"Нова Зора" - брой 27 - 5 юли 2011 г.

Сподели във Facebook
Приказки от кучкарника
След като две години води българите към еврозоната и Шенген, премиерът Борисов реши да ги насърчи за търпението, като ги „повиши в звание”. Така от „кофти материал” (квалификацияот първата половина на 2009 г. пред българската общност в Чикаго), в края на юни 2011 г. българите бяха сравнени с кучетата на премиера. И то на киноложки конкурс, спечелен от Бойковия фаворит Лазар Авиюп.
Друго класиране не би могло да задоволи откривателя на породата „българско овчарско куче”. Да напомним, че представители на тази порода бяха подарени на Ахмед Доган и Владимир Путин, а президентът на Бразилия Дилма Русеф ще получи такъв подарък при посещението си в България.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
За България - по дълг и сърце!
В последните няколко месеца ми се налагаше да пътувам често: и като главен редактор на “Нова Зора” за срещи с читатели, и като председател на ПП “Нова Зора” за организационни срещи с членове и симпатизанти. Идеята за Единния национален фронт, която отдавна разясняваме от страниците на вестника, беше стигнала до много хора и разпалваше мъждукащото въгленче на надеждата, че може да бъде разбита мъртвата хватка на все по-откровения геноцидно-изтребителен модел, в който в последните 20 години натикаха народа и държавността на българите. Сега е трудно да преповтарям съдържанието на тези срещи с обществеността на Плевен, Ямбол, Бургас, Ловеч, Стара Загора, Червен бряг, Казанлък, селата Белимел и Алеково, и много други населени места, но разговорите непременно стигаха до разломните линии на хората на социалната кауза, минаваха през вълчите ями по пътя на патриотизма, следваха географията на болката на цял един народ и топографията на не едно поражение. Всички разбираха, че така повече не може и задаваха вечния славянски въпрос “Какво да се прави?”, с надеждата, а бих казал понякога и с вярата, че “Нова Зора” знае отговора и е намерила изгубения ключ на народното единение; че знае формулата за концентрация на националната енергия, разпалвана в противоборства, вождистки замашки и лъжеивансусаниновски концепции, които натикват в блатото не противника, не враговете и подлеците, а народа, неговия хляб, дух, вяра, традиция, надежда и бъдеще. На тези срещи хората четяха своеобразни присъди на политически лица, партии и групи, припомняха си кой, кога и за какво ги е лъгал - като се започне от далечния 14 конгрес на БКП, та се стигне до заседанията на последния конгрес на БСП, програмата “България 2020”, мине се през отчетните конференции, през номинациите по места за кметове и общински съветници, за президент и вицепрезидент.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Из идиличния живот на едно родно българско село
Благой с херувимската фамилия Ангелов, 16-годишен ром от монтанското село Септемврийци, е много романтична натура. Мечтае да стане футболист като Роналдо, а България да е държава без полицаи и съдии, която да му дава поне по 500 лв. на месец, понеже седемчленното му семейство получава само 300 лв. детски. Ще му се село Септемврийци да стане нещо бляскаво като Лас Вегас, а той да участва в състезания с коне и магарета и да спечели награда като голям ездач.
Лошото обаче е там, че му се е паднало да живее в нашата расистка държава, в която вместо награда и купища стотачки съдиите му дали 7 години затвор. И то за нищо работа - за убийството на някакъв си български дъртак. За негов късмет – без да му смятат около стоте кражби и грабежи, извършени под негово тарторство с нему подобни романтични душици.
Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Операция "Безсрамните"
Морално ли е „народните избраници” - депутати, министри, кметове и общински съветници - да припечелват допълнително, предлагайки консултантски и други услуги на частни или публични фирми, фондове, фондации и други структури? Този въпрос взриви общественото мнение, когато в. „Труд” публикува информация за един необикновено щедър хонорар, получен от лидера на ДПС Ахмед Доган. Не за философски, а за хидроложки „консултации”. Оказа се, че Доган, дежурният отсъстващ от заседанията на Народното събрание, е прибрал близо 1,5 млн. лева, като „консултант” на публично дружество, спечелило контракт за изграждането на хидроенергийния възел „Цанков камък”. Сезираният по случая Върховен административен съд (ВАС) се произнесе, че няма конфликт на интереси: всеки имал право на допълнителен труд и на възнаграждение за него.
Пито - платено!
Само че лошият пример е заразителен. Аферата „Цанков камък” нито е първата, нито ще е последната от този род, докато „консултантските услуги” на властимащите служат за прикритие на други, непозволени от закона и морала занимания; и докато има кой да плаща луди пари за тях. Разликата е само в размера на получаваните хонорари и в цинизма на Доган, който пръв се похвали публично с „обръчите от приятелски фирми” около ДПС. А преди парламентарните избори през 2009 г. провали коалиционните си партньори с изявлението в с. Кочан, че и без да е премиер или министър, може да „разпределя порции”. Докато други „консултанти на повикване” се спотайват или се оправдават, тълкувайки закона, както дяволът чете Евангелието...
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Социализмът на 21 век не е мит, а реалност
- Ваше превъзходителство, на 5 юли 1811 г. се подписва Акта за независимост на Венецуела. Какво значение отдавате на тази дата?

- Като революционери ние отдаваме голямо значение на тази дата и се радвам, че чрез “Нова Зора” българският народ узнава за нея. За съжаление, в продължение на близо 200 години, Венецуела е доминирана от местни олигархии, които са под влиянието и господството на северноамериканския империализъм. Но с идването на власт на президента Уго Чавес Фриас, създател на т.нар. Боливарски проект, от социална, икономическа и политическа гледна точка страната ни бе изправена пред предизвикателството да извърши една истинска революция.

- Докъде стигна реализацията на Боливарския проект?

- Боливарският проект е насочен към изграждането на социализма на 21 век, в няколко стратегически направления, съдържащи се в Социалистическия план „Симон Боливар”, в момента в процес на изпълнение. Мотото на проекта е “За пълно социално щастие!” отразява факта, че днес всички граждани на Венецуела живеем в търсене на нови, по-добри условия на живот, така, както е мечтаел нашият освободител Симон Боливар.
Н. Пр. Рафаел АНХЕЛ БАРЕТО КАСТИЙО,
пред в. “Нова Зора”
>> Пълния текст...
КОЙ наложи печатa на ПОЗОРА ЗА цвета на интелигенцията?
 • Заради личната си кариера партийни лидери станаха инициатори на позорен закон, какъвто не си позволиха дори правителствата на Костов и Кобургготски
 • Известно време след приемането на Закона за досиетата от предишното Народно събрание и формирането на специализираната комисия се надявах, че публикуването на списъци на български граждани, които са имали връзка с бившата Държавна сигурност, с външното и с военното разузнаване се прави с оглед на това гражданското ни общество да бъде по-добре информирано за близкото минало на страната. Още повече че инициатор и автор на проекта е ръководството на БСП и нейната парламентарна група. А и председателят на комисията Евтим Костадинов явно е назначен под давление на Бюрото на БСП – бивш офицер от Народната милиция, активист на Добруджанската ни партийна организация, той постъпва на новия си пост, като член на ВС на БСП.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Единен народен фронт в Плевен
  В събота, 25 юни, по инициатива на ПП “Нова Зора” плевенската общественост беше поканена в залата на бившия партиен дом за огласяване на идеята за Единен национален фронт и участието му в предстоящите местни избори с единна листа.
  Срещата се водеше от председателя на общинската организация г-жа Евгения Иванова. Присъстваха активисти на ПП ”Нова Зора” от Пловдив и Горна Оряховица, Червен бряг, граждани от Плевен и представители на партии и сдружения, разглеждани като потенциални участници в ЕНФ: Българска левица (Христофор Дочев), Блок на комунистите (Тимур Гложенски, Димитър Ненчев), БАС (Любомир Буковски), Съюз на воините от запаса (полк. Ванко Халачев), движение “Достойни за България” (Красимир Златев), БСП (Чавддар Велинов, Цветко Цветков).
