"Нова Зора" - брой 24 - 14 юни 2011 г.

Сподели във Facebook
Управлението на ГЕРБ: политическа "ешерихия коли"
Петъчният парламентарен контрол отдавна се е превърнал в досаден водевил, омръзнал и на артистите, и на публиката. Само скучаещият американски посланик Джеймс Уорлик понякога събужда дремещите депутати, гледайки от балкона безсмислените дебати, реплики, дуплики и други раздвижвания на въздуха. Но тъй като не всеки петък Волен Сидеров го „наскачат бабините Влайкини”, както би казал Чудомир, Уорлик избира други развлечения. Например на 3 юни той предпочете да осребри своите лобистки интервенции, присъствайки на откриването на американската ТЕЦ „AES Гълъбово”: същата, чиято непроизведена електроенергия българските граждани плащат от една година.
Казват, че това било най-голямата американска инвестиция у нас – за 1,3 млрд. евро. Пушлива и скъпа, но американска... След като изчете подготвената му справка за продажбата на „Булгартабак”, премиерът Бойко Борисов също отпраши към ТЕЦ „Гълъбово”. По същото време заместник посланикът на САЩ Сюзън Сатън и вицепремиерът Цветан Цветанов бяха на заключителната пресконференция по проекта „Противодействие на високотехнологичните престъпления и новите форми на организираната престъпност”. Очевидно високотехнологичната организирана престъпност ще е оправданието за раздутия бюджет на МВР и злоупотребите със сересета. Заради парламентарния контрол Цветанов закъсня за пресконференцията с един час, а с колко години изостава МВР от новите форми на престъпността - това е покрито с мрака на неизвестността. Известно е обаче, че Цветанов не закъснява, когато някъде присъства американският посланик Джеймс Уорлик.
От отговорите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов на депутатските питания можем да заключим, че двамата гледат на управлението на ГЕРБ като на догмата за непорочното зачатие. Тоест, нещо, което трябва да се приема на вяра като божествена истина, да не се дискутира, още по-малко да се критикува. За правителството на ГЕРБ - като за мъртвец, или добро, или нищо! Същинско „главозамайване от успехите”, и по-точно „разумна недостатъчност”, която не допуска никаква критика. Затова и „диалогът” между премиера и вицепремиера, от една страна, и депутатите, от друга, протече както между глухи: едните не се интересуват от въпросите, другите – от отговорите.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
"В утрото на светла ера,
с факела на нова вера..."
Сякаш днешното време направи всички ни песимисти. Имам предвид не само нас, българите. Имам предвид не само бедните, болните или остарелите. Имам предвид не само хората от малките държави, или от фалиралите държави, или от държавите, които са на прага на разпадането по етнически, политически, религиозни или някакви други причини. Струва ми се, че почти няма човек на Земята, който по един или друг повод, при едно или друго обяснение, с едно или друго оправдание да не е черноглед, да не е отчаян, да не е обезсърчен. Защо ли е така? Нима проблемите пред нас са наистина нерешими? Нима именно сега общочовешката цивилизация (а вероятно има и такава, наред с християнската, ислямската, конфуцианската, будистката или юдейската) показва на всички и във всичко, че се е изчерпала, че е завършила своя кръг, или спирала, или каквато и да е друга фигура на развитие, и вече се приближава уморена към естествения си край?
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Жител на Ипония в страната Япония
В страната Япония жителят на Ипония Бойко Борисов се пошегува, че България може да изхрани света. Тъй като ни се струва, че и на нас не ни липсва чувство за хумор, решихме да проверим съвсем насериозно възможно ли е това. А ето и резултатите, които получихме:
Територията на България е 111 000 кв. км.
Автор: Йордан ИВАНОВ>> Пълния текст...
"Пазарното мислене" на ЕРП-етата
- да повишим цените, за да стигнем парното, не обратното!
 • Премиерът пак постави рекорд по сервилност
 • Преди няколко седмици по телевизията се изтъпани бабаитинът от Банкя и се закле пред милиони зрители, че няма да допусне поредното поскъпване на тока от 1 юли.
  Кожодерите от ерепетата Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН и техният слугинаж от ДКЕВР обаче явно се имат за по-големи от него. И не само се имат. Те наистина са по-големи. Ето, държавните уж чиновничета от ДКЕВР най-напред зарадваха нацията, че са изготвили доклад за повишение на цените на тока в размер от 1,22 до 1,7 процента (понеже парното било по-скъпо!!!). Броени дни по-късно поскъпването нарасна на 2 процента.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Българската демокрация – митове и реалност
  Сегашното правителство е най-лобисткото, най-олигархичното, което купува държавата и е срещу всички останали, каза лидерът на БСП Сергей Станишев при откриването в Пловдив на първия в страната филиал на Националния политически институт. Той определи кабинета на Бойко Борисов като концентрация на политическа и икономическа власт плюс репресивност, насочен срещу демократичните права и лични свободи на гражданите, водени към прогресивно обедняване.
