"Нова Зора" - брой 16 - 19 април 2011 г.

Сподели във Facebook
Философия на мизерията
 • Приносът на министър Мирослав Найденов към кооперативното движение
 • По повод Великденската трапеза и поскъпването на агнешкото министърът на земеделието и храните М. Найденов даде гениална препоръка: кооперирайте се по няколко души за едно агне!
  Негативният отзвук на министърската рецепта стана повод за всевъзможни упреци към обикновения българин: бил индивидуалист, бил разглезен, бил егоист и т.н. Казано иначе, не си вижда голия задник, с извинение, ами и цяло агне държи да си хапне за Възкресение Господне! Ми не може ли един да вземе главата, друг червата и шкембето, трети плешките, четвърти ребърцата, а пети – опашката!? Хайде, холан...
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Хората с ляво мислене трябва да се обединят
  Загриженост и практически действия или иронични оценки
  за коалиционната политика на БСП и нейните партньори
  Статията във в. “Дума” от 25 март т.г. - “Грешката е вярна”, и Откритото писмо на председателя на ПП “Нова Зора” Минчо Минчев до издателя на “Дума” Николай Малинов, отпечатано във вестник “Нова Зора” на 29 март т.г., третират изключително важни проблеми на коалиционната политика на БСП, на усилията за обединение на левите сили в страната.
  Тези проблеми винаги са имали първостепенно значение за нашата партия. Добре известно е какво внимание тя им е отделяла в миналото, особено в годините на борбата против монархо-фашизма. Тя беше инициатор на обединението с БЗНС, СДРП, ПС “Звено” и други патриотични партии и организации. Тогава тези партии и организации оставиха на втори план идеологическите си различия, а еднаквото им виждане за потребността от силна антифашистка съпротива намери израз в създаването през 1942 г. на спасителния за България Отечествен фронт.
  Автор: Политически клуб “Единство”>> Пълния текст...
  Хроника на геноцида
  Както се казва, било е нямане, ама чак пък като сегашното никога не е имало.
  Две трети от домакинствата не могат да вържат двата края, системно не си дояждат и се лишават от посещения при джипито и дори от лекарства. Белите пари за черни дни са похарчени и българите се опитват да се спасяват със заеми, които не са в състояние да изплащат.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Проблемът не е в датата, а в кандидатите
  Че управляващи и опозиция трябва да са в перманентен спор, е ясно. Така било по цял свят. И било част от фарса, наречен парламентарна демокрация.
  Но когато политиците започват да си мерят мускулите и по-чисто технически въпроси, вече заприличва на инатосване. Това направиха парламентарно представените политически сили по въпроса на коя дата да се проведат изборите за местна власт и за президент наесен.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Като орден от Антихриста за министъра фараоновед
  Славното Брацигово е пред прага на нова буна. И е изпратило “кърваво писмо” до образователния министър Сергей Игнатов и до издателство “Просвета-София” АД.
  Какво предизвика гнева на славните брациговчани?
  Ами това, че в учебника за 4-ти клас “Човекът и обществото”, в урока за Априлското въстание, Брацигово не е споменато! “Не може Васил Петлешков да е известен по цял свят със своята драма като председател на местния революционен комитет, изгорен след въстанието на три клади, и хилядите брациговци, преживели обсада на 15-хилядна армия, - възмущава се председателят на общинския съвет арх. Николова, - а в учебника да не присъства и с една дума”.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Темата "АЕЦ Белене" и българските либерасти
  Последните три седмици геополитиката отново започна грубо да чука на входната ни врата. Темата АЕЦ “Белене” бе основна доста дни поред. Общественото мнение в България отново бе полято като реване от добре платени и силно „независими” експерти, коментатори, политолози, икономисти и естествено, от Корпуса за бързо реагиране на Джордж Сорос. Същите, които нежно бихме могли да наричаме либерасти.
