"Нова Зора" - брой 20 - 17 май 2011 г.

Сподели във Facebook
Дмитрий Медведев: между либералната матрица
и органичния път на Русия
В руското митологично съзнание Медведът/мечката е символ на първичната мощ на Русия и руснака, на свободната природа, която не търпи робство, на непобедимостта на вековечния руски дух. Затова и в пространствата не само на Европа, но и на света този медвед/мечка се изобразява с исполински размери, стъпил върху безкрайната шир на Сибир.
Сегашният руски президент Дмитрий Медведев по фамилни знаци напомня за една такава характеристика на руското величие и безкрайна сила за оцеляване и съзидание. Фамилията Медведев би трябвало да се преведе на български като Мечкаров, Мечков, или нещо подобно, но по-близко до Богатирьов. По физически облик и данни обаче Дмитрий Медведев никак не прилича на тази огромна сибирска мечка, символизираща вечния живот на руското общество и култура. Той е набит, не особено висок, пъргав, както се вижда от реакциите му в официалните кръгове. Такива личности по принцип са безкрайно волеви, целенасочени, амбициозни до крайност, последователно преследващи целите на собствената си реализация. Предишният президент на Руската федерация, Владимир Владимирович Путин, изглежда, е пренебрегнал психологическите наблюдения за подобен тип хора: даже когато с цялото си сърце обслужват велможата/началник, те носят Наполеоновия стремеж за окончателно осъществяване на своята воля (вж. „Престъпление и наказание” на Ф.М. Достоевски).
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
"Нашето" момиче и "нашето" момче
или когато безумието се превръща в масов навик
Все повече у мислещите българи се наслагва убеждението, че нещо не е наред в милата ни Родина. Тези дни нашият премиер ни се похвали, че ще ни дари с метро, което „пътува и в двете посоки”. Няма как да не се замислиш по какъв начин става връщането обратно от посоката, в която си пътувал с подземната железница. Вероятно Бойко Борисов е достигнал до непознаваеми за средния българин мисловни дълбочини.
В същото време млада студентка, която работи във фризьорски салон, за да си плаща семестрите в НБУ, твърди, че „само бат’Бойко ше ни управи”. Девойката се опитва да прави и вътрешнополитически анализи, но явно това не й се удава лесно. Тя живее в една паралелна реалност, която все я изненадва неприятно периодично. Девойката въобще не се замисля как ще се върне обратно у дома с „метрото” на Бойко Борисов, който й предлага да бъде „управена” само с „еднопосочен билет”.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
ДПС копира "Атака"
Една от малкото добри потенции на т. нар. демократични промени у нас бе създаването на определена прозрачност по въпроса кой кой е в България. И в частност - какъв бизнес върти и в какви фирми участва. Неща, които са важни, а не само любопитни, и които обществото има право да узнава благодарение на средствата за масова информация и на журналистите. Но изглежда, тази демократична “привилегия” се видя прекалена на управляващите. Защото отдавна е ясно, че те по принцип много-много не си падат по демократичните придобивки, независимо че не спират да се бият в гърдите каква дясна народна партия са.
И така, същите тези десни демократи решиха, че доста съществена част от данните за фирмите в Търговския регистър трябва вече да бъдат недостъпни. В интернет страницата на регистъра, която се поддържа от Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието, всеки може да види кой и кога е регистрирал дадена фирма. Това беше досега. Според окончателно приетите промени малка част от информацията за фирмите ще бъде общодостъпна. И няма да съдържа лични данни.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
ВМРО като полковник Буендия
Има такава знаменита новела на Габриел Гарсия Маркес - “Няма кой да пише на полковника”. В нея главният герой, уволнения полковник Буендия, напразно чака отговор на многобройните си писма до министерството на войната относно полагащата му се пенсия. Горе-долу в такова положение днес у нас е ВМРО-БНД. То не получава хабер от „правилните” политически сили и досущ като героя на Маркес само пишат писма. В случая ВМРО-БНД в епистоларна форма е заявило желание да участва в първичните избори на Синята коалиция
Прочитайки тази новина, човек няма как да не си спомни може би най-позорящия организацията факт – участието на комитите в коалиция със СДС на изборите през 1997 г. и последвалата подкрепа за управлението на Иван Костов. Изминалото време почти бе изличило спомена от тази „грешка на растежа”, която разпиля огромния морален капитал на старите войводи с участието на организацията в най-позорния поход на грабежа, разрухата и деиндустриализацията на България. Нещо повече, тази подкрепа даде възможност на Костовци, Божковци и Бакърджиевци да прикриват поне за известно време антибългарското си дело зад патриотичните червено-черни знамена на ВМРО-БНД.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Генерал Провал коли и скубе златни кокошки
Както е известно, основната задача на Генерал Провал е във властта на българската държава да не остане нито една кокошка, която да й снася златни яйца. Последният пример в това магистрално направление е преотстъпването на чужденци за срок от 30 години на златодобива в Крумовград. Доказаните до момента златни запаси само в един от шестте участъка на концесията се изчисляват на повече от 1,5 млрд. долара. Но колко са за нашия премиер милиард или два щатски долара? Затова и крумовградската концесия е само началото.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Никой не е забравен и нищо не е забравено
Соцпартията работеше в по-спокойна атмосфера през годините на управлението на НДСВ, при намален интензитет на политическо противопоставяне в страната. В същото време тя не претърпя промени във вътрешния си живот, продължавайки да вегетира като организация. Между елита и партийната маса се откроиха нови напрежения, за част от които споменах. Сергей Станишев, посочен лично от Георги Първанов за нов лидер на соцпартията, не коригира линията й във вътрешен и външен план. Либералсоциалната ориентация като цяло получи потвърждение. Известна промяна настъпи в емоционалното възприемане на миналото и историята на БСП, по-определено се потърсиха и възможности за обновление.
