"Нова Зора" - брой 10 - 8 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Пътят на закономерността
Наближи ли годишнина от преломни за България събития, у нас започват яростни полемики „за” и „против”. При това всички, включително професионални историци, представят като истина от последна инстанция своите наукообразни и „политически коректни” открития и тълкувания. Едни ще изтъкнат например, че Априлското въстание е вдигнато в разрез с предупрежденията на Васил Левски да не се играе с живота на 7 милиона българи, да се действа трезво; други ще го сравняват с аналогични бунтове на останалите балкански народи, за да заключат, че то всъщност е една „заешка тупурдия”, махленска свада, както го нарече преди години един трудно изтрезняващ военен министър; трети ще го обявят за плод на подстрекателствата на Руската империя, която хем искала да сложи ръка върху Босфора и Дарданелите, хем нямала достатъчно сили за това, та се наложило да освободи България, за да постигне чрез нея своята стратегическа цел; четвърти ще изтъкнат приноса за нашето Освобождение на останалите Велики сили (който принос се свежда главно до непротивопоставянето им на руската военна операция). Непременно ще има и такива, които ще оплакват престорено „ненужните” жертви на тази авантюра, между които и гениалният поет Христо Ботев, игнорирайки международната обстановка преди, по време на и след бунта. Същите ще твърдят убедено, че България така или иначе е щяла да бъде освободена, макар и по-късно. Както кюрдите ли?
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
България на кръстопът
През миналата година в материал под същото заглавие (виж в. ”Нова Зора”, бр.14/06.04.2010 г.) разгледахме как е ограбван народът ни чрез прилагането на класово-олигархичния подход в сферата на доходите и данъците. Естествено, това далеч не е единственият механизъм на ограбване. Най-безогледно е ограбването чрез банково-финансовия сектор, който, както е известно, след съзнателно организирания му срив в края на 1996 и началото на 1997 г., доведе до фалита на най-големите български банки и вече 15 години 95 % от този банково-финансов сектор е в ръцете на чуждестранни „инвеститори” – грабители и кръвопийци. И те вече 15 години свирепстват с пълна сила при пълното съдействие на техните верни сулги - нашите еничари-управници.
Впрочем, това не е за учудване, защото в този сектор печалбите са най-лесни и сигурни по стародавната формула на финикийските лихвари П-П’.
Автор: Олга РЕШЕТНИКОВА>> Пълния текст...
Да отхвърлим хомота на МВФ
енергийния картел и терора на
държателите на естествените монополи
И така, ДКЕВР пак ни готви поредното поскъпване – още по-дарстично, - на тока.
Обяснението, разбира се, е фарсово: цените трябвало да се повишат, за да се компенсирала инфлацията на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, предизвикана от предишното поскъпване на тока!!!
Присъствието на този задграничен картел в България е кошмарът на милиони наши съграждани. Именно тези пришълци вече близо десетилетие си присвояват все по-голям дял от доходите на обикновените хора, съпровождайки грабежа с нечувани издевателства и повсеместен терор.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Народе????
Кой ще бъде следващият български президент? - разбира се, никой не може още да прогнозира. Но вече е ясно, че преди да се стигне до окончателните кандидатури, ще има блъфиране, достойно за световното по покер.
Какво имаме предвид? В. ”Стандарт” тиражира слуха, че в ГЕРБ съвсем сериозно обмислят да включат в играта ...Христо Стоичков! В дует със столичната кметица Йорданка Фандъкова. Имало само спор кой да е първи и кой втори в кандидатпрезидентската двойка.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Българското законодателство - дълго и неясно
“Една конституция трябва да бъде кратка и неясна”, казал някога Наполеон.
Не сме сигурни дали българските законотворци и въобще политици са я чували. По-скоро интуитивно са напипали дамара как да хвърлят и обикновените хора, а и дребните, че и средна ръка бизнесмени, в омагьосания кръг на едно супернеясно - но за сметка това суперсложно! - законодателство.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Геополитиката чука на входната врата
и бърка в джоба ни
Последните събития в арабския свят разтърсиха световните медии. За огромно наше съжаление преобладаващо число от българските новинари отново показаха изключително нисък аналитичен капацитет. Безгрижни репортери и репортерки разказваха какво се случва в арабските страни. В действителност новинарите повтаряха съвсем нетворчески това, което получаваха като готови формати от известните глобалистки медии. Последните, естествено, живописно и с холивудски драматизъм разказваха какво прави тълпата в арабските столици. В една добре позната за четящите българи книга с афоризми на големия френски мислител Ларошфуко се казва: ”Посредствените умове само разказват”.
