"Нова Зора" - брой 12 - 22 март 2011 г.

Сподели във Facebook
СБ шамароса СД
Георги БОРИСОВ

Доживяхме и това – Световната банка да шамароса собствената си политика в България, провеждана от нейния щатен кадър Симеон Дянков. Това стана в доклад на глобалистката финансова институция, в който се ронят крокодилски сълзи, че “кризата” е върнала страната ни с две години назад.
Поставяме “кризата” в кавички, тъй като икономическото тресавище, в което бе натикан българският народ, не е толкова последица от “световната криза”, колкото от “антикризисните мерки” на кабинета “Борисов”.
Особено авантюристична е политиката на властите в областта на здравеопазването. Според банката правителството е орязало реалните разходи в този сектор с 11 %. Освен че това засилва още повече ширещата се практика за плащане под масата, ударените от кризата домакинства намаляват прегледите при лекар, ползването на медицински услуги и купуването на лекарства. 36 % от домакинствата вече не купуват лекарства дори когато има болен човек. Дори по-заможните семейства са свили здравните си разходи със 7 %. Пак според същия документ лишаването от медицински прегледи, грижи и лечение води не само до по-висока заболеваемост, но дори до фатален изход, като дългосрочните ефекти от сривовете в медицинското обслужване тепърва ще се отчитат.
Кой знае защо обаче докладът сочи като положителна стъпка “намаляването” на здравните вноски, които всъщност бяха увеличени двойно, лишавайки още 600 хиляди българи от конституционното им право на достъпно медицинско обслужване. Междувременно за да пестят и от изхранването си, хората с намалени доходи купуват както по-малко, така и по-некачествени храни. 18 % от българите пропускат поне едно ядене дневно. Населението на страната е лишено и от възможността да си помогне със спестявания, тъй като с бели пари за черни дни разполагат едва 23 % от семействата (ако изобщо е вярно). Тежки поражения са нанасени и в образователния ресор, където също е налице масирано орязване на отделяните средства. Много родители са принудени да лишават децата си дори от транспорт, уроци, учебни пособия. Това става при положение, че дори в Молдова и Турция държавата увеличава предназначените за образованието средства.
А най-кошмарният момент в тази картина е, че тя е нарисувана само през втората половина на 2009 г., тоест след поемането на властта от ГЕРБ. Сиреч апокалипсисът, който ни представя докладът на Световната банка, съвсем не отчита провалите и идиотизмите на ГЕРБ, извършени през 2010 и 2011 г. Почти сигурно е също, че докато дойде времето и на тези доклади, в страната ни няма да са останали кой знае колко живи българи, които да прочетат поредните сухи цифри за собствената си Голгота.

Нагоре
Съдържание на броя