  Така ораторът се включи в темата на дискусията „Българската демокрация – митове и реалност”, с която стартира пловдивският филиал на НПИ. Тази структура, според Станишев, би следвало да изведе ясната разграничителна линия между левицата и десните партии, да помогне идеите на соцпартията и нейните управленски проекти да стигнат до хората. Сега имаме лидер и премиер, който управлява с фокуси, при това внушава симпатия и съчувствие, без да може да даде нито един смислен отговор на нито един въпрос, свързан с изхода на България от кризата, подчерта Сергей Станишев, разсъждавайки на тема митове и реалност на демокрацията у нас и търсейки обяснение защо по време на криза десницата в Европа и на родна земя вдъхна повече увереност у хората. И отговори: защото се размиха границите между леви и десни партии и защото десните приеха на въоръжение много наши политики. Сред вредните митове в родната демокрация лидерът на БСП изтъкна както приватизацията, така и т. нар. гражданско общество с многото трансформации и злоупотреби и задкулисни кръгове, които управляват България и досега.
  Автор: Нина ЧАВДАРОВА>> Пълния текст...
  Геополитиката - последно убежище на разума
  В света вече и с невъоръжено око се вижда, че глобалната обстановка се усложнява. В някои региони направо се изостря и вещае, за съжаление, кървав хаос. В България основните национални медии са „имунизирани” от сериозни и дълбочинни анализи на събитията не само у нас, но и в света. Във вътрешнополитически план продължават откровените лъжи от страна на правителството. Всички до такава степен свикнаха с тях, че не им прави особено впечатление.
  Финансовият министър съвсем наскоро, лъжейки, надхвърли числото 20 по една конкретна тема. Над двадесет пъти Симеон Дянков тържествено, откакто е министър, обявява, че страната ни излиза от икономическата криза. Единствената разлика, която се наблюдава в последно време, е, че медиите вече не жалят премиера, както преди две години, и започнаха да му задават и „неприятни” въпроси. Бойко Борисов все по-трудно си сдържа нервите и става все по-неясно дали говори със съответния телевизионен водещ на „ти” или на „вие”. Наблюдава се следното „правило” - при неудобен въпрос отговорът е почти ругателен и е на „ти”. При по-обтекаемо питане на журналиста, от страна на премиера се наблюдава най-често употребата на „вие”.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Бай Ганьо – образец за подражание
  Крайно време е да вдигнем във всички български градове и села гигантски паметници на Бай Ганьо! Че то и г-н Балкански ако не е достоен за това, тогава кой друг? Полулегалният имигрант Симчо Дянков ли, дето ни дозатри поминъка, или Тотю, Игнатов и Веждито, дето ни смазаха здравето, образованието и културата?
  Ще попитате защо пък точно на Бай Ганьо трябва да строим паметници? А ние ще отговорим: да, точно на него – и то не за друго, а защото на фона на днешния ни елит той е един истински политически и стопански гигант.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Империята и волята
 • Двата национализма
 • Нека видим понятието „нация” и доближаващото се до него понятие „национализъм”. Двете думи са доста многозначни. Едно от модните днес тълкувания на „нация” това е въображаема общност (Андерсън). Но е важно да отбележим, че въображаемо не означава илюзорно. Ние често въобразяваме и онова, което е действително, или това, което реално може да се случи. Така че Бенедикт Андерсън влага именно такъв смисъл в споменатите думи. За него е съществено да се подчертае моментът на създаване на нацията въз основа на индивидуалните съзнания на участниците в определена общност, които са и членове на бъдещата нация.
  Много по-радикална е трактовката на друг известен изследовател – Гелнър, който твърди, че нациите на Новото време сякаш се създават от нищото, конструират се от някакъв пасивен субстрат от волята на политическия субект. И ако при Гелнър ролята на такъв субект изпълняват журналисти или учители, трябва да отбележим, че макар и много важно във формирането на нациите, това звено всъщност съвсем не е ключово. Основният агент и субект на формирането на нацията в Модерна, естествено, е едрият капитал. Затова и мнозина пряко свързват нацията с индустриалния период на развитие.
  Автор: Виталий АВЕРЯНОВ>> Пълния текст...
  Защо ли влязохме в еврозоната?