Тъжна картина представляваха напоителните арабски „анализи” на млад, специализирал се по мюсюлманските въпроси, журналист от национална печатна медия. Той се появи на небосклона по време на либийската одисея на нашите медицински сестри в страната на Кадафи. Тъжна картинка! Професор Вучков със своята прямота би го нарекъл господин Мимоза...
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Боли ни за родината, когато я хулят
Трябва ли една международна обида да се премълчава? Отговорът е ясен, разбира се, че не. Има ли обаче кой да реагира? Слава Богу, все още има!
Благодаря на в. “Нова Зора” за предоставената ми възможност да изразя позицията си, която всъщност би трябвало да не е частно мнение, а държавно дело.
Защо пиша тези редове? Държавата е Великобритания, датата – 15 февруари, 2011 г., 20.00 ч, програмата: ‘‘Yesterday’’. Предаването е “Michael Palin’s New Europe” (“Новата Европа, на Макъл Палин”)
Знаете ли кой е Майкъл Палин?
Автор: Мартин РАЛЧЕВСКИ>> Пълния текст...
Предварителни изводи от арабските събития
Събитията в Северна Африка разтърсиха целия свят и все още е трудно да се определи влиянието им върху бъдещето. Тяхният шлейф достигна за изненада чак до САЩ, където онеправданите и окрадени американци щурмуваха и завзеха зданието на щатския Конгрес в щата Уискънсън. Към тяхния протест се присъединиха жителите от щатите Индиана, Охайо, Ню Джърси и Айова. Продължава да се тресе Гърция, в Белгия вече една година няма правителство. Целият Арабски изток е потенциален предвзривен погреб.
Няма ясен поглед върху събитията, появяват се все по-екзотични хипотези. Познатият на читателите на в. „Нова Зора” руски автор Николай Стариков помести на своя сайт голям материал, в който напълно опровергава официалната информация за събитията в Либия и обвинява световните информационни средства в лъжа и в груба манипулация (www.warandpeace.ru от 29.02.2011 г.).
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
И все пак - надежда за България
На великия Достоевски принадлежи мисълта, че една нация, загубила своя идеал, вече е мъртва - независимо от демографското й състояние. През последно време тази жестока, но вярна констатация като че ли важеше с пълна сила и за българския народ - смазан от изкуствено причинената мизерия и развращаван и отродяван с цялата мощ на съвременните медии.
Отминалият национален празник обаче пося зрънце надежда, че не всичко е изгубено. Защото въпреки снега и студа 2 000 души се изкачиха на Шипка, за да отдадат почит към загиналите за свободата руси и българи. Други десетки хиляди се стекоха пред паметниците на падналите в Освободителната война.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Родолюбец подари паметник
На Трети март жителите на с. Зимница, община Стралджа, отбелязаха 133-ата годишнина от Освобождението на България. Пред паметника на загиналите за свободата на България зимничани, построен и тържествено открит през 2005 г., пред гости и местни жители бе сторен поклон пред подвига и саможертвата на героите.
Кметът на община Стралджа Митко Андонов поздрави присъстващите (неговото слово поместваме отделно) и се обърна с думи на благодарност към инж. Стоян Проданов, построил с лични средства паметник на загиналите за свободата на България от родното си село Зимница.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Великите саможертви са повод за размисъл
Уважаеми госпожи и господа, драги гости, скъпи зимничани,
Изпълнени с обясними патриотични чувства днес всички ние заставаме пред българските паметници на загиналите за свободата на родината, за да се поклоним, да изразим признателност пред подвига. И да си припомним колко сила трябва да има човек, за да отрече собствения си живот в името на една цел – свободна България. В деня на нашия национален празник, подвластни на обяснимо вълнение, си припомняме онази 1878 година, в която цял един народ възправи ръст срещу 5-вековното робство, даде всичко от себе си и със саможертвата на руския солдат изпълни волята на император Александър Втори - “Освободить Болгарию!”
И да искам, няма да мога в рамките на няколко минути да спомена имената на всички герои, няма да мога да изредя документираните случаи на невероятна смелост и саможертва на българи и руси, няма да мога да проследя целия път от началото до края на Шипченската епопея, на битките при Стара Загора и Плевен. Няма да мога да разкажа и за очакването на Освобождението в нашия Ямболски край, за страданието и ужаса на жителите на Зимница и бесовете на турците, или за радостта и еуфорията на стралджанци по време на посрещането на руските войски.
