"Нова Зора" - брой 11 - 15 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Всички обичат властта, освен поданиците й
Когато всички хвалят държавата и правителството – от Вашингтон, до Брюксел, - а пък над 120 българи в разтърсената от гражданска война северноафриканска държава Либия отказват да бъдат „спасени”, има нещо сбъркано. Дали повредата е в “нашия телевизор”, т.е. в рекламата, или е в “чипа” на управляващите и на поданиците? Или животът в страната, ръководена от Бойко Борисов, е по-страшен от смъртта, която витае в размирния арабски свят?
Отговора го дават българските гастарбайтери: тези, които предпочетоха режима на Кадафи и несигурността, която ще последва, пред тази, в която съществуват гражданите в „евроатлантическа” България; както и тези, които са се установили или възнамеряват да се установят в истински „бели”, сиреч уредени държави. Макар да не одобряваме техния „материализиран „патриотизъм”, опитваме се да ги разберем: никой не иска децата му да раснат в нищета, социална и физическа несигурност и страх от полицейски и бюрократичен произвол. Само дето ни е обидно, че държавата, която праща самолети да спасяват бежанците, струпани по либийско-тунизийската граница, не се ползва с доверието на собствените си поданици. Затова, види се, с трите самолета, изпратени да евакуират българите от Триполи, у нас се върнаха едва 150 души, а вторият аероплан докара само една българка!
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Гилотината на ГЕРБ, наречена изборен кодекс
След идването си на власт през 2009 г. ПП ГЕРБ обяви, че поема цялата отговорност за управлението на държавата и даде заявка за втори мандат, а по-късно премиерът лансира в публичното пространство идеята, че партията ще управлява 30 години. Видя се, обаче, какво и колко може ГЕРБ.
България затъва в блатото на все по-откровената управленска немощ и некомпетентност. Икономическият и общественият климат са във все по-задълбочаваща се зависимост от провалите във финансовата и бюджетната политика. Изчерпан бе и ресурсът от пи-ар акциите на правителството в борбата с организираната престъпност и пропагандния шум на поставените в пряка зависимост от властта медии.
Автор: Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
"Шумим, братци, шумим"
 • За превъплъщенията на един вестибюлен патриот
 • След като повече от година и половина пребиваваше като патерица на куцукащия в управлението на държавата ГЕРБ и се гушеше в полусенките на мизансцена, тези дни Волен Сидеров отново бе изведен във фокуса на прожекторите. С енергичността на човек, чиито ръце дълго са били вързани, белият вожд се поразкърши, нададе боен вик и пое на щурм срещу вятърните мелници на своето трескаво въображение. За тези, дето не са го чували досега, той би бил може би не само новоявеният образ на новия Левски, за какъвто се представя, но и новият рицар на печалния образ. За тези обаче, дето са яли попарата на този нов “мечтател безумен, образ невъзможен” и знаят, че брадвата му никога не удря два пъти на едно и също място, араламбенето му на 9 март т. г. ще да изглежда твърде симптоматично. И наистина, обект на сидеристката атака се оказа една покойница отпреди близо век – омразната за всеки българин Османска империя. Нея Сидеров възкачи на позорния стълб, нея – какво прозрение – той обвини в геноцид над българския народ от падането на Царевград Търнов през 1393 г. до разорението на тракийските българи през 1913 г.
  С очи, от които би могло да се палне цигара, Сидеров громеше от парламентарната трибуна мерзкото дело и костите на покойницата, и също като при речта на Иванчо Йотата, въздухът трепереше. “17 май – заяви Сидеров – трябва да бъде ден за почит на паметта на жертвите от турското робство”. Дотук добре, само дето не се разбра защо. И по-точно, защо точно сега тази подир дъжд качулка? И дали не са прави турците, когато казват: “Да му имам на българина ума, дето му идва отпосле”.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Поредната гавра с България
  Минаха не минаха две години, откакто прословутата “инсталация” на чеха Давид Черни пред централата на ЕС в Брюксел изобрази България като турска тоалетна и взриви българското общество, и пак сме свидели на подобен антибългарски пасквил. При това не става дума за абстрактна скулптура. Става дума за документален филм, излъчен не по някаква кабеларка, а по тв компания като ББС. Това е лентата на Майкъл Палин със заглавие “Чудесата на България”. Във филма обаче зрителите няма да видят нито Мадарския конник, нито Казанлъшката гробница, нито Рилския манастир, а ...интервю с Азис, оплакващ се от дискриминация, и ромското гето Столипиново в Пловдив, сред което с микрофон в ръка самият Майкъл Пейлин е яхнал циганска каруца. С една дума - България е страна на чалгата и циганите.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Поредният идиотизъм в здравеопазването
  или как отново хиляди онкоболни останаха без скъпоструващи лекарства за неопределено време
  Поредното безумие на любимото ни правителство от ГЕРБ и лично на здравния министър, вече е в ход. Нови правила за получаване на скъпоструващите медикаменти от онкоболните сътвори министърът на здравеопазването. Като казвам скъпоструващи, веднага ще уточня, че само единият препарат - „Золадекс” в зависимост от предписаната дозировка, варира между 230 и 700 лв. за една доза. В новините по тв “Европа” преди няколко дни излезе съобщението, че Сметната палата проверявала НЗОК за отпуснатите лекарства и естествено, търсела злоупотреби, т.е. „под вола теле”. А през това време на болните се налага истинско ходене по мъките и чакане за лекарства, които трябва да приемат на точно определен период от време, във фиксиран ден от месеца.