  Със страшна сила в електронните медии се настаниха защитниците на атлантическата (разбирайу тази на САЩ) кауза, която накара знакови и мастити фигури от щатни хвалители на Бойко Борисов да се превърнат в груби негови хулители.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Романтични щрихи за вината
  Както благоволи да каже самият Бойко, откакто е министър-председател, все правим неща, дето не сме мечтали да правим и в златните години на Тато. И магистрали строим, и стадиони градим, и нов затвор във Волуяк ще дигаме - на скелети заприличахме с тия строителни скелета.
  И народът - доволен-предоволен: хем тънък и строен като тополка, хем вече става действителност даже онова, за което не е и мечтал.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  HSBC и проектът АЕЦ „Белене”:
  Консултация с предизвестен край?
  Винаги може да стане и по-зле - това, изглежда, е „оптимистичното” правило, от което се ръководят нашите управници в преговорите с „Атомстройекспорт” за изграждането на Втора атомна. Сменят се „предателите”, не и маниерите. И за всички магарии плащаме ние, поданиците на най-бедната държава в Европейския съюз.
  След като наруга и „уволни” директора на НЕК заради парафираното от него допълнително споразумение № 12, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на свой ред се записа сред претендентите за званието „Поп Кръстю в Белене”. На 10 април т.г. той се появи заедно с премиера Борисов и вицепремиера Дянков на мотополигона край Севлиево, където с доста смачкана физиономия декларира „пълно единомислие” по въпроса за АЕЦ „Белене”, в смисъл, че централата ще се строи, ако цената на произвеждания ток е такава, че позволява да се продава в чужбина. На следващия ден (11.04.2011 г.) Трайков подписа договор за консултантски услуги с британската банка HSBC.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Левите противоречия
  БСП, коалиционни партньори, бъдеще
  Сергей Станишев стана председател на БСП на нейния конгрес в края на 2001 г. Преди това Георги Първанов зае държавния пост президент на Р България, спечели и с президентските избори за втори път, и така почти десет години е официален ръководител на републиката. Толкова години С. Станишев е председател на соцпартията, като четири от тях (2005-2009 г.) беше и премиер на страната.
  Според мен още в началото на 1997 г., по време на януарския „пуч”, се видя, че у нас през седемте години на прехода се е оформила „подземна власт”, която пряко се намесва в дирижирането и направляването на българската държава. Преди това тя организираше държавната система, за да получи облаги и богатство, сега силата й неимоверно бе пораснала: поставяше и снемаше парламентарни мнозинства и правителства.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Седмицата като памфлет
  Силиконки, гензвезди и... септична яма
  Ха, ха, нямало да ни приемат в Шенгенистан ли! Голям праз – на нас и в бат’Бойковия Ченгенистан си ни е добре.
  Другите най-важни събития на седмицата бяха до едно епохални открития. При разкопките на София от екипа на археолога Борисов стана ясно, че в епохата на Тато софиянци са се изхранвали – о, ужас! – с хляб от брашно, сирене от мляко и салами от месо. Второто откритие направи бившата банкерка Цветелинка. Именно тя ни светна, че да си държи човек парите в банка точно сега, е все едно да си пази любовния плам за старини. Намекът в случая е за инфлацията, която изплюсква банковите депозити на хората, тъй като е с няколко глави по-висока от тях.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕB>> Пълния текст...
  Април 1876 г. - територия на подвига и признателността
  През съдбоносното лято на 1398 г. над българската земя настъпва петстотингодишната нощ на турското поробителство. За това свидетелства летописната бележка на българския книжовник, свещеноинок Исая Серски, ученик на Патриарх Евтимий. “...И такава нужда и жестокост заля всички западни градове и страни (западната част на Балканския полуостров, б.р.), каквато нито уши са чули, нито очи са видели!.. Измаилтяните се пръснаха и полетяха по цялата земя като птици по въздуха. Едни от християните те заколваха с меч, други отвеждаха в плен, а останалите покоси безвременна смърт. Онези пък, които бидоха пощадени от смъртта, бяха погубени от глад, какъвто не бе имало от сътворението на света...”
