"Нова Зора" - брой 12 - 22 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Ще остави ли ГЕРБ софиянци без вода?
Венцел КРАНЦ

Помните ли как почна “походът към демокрацията” през есента на 1989 г.? С екопротести срещу проекта “Рила-Места”. Впоследствие се оказа, че в проекта няма нищо опасно и антиприродно и той бе реализиран от все още съществуващите тогава Строителни войски.
Днес обаче един друг проект наистина заплашва да съсипе екоравновесието на Рила и да остави софиянци без вода. Така оценяват природозащитниците намеренията на МОСВ да предложи само част от територията на Рила-буфер за включване в екомрежата “Натура - 2000”. За да могат някои хора, собственици на земи в района, да си направят бизнеса.
Включването на Рила-буфер в “Натура-2000” е изискване на Еврокомисията, след като този район бе “пропуснат” при определяне на защитените зони през 2006 и 2007 г. Това не се случи и при последвалите разширения на мрежата заради разправиите между природозащитници, експерти от БАН и от МОСВ каква част от Рила-буфер да бъде защитена от застрояване.
Според Константин Дичев от Алианса за Национален парк Рила, “отпаднали са именно тези територии, където има заявени инвестиционни интереси от Златко Баретата, Христо Ковачки, Милен и Георги Велчеви” и най-вече - на бившия председател на Столичния общински съвет Антоан Николов. Отпаднали са и надписаните гори на Симеон Сакскобургготски в Боровец, където е планирана ски-зона.
Няма що - наистина “весела компания” от сини и царски хора. И от такива за които партиите просто нямат значение. И българската природа - също, както и софиянци.
Интересно как ще процедира в случая Б. Борисов. Сега мрежата “Натура - 2000” покрива над 34 % от територията на България, но Европейската комисия настоява обхватът й да се разшири. А има вече стартирани и няколко наказателни процедури срещу България заради невключването в мрежата на важни за защитените видове територии.
Да се надяваме, че ще бъде взето правилното решение. Не заради друго, а заради страх от Брюксел...

Нагоре
Съдържание на броя