"Нова Зора" - брой 25 - 21 юни 2011 г.

Сподели във Facebook
ДЕКЛАРАЦИЯ - ПРИЗИВ
Уважаеми членове и симпатизанти на ПП „Нова Зора”,
Уважаеми читатели и приятели на в. „Нова Зора!

Народното събрание на Република България насрочи изборите за президент и вицепрезидент на Р България да се проведат на 23.10.2011 г., дата, на която ще се проведат и изборите за общински съветници и кметове (т. нар. избори две в едно). До този момент не е публикувано решението на Народното събрание, нито Указът на президента на Р България, което не пречи подписката да започне. Сроковете за събиране на необходимите 7 000 подписа за регистрация на политическите партии в Централната избирателна комисия (съгл. чл. 82, ал. 3, т. 7 и чл. 89, ал. 3, т. 11 от Изборния кодекс) са изключително кратки. Трябва да се има предвид, че всяка партия първо се регистрира самостоятелно в ЦИК, и чак след това се образуват и регистрират коалиции от партии (интервалът от време между двете регистрации в ЦИК е само 10 дни).
Валидни са подписите на лица над 18 години, които са дееспособни и не са лишени от граждански права според българското законодателство.
Автор: Централно изпълнително бюро
на ПП „Нова Зора”
>> Пълния текст...
План-график
на основните дейности, които следва да се извършат
от ръководството на ПП “Нова Зора”,
за регистрация и участие в изборите “две в едно”, насрочени за 23.10.2011 г.
1. По решение на Народното събрание датата за избиране на президент на Р България е 23.10.2011 г. Изборите за кметове и общински съветници ще се проведат на същата дата - 23.10.2011 г. Те ще бъдат обявени с Указ на президента на Р България, публикуван в Държавен вестник. Двете дати имат значение с оглед на сроковете съгласно Изборния кодекс, в които партиите трябва да представят пред ЦИК и ОИК съответните документи.
2. Основни действия, които следва да се извършат, смятано в календарни дни до 23 октомври 2011 г.:
А. До 75 дни преди изборния ден, т.е. до 08.08.2011 г. се извършва самостоятелна регистрация на политическите партии в ЦИК (чл. 89 от ИК);
Б. До 70 дни преди изборния ден, т.е. до 13.08.2011 г., може да се обжалва отказ на ЦИК за регистрация на партията пред Върховния административен съд (чл. 89, ал.3 от ИК);
В. До 65 дни преди изборния ден, т.е. до 18 .08.2011 г.:
- политическите коалиции се регистрират в ЦИК (чл. 91, ал. 2)
- ЦИК назначава ОИК за всяка община (чл. 30, ал. 1 от ИК);
- включват се нови партии във вече регистрирана коалиция (чл. 92, ал.2 от ИК)
Автор: Предизборен щаб на ПП „Нова Зора”
Председател Минчо М. Минчев
>> Пълния текст...
Джоб срам няма
В деня, в който едно проучване на „Алфа рисърч” за периода май–юни показа, че доверието в премиера Борисов се е сринало с цели 11 %, той заплаши да се кандидатира за президент, но за по-следващите президентски избори. Тоест, след още един мандат и половина като министър-председател. Добавете и изявлението му, че президентският пост не е важен за ГЕРБ, и ще стигнете логично до приказката за лисицата и гроздето, което й се виждало кисело, понеже не можела да го стигне. Дали бившият пожарникар не подготвя своите съпартийци и симпатизанти за един предрешен изборен провал?! И то независимо от това кого ще пусне ГЕРБ в борбата за „Дондуков” № 2.
Държавният НЦИОМ и „Галъп” също отчетоха, че намалява броят на хората, които харесват Бойко Борисов. Според НЦИОМ, намаляла е обществената поддръжка и за управляващата партия ГЕРБ, макар и „само” с 9 %, докато делът на неодобряващите правителството се е увеличил на 41 %, срещу 40 % неутрални и едва 19 % одобряващи. При това положение, - а то няма как да се подобри, - вторият тур на президентските избори изглежда неизбежен. Въпросът вече не е дали ще има балотаж, а дали до него ще стигне кандидатът на управляващата партия, пък бил той и самият Борисов?
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Общият ляв вот е ключът за София
- Господин Кадиев, кое Ви мотивира да се включите отново в битката за кмет на София?

