"Нова Зора" - брой 12 - 22 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Голямото "тричане"
 • Или как странджанските кучета изядоха европейския имидж на България
 • Преди две седмици цялата „цивилизована” общност, от природозащитниците през медиите та до политиците, бе потресена от „жестокостта” на един „варварски” обичай в странджанското село Бродилово (община Синеморец). Там, видите ли, псетата били подложени на жестоки мъчения и стрес от двукраките любители на ритуала, наречен „тричане”. Естествен бе потресът, събуден в нежните европейски сетива, понеже обичаят първо бе представен като „бесене” на горките кучета. И докато бродиловци обяснят, че става въпрос за провесване на кучетата през кръста и завъртане, след което въжетата се оставят да се размотаят и четириногите падат и се окъпват в реката за здраве, Българско прогърмя в цяла Европа като кучешки ад. И без това европейците ни бяха набрали, заради „варварското” колене на другите домашни животни; както и затова, че ядем шкембе-чорба, варим домашна ракия и ползваме външни тоалетни.
  Какво ли са си помислили, научавайки, че през 21 век в България има селища и домове без вода и електричество?
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Обърканата Либийска революция
  Разбира се, в това заглавие има тавтология, защото няма революция, която да не обърка традиционния ход на нещата. Самата й същност е да ги променя, да размества пластовете на обществото, да превръща във “всичко” тези, които до тогава са били “нищо”, както се пее в една известна песен. Някои се боят от революциите, други ги приветстват като пътека към по-добър живот, а те са си просто неизбежен мотор на историята, начин, по който човечеството крачи към своето бъдеще – дали по-добро, дали по-лошо, но винаги стъпка към идния ден и към надеждата, че с него синята птица на щастието ще кацне на рамото ни. Докато има хора, ще има революции – объркани или подредени, очаквани или изненадващи, планирани или внезапни.
  През последните месеци революциите станаха по-чести и от земетръсите. Оказа се, че Арабският свят не е нито заспал, нито самодоволен, нито уплашен от своите короновани и некороновани диктатори. Революцията разпука кората на ежедневието и нейната огнена лава се спусна по склоновете на Средния изток. Нещо повече – тя даде повод да се прогнозира, че може би и други географски ширини са узрели за революционни промени – къде и какви, зависи от желанието на заинтересованите политици и коментатори. Защото революцията е преплетена с пропагандата. Всеки иска да използва мътното време на революцията, за да осъществи целите си, които без нея са му изглеждали недосегаеми. Но темата за революцията е безкрайна, затова да се върнем към Либийската пустиня.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Ще остави ли ГЕРБ софиянци без вода?
  Помните ли как почна “походът към демокрацията” през есента на 1989 г.? С екопротести срещу проекта “Рила-Места”. Впоследствие се оказа, че в проекта няма нищо опасно и антиприродно и той бе реализиран от все още съществуващите тогава Строителни войски.
  Днес обаче един друг проект наистина заплашва да съсипе екоравновесието на Рила и да остави софиянци без вода. Така оценяват природозащитниците намеренията на МОСВ да предложи само част от територията на Рила-буфер за включване в екомрежата “Натура - 2000”. За да могат някои хора, собственици на земи в района, да си направят бизнеса.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Когато фактите говорят, и боговете мълчат
  Колкото и банален да е изразът, няма нищо по-подходящо, за да се резюмира изказването на турския вицепремиер Бюлент Арънч. Което за пореден път доказва, че ДПС не е нищо друго освен пета колона на Анакра. За какво иде реч?
  Пред наши изселници в турския град Маниса г-н Арънч изрази “силното безпокойство в Турция от ксенофобските действия на някои български политици”.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  БАН, слънчевата енергия и българската земя
  В един топъл ноемврийски ден миналата есен пред мен буквално се пресякоха две нашумели линии от информационното пространство - атаката срещу Българската академия на науките и използването на слънчева енергия за производство на еленергия.
  Посетих Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници при БАН, благодарение на мои приятели. Знаех за съществуването на това поделение на БАН повече от 30 години. Създадена е в началото на 70-те години на 20 век и отначало почти цялото внимание е насочено към създаване на конструкции за директно използване на топлината на слънчевата радиация за подгряване на вода за битови нужди. Голяма част от хотелите на “Балкантурист” по Черноморието (тогава държавна собственост) бързо бяха оборудвани с такива панели, които реално намаляваха енергийните им разходи.
  Автор: Инж. Евгений УНАНОВ>> Пълния текст...
  Регионалните депа не са спасение,
  а складиране на опасност
  Времето за истината дойде и тя трябва да се заяви ясно и отчетливо - защо ЕС не реагира на бързо нарастващата опасност от твърдите битови отпадъци (ТБО)? Защо е това мълчание около възникващите иновационни пиролизни и пиролизо-плазмени технологии?! Подобни технологии вече са внедрени в САЩ, Израел и други страни. Същността им е разграждане на веществата, съставящи отпадъка, до изходните елементи и получаване от тях на нови вещества. Така се постига най-важното им предназначение – възстановяване на екологичното равновесие.
