"Нова Зора" - брой 21 - 24 април 2011 г.

Сподели във Facebook
Искаме прошка
Предишният папа – Йоан Павел Втори се извини на държави, общности и етноси, страдали някога от безпътствата на европейските кръстоносци. Това бе добър знак, защото е пръв случай Западна Европа – пъпът на света и солта на земята! – да се извинява някому. Дошло е време и ние да чуем европейски извинения към България и българския народ – я за Сан Стефано, я заНьой, я за Париж 1947; я за Шенген, задето още ни държат като молепсани, там, зад оградата.
Преди да бъдат светци на православната църква, Кирил и Методий бяха вече светци на българската църква. И затова е светотатствено да премълчаваме истината, дето солунските братя са преживели злостния прием на тогавашната Европа, вечно единосъщна в ревността си. Ревност към разпространяване на християнския закон чрез българска писменост, от български учители и на български език. Зер, тежкият канон на латинския език не е разрешавал друго общение между още нецивилизованите там немци, франки, европейци уж божем. Знаем единствено позволената им свобода: да говорят немски само със своите високо интелигентни коне.
Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Един живот за едно изкуство не стига!
 • Похвално слово за скулптора Методи Измирлиев навръх 24-ти май
 • Сякаш планината е застанала зад гърба на художника и наднича иззад рамото му да види какво ново е захванал. Но Методи Измирлиев, “кривата издънка на известния род”, както шеговито подмята, работи върху скулптурния паметник на Борис Христов - българския певец, баса на столетието, гения на операта. Работи върху тази фигура, около 2 м висока, вече двадесет години, но сякаш някой е издигнал невидима стена около автора. Ни звук, от нито една институция, ни стон - от нито една от всезнаещите медии или пиарите на съюза на колегите му художници. На годишната изложба от 2003-та творбата на Методи Измирлиев печели всеобщо одобрение и номинации за перфектна работа. Само че никой и никъде не оповестява, че Храмът на класическата музика, Софийската опера, все още чака най-големия български оперен артист да застане на почетно място във фоайето. А иначе скулпторът Методи Измирлиев е оптимист - вярва, че онези хубави и одухотворени лица на млади творци, които вижда по телевизията най-вече, ще продължат изкуството на България, и то на същата, а и на по-горна кота от тази, на която им го завещаха техните предшественици.
  Странно е да се чуе от устата на един художник, който - На многая лета, маестро Измирлиев! - навърши на 1 март тази година цели 90 години, - но е факт - “Нашият народ е много талантлив.
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  Няма милост за Доминик Строс-Кан
  Вече цяла седмица светът се занимава със скандала, развихрил се около шефа на МВФ Доминик Строс-Кан. Всички вече знаят - един от най-могъщите хора в света на финансите е обвинен в “сексуално насилие и извратен секс” с 32-годишната ганайка Нафисату Диало, камериерка в “Софител”, в Ню Йорк.
  Известно е, че на Д.С.К. (абревиатурата на името на Кан, изобретена от медиите) му е слаб ангелът. Три пъти женен, разследван от МВФ за любовни връзки с чиновничката във фонда Пирошка Наги, обвинен от журналистката Тристан Балон за сексуална атака. И все пак в цялата история мирише на нещо гнило, което предизвиква все повече съмнения сред представители на световните медии, все по-често се чува, че Строс-Кан е паднал в ловко поставен капан. Което е било доста елементарно за изпълнение, пък изглежда и правдоподобно, щом сексуалните му навици са публична тайна. Той самият още на 28 април т.г. в интервю за в. “Либерасион” предположил, че му се готви “женски капан”, ама, на, знае ли човек...
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Нови "люспи" в стара полуда...
  Наближат ли избори, от българския политически гардероб започват да изскачат скелети. Само че за разлика от филмите на ужасите, не плашат никого, а предизвикват само смях и иронични подмятания. Ето и сега цял отбор от забравени от всички “лидери” на маргинални сини групички не пропуснаха да напомнят за себе си.
  Шефът на ССД (това пък какво беше?) Стефан Софиянски съобщи, че ще се явява на изборите с нова коалиция - Демократичен алианс. Ортаци са му “Гергьовден”, БДС–Радикали на Евгений Бакърджиев, Демократическата партия, клуб “Сенатор” на бивши депутати от СДС. Преговори, заяви Усмивката, се водели и с НДСВ, ВМРО-БНД, ВМРО-НИЕ и ЕНП. Засега още не било ясно кого ще подкрепят новоизлюпените коалиционери за президент, но като знаем отношението им към Костов, най-вероятно това да бъде човекът на СДС Румен Христов.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Инфлационната ламя
  Докато премиерът продължава да хока избирателя, който не му целува ръцете за това, че не бил намалил заплатите и пенсиите, същата работа се върши от всемогъщата инфлация.