- Желанието ми БСП да излъчва стабилност, солидност, да не се опасява от това да издига собствени кандидати, да не се страхува от битки. Всеки един политик, който иска да се докаже, трябва да премине през мажоритарен избор. През 2009 г. аз преминах през два - веднъж на парламентарните избори, веднъж на кметските - и ми предстои да премина през трети мажоритарен вот. София трябва да има кмет, който не е командван от другаде, който не е просто аватар на премиера и който има виждане как иска да изглежда града. С това си действие искам да поведа битката за нормалност в политическото ни ежедневие. Защото ГЕРБ убива морала на българите!

- Какво трябва да се направи?

- Време е за ново поведение. Време е за нов морал. На масата вече е съдбата на България. Битката вече е за нейното превръщане в нормална държава. Изборите наесен не са за да спечели една партия, а за да спечели България. Тази България, за която всички мечтаем. И която на мен силно ми липсва.

- ПП „Нова Зора” подкрепя безрезервно кандидатурата Ви. Каква е позицията на другите коалиционни партньори на БСП?

- Градската организация на БСП в София води преговори поотделно с всяка от общинските структури на партньорите ни от „Коалиция за България”. Досега съм получил уверение, че всички коалиционни партньори ме подкрепят безрезервно и няма да издигат алтернативни кандидати. А и ние не можем да си позволим разпиляването на ляв вот, включително и от леви партии, които не са членове на „Коалиция за България”, но са близки до идеите й, защото в крайна сметка това работи за десните партии. И най-вече защото общият ляв вот е ключът за София.
Георги КАДИЕВ, кандидат на БСП
за кмет на София, пред в. „Нова Зора”
в разговор с Евгений ЕКОВ
>> Пълния текст...
Знаци за другите
 • Възпоменателна вечер за Золтан Кирай
 • На 16 юни Унгарският културен институт в София организира възпоменателна вечер в памет на унгарския поет, преводач и българист Золтан Кирай. Домакини на вечерта бяха г-н Тошо Дончев, директор на УКИ, и изявената българска популярна певица Роси Рос, в амплоато на водеща. Думата беше дадена на Чавдар Добрев, Радко Ханджиев, поетесата Катя Йосифова, Марин Георгиев, и накрая Борислав Стоев... Золтан Кирай (фамилията му означава “крал”) е удостоен с ордените “Кирил и Методий” и “1300 години България” за изключителната си преводаческа дейност, а през 1994 г. и с “Мадарски конник” II степен - най-висшето държавно отличие, давано на чужденци. През 1989 г. Золтан Кирай е и директор на Унгарския културен институт в София.
  Със своите преводи Золтан Кирай прави популярни в Унгария творби на Атанас Далчев, Андрей Германов, Иван Динков, Димчо Дебелянов, Теодор Траянов, Валери Петров, Нино Николов, Георги Крумов, Александър Миланов, Йордан Радичков, Петър Манолов и много други съвременни български творци - стана ясно от богатия като фактология и емоционалност словесен портрет на Чавдар Добрев. Золтан Кирай умира на 4 април тази година след тежко боледуване, на 78 години.
  Автор: „Зора”>> Пълния текст...
  Чешкият пример
  Малко са народите, които могат да се мерят с чехите по национален егоизъм. По време на Втората световна вйна потомците на Ян Жижка благоразумно бяха преценили, че са “во чрево адово”. Затова вместо да хванат пушките и Татрите, издигнаха лозунга “Работи по-малко”. И колкото можаха, саботираха военното производство на Райха.
  Пак така, без оръжие, те протестираха и против съветската инвазия през 1968 г. А че демокрацията не им пречи да продължават в същия дух, го доказа още през 1990 г. тогавашното управление, начело с прословутия Вацлав Хавел. Когато Саддам Хюсеин окупира Ирак, Прага имаше да изпълнява военна доставка на стойност 6 млн. долара за Багдад. Тогава САЩ поискаха тя да бъде спряна. Отговорът на чехите бе “Стоката е вече изработена и ще загубим тези пари. Платете ги, и правете с нея каквото искате. Ако не, ще изпратим материалите на поръчителя”. И янките платиха като попове...