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Империята и волята
  Днес е на мода темата за юбилея по повод отмяната на крепостното право, тема, която маскира важния факт, че руската самодържавна власт, започвайки от самия император Павел, последователно се е движила към тази реформа. На руския народ са предоставени по-леки условия за живот и нови възможности за свободното му развитие много преди 1861 г. Така в началото на 19 век всички селяни можели се занимават със занаятчийство и търговия. Например закон от декември 1812 г. давал възможност за подобни дейности в особено голям обем. Освен това можело да търгуват с „откупено предприемачество”.
  И какво мислите? Излиза, че нашето свръхугнетено селячество за няколко десетилетия съществено изместило съсловието на предприемачите. Петербургските търговци от онова време се оплаквали от селяните: „Те се събират в компания, или както си я наричат помежду си артел, идват на борсата и изкупуват цялата стока на чуждите кораби – всичко, което им трябва, разделят си стоките по дюкянчетата... заради тукашните търговци търпим големи загуби и истинско разорение”. Специални свидетелства, обложени с такси, се изисквали само при много голям обем стокова търговия - с оборот от няколко хиляди рубли. Освен за търговия и занаяти тези свидетелства давали право да се участва в частни организации и да се получават субсидии. (Крепостните можели да получават такива свидетелства и от помешчика.)
  Автор: Виталий АВЕРЯНОВ>> Пълния текст...
  Напред към победата!
  Речта на Й.В. Сталин на 3 юли 1941 г.
  Толкоз много нелепици чухме тези дни за Великата отечествена война на съветските народи, чието начало е тъкмо преди 70 години! Говорим за 22 юни 1941 г. – връх в началото на битката за освобождение на Европа. Освобождение от самата нея и от собствените й самоуправства. Защото Европа никога не е била заробвана от някого извън нея. В своята клинична еуфория да бъде пъпа на света и солта на земята, тя от памтивека е кръстосвала морета и океани и е поробвала другите, различните, неприличащите на нея общности, племена и народи. Англия, Франция, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Италия... отиваха и предлагаха собствените си навици, виждания и интереси. И ги налагаха с огън и меч. Обратно връщаха в метрополията заграбените богатства на чуждите земи.
  От колонизираната след Колумб индианска Америка Европа взе три неща: тютюна, царевицата и сифилиса. От своя страна, Европа даде също така три неща на света: колонизацията, тютюнизацията и сифилизацията.
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Нашествието на фашизоидите
  Може би сте забелязали, драги читатели, че с приближаване на лятото паразити и пълзящи кръвосмучещи регистрират бум на популацията, с което неприятно ни изненадват. В нашата панелка например черните хлебарки се увеличиха и започнаха да напират към по-чисти места, където да пийнат от водата на хората, замезвайки с по някоя троха. Денем ги няма никакви, но нощта е тяхна.
  Нещо подобно се наблюдава с други живи същества – фашизоидите. На светло те наподобяват демократи, даже либерал-демократи и най-често - на соросоиди. Но приближат ли се датите 22 юни и 9 май (началото и краят на Втората световна война) популацията им се увеличава значително, наглостта също, и заприличват все повече на фашизоиди. Паметниците на антифашистката съпротива се обогатяват „в крак с времето” с надписи като “Нацизъм = Комунизъм”, „Партизаните са терористи”, „Съветската армия - окупатор на България” и др.подобни. Те продължават да преследват мечтата си – демонтиране на Паметника на Съветската армия в центъра на София.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Геополитиката - последно убежище на разума
  Революция, контрареволюция
  или геополитически трус в света на правоверните
  Промените в Северна Африка и Близкия изток от началото на тази година завариха неподготвени една сравнително голяма част от анализаторите, не само у нас. Констатация, която не важи за онези, които имат по-задълбочени познания в областта на геополитиката, защото комбинацията от познания и информация дава възможност да се вникне по-дълбоко в същината на процесите от началото на годината в мюсюлманския свят.
