"Нова Зора" - брой 17 - 26 април 2011 г.

Сподели във Facebook
Учебници по Оруел
д-р Теодор БОЕВ

Славното Брацигово изглежда, е пред прага на ново Априлско въстание, и е изпратило "кърваво писмо" до образователния министър Сергей Игнатов и до издателство "Просвета-София" АД.
Какво предизвика гнева на брациговчани? Ами това, че в учебника за 4-ти клас "Човекът и обществото", в урока за Априлското въстание, Брацигово просто липсва! "Не може Васил Петлешков да е известен по цял свят със своята драма като председател на местния революционен комитет, изгорен след въстанието на три клади, както и хилядите брациговци, преживели обсада на 15-хилядна армия", възмущава се председателят на общинския съвет арх. Николова.
Едва ли има какво да добавим повече като акт на възмущение. И се присъединяваме към протеста на героичния град Брацигово. Наясно сме, че това е поредният опит за подмяна на българската история и на историческата памет. След като номерът с фалшивото - ! - клане в Батак не мина, а обратното - жертвите от Батак и Ново село бяха канонизирани от Българската православна църква (и въпреки репортерските петнайсетминутки на тема колко лоши са българските свещеници и какви далавери въртят, сякаш не е казал един велик човек, че във всяко стадо има и мърша...), някой “просветен” реши да изтрие като с гумичка подвига на брациговчани и мъченическата смърт на Васил Петлешков.
Който е чел обаче, помни как Оруел описва, че който владее настоящето, контролира и миналото. С много умерен оптимизъм забелязваме, че това напоследък се отдава все по-трудно на кукловодите на новия световен ред. Както у нас, така и в глобален мащаб. Дано тази тенденция стане принцип при отразяването на историята. И не само!

Нагоре
Съдържание на броя