  Автор: Антонина ДИМИТРОВА>> Пълния текст...
  Дянков готви капан за БАН
  Чудо невиждано - промените в Закона за БАН, регламентиращи създаването на настоятелство с контролни и съвещателни функции, бяха приети с пълен консенсус от парламентарната образователна комисия без нито един глас “против” или “въздържал се” - нещо, което се случва за първи път. Председателят на БАН академик Никола Съботинов заяви, че академията също подкрепя законопроекта.
  На пръв поглед всичко е чудесно - общественият протест накара Б. Борисов и Дянков да се откажат от намеренията си да разгромят БАН. Да, ама не. Защото Симеон Дянков в крайна сметка постигна своята цел - пълен контрол върху академията.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  За третата национална катастрофа
  Едва ли щях да пиша по този проблем, ако преди няколко дни не бях получил като подарък книгата на Костадин Костадинов “Трета национална катастрофа” (издание на „Фондация ВМРО”, Варна-София, 2011). Причината е, че по въпроса съм писал много и на различни места, пък и в. „Нова Зора” му отделя подобаващо място. Но също така е факт, че в общественото пространство проблемът не е популярен, замълчава се, говори се приглушено и средствата за масова информация занимават народа с измислици и глупости от българските оръженосци на световната конспирация (виж поредната упорито налагана пародия със 100 най-влиятелни жени в България??! Защо да не очакваме с повишен интерес и появата на номинация за 100-те най-влиятелни лица с нетрадиционна сексуална ориентация? - тук ни очакват много изненади).
  Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Реквием за българската изчислителна техника
  Авторът на „Щрихи от развитието на изчислителната техника в България” акад. Кирил Боянов едва ли ще се съгласи с подобно впечатление от труда му (Академично издателство „Проф. Марин Дринов”, 2010). И основателно: признат у нас и в чужбина учен в областта на информационните технологии, директор на Института по паралелна обработка на информацията – БАН, той с много усилия и настойчивост съумя в трудни времена да обедини около себе си ядро от най-надеждните млади специалисти към 1990 година, да ги съхрани, и така подпомогна и тяхното усъвършенстване. У нас все пак трябваше да останат висококвалифицирани кадри във висшите технологии.
  Като казвам „реквием”, говоря от мое име и от името на стотици мои колеги. В началото на 90-те след десетки години активен труд за изграждане на българската електроника и изчислителна техника (ИТ) видяхме делото ни обезсмислено и разрушено. Започна приватизиране на заводите за ИТ – 16 на брой основни - из цялата страна, и множество спомагателни. Разпродадени на безценица, те почти изчезнаха или се превърнаха в предприятия с друг профил.
  Автор: Инж. Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Голодоморът и златният червонец
  „Няма престъпление, което капиталът да не извърши заради 300 % печалба” – твърди Карл Маркс по повод неутолимия апетит на буржоазията. Само че в историята на Русия можем да намерим факти, които, изглежда, напълно опровергават тези думи. Става въпрос за следреволюционното възстановяване на страната ни. Младата съветска република имала нужда от всички и всякакви видове промишлено производство. В резултат на Гражданската война руската икономика била в руини. За чуждия капитал се отворил наистина необятен пазар за продаване на залежала стока. В замяна съветското правителство можело да предложи три неща - зърно, полезни изкопаеми и злато. Именно тук се случило невероятното.
  Капиталистите неочаквано отказали да приемат от Русия злато като платежно средство в търговията!
  Автор: Николай СТАРИКОВ>> Пълния текст...
  Разтопяването на северноафриканския айсберг
  Днес на повечето анализатори им е удобно да твърдят, че събитията в Тунис и Египет, впечатляващи с мащаба и със синхрона помежду им, са оркестрирани и подкрепяни от американската администрация. Тоест, това е прекият политически извод от думите на Обама, в духа и буквата на каирската му реч - демократизация на Близкия изток по западен образец!