  Недоумяваме защо е това мълчание по въпроси от съдбовна важност, защо ги няма директивите, с които ЕС да изиска внедряването им? Възможно е високата цена да е причината, и вероятно при някои от тях е така, но има разработка, която освен че е с технологични предимства, е и доходоносна. Отличава се и с мобилност - нещо непознато досега. Тази технология превръща боклука в енергиен източник второ направление, т.е. превръща го в търсен търговски продукт. Разработката е на ИФК „Аврора” - Русия. Как да си обясним позицията на Екокомисията на ЕС по проблема с ТБО – жизнено важен за човешкото съществуване.
  Автор: Марина БОЯДЖИЕВА>> Пълния текст...
  Сръбският великомъченик Шешел
  На 19 февруари 2003 г. прокуратурата при Международния наказателен трибунал за бивша Югославия повдигна обвинение срещу Воислав Шешел - крупен сръбски политик и държавник, лидер на мощната сръбска Радикална партия. Той бе обвинен в убийства, в преследването на хора заради тяхната политическа, расова и верска принадлежност на територията на Хърватия, на Босна и Херцеговина, по време на разпадането на Югославия и в какво ли не още. Обвиненията бяха, както разбираме, в насипно състояние. Нахвърлени всвъзможни обвинения и то с очакването, че някое от тях все някак ще успее да свърши нечистата работа.
  Шешел, горд и неустрашим човек, не сметна за възможно да се укрива от натовското „правосъдие”. Само няколко дни след като бе повдигнато обвинението срещу него, той се качи на самолета за Холандия и застана пред „съдиите”: ето ме, съдете ме!.. Шешел ги предизвика на морално-правен двубой с ясното съзнание, че победител в този двубой ще бъде той и само той.
  Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
  Съюзници-разбойници
  Няма по-точно определение на отношението на САЩ към България във военната област от заглавието на стария боен марш. Нека се поясним. Когато една велика сила избира някоя малка държава за свой съюзник, тя го въоръжава максимално, според собствените си ресурси и възможности. Така правеше Германия през двете световни войни, така правеше СССР по време на студената война. Логично - за какво са ти съюзници, на чиито армии не можеш да разчиташ?
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Геополитиката чука на входната врата
  и бърка в джоба ни
  През изтеклите две седмици събитията в света отново показаха, че геополитическите схватки в крайна сметка наистина ни бъркат в джоба.
  Продължава кървавият хаос в Либия и Бахрейн. Силното земетресение и последвалото цунами в Япония доведоха до авария в АЕЦ „Фукушима”... Прогнозите са, че цената на барел нефт може съвсем скоро да достигне 200 долара. У нас започнаха непрестанни спорове за цените на горивата. Обаче в перспектива бензинът и дизелът могат само да поскъпват, - по принцип, - а с тях и всички хранителни продукти и промишлени стоки.
  Цитираните събития в Бахрейн по един странен начин ми напомнят за Чехословакия през 1968-ма. Аварията в АЕЦ „Фукушима” от своя страна има същото символично значение за нашите дни, както преди години катастрофата в украинската АЕЦ „Чернобил”. По отношение на Либия и диктатора Муамар Кадафи можем още веднъж да се убедим в двойнствения подход на „световната демократична общност”.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Времето на хамелеоните свършва
  В напъна си на всяка цена да блесне като „чист” българин, тези дни зам.-председателят на парламента Павел Шопов от „Атака” се обърна към колегата си проф. Андрей Пантев с думите: „Вие българин ли сте, или гагаузин?”.
  Въпросът, който видният атакист запрати като бумеранг към професора, обаче не само не улучи целта, но взе, че се върна и сцепи собствената му глава. Причината заместникът на Цецка Цачева да пострада така нерадостно е ниската му култура, породена от липсата на каквито и да е знания за българския народ.
  Автор: Eвгений ЕКОВ>> Пълния текст...
  Къде са лидерите?
  Година след година идват и отминават, партии се роят и изчезват, президенти и правителства се сменят, минат няколко години, и нови депутати, и кметове си избираме, и нови партийни лидери, и висши сановници, профсъюзни и обществени деятели. Така се изнизаха повече от 20 години след 10 ноември 1989 г., а България продължава да потъва и изчезва.
  Натрупали са се огромни, сериозни и плашещи проблеми – икономически, социални, демографски, екологични. България е с най-висока смъртност в Европа, обезлюдяват се малките градове и села (200 селища са мъртви), с 1 200 000 души е намаляло населението за 10 години. Безработицата ни е притиснала като похлупак, инфлацията галопира като чистокръвен арабски жребец, непрекъснато се увеличават цените на горивата, битовите услуги, храните, данъците, таксите, хората обедняват все повече. Стягането на коланите вече е преминало границите на търпимостта, средната класа продължава да изчезва, за 50 % от първокласниците българският език не е майчин.
