Европейската статистика също греши. Но когато правителството у нас като цяло, или отделни министерства, започват да „насочват в правия път” Националния статистически институт (НСИ), или да водят собствена „статистика на успехите”, положението става трагикомично.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Бъдещето знае, че историята помни
След публикуването на решението на ЦИБ на ПП „Нова Зора” в редакцията на в. „Нова Зора” се получиха отзиви от наши читатели, които сочат, че изборът на българските патриоти Жан Виденов – президент, и Валентин Вацев – вицепрезидент, е правилен и необходим. Въпреки че вече 14 години се води планомерно компроматна кампания, особено срещу Жан Виденов като бивш председател на БСП, явно неговият авторитет ни на йота не е намален. Напротив, тъкмо през тези 14 години Жан Виденов се легитимира пред обществото като политик – изключение, доутвърдил образа си на неподкупна личност, съумял да направи трезви изводи от всяка победа и поражение в своя живот. Не може да не се отбележи, че въпреки вълните на сатанизирането му, Жан Виденов не тръгна по пътя на вътрешнопартийното противопоставяне, не се посвети на идеята да отмъщава на хората, които несправедливо отрекоха изцяло приносите му към лявото движение и каузата на България.
Неслучайно ние, във в. „Нова Зора”, още през 1997 г. подчертахме, че Жан си отива от властта, включително и партийната, защото се противопостави на порочния перестроечен модел, който превърна България в криминална държава. Жан Виденов първи сигнализира, че се ражда една нова класа, която предизвикателно обозначи като класа на „червените чорбаджии”. Със страст, характерна повече за публициста, той разкри нейния подкупен и паразитен характер, нейното отродителство и готовност да служи на всяка чужда държава, щом от това зависи интереса на бивши номенклатурчици и техния обслужващ персонал. Жан Виденов държеше България да запази профила си на социална държава, която с цената на всичко отхвърля разделението на елит от свръхбогати и човешка маса от свръхбедни хора. Той не допусна неговата партия да спои социалната идея с либерализма, въпреки че за това настояваха бащите на българското преустройство и главно Андрей Луканов. Известно е, че по редица принципни въпроси той рязко се разграничи от Александър Лилов. Влезе в исторически конфликт с онази елитарна група в БСП, която се обяви за първостроител на новото буржоазно общество и за „кръстник” на новите капиталисти.
Автор: "Нова Зора">> Пълния текст...
Целта на дебата
Един от най-известните цитати, произнесени преди около 60 години от Уинстън Чърчил, вещ в някои полезни детайли относно политиката, както и особено относно манипулирането на общественото мнение, твърди, че “империите на бъдещето са империите, контролиращи ума”. Защо бих цитирал някого, чиято политическа кариера е целяла забавянето на неизбежния залез на първата истинска глобална империя? Това бе първата ми реакция, след като започнах да следя последния етап на дебатите за бъдещето на Паметника на Съветската армия в центъра на София - който за кратък период от време се превърна в “част от иконичното пост-тоталитарно модерно изкуство” и проява на “свободната артистична експресия” на “свободното гражданско общество”.
Това събитие някои погрешно биха изтълкували като тривиален акт на вандализъм, но това събитие обсеби публичния дебат в България, тъй като според мен то символизира дълбоката промяна в българското национално съзнание и неговия т.нар. цивилизационен избор. Това събитие трансцендира съвременните архетипове на младите българи след 1989 г., чиято цел е да участват в един амбициозен и оспорван експеримент, наречен глобализация, т.е. да се приобщят към културната идентификация “Made in America”.
Автор: Ивайло ГРУЕВ>> Пълния текст...
Има ли изход от тоталитарната
“демокрация”, в която се озовахме

20 години след приемането на новата - демократична, - конституция на България
В края на 80-те години на миналия век имахме в излишък евтина електроенергия от АЕЦ, добивахме 10 млн. т зърно, сиренето струваше 3.60 лв... Но имаше и мнозина, които искаха промяна.
Политическата активност беше явна, но противопоставянето комунисти-антикомунисти за щастие се изчерпваше с шествия, бдения, митинги, лозунги и вербални заплахи, кръв не се проля. През юли 1990 г. започна работа 7-мото Велико Народно събрание, с 400 души народни представители. Аз бях член на Конституционната комисия, която трябваше да предложи на ВНС проект за новата конституция.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Крадат царете ни, защото сме безпаметни
Странен начин да се избиват комплекси са избрали управляващите в Скопие сърбомани - вдигат паметници. На 28 юни 2011 г., в центъра на главния град на Повардарието, бе издигнат монумент на „македонскиот цар” Самуил. 5-метровият паметник е положен върху 3,5-метров постамент с бронзови барелефи. Автор на скулптурата е Димитър Филиповски, а творбата е изработена в художествената галерия „Пиетро Базанти и Фильо” и в художествената леярна „Фернандо Мартинели” в италианския град Флоренция.
