"Нова Зора" - брой 17 - 26 април 2011 г.

Сподели във Facebook
Виенското колело на властта издига социалния взрив
 • Политическият елит е виновен
  за чезнещата в сянка икономика
 • Българите не искат да живеят
  достойно, а просто да съществуват
 • Като всичко кално в последните 20-ина години в България, и икономиката ни се изгуби в сянка. Началото на прехода беше посрещнато ако не с масово одобрение, то поне с надежда от повечето хора. За съжаление в неговата сянка се зародиха процеси, които водят страната ни по пътя заникъде.
  Няма трезвомислещ човек, който като гледа пустеещите български земи, изкорубените постройки, висящите ръждиви селскостопански машини, да не си задава въпроса дали пък тези „ликвидационни” комисии не извършиха едни от най-големите престъпления на прехода? Престъпление, което обезлюди селата, пренасели градовете, изхвърли от страната няколко вълни български граждани и пълни магазините с чуждоземни стоки, преливащи от нитрати и ГМО. Престъпление, което затваря читалища и училища, прави неразпознаваеми учебниците по български език и история; изпраща недъгави деца и младежи в масовите пушални и наркосборища, превръща ги в негоден за бъдещо възпроизводство и развитие на нацията “материал”.
  Автор: Тихомир СТОЙЧЕВ>> Пълния текст...
  "Който устои докрай, той ще бъде спасен"
  В аналите на българската история това въстание е едно от онези събития, паметта за които обединява българите, изпълвайки ги с чувство на гордост и благодарност към тези, които с цената на живота си са приближили дълго чаканата свобода. В този ден не рискуват да надигнат глас онези, които, вземайки си грях на душата, наричат турското иго „присъствие” по земята на България – те не може да не помнят, че у техните дядовци и баби портретите на героите от Априлското въстание висяха в червения ъгъл редом с иконите.
  Въпреки увещанията на някои западни политици и историци да се престане най-сетне с обръщането към миналото, в България ще честват годишнината от Априлското въстание, макар че през тази година тържествата обещават да са значително по-скромни, тъй като българското правителство отдели за тях три пъти по-малка сума, отколкото в предходните години.
  Автор: Олга РЕШЕТНИКОВА>> Пълния текст...
  Кирливите ризи - под чергата!
  Една от малкото добри потенции на т. нар. демократични промени у нас бе създаването на определена прозрачност по въпроса кой кой е в България. И в частност - какъв бизнес върти и в какви фирми участва. Неща, които са важни, а не само любопитни, и които обществото има право да узнава благодарение на средствата за масова информация и на журналистите. Но изглежда, тази демократична “привилегия” се видя прекалена на управляващите. Защото отдавна е ясно, че те по принцип много-много не си падат по демократичните придобивки, независимо че не спират да се бият в гърдите каква дясна народна партия са.
  И така, същите тези десни демократи решиха, че доста съществена част от данните за фирмите в Търговския регистър трябва вече да бъдат недостъпни. В интернет страницата на регистъра, която се поддържа от Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието, всеки може да види кой и кога е регистрирал дадена фирма. Това беше досега. Според окончателно приетите промени малка част от информацията за фирмите ще бъде общодостъпна. И няма да съдържа лични данни.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Учебници по Оруел
  Славното Брацигово изглежда, е пред прага на ново Априлско въстание, и е изпратило "кърваво писмо" до образователния министър Сергей Игнатов и до издателство "Просвета-София" АД.
  Какво предизвика гнева на брациговчани? Ами това, че в учебника за 4-ти клас "Човекът и обществото", в урока за Априлското въстание, Брацигово просто липсва! "Не може Васил Петлешков да е известен по цял свят със своята драма като председател на местния революционен комитет, изгорен след въстанието на три клади, както и хилядите брациговци, преживели обсада на 15-хилядна армия", възмущава се председателят на общинския съвет арх. Николова.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Боже, опази, сляпото да си въобрази, че е станало окато!
  Докъде може да стигне някакво парвеню? Правилният отговор е: далече, далече, далече, оттук чак до Балчик.