  Днес аналитичният инструментариум отпреди двадесетина години е абсолютно непригоден. Човечеството навлиза в епохата на шестата технологична вълна. Живеем във времето на социалното инженерство. Социални обекти се изграждат и разграждат. Неотдавна хората променяха околната среда. Днес се променя съзнанието на масите. Огромната и истинска битка е в полето на смисъла, който влагаме в отделните понятия. Прави впечатление, че някак си „лекомислено” доста анализатори и журналисти нарекоха случващото се в Северна Африка и Близкия изток спонтанни „революции”. Светът отдавна е в разгара на третата световна. Военните сблъсъци в Афганистан, Ирак, Либия и т.н. са само ретро „искри” от гигантската схватка между геополитическите полюси.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  "Соца" – поредната новост в "развитието" на българския език...
  За пръв път чух думата “соца” от журналисти, всъщност чалга-въведение на новинари, които очевидно бързат да следват отблизо “победителите” и затова се престарават в разграничаването от миналото. Съкратеният вариант от думата “социализъм” не би ги забавил, но пък очевидно засилва отрицанието. Един вид, демократи сме, и следователно се подиграваме със социализма. И нямаме нищо общо с него...
  Само че “соца”, за хората които употребяват нормативния български език (все по-оредяваща група, впрочем), издава първо, липса на езикова култура, второ, неприкрит сарказъм, и навява алюзия с обидното “мурук” от времето на социализма (уличен жаргон, който и до днес съществува, сменят се само думите). Отрасналите и невъзпитани деца наричаха така баща си. Човекът, който ги е създал и отгледал!
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
  ПРИЗИВ - БЛАГОДАРНОСТ!
  Уважаеми читатели на в. „Нова Зора”, приятели на вестника, членове и симпатизанти на ПП „Нова Зора”!
  След публикуваната в бр. 25 (21.06.2011 г.) на в. „Нова Зора” Декларация - призив към вас и формуляри за събиране на подписи в подкрепа на ПП „Нова Зора” за регистрация в предстоящите избори на 23.10.2011 г., в редакцията и в офиса на ПП „Нова Зора” се получиха десетки писма. За съжаление голяма част от тях съдържат изрязаните от вестника образци и имена на един или само на няколко души, а в подписката има място за 20 подписа. Благодарим за вашата отзивчивост! Призоваваме ви обаче да положите още малко усилия чрез ангажиране на вашите близки, приятели и роднини, които споделят нашите послания, и да попълните докрай отпечатаните образци в бр. 26 (28.06.2011 г.), както и в настоящия бр. 27 (5.07.2011 г.), а би могло да се размножат фотокопия на образеца и да бъдат събрани още подписи според възможностите на всеки от вас. За нас е ценна вашата подкрепа!
  Автор: Минчо М. МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Поругателите
  Поругаха Сталин. Поругаха СССР. Поругаха победата на СССР над фашизма. Малко било. Поругават паметниците, жалониращи победния път на Червената Съветска армия от Сталинград до Берлин. Път на страдания, жертви, саможертви и разрушения. Път на безпримерен героизъм и надежди за мирно бъдеще. Подчертано старателни ругатели на СССР и днешна Русия има у нас, в България – Стоян Ганев от името на СДС заяви, че ще съдим СССР за пропуснати ползи – много сме били зависими енергийно от него! Сякаш останалата Европа не е зависима енергийно от Русия?! Сякаш ако сме зависими енергийно от Турция, ще ни бъде по-добре. Злобните ругателства се концентрират периодично върху паметниците на Съветската армия в Пловдив и София. И кои са тези ругатели? Колко са и кого представляват? Дават ли си сметка всъщност какво ругаят и какво величаят?