  На прима виста наистина има елементи, които потвърждават версията за отвъдокеанска „провокативност”. Началникът на генщаба на египетската армия Сами Анан и министърът на отбраната Хюсейн Тадауви бяха на консултация в Щатите малко преди да започнат най-големите демонстрации. Сами Анан се върна спешно в родината, прекъсвайки пътуването по средата. За разлика от полицията, армията в Египет се отнася лоялно към протестиращите. Обама изпрати на Мубарак, - който дефакто бе под домашен арест, - сигнали да приеме съдбата си и да слезе от сцената, докато все още има шанс. Освен това се знаеше, че президентът на САЩ е крайно недоволен от позицията на Израел по въпроса за изграждането на селища на палестинска територия, както и от липсата на развитие по израелско-палестинските преговори. За космополитния финансово-спекулативен истаблишмънт, който стои зад Обама, Израел е ненужно и опасно бреме. Точно затова разговорите, както и пътуването на Дм. Медведев до Палестина, избухването на масовите протести в Египет, са брънки от една верига, с чиято помощ Обама иска да озапти израелските „ястреби”. Но това е само на повърхността. Впечатление, базирано на дълбокия уплах на западното обществено мнение, което търси „розовата” страна на събитията.
  Автор: Гейдар ДЖЕМАЛ>> Пълния текст...
  Тревога за погиващите ценности
  Избраното от поета Боян Ангелов заглавие на новата му стихосбирка - “Отрицание на отрицанието”, навярно би било по-подходящо за трактат, посветен на Четвъртия закон на диалектиката. Изборът може би не е случаен, като се знае, че авторът има философско образование, ала най-вече като се има предвид и творчеството му като цяло. А да не говорим, че същинската поезия, тоест онази, която създава художествен образ на света, винаги е философска. Но това е по-общирна тема.
  Прочее, фактът, че Боян Ангелов е поет философстващ, е по всяка вероятност най-добрият предварителен “ключ” към досега създаденото от него като автор на петнадесет стихосбирки. В текстовете на новата му книга тук-там “издайнически” се мяркат някои чисто философски термини: номиналистичен, еманация, отрицание на отрицанието, трансцендентален, пролегомени и др. За точното им значение на мнозина читатели сигурно ще се наложи да надзърнат в специалните речници. Но това не е нужно, защото поетът достатъчно добре е изложил своите идеи, като ги е облякъл в одеждите на художествени образи.
  Автор: Петър ВЕЛЧЕВ>> Пълния текст...
  Като фиде от кипяща супа
  Народни протести срещу политиката на властите се надигнаха във всичките 50 щата на САЩ. Става дума за митинги на стотици хиляди хора, което при условията на американската полицейска държава, населена със страхливи „пингвини”*, представлява необикновена цифра. Но какво знаете вие по този въпрос? Нищо ли? Си Ен Ен мълчи, мълчи и „Ройтерс”, и след тях мълчат и руските РТР и НТВ!? А не се ли замисляте защо всички те мълчат? Местните тв канали в САЩ осведомяват за масовите недоволства и демонстрации. Но явно тези кадри някак се пренасят в ЮТюб, където американските блогъри пишат за случващото се подробно, и естествено, излъчените снимки са направени от самите тях. Ако потърсите в „Гугъл” примерно фразата „pro-union rally” – ще видите колко е гореща темата.
  Само че всичко това се фотографира и оповестява локално.
  Автор: Нюсленд.ру>> Пълния текст...
  Възмутен съм
  На 3-ти март като гост на БНТ прехваленият историк и отметник проф. Божидар Димитров направи коментар по случай националния празник, от който останах силно възмутен. В този коментар той се опита да омаловажи ролята на Русия за освобождението на България от турско робство. Според него не била малка и заслугата на великите сили – Англия, Германия и Франция, които били решили въпроса на Цариградската конференция. Аз бих попитал господина, защо тези Велики сили не обявиха война на Турция, а това направи Русия, която с цената на стотици хиляди жертви ни освободи от петвековното турско робство? Мнозина русофоби ни втълпяват, че Русия е имала имперски интереси. Може и да е имала такива, но те са съвпадали с нашите интереси. Европейците, г-н Димитров, не само че не ни помогнаха, но с подписания Берлински договор, който отмени Санстефанския, откъснаха изконните български земи в Одринска Тракия, Македония и Добруджа и ги раздадоха на съседите, благодарение на което сега граничим с нашите земи. Същата съдба имат и родните земи на моите родители и дядовци в плодородното Драмско поле.
  Автор: Инж. Ангел КАЛАЙДЖИЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!