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Рапсодия в синьо
  Да ни извини духът на Джордж Гершуин, но няма по-подходящо заглавие за това, което се случи на прословутия вътрешен вот на синята коалиция за излъчване на кандидати за изборите през октомври. И не сам за синия цвят на демократите, но и защото цялото мероприятие премина в бесни синокопи, съвсем в стила на знаменития американски композитор…
  Синкоп първи - за кандат-кмет на столицата победи кандидатът на Костов Прошко Прошков. То с това име закъде, би възкликнал безсмъртният герой на Тодор Колев от “Опасен чар” Ястребовски, ама нейсе. А в национален мащаб – за кандидат-президент бе избран човекът на СДС Румен Христов. Уж и вълкът сит, и агнето цяло, ама не.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Шистофреничната треска за газ
 • Искат да превърнат Златна Добруджа в “Амазонски Чернобил”
 • Сондажите на “Шеврон” в Нови пазар може да докарат
  катастрофални екологични последици за житницата на България
 • Дали екологична катастрофа като тази в Еквадор няма да сполети и Добруджа след края на треската за шистов газ? Участието на министър Трайчо Трайков в конференцията “Шистов газ – управление на нови енергийни източници в Европа”, провела се в средата на май т.г. във Варшава, хвърли нова светлина върху енергийните амбиции на правителството.
  Според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) шистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на страната ни и да даде още една алтернатива за осигуряването на газ, като предполагаемият запас е в обем от 300 милиарда до 1 трилион кубически метра. Вече е ясна и фирмата, която е спечелила търг за добив на шистов газ у нас в района на община Нови пазар – американската петролна и газова компания “Шеврон”. Тя ще заплати 30 милиона евро за предоставянето на лиценз само. Реалната разработка на суровините в това находище се очаква да започне най-рано след седем години, но проучвателните работи ще стартират веднага след подписването на договора.
  Автор: Юлия ДОБРЕВА>> Пълния текст...
  Продаваме бъдещето на България за 30 млн. долара
  Проведен е търг за проучване и добив на шистов газ на територията на България. Ако е вярна информацията, днес изтича срокът за подписването на договора с американката фирма, спечелила търга. Става дума за компанията “Шеврон”. Както казва министър Трайков, офертата е без аналог. В момента на подписването на договора България ще получи 30 милиона долара бонус. А компанията ще има право при откриване на шистов газ да получи концесия за 35 години. Коментира се добивът на 1 трилион кубични метра газ? Ще има и правата за проучване на още две полета. Ние се обръщаме към партиите, обществото и правителството с искането да бъде наложен мораториум на всичко, свързано с това направление – подписването на договора, получаването на бонуса и стартирането на практическите действия. Трябва да се проведе достатъчно представителна и сериозна експертиза, с която да се ангажира академичният и университетски потенциал на България с ясно мнение по въпроса. Става дума за нещо изключително сериозно.
  Говорим за едно стародавно геоложко равновесие, върху което е възникнал и съществува живот на една четвърт от територията на България, което е застрашено. Последствията могат да бъдат катастрофални.
  Автор: Георги БОЖИНОВ>> Пълния текст...
  Геополитиката -
  последно убежище на разума