Най-голямо постижение на С. Станишев бе в насочването на усилията на БСП към привличане на млада смяна, на ново партийно попълнение. Правилно беше решено младите да създават собствени организационни структури, да бъдат включвани по-системно в ръководните структури. Ще отбележа ролята на младежки дейци като Кирил Добрев, Явор Гечев, Трендафил Величков и др. Това е глътката въздух, която новото партийно ръководство даде на партията, застрашително застаряла в организациите по места.
Автор: Васил МИЛЕВ>> Пълния текст...
Пепел от гербери
Преди официално да се „съгласи” да му бъде издигната кандидатурата за президент, премиерът Борисов измисли девиз на ГЕРБ за предстоящата предизборна кампания. В първата си редакция този девиз гласеше: „Върху пепелта от БСП ние строим магистрали”. По-късно, при посещението си в град Кресна, Бойко Борисов добави към БСП и тройната коалиция, сякаш БСП бе нещо извън коалицията. Както и да е, но Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ признаха на практика правотата на Столетницата, която твърди, че под асфалта на строящите се магистрали „Тракия” и „Люлин” строителите полагат пепел за икономия. Един вид, ГЕРБ строи кули не върху пясъчни, а върху пепелни основи. Не е ясно само защо първоначално Борисов не причисли към „разорителите на България” другите съдружници в омразната му тройна коалиция, виновна за „тежкото наследство”, което той трябва да поправя. Все едно че НДСВ и ДПС не бяха управлявали заедно четири години, преди да се роди коалицията им с БСП, и още толкова като коалиционни партньори на Столетницата!
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Какви са им заслугите?
Теоретично погледнато, при капитализма трябва да е така – харесва ли се един политик на широките електорални маси, той несъмнено получава народния вот, а заедно с него и съответния високопоставен пост, не се ли харесва – прекарва по-нататъшните си дни като политически труп.
Така изглеждат нещата на теория.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
ГМО продуктите – новият фашизъм
През 21 век повечето съпружески двойки няма да могат да имат потомство. Децата,които ще се раждат, ще бъдат умствено изостанали.
Руски учени за пръв път проведоха експеримент, който доказа, че основният принцип на действието на генномодифицираните продукти е “забраната за размножаване” на следващите поколения млекопитаещи. Този ефект от ГМ-растения очаква един от най-богатите хора на планетата – собственика на компанията “Майкрософт” Бил Гейтс, който вече започна борбата срещу увеличаването на населението на Земята. Днес обществото на милиардерите под формата на благотворителност хвърля “ГМ-бомби” срещу народите от Африка и Азия.
Автор: Росица ТОДОРОВА>> Пълния текст...
Зеленият коридор изпреварва българските магистрали
От двадесет години всички сериозни наблюдатели, занимаващи се с инвазията на исляма и неоосманската политика на Анкара пишат и говорят за т. нар. зелен коридор, който трябва да свърже бреговете на Босфора с тези на Адриатика. И колкото и да го отричат либералстващите политици или платените от Анкара медии, фактите са неумолими.
След Босна и Косово явно идва ред и на Санджак - населената със сръбски мюсюлмани област, свързваща тези две територии. Доскоро там всичко беше уж спокойно. Санджаклии си бяха намерили една мирна ниша в сивата икономика на Европа - жените шиеха дънки-менте, а мъжете ги продаваха из целия континент.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
Жалко за Джеронимо
Десетгодишният лов за Бин Ладен приключи. Досега го убиваха поне три пъти... Всичко е документирано и удостоверено с ДНК анализ.
Еуфорията, обхванала САЩ по този повод, е разбираема, само дето цялата история мирише. Отвсякъде. През последните години Бин Ладен бе по-скоро медиен продукт, отколкото реална заплаха. Неговата “Ал Каида” се бе превърнала в нещо доста имагинерно - сиреч, съществуваше повече на теория, отколкото на практика. А терористичните актове ги вършеха други. Еуфорията впрочем трая не повече от 24 часа. Скандалите около цялата операция “Джеронимо” набъбват буквално с часове.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
От същата страна на барикадата...
Георги Захариев е напълно прав, като отхвърля в книгата си пораженческата, апологетска (и откровено поръчкова) теза, че проклятията на „разломното време” са някаква историческа орисия за България. Авторът безжалостно раздира димната завеса, зад която мастити „политолози” почти двадесет (по точно – двадесет и пет) години се мъчат да маскират историческите престъпления на номенклатурно-олигархичната шайка, повлякла крак след кремълския палячо с белега на челото.
Перестроечните мантри за безалтернативност и предопределеност на прехода все още димят като старо бунище. Добре охранените номенклатурни чеда - възпитаници на катедрите по научен комунизъм, го разравят всяка медийна сутрин, отработвайки обичайния си надник от тридесет сребърника. Но напоследък няма кой да им плаща. Дежурните наши и чужди „спонсори на предателството” се отдръпнаха. Изглежда, почувстваха, че година-две след бленуваното влизане в Европа нещо се обърна. Хората окончателно отписаха перестроечната бурлеска като провал. Някой близък ден възгласите „Авторът! Авторът!...” може и да гръмнат отвсякъде... И този път съвсем да не са хвалебствени...
Автор: Жан ВИДЕНОВ>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!