  И така, денят е 17 август, лето 2010-о след Христа. Целият район около пристанището на Балчик е направо като фарширован с напрежение. Вместо от пешеходци, уличките край кея са окупирани от глутница тъмни автомобили и силуетите на Националната служба за охрана на родните hy class, разбира се, навъсени под тъмните си очила. Хайлайфен кортеж от 27 служебни возила очаква високопоставеното лице Цецка Цачева. Всъщност седем от автомобилите са полицейски патрули, чиято задача е да охраняват реда и спокойствието на летовниците – най-вече от набезите на мургави джебчии. Сега обаче и на тях е възложена върховната мисия да бдят над телесността Цачева.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Левите противоречия
  Соцпартията работеше в по-спокойна атмосфера през годините на управлението на НДСВ, при намален интензитет на политическо противопоставяне в страната. В същото време тя не претърпя промени във вътрешния си живот, продължавайки да вегетира като организация. Между елита и партийната маса се откроиха нови напрежения, за част от които споменах. Сергей Станишев, посочен лично от Георги Първанов за нов лидер на соцпартията, не коригира линията й във вътрешен и външен план. Либералсоциалната ориентация като цяло получи потвърждение. Известна промяна настъпи в емоционалното възприемане на миналото и историята на БСП, по-определено се потърсиха и възможности за обновление.
  Най-голямо постижение на С. Станишев бе в насочването на усилията на БСП към привличане на млада смяна, на ново партийно попълнение. Правилно беше решено младите да създават собствени организационни структури, да бъдат включвани по-системно в ръководните структури. Ще отбележа ролята на младежки дейци като Кирил Добрев, Явор Гечев, Трендафил Величков и др. Това е глътката въздух, която новото партийно ръководство даде на партията, застрашително застаряла в организациите по места.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  30 години от първата българска хималайска експедиция
  Преди 30 години България отбелязваше 1300-годишнината на своята държава с тържествени церемонии и пищни празненства. Две години преди това, с решение № 684 / 25.07.1979 г. на Секретариата на ЦК на БКП, беше възложено на Българския туристически съюз организиране и провеждане на първата българска хималайска експедиция.
  Изкачването на Лхоце (8511 м) имаше колкото спортно, толкова и политическо измерение. То трябваше да покаже, че българските алпинисти не отстъпват на прочутите хималайски покорители и че могат да премерят сили и с Еверест, когато експедицията е национална и българската държава стои зад нея във всяко едно отношение.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Предисловие и послеслов към атентата в “Света Неделя”
  Историята е книга, чиито страници не могат да се късат и да се тъпчат с крака – това ни е завещал мъдър човек отпреди 200 и повече години. Днешните медийни мъдреци твърдят, че атентатът в “Света Неделя” (16 април 1925 г.) е сатанинско дело на комунистите, следствие на неоспоримия факт, че са изчадия адови. И че Комунистическата партия още през 1891 г., на Бузлуджа – 120 години оттогава, - бидейки в най първи пелени, както и в цялата си сетнешна история, най паче в социалистическата епоха, се е занимавала неотстъпно със социални буйства и шикании, с въстания, кинжали и терор. Целта? – Да изтреби до крак българския народ (както Хитлер евреите!) и да изтрие от лицето на земята хилядолетното име България.
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Иран се стреми към създаване на справедлив свят
  - Ваше Превъзходителство, разкажете за националната стратегия на Иран, каква е дългосрочната политика на страната по отношение на региона и към света като цяло?

  - Основният принцип на нашата външна политика е противопоставянето на насилието и на насилниците и защитата на националните ни интереси. Вторият ни принцип е стремеж към създаване на справедлив свят за цялото човечество. И нашите регионални и международни усилия са насочени в тази посока.