  Поредното ругателство на Паметника на Съветската армия в София е особено цинична и възмутителна вандалщина!.. Но нека сдържим за малко гнева и поразсъждаваме по законите на логиката. Съветската армия води Отечествена война срещу хитлеро-фашизма и го срази триумфално. Следователно Съветската армия беше социалистическа и антифашистка армия. Тази армия освободи България и цяла Европа от фашистката окупация. Признателните народи на Европа издигнаха величествени паметници – израз на благодарност и памет за това безпримерно дело. Значи тези паметници са символ на антифашизма и свободата! Значи хората, които искат да бъдат обругавани и премахнати тези паметници, са... техни противници – сиреч фашисти. Независимо дали го осъзнават или не го осъзнават!!! Това е неумолимият логичен ски извод! Това е общото положение. Но всяко общо положение намира конкретно проявление чрез единичното.
  Автор: Я. ЯНДАМОВ>> Пълния текст...
  Депутатите ни се правят на нещастни
  “Депутат, депутат - туй е чудо занаят” - гласят хумористичните стихчета на Тома Измирлиев.
  Според днешните ни народни представители обаче това изобщо не било така. Присъствието им в парламента даже ги ощетявало до известна степен, защото ограничавало възможностите им за бизнес.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Ошфорка заграбва гори над Банско
  Много приказки изприказва навремето Б. Б. за далаверите на тройната коалиция. И за това как няма да има политически чадъри за бизнеса при управлението на ГЕРБ. В навечерието на втората година от това управление все по-ясно лъсва голата истина - че в България, уви, не само нищо не се променя, а напротив -става все по-зле. За какво иде реч?
  Концесионерът на ски зона Банско “Юлен” АД е превишил площта на зоната, залегнала в договора с държавата, с 64,7 хектара, съобщи екоминистър Нона Караджова. За нарушението са били подавани многократно сигнали от неправителствени организации, а също и от ЮНЕСКО. И всички те били окончателно потвърдени от проверка на министерството.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Мъртвата хватка на октопода
 • Народът ще гласува за онази политическа сила, която
  се заеме да го отърве от енергийния октопод
 • Че софийската топлофикация краде столичани, знае цяла България с изключение на бившите и настоящите кметове на София, политиците и прокуратурата. Че става дума за астрономически суми, също е широко известно. А ето че сега научаваме и една доста конкретна цифра.
  Според Васил Филипов, бивш изпълнителен директор на “Булгаргаз”, през 2003-2009 г. “Топлофикация”- София е ограбила от столичани 4,5 млрд. лв.! При това, както изглежда, г-н Филипов не е изсмукал тази чудовищна цифра от пръстите си. В случая той се позовава на извършена преди няколко години полицейска проверка, която е констатирала, че само през периода 2003-2006 г. “Топлофикация” е надписала сметките на “абонатите” си с близо 2 млрд. лв.! Разкритията от проверката обаче не само били заметени под килима. Не е за вярване, но когато под австрийски натиск властите започнаха да разиграват фарса с намиращия се и до ден-днешен на свобода Вальо Топлото, негова следователка дори се обадила на тогавашен заместник-министър да предупреди кукловодите му да покрият милионите от банковите си сметки.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Голямото плячкосване
  Поради необходимостта да събере милиарди евро, Гърция най-накрая се съгласи да започне разпродажба на националното си богатство. Кой ще купи мрамора на Елгина или на Акропола? Кои са мераклиите? Не трябва да си специалист по история на антична Елада, за да оцениш тяхната стойност.
  И така, Гърция е пред най-голямата и най-спорна приватизация. За да събере 50 млрд. евро в замяна на мощното финансиране за 110 млрд. от Запада, гръцката държава трябва да се раздели със своите индустриални и търговски съкровища и да ги преотстъпи на онзи, който даде повече.
  Автор: Георги АСЕНОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!