  Автор: Вяра ДЯНКОВА>> Пълния текст...
  Войводата Атанас Димитров – Бабата
  Не знам как е с другите хора, но на мен от много отдавна ми омръзна “звани”, избрани и подбрани люде да опяват за манталитета и характера на народа, който дип не бил такъв, какъвто трябвало да бъде?!
  Къде е Европата и Северната Америка, къде сме ние...
  А всъщност истината е, че “цял един народ лош, под небето няма. Човеците създават обстоятелствата в същата степен, в каквато обстоятелствата създават човеците”.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Русия, без която не можем
  Русия изживява новото си жестоко време. И за пореден път някои се опитват да я “отпишат”, да я зачертаят от списъка на страните с бъдеще. И е обяснимо, когато това го правят други, но е отблъскващо неморално, ужасно е, когато с това се занимават българи. Защото ние, българите, имаме дълбоко екзистенциален, исторически ангажимент към страната и народа, на която дължим новата си, трета поред държавност.
  Съдбовната свързаност на България с Русия не подлежи на никакво съмнение. В един свят, в който вече няма и не може да има геополитически абсолютно необвързани държави – от най-малките до най-големите, - нашето бъдеще не се подчинява на дилемата: или пълна независимост, или васално подчинение на чужда воля. Въпросът е за такава външнополитическа ориентация на страната ни, която да бъде подчинена на логиката на собствените ни национални интереси.
  Водим ли се от тази логика, трябва да сме съвсем наясно, че историята на руския народ и руската държава основно се различават от историческия път, извървян от народите и държавите на католическа и протестантска Европа.
  Автор: Проф. д-р Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Нова възможност за икономическо сътрудничество
  На 12 април т. г. в София бе подписано споразумение за съвместна работа между управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата и представители на Международната банка за икономическо развитие на Москва.
  БРТПП има обособени представителства в повече от 20 области на територията на България. Организацията оказва всестранно съдействие за утвърждаване и разширяване на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество между стопански организации от Република България и Руската федерация, а сътрудничеството между БРТПП и организации от трети страни се реализира чрез двустранни споразумения.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Диалог и решимост за ЕНФ
  На 14 април в Горна Оряховица се проведе годишно отчетно събрание на Общ. ПО на ПП „Нова Зора”. Основната тема след доклада на инж. Владимир Григоров беше участието на симпатизантите на ПП „Нова Зора” в предстоящите местни избори. Зам.-председателят на партията Румен Воденичаров направи анализ на политическата обстановка и изрази увереността на ръководството на ПП “Нова Зора”, че антинародното управление на ГЕРБ може да бъде отхвърлено на изборите през есента само с широка нова коалиция на родолюбци и патриотични формации, независимо дали се определят като леви или десни. В присъствието на инж. Павлинка Николова, член на изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП в града, той изрази недоумението си от изчаквателната позиция на ръководството на водещата партия в “Коалиция за България”, което за разлика от избирателите си все още не приема идеята за ЕНФ.
  Владимиир Григоров, координатор за община Горна Оряховица, изрази надеждата, че ПП ”Нова Зора” би могла и самостоятелно да получи представителство в общинския съвет на Горна Оряховица. Като недостатък бе посочено, че през отчетния период е изградена ППО в едно от селата на община Горна Оряховица. Причината е, че посланията и програмата на партията все още трудно достигат до пенсионерите, безработните и дребния бизнес заради особената политика на електронните медии.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Докъде ни докараха
  Пенсионери, инвалиди, безработни и
  бебета спасяват семейните бюджети
  Не е за вярване, но е факт: семейните доходи у нас се крепят на пенсионерите, инвалидите, социално слабите, бебетата и безработните! И това го казва не някой враг на Вожда и Учителя, а Неговата придворна статистика. И не само го казва, но и привежда съответните доказателства. От тях именно се вижда, че напук на целия свят, където доходът се формира най-вече от работната заплата, у нас и това е наопаки. И няма как да е другояче, когато си прогонил извън страната 2 млн. здрави, прави, образовани и квалифицирани сънародници.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Най-великата битка на България
  През 1196 г. е убит цар Петър – брат на Иван Асен Първи и заедно с него освободител на България от византийско владичество. Но с това родът на Асеновци не свършил. На политическата сцена излязъл третият от братята – Йоаница. България получила един от най-великите си владетели, известен с името Калоян (хубавият Иван). Непримирим враг на гърците и на Византия, опитен пълководец и държавник, за него интересите на България стоели над всички други интереси.