  Автор: Емил МИТРЕВ>> Пълния текст...
  Аплодисменти за министерския възторг
  На 31.01.2011 г., в разговор с журналистката Лора Крумова, бившият министър на икономическото развитие г-н Румен Гечев с възторг заяви, че приватизацията на Девненските содови заводи за 160 млн. щ.д. е най-успешната приватизационна сделка в България! В края на 1996 г. Агенцията за приватизация осъществи “изключителната сделка” – касова приватизация на “Соди” ЕАД - Девня. Първоначално обявеният търг беше спечелен от американската фирма “Дженерал кемикъл груп” за 160 млн. щ.д., плюс 118 млн. долара за техническо обновление и опазване на околната среда в следващите 5 години. Две седмици след търга се оказа, че въпросната фирма е неплатежоспособна и нейното място зае “Солвей” – класирана на второ място в търга. И новият купувач ни предложи 160 млн. щ.д., но само 67 милиона за техническо обновление и екология. Разликата от 51 милиона не впечатли никого от правителството. Напротив, бързаше се колкото е възможно по-скоро “Соди” ЕАД да не е българска собственост и обещаните милиони в зелено да се приберат.
  Реално при тази касова приватизация е важно да се знае какво подари на “Солвей” продавачът: два завода в реален производствен режим, произвеждащи стратегически за България продукти. Това са завод “Карл Маркс” – консервиран през 1993 г., с годно за ползване резервно оборудване в Новия содов завод, възлизащо на около 19 млн. щ. д. плюс самия нов содов завод. Само новият содов завод е изграден да произвежда 1 200 000 т годишно калцинирана сода. За сведение по това време приключи изграждането на завод за калцинирана сода в Саудитска Арабия с капацитет 250 хил. т на стойност 240 млн. щ.д.
  Автор: Инж. Иван ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Възмездие за черните души
  Ръждата на времето разяжда Желязната лейди. Наред с другите си болести Маргарет Тачър, която неотдавна закръгли 85 години, страда и от старческа деменция. Горката Маги, тя дори не разбира, че съпругът й е починал още през 2003 г.
  А бяха времена, когато Тачър бе наистина желязна. От първите си дни в политиката тази велика демократка и хуманистка бе върл защитник на телесните наказания, например на боя с пръчки в училище. Още като просветен министър отне на учениците чашата безплатно мляко, спечелвайки си всенародния римуван комплимент Tatcher - milk snatcher (Тачър - крадлата на мляко).
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  СБ шамароса СД
  Доживяхме и това – Световната банка да шамароса собствената си политика в България, провеждана от нейния щатен кадър Симеон Дянков. Това стана в доклад на глобалистката финансова институция, в който се ронят крокодилски сълзи, че “кризата” е върнала страната ни с две години назад.
  Поставяме “кризата” в кавички, тъй като икономическото тресавище, в което бе натикан българският народ, не е толкова последица от “световната криза”, колкото от “антикризисните мерки” на кабинета “Борисов”.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Те смаяха България
  Ако сте смятали, че с персони като Цецка, Искрето и Румянка Желева родните “политици” са стигнали дъното на невежеството, не сте познали. Кадрите на ГЕРБ могат да бъдат къде-къде по-невежи. Телевизия СКАТ излъчи запис, който красноречиво доказва неизчерпаемите възможности на герберите и в тази насока. В кадри, направени в закрито помещение, се вижда как депутатът Николай Коцев убеждава онемялата публика, че на 3 март България чества 500-годишнината от освобождението от турско робство.
  Че какво толкоз е станало – чисто на просто грешка на езика! – ще рече великодушният нашенец. Е, да, ама г-н Коцев незабавно ще го опровергае, защото броени секунди след това отново ще повтори “500-годишнината от Освобождението от турско робство”.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  На протест, братя!
  Няма по-людоедска политика в последните 20 години от тази на правителството на ГЕРБ и лъжепатриотите от “Атака”, които го поддържат. Българският народ е подложен на изтребление във всичките измерения на своя икономически, национален и държавностроителен живот: няма производство; няма здравеопазване; няма наука, култура, духовност; няма надежда и... хлябът е от мъката по-чер! Чума и война - опустошителна и дива, взети заедно, това е българското настояще днес. Ако не спрем геноцида, ако не променим условията и факторите, които го създават, людоедите ще изгризат живота, ще погребат и народа, и държавата ни.
  На протест, братя!
  На национален протест срещу оковите на мрака; срещу мелницата на лъжите, срещу гилотината на нищетата и ръждясалия гвоздей на бездарието, с който приковаха на кръста на страданието свещената майка България.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ
  председател на ПП “Нова Зора”
  >> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!