  Всемогъща - защото е двукратно по-висока от максимума, предвиждан в бюджетите на Дянков и неговия Бойко. Особено тежки са пораженията при хората с най-ниски доходи. Само за една година инфлацията при пенсионерските пари е достигнала 7,4 на сто. Става дума за ценовата вихрушка от т. нар. малка кошница, която включва 100 стоки и услуги от първа необходимост. Причината за по-високата инфлация при най-бедните българи е най-вече поскъпването на храните, за които отива основната част от доходите на най-мизерстващите домакинства. Такива са официалните данни на контролирания изкъсо от ГЕРБ Национален статистически институт. Какви са неофициалните – е най-строга държавна тайна. Но не съвсем. По данни, цитирани от проф. Боян Дуранкев, за една година еврото, за което е вързан и българският лев, се е обезценило с 20 на сто спрямо швейцарския франк и златото. Според него “реалният спад на доходите и най-вече на ниските доходи, е много по-голям от това, което ни показва статистиката. Ние се връщаме с 10 години назад”.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  ГЕРБ измита българите от родината
  Ако човек повярва на оптимистичните декларации на Б.Б., които ежедневно се тиражират от сервилните медии, може да остане с впечатлението, че живее в едва ли не просперираща средноевропейска държава. Само дето фактите говорят съвсем друго - че сегашното управление просто гони българите от родината им. А когато фактите говорят, и боговете мълчат – добре е известно.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Докладът на Европол или кога пристига вълкът
  Ако погледнете министъра на вътрешните работи Цв. Цв. в профил, ще забележите промяната: неговият нос видимо се е удължил. Дори децата знаят, че този феномен се наблюдава при системно послъгване.
  През последните седмици на “Пинокио” не му беше леко. Първо, в началото на май получи доклада на Европол за България. В него по показателя организирана престъпност на страната ни е отредено почетното място - между Албания и Колумбия. А на 15 май в София пристигна и самият директор на полицейската организация г-н Роб Уейнрайт.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Музиката като геополитика и последно убежище на разума
  В събота на 14-и май т. г. се състоя финалният тур на „Евровизия-2011”. Германците в Дюселдорф, като домакини, бяха сътворили, както казват младежите, cool техношоу. Зрителите се наслаждаваха на невероятна сцена и динамична картина, наситена със спецефекти. Водещите също демонстрираха висок професионализъм, съчетан с германска сдържаност и точност при обявяването на участниците и победителите на финала. Категорична победа извоюваха представителите на Азербайджан симпатичният дует „Ел и Ники”. Макар и неочаквано, но е факт. Не стана ясно защо очарователната представителка на Азербайджан вместо да развява своето национално знаме махаше с това на Турция.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Осама бин Ладен - една закъсняла смърт
  Не зная дали не бъркам, когато обявявам жестоката кончина на този жесток човек за закъсняла – нали животът е безценен, нали всеки от нас е уникален и неповторим, нали във всички ни е скрита частица от вселенския разум, който управлява и обяснява всичко?! Може би трябва да уточня, че времето на Бин Ладен си е отишло невъзвратимо и затова той би следвало да си отиде заедно с него. “Времето е в нас и ние сме във времето”, казва най-великият българин, който преди век и половина бе прозрял това, което до последния си миг в нощта срещу втори май на 2011 г. не успя да осъзнае Бин Ладен: че борбата за свобода и справедливост не може да се води с терор, а свободата и справедливостта за един човек не винаги означават същото и за останалите.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Да се помни – Илия Бешков избра България!
  От близо две години на работната ми маса седи красива книжка – „Илия Бешков (1901-1958) – рисунки, 2009 г.”, съдържа 60 творби. Често я прелиствам и в главата ми се раждат различни мисли, които водят до живеца на Бешковото изкуство – търсене и изобразяване на значими обществени истини. Критичен, със строго определени по интуитивен път пространства за изява на сатиричния си талант, художникът създава творби, в които хуморът не е самоцел, не забавлява, а разнопосочно изпраща импулси за размисъл.
  На задната корица и на гърба на титулната страница създателите на книжката сполучливо са извели мисълта на Бешков: „Истинското изкуство е да нарисуваш това, в което вярваш!” С изключителна прецизност под всяка творба са изписани названието, датировката, материалът и размерът – данни, задължителни за научен каталог. На една страничка изкуствоведката Слава Иванова е направила обзор на Бешковото изкуство. Отбелязани са основните дати от творческия и житейския път на художника, както и кратка библиографска справка.
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
  В невежеството е силата ви, кретени
  Преди седмица получих покана от в. “Нова Зора” да отговоря на няколко въпроса във връзка с 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
  Всъщност въпросите бяха четири: как виждам днешната ситуация в българското образование; кои са причините за това състояние; перспективите в близките няколко години; какво може да се направи с оглед на ситуацията у нас.
  Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!