Паметникът е в непосредствена близост до 22-метровата статуя на Александър Македонски, издигната миналата седмица. Предстои да бъдат инсталирани на местата им и войниците от фалангата на македонския цар. Пореди това рано в Скопие приключи и градежът на паметника на византийския император Юстиниян Първи. За да се бетонира историята, да не кажем най-вече кражбата на българска и гръцка, преди повече от година в центъра на македонската столица бяха вдигнати “споменици”, както ги наричат отттатък Осогово, и на Гоце Делчев и Даме Груев. Които “историческата наука” в Скопие отдавна също е провъзгласила за “македонски херои”. Редом до създателите на ВМОРО край Вардара се издига и паметникът на първия премиер на т. нар. Народна република Македония – Методи Андонов-Ченто.
Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
Империята и волята
Какво е необходимо днес на руснаците?
На нашата Кръгла маса вече се чу въпросът какви са реалните възможности на националната държава в постсъветското пространство. Но защо трябва да отиваме толкова далеч? Та примерите са пред очите ни. Пред нас са две източнославянски държави, фактически това са две части на руския народ. Дори не зная кои ще ви бъдат по-симпатични – отляво или отдясно. Примерът отдясно е интересен с това, че може здравата да се спори дали Беларус е national state, или си остава парченце от империята. Лидерът на тази държава непрекъъснато потвърждава своя имперски вектор. Последните думи, които цитирам, са произнесени преди месец-два. Думите са красноречиви и логиката им е абсолютно имперска, тъй като Лукашенко ясно различава двойните стандарти на Запада.
Автор: Виталий АВЕРЯНОВ>> Пълния текст...
СЪОБЩЕНИЕ
На заседанието на ЦИБ на ПП „Нова Зора”, проведено на 04.07.2011 г., е взето решение да се проведе разширено заседание на ЦПС с участието на председателите/координаторите на Обл. ПО и Общ. ПО от 10.00 ч. на 23.07.2011 г. (събота), при следния дневен ред:
1. Отчет на Предизборния щаб за извършената работа за участие на ПП „Нова Зора” в изборите за президент, вицепрезидент, общински съветници и кметове, насрочени за 23.10.2011 г.
2. Отчет на председателите/координаторите на Обл. ПО и Общ. ПО за извършената работа във връзка с изборите: списъци с подписи за регистрация на партията в ЦИК; поименни кандидати за кметове и общински съветници с кратка биография; евентуални членове на ОИК и СИК, и застъпници; необходими финансови средства за кампанията; привлечени дарители за кампанията. Отчетите да се представят в писмен вид за ползване от Предизборния щаб.
Автор: Централно изпълнително бюро>> Пълния текст...
Знаменателна визита
Когато през януари т.г. българският премиер посети Израел, едва ли можеше да се предположи, че само след шест месеца визитата ще бъде върната, и то във формат почти половината правителство, начело с Бенямин Нетаняху. Това е първото заседание от такъв мащаб на кабинета от Йерусалим с властите в балканска страна. “Сред държавите, които до момента са имали подобни смесени правителствени заседания с Израел, са Италия и Германия”, заяви по този повод говорителят на външното министерство Весела Чернева.
На 6 юли министърът на земеделието и развитието на селските райони на Израел г-жа Орит Нокед посети заедно с министър Мирослав Найденов мандрата в с. Домлян, Карловско, където разгледаха уникалната технология за производство на кисело мляко с фибри от българска маслодайна роза. Видяното подтикна г-жа Нокед да сподели пред журналисти, че е впечатлена от високите технологии за производство и от стандартите, които се спазват стриктно. “Ние можем да бъдем полезни в областта на генетичното ноу-хау, както и в производството на подобен тип продукти” – заяви г-жа Нокед.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Благодарности – всякакви приемаме...
„Няма безплатен обяд” – тази фраза цитираха и „сините” демократи, и „жълтите” юпита, а и герберите, щом някой спомене за безплатното здравеопазване и образование от времето на социализма.
Но ето че цитираната мъдрост бе „опровергана” не от някой друг, а от вицепремиера и министър на вътрешните работи. Той уверява, че „даренията”, които получава МВР, не дават на „дарителите” никакви привилегии. Вътрешният министър често упреква и „съветва” съдиите, които му „пречат” да вкара в затвора всички задържани от полицията престъпници. Понеже започна да пресолява манджата, направо дърпа езика да цитираме и друга премъдрост: „Възрастните обичат да дават добри съвети, когато не са в състояние да дават добри примери.”
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
България в миниатюра
  • Бул. “Мария Луиза” – бивш и бъдещ “Георги Димитров”
  • В центъра на София банките са по-нагъсто и от бездомните псета. Само на двестаметровата отсечка от бул. “Мария Луиза” до Халите са се нагъчкали като сардели 13 банкови клона. Колко точно са лихварските капища из пресечките, не ни стигна времето да обикаляме, но и такива има.
    А и другите забележителности по булеварда не са никак малко. Две казина и един игрален дом. Който играе - печели, който не играи - не печели... Три кантори на сарафи от различни краища на света, половин дузина магазини и магазинчета за продажба на джиесеми и прочие бърборински такъми. Три закусвални с претенции за ресторанти, една полупицария и две лъскави сладкарници с кожодерски цени. Магазин за германски стоки. Магазин за обувки, магазин за детски играчки. Няколко хотела. И разбира се, няколко жрици на най-старата професия със специфично излъчване...
    Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...

    Зора е!
    Зора е!