  “Всички гледни точки” плюс една - истината
  В броя си от 15-и юни в. „Труд” е публикувал на цяла страница статия от доц. Емил Григоров на тема „Кан-кан Строс Кан”. Като подзаглавие е изведено - „Ако сексът напусне публичната сцена, ще се свият и медийното воайорство, и арогантността на елитите”.
  Нямаше да обърна особено внимание на въпросния „анализ”, ако в случая не ставаше дума за класическата „дъвка” за очите и интелекта на българите. Текстът е написан с претенцията да защити научните титли на лицето и да подскаже на обикновения читател колко той е елементарен и прост в сравнение с въпросния автор.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Краят на "модела" и новата политическа идентичност
  Непосредствен повод за написването на този текст е ситуацията около предстоящите президентските избори в България: не какъв да е пост – като институция, като политически орган, като важен елемент от машината на българския суверенитет, а кой да е на този пост. Дали да е Меглена Кунева, или да, - но ако не е тя, кой, Божичко, да е? Дори американският посланик не знае - засега.
  И съдържанието, и формата на дебата са пределно котловинно-туземни, махленско-аборигенски и напомнят нощно токшоу, в което участниците правят усилие да не заспят, като говорят неща, за които е сигурно, че на другата сутрин те самите няма да си спомнят.
  Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
  22 юни – дата за размисъл и поука
  Няма никакви показатели и критерии кога една война е световна. Дали повечето държави участват във войната, не е най-главното. Втората световна война се води предимно на два континента – Европа и Азия, но най-важният фронт беше в Европа и това беше съветско-германският фронт. По брой на участващите войски, по размах на военните операции, по наситеност с военна техника, по ярост и упоритост на битките, по разрушения на инфраструктура и брой цивилни жертви съветско-германската война няма равна на себе си. Общоизвестен факт е, че на Източния фронт се намираха до 80 % от германските военни ефективи: 70 % от пехотата, 86 % от танковете, 75 % от артилерията, 100 % от моторизираните съединения. Към лятото на 1943 г. тези ефективи са 5 065 000 души, което прави между 236 и 266 дивизии. Съветско-германският фронт е с дължина 4000 км.
  В заключителната Берлинска настъпателна операция на Червената армия на бойното поле се срещат 254 дивизии (!), почти три милиона души, нещо, което по западните фронтове никога не е бивало.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Рухна митът за "десетките милиони" жертви на Сталин
  Двайсет години след разсекретяването на съветските и други източноевропейски архиви изследванията на немски, руски, израелски и други учени доказват, че загиналите при сталинските репресии са многократно по-малко, отколкото се твърдеше досега. Това е основното заключение, изложено в критична статия на известния американски историк Тимъти Снайдър, професор в Йелския университет, публикувана в списание “Ню Йорк ривю ъв букс” (10 март 2011 г.).
  Наред с другото тази статия е тежко обвинение за това, че десетилетия наред на Запад и от “дисидентите” на Изток се тиражираха и представяха като научни факти всевъзможни демонични легенди. В тях съвсем насериозно се твърдеше, че броят на осъдените на смърт или починалите от глад, изтощителен труд и мразовитите зими в ГУЛаг съветски граждани е между 20 и 55 млн. души!
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Империята и волята
  Национализмът се дели на „западен” и „източен” (Х. Коен), „държавен” и „културен” (П. Бирнбаум). Къде се крие различието на двата национализма?
  Първият е роден от капитализма, вторият е наследник на вечната традиция на патриотизма. Първият е реакция на антинационалната власт на световните мрежи, опит да се приспособиш към нея. Вторият е съществувал винаги и затова има надежда, че той ще преживее капитализма и дори глобализацията.
  Автор: Виталий АВЕРЯНОВ>> Пълния текст...
  Разузнавачите отговарят
  И всичко това е правено не заради някакви облаги и привилегии, а защото е приемано като дълг към родината. Родолюбието е карало тези хора да се лишават от обикновените радости, да живеят двойствен живот, в който границата между личното и общественото да се сливат. И нещо, което е станало част от тяхната същност – да не говорят за своя втори живот.
  С този особен психологически момент в тяхната разузнавателна култура си обяснявах дългото мълчание на българските разузнавачи. В последните години обаче те започнаха да говорят и се появиха първите техни спомени и разкази за разузнавателната им дейност - лична и на техните служби. Причините за това може да търсим в различни посоки. Но струва ми се, че има една, която искам да подчертая. Това е стремежът на бившите разузнавачи (осъзнат или не ) да дадат отпор на несправедливите обвинения, които започнаха да се отправят към тях, особено покрай приемането на новия Закон за досиетата. В този закон национално безотговорни хора включиха разкриването на служителите и сътрудниците от двете бивши разузнавателни служби - Първо главно управление (ПГУ) и Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМНО). И покрай който се разгарят съвсем умишлено периодични кампании срещу бившите служители и сътрудници на разузнавателните служби и въобще на Държавна сигурност. Тези кампании доведоха да приемането на закони, правилници и политически решения, имащи по същество лустрационен характер.
  Автор: Проф. Бончо АСЕНОВ, о.р. подп.>> Пълния текст...
  Опасността от една
  президентска република de facto
  Преди близо месец, когато рано сутринта разхождах своето кученце Санчо, срещнах друг един човек, тръгнал също да разхожда своето куче. Ние, хората, които обичаме кучетата, сме взаимно дружелюбни. Макар и непознати, се поздравяваме, а понякога повеждаме и разговор. Така стана и тази сутрин, за която се заех да разправям.
  Поздравихме се, а след това, като седнахме на пейката, се разговорихме. Човекът не бил от София, бил от Габрово, а в София дошъл, за да гостува на децата си. А тази сутрин решил да ги отмени, като извел кучето. Макар и гост, гледал да е полезен с каквото може. Човекът бе в очевидна пенсионна възраст, не изглеждаше да е упражнявал интелектуалния труд, но притежаваше, както пролича в разговора ни, здрав разум и трезво мислене.
  Автор: Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
  Оттеглете се, г-жа Кунева
  Казват, че Сталин, един от знаковите държавници на 20 век, прилагал следния тест към човек, който се опитва да го заблуждава. Той се приближавал до него, изваждал лулата от устата си, втренчвал поглед в неговия и казвал следното: „Чего Вы нам голову морочите?”. На това място докладът се прекъсвал, а докладващият на Генсека получавал тремор в краката, коленете му омеквали и започвал да си представя как вече „работи на чист въздух” (изразът в кавичките е на сегашния руски президент Д.А.М.).
  Иска ми се да притежавам само за няколко минути парализиращата мощ на съветския диктатор, за да попитам сценаристите от “Шоуто на Слави”, подпяващи дитирамби за независимата кандидатка Меглена Кунева, - „Чего вы нам голову морочите?”.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!