  От няколко месеца словашки политици се сблъскват с проблеми, които не фигурираха дори в най-мрачните сценарии за бъдещето на Словакия след влизането й в еврозоната. Правителството на Ивета Радичова, макар че отказа да поеме дял от помощта за Гърция, по-късно трябваше да се съгласи да участва в помощта за Ирландия и Португалия, защото Словакия вече е член на защитния вал на еврото, съставен от различните стабилизационни механизми на еврозоната. Тя помага сега на Ирландия с близо 320 млн. евро, а делът й за Португалия още не е ясен. Но вече знае, че ще плати 695 млн. евро в новия спасителен механизъм на еврото, който ще бъде задействан през 2013 г. (механизмът, който е свързан с пакта “Евро плюс” и към който иска да се присъедини и България, б.р.). Дори финансовият министър Иван Миклош, човекът, който донесе еврото в Словакия, неотдавна призна завоалирано, че ако по-рано му бе известно онова, което знае днес, не би бързал за еврозоната. Въпреки това словаците продължават да вярват в еврото, както малцина други в Европа му вярват.
  Според февруарския Евробарометър близо 70 % от словашките граждани мислят, че еврото е смекчило удара от икономическата криза в страната. В други страни съотношението е обратното, защото там само 40 % от европейските граждани смятат, че еврото е добра валута в тежки времена.
  Автор: “Тижден”, Братислава>> Пълния текст...
  Левите противоречия
  В този текст си поставих задача да проуча причините, поради които БСП се превърна от началото на 21 век в партия с второстепенно влияние (на избори печели под и над един милион гласа). Докато през последното десетилетие на 20 в., също исторически отрязък от демократичния преход, тя беше първостепенен политически фактор, ползващ се с подкрепата на милион и половина и над два милиона гласоподаватели. Електоралният спад, за който пиша, се случи по-конкретно във времето между 1997-2001 г.
  Доказах също, че тази електорална криза е резултат на обективни процеси, но и на непростими грешки, извършени от бащите на българското преустройство и продължени от техни следовници (през 90-те години на двайстото столетие)! Предисторията на тези грешки се корени и в обстоятелството, че през 80-те години на 20 в. у нас се формира номенклатурен слой, който, обособявайки социалните си интереси, още тогава започна да работи за трансформиране на обществената си функция - от ръководител на държавната собственост да стане притежател на същата собственост. За такива кадри на соцдържавата и БКП 10 ноември 1989 г. представляваше не просто преддверие на свободата и демокрацията, а истинско начало за конституирането им като владетели на довчерашното държавно богатство. Формулата на руското преустройство те я разчетоха като лозунг за незабавно разбогатяване.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  ПП "Нова Зора" и в с. Алеково
  На 06.06.2011 г. в с. Алеково, обл. Велико Търново, се състоя среща с обществеността, читателите и симпатизантите на в. „Нова Зора” с главния редактор на вестника Минчо Минчев и добре познатия от страниците на вестника икономически анализатор Ленин Миланов. На срещата присъстваха и Йордан Николов, член на ЦПС на ПП „Нова Зора” и председател на Обл. ПО на партията, Стела Ганева от Общ. ПО В.Търново, Тодор Иванов от ППО с. Горна Студена, Милан Миланов и Цветан Иванов от ППО с. Долна Липница.
  Минчо Минчев запозна присъстващите с необходимостта от учредяването на ППО на ПП „Нова Зора” като форма за съпротива срещу всички неблагополучия, които застигат страната ни през последните 20 години на т. нар. преход. Той изтъкна, че държавата ни се нуждае от активна защита на всичко българско и на всички равнища на националния живот – икономика, образование, здравеопазване, култура, национална сигурност, и т. н. Ленин Миланов говори за начините на тотално ограбване на българската държава и на народа и как следва да се борим срещу геноцидно-изтребителния модел на либералния фашизъм, старото-ново оръжие на световното задкулисие. Изказвания направиха и Георги Трушчев, Иван Комитов и др., а на лекторите бяха зададени много въпроси, които получиха изчерпателни отговори.
  Автор: Йордан НИКОЛОВ>> Пълния текст...
  До редакцията на в. "Нова Зора"
  Уважаема редакция,
  В брилянтената огърлица от активисти на ПП “Нова Зора” блести една перла, която с излъчването си на човечност и топлота, топи ледове и предизвиква доброта в сърцата на хората. Това е г-жа Евгения Иванова, ръководител на структурите на ПП “Нова Зора” в Плевен. Организациите на ПП “Нова Зора” в Плевен са учредени през ноември 2010 г. Набират членове и симпатизанти, участват в различни обществено-политически изяви и утвърждават ПП “Нова Зора” като авторитетна патриотична политическа сила, посветила своята дейност в полза на изстрадалия български народ. Изграждат се ядра на партията и в населените места в областта Плевен. В партийните и младежки организации членуват главно интелектуалци на млада и средна възраст. Бързото и успешно развитие на структурите в голяма степен се дължи на това, че те се ръководят от г-жа Евгения Иванова, която е високо интелигентна с богат организационен и политически опит. Изключително честен човек. Работлива, отговорна, инициативна и всецяло самообрекла се на патриотичната кауза на ПП “Нова Зора”. Тя е инициатор и организатор на създаването в Плевен на първия в страната Единен народен фронт, в който участват 12 патриотични партии, организации и движения, чийто ръководители признават изключителната борбеност на г-жа Евгения Иванова за неговото формиране. Нейна е заслугата и за почистване и ремонтирането на запустелите гробове на петима руски летци загинали в края на Втората световна война и погребани в горноплевенските гробища. За това мероприятие г-жа Иванова вложи много труд и лични средства. В чест на 66-годишнината от победата над фашизма гробовете бяха ремонтирани и се проведе митинг, на който участваше и първият секретар на Руското посолство в София.