  С желязна ръка Калоян усмирил болярите и гарантирал тила си, като се оженил за куманка. Срещу вътрешната опасност той не се поколебал да приеме (макар и неофициално) и помощта на богомилите. Калоян окончателно формирал геостратегическата цел на Втората българска държава – изпълнението на завета на Симеон – подчинение на целия Балкански полуостров на скиптъра на българските владетели и пълното обединение на югоизточните славяни. Към тази цел Калоян се движел неуморно, тази цел завещал на своите наследници. Но както станало при Симеон, историческият процес отново се „намесил” не в полза на Калоян, този път в лицето на Западна Европа и на нейните кръстоносни походи. През 1199 г. войските на 4-тия кръстоносен поход се устремяват през България към Цариград.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Апокалиптични сцени
  се разиграват в някога процъфтяващото
  българско село
  Както е известно от песента на Веселин Маринов, “Нашата полиция ни пази”, и то така ни пази под храброто ръководство на домопритежателя Цветанов и ипонеца Борисов, че на все повече българи им се налага да се “доопазват”. Ето, от началото на април и монтанското село Мърчево е под защитата на частна охранителна фирма, чиито гардове го обхождат денонощно. “Не смеехме да излезем на полето, защото чевръсти другоселчета само това дебнеха – да влязат и да отмъкнат я телевизор, я касетофон, я нещо метално за “Вторични суровини”, обясняват местните хора. “Другоселчетата”, естествено, са циганите, които върлуват в селото вече две години. За това време те не са оставили къща неограбена. Веднъж оправните апаши успяват да оберат четири къщи на един набег. Сега местните домакинства заделят по 5 лв. месечно от мизерните си доходи, за да си осигурят що-годе спокойствие.
  Участта на Мърчево не е прецедент, а тенденция, която несъмнено ще прерасне в епидемия. Особено пък като се вземе предвид лавинообразното нарастване на безхлебната ромска популация. И затова съвсем логично, от около две години насам, все повече български села, тероризирани от тази прелест на демократичния ни бит, се принуждават да прибягват към частни охранители.
  Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Сагата "Кремиковци" и причините
  По темата “Кремиковци” някой холивудски продуцент спокойно би могъл да извърти телевизионна сага с много повече серии от “Далас” или “Дързост и красота”. Защото агонията на приватизацията, реприватизацията и контраприватизациите на металургичния комбинат продължават вече 15 години. Кой ли собственик или концесионер не се смени, колко ли фалита не се обявиха, колко ли търга се провалиха... То не бяха Илия Павлов и “Мултигруп”, изгонени от Алексей Петров по поръчка на Иван Костов, за да дойде сицилианският мафиот Марчегалия, то не бе Митал (в комплект с Александър Томов), то не би украинският милионер Жеваго... И през цялото това време комбинатът бе спонсор на окопаните във властта майкопродавци.
  Сега, след поредното обявяване на “Кремиковци” в несъстоятелност, и след четири провалени търга, довели до намаляване наполовина на началната цена, бе обявен и поредният подставен играч - регистрираната само преди месец компания “Ел трейд” с управител и собственик 26-годишен и никому неизвестен инженер Лъчезер Варнаджиев. “Ел Трейд” е учредена с... 20 000 лева уставен капитал, но внесла необходимия за участие в търга депозит от 31, 6 млн. лв. и успяла да получи кредит от Първа инвестиционна банка за 59 млн. евро - та да започне изплащането на сделката на обща сума 316 млн. лева.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!