  Живеем в свят, преизпълнен със зло и насилие, а ръководството на САЩ, което е олицетворение на дявола, счита себе си за хегемон и господар на света. Тази държава, с помощта на военна сила и нечестна пропаганда, се опитва да завладее материалните богатства на други страни. Но за да достигне целите си, правителството на тази страна се опитва по измамен път да привлече други държави и да ги отклони от пътя на националното им развитие. Ние смятаме, че такива опити са сериозно насилие по отношение на човечеството, а основният агресор в света са САЩ. Затова и в числото на методите за противодействие на насилието присъстват и задачите по събуждането на народите, на информирането им с действителните факти.

  - Как оценявате рисковете и заплахите, свързани със сегашните събития в арабските страни?

  - Ставащото в арабските страни преди 32 години се случи в Иран. Естествено е, че арабските страни не искат да се примирят с оскърблението, което в продължение на 60 години търпят от страна на САЩ и Израел. Затова те смятат, че техните продажни правителства са инструмент за оскърбяване на народите. Нещо подобно бе и у нас, но ние по пътя на народната революция отстранихме режима на шаха. По отношение на нашата страна смятам, че тези събития само укрепват позицията на Иран. Мисля, че такива протестни акции и народни демонстрации съдържат в себе си два момента. Принципни промени в тези страни и в техните правителства няма да се случат, бъдещите им управници вече осъзнават, че трябва да бъдат по-внимателни. Все пак тези режими могат и да бъдат заменени, което ще повлече след себе си идването на народни правителства. Във всеки случай, каквито и да са управленията в тези страни, те ще си сътрудничат с нас. Затова ние смятаме, че събитията в арабските ислямски държави са всеобщо пробуждане, което води до намаляване влиянието на САЩ в този регион.
  Интервю
  с извънредния и пълномощен посланик
  на Ислямска република Иран
  в Руската федерация
  Саейд Махмуд Реза САДЖАДИ
  >> Пълния текст...
  Надеждата е за "арабска еволюция", а не гражданска война
  Помислете за демократичната вълна в Европа през 1989 г. В Европа буквално всяка страна беше еднородна държава като Германия - освен Югославия.
  В арабския свят е точно обратното. Там буквално всяка държава е като Югославия - освен Египет, Тунис и Мароко. Тоест, когато в Европа комунизмът беше премахнат, големите и до голяма степен еднородни държави с традиции на гражданско общество успяха сравнително бързо и стабилно да се придвижат към по-голямо самоуправление, с изключение на Югославия - мултиетническа, мултирелигиозна страна, която се разпадна на парчета. В арабския свят почти всички тези страни, приличащи на Югославия, представляват разнородни образувания от етнически, религиозни и племенни групи, сглобени от колониалните сили - освен Египет, Тунис и Мароко, които имат големи еднородни мнозинства. Така че когато вдигнете похлупака на тези страни, е възможно навън да изкипи не гражданско общество, а гражданска война. Затова сравнително мирните арабски демократични революции засега вероятно са приключили. Те се извършиха в двете страни, в които имаше най-благоприятните условия за това, защото в Тунис и Египет цялото общество съумя да се вдигне заедно като едно семейство и да изгони лошия “татко” - диктатора. Оттук нататък трябва да се надяваме на “арабски еволюции”, в противен случай ще имаме арабски граждански войни.
  Автор: Томас ФРИДМАН>> Пълния текст...
  Заклятието на оборищенци
  Във връзка с честването на 135 години от Априлската епопея 1876 г. и 175 години от рождението на легендарния заклинател на Оборищенци – поп Груйо Бански–Тренчов, на 16.04.2011 г. регионален клон с. Баня на национално дружество “Традиция”, съвместно с народно читалище “Пробуда-1872” с. Баня, и кметството организираха тържествена историческа възстановка “Заклятието на Оборищенци”.
  Във възстановката взеха участие 197 души с четнически униформи и хайдушки носии и още 40 души цивилни извън строя, членове на НД “Традиция” от регионалните клонове от следните населени места: София, Русе, Силистра, Благоевград, Нова Загора, Стара Загора, Пловдив, Трявна, Копривщица, Златица, с. Мирково – Софийско, Панагюрище, Шумен, Плевен, Банско, Сопот/Карлово, Ямбол, Казанлък и с. Баня.
  Автор: Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!