  Автор: Васил КРУМОВ>> Пълния текст...
  На работа, братя!
  Уважаеми читатели на в. „Нова Зора”, членове и симпатизанти на на ПП „Нова Зора”
  На първо място искам да ви благодаря за положените от вас усилия да съберете подписите на хиляди български граждани в защита на паметника на Съветската армия в гр. София и на другите паметници в страната!
  В редакцията на вестника и в секретариата на партията се получиха списъци с общо 6 605 подписа, които вие ни изпратихте. Те вече са класирани и предоставени на движение „Русофили” и в това се изразява вашата и нашата подкрепа за благородното начинание. Тази ваша подкрепа, ведно с двата грандиозни митинга в гр. София, на 09.04.2011 г. в защита на Паметника на Съветската армия, и на 09.05.2011 г. по случай Деня на победата над хитлерофашизма, показаха ясно, че нищо не е забравено и никой не е забравен! И така ще бъде, защото това е паметта на кръвта, на топлата братска кръв, пролята безкористно и честно в битката за българското национално и социално освобождение.
  Автор: Минчо М. МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Заговорът на българофобите
  Чу жабата, че подковават вола, та дигна и тя крак да я подковат. Чуха журналята от най-голямата антибългарска телевизия, че Италия има трудности с бежанците от Северна Африка, и веднага се възползваха от случая да ни подковат (пропагандно) и нас на същата тема. Но хич не си мислете, че са го направили от глупост или от наивност. Точно обратното – баламосването на публиката с по-несъществени за нея въпроси е доста удобен начин да се отклони нейното внимание от най-съществените.
  Проблемът с африканските бежанци не е толкова важен за нас като българи. Далеч по-важен, нещо повече – въпрос на живот и смърт за нацията ни и нейната държавност - са демографската катастрофа, която няма равна на себе си в света, плодящите се като зайци цигани, които не могат да бъдат интегрирани, и душманите на родината ни от ДПС, които съзнателно грабят и разсипват страната ни на принципа “колкото по-зле, толкова по-добре”. Колкото по-рано ликвидираме България, толкова по-скоро ше се появи нещо друго. На такива теми обаче по гореспоменатата антибългарска телевизия (де да беше само една!) не се говори. А за да се запълни възникналият по този начин вакуум, се трови ефира със словоблудства по какви ли не третостепенни въпроси. В конкретния пример – с цяло предаване за несъществуващата опасност от “бежанска вълна” откъм Северна Африка, която щяла да залее България.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Двете страни на една и съща монета
  Тримата депутати, които напуснаха “Атака”, направиха в медиите няколко забележителни констатации. Те не са нещо ново за читателите на “Нова Зора”, но заслужават да бъдат повторени най-вече заради факта, че ги изричат хора от обкръжението на Сидеров. Малко е да се каже, че “Атака” не изпълнява програмните си обещания, казаха депутатите. Народополезните проектозакони, които обещавахме на българите, не бяха внесени в парламента. Въпреки антитурската реторика на Волен той практически играе в един отбор с ДПС. Неслучайно по повод побоите пред столичната джамия самият Ахмед Доган възкликнал: “Волен пак ме върна в играта”. Това е така, възмущават се прогледналите с огромно закъснение народни представители. По техните думи всеки скандал и предизвикателство на Сидеров постигат обратния ефект. Неговите крясъци, закани и агресивност само стряскат депесарския електорат, който при всяка подобна авантюра пак се сплотява около политическите си тартори. Особено се засилват тези Воленови импровизации в предизборна обстановка. Те тушират противоречията и конфликтите в ДПС, мобилизират и активизират изплашените гласоподаватели. Освен че създаваният по този начин “синдром на обсадената” крепост гарантира по-високи изборни резултати, това предотвратява и опитите за отцепване на структури от петата колона, която е смъртна опасност за държавното ни съществуване. “Ако Сидеров и “Атака” не съществуваха, враговете на страната ни щяха да ги измислят”, заяви един от депутатите.
  Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!