Автор: Митко АНДОНОВ>> Пълния текст...
България ще пребъде въпреки всичко!
На 26 февруари в зала „Плевен” на бившия партиен дом в града се проведе среща-разговор с плевенската общественост на тема „ЕНФ – за нов национален проект, за ново възраждане, за ново историческо бъдеще”.
Инициатор на срещата бе общинската организация на ПП „Нова Зора” в Плевен. Присъства цялото ръководство на партията: председателят Минчо Минчов и зам.-председателите Румен Воденичаров и Тодор Предов, както и проф. Евгений Гиндев, председател на ЦКК. Гост на срещата бе проф. Велко Вълканов, почетен председател на БАС.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Левите противоречия - 6
През периода 1997-2002 г. БСП я ръководеше Георги Първанов, избран на декемврийския пленум (1996 г.) за председател по предложение на Жан Виденов. Бившият лидер на соцпартията едва ли се е съмнявал в неизбежността от известни промени, що се отнася до смекчаване на тона в диалога с новия червен капитал, а също и до договарянията с МВФ и с ръководителите на НАТО. Надявал се е обаче на по-голяма приемственост, защото Първанов беше негов заместник-председател в Изпълнителното бюро на партията и известен като човек, който предпочита да стои настрани от вътрешните битки и крамоли.
Георги Първанов е историк по образование, занимавал се е с миналото на БКП, начетен и системно подготвен политик. За него са специфични сдържаното поведение, вежливото отнасяне с другите, изчакването, а не внезапността на постъпките, спокойната оценка на ситуациите и хората, дистанцирането от спонтанните реакции, странното съчетание между фасада на непосредствената сърдечност и скритите ходове на мисълта. Земен и прагматик е като типичен българин, трудолюбива и амбициозна личност, която е готова на компромиси (понякога прекалени) заради личния или груповия интерес. Той изпъква сред много от своите колеги в ръководството с ученолюбие, подчинено строго на целите, които преследва. Упорит е, а външно излъчва притаена доброжелателност и търпимост. Когато стана президент, Георги Първанов се разкри като по-уверен в себе си, способен да чертае верни решения на трудната българска участ. Започна да се държи като лидер, който е наясно с историческите си отговорности към народа. В нещо съзнателно започна да напомня образа на баща на нацията.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
България няма собствена политика
- Господин Костадинов, не е ли пресилено да се говори за трета национална катастрофа, каквото е заглавието на най-новите Ви книга и филм?

- Не е пресилено, защото загубите на население от България през последните 20 години са съпоставими само с тези, които страната ни е имала след двете национални катастрофи през 1913 и 1919 г. През т. нар. преход българската нация намаля с близо 2 милиона души, т.е. с четири пъти повече, отколкото загубихме след Междусъюзническата и Първата световна войни. И всичко това стана, без да бъдат подписвани от наша страна никакви унизителни “мирни” договори. Така че в момента нашата страна наистина изживява своята трета национална катастрофа. Нещо повече! Аз смея да твърдя, че ако не се вземат спешни мерки за преодоляване на тази катастрофа по някакъв начин, тя ще бъде последна и ще сложи край на българската история.

- Какви мерки трябва да се предприемат?

- Има три основни неща, които трябва да се направят, за да се преодолее тази демографска катастрофа. Тя не е нещо уникално, случвала се е и в други държави и на други народи по света... На първо място, трябва да се вземат мерки за поощряване на раждаемостта сред българите в България. Наблягам неслучайно на българите, защото циганското население, та дори и тюркоезичните ни съграждани, нямат нужда от такива стимулации, тъй като те просто нямат такъв демографски проблем. На второ място, следва да се предприемат стъпки за завръщането у нас на емигрантите, които са доста голям процент от тези 2 милиона души. В тяхно лице България разполага с един сериозен демографски резерв, защото повечето от тях вече са създали свои семейства в чужбина и имат деца. И на трето място, но не по важност, нужно е да се направи всичко необходимо онези традиционни български общности зад граница, които са заплашени от асимилация, да бъдат върнати в прародината им. Това са най-вече българите в Централна Азия, които наброяват между 100 и 150 хиляди души...
Костадин КОСТАДИНОВ пред в. „Нова Зора”>> Пълния текст...
Възвание към народа от Свещения синод
на Еладската православна църква
Свещеноначалието на Еладската православна църква, събирайки се на редовното си заседание (5-8 октомври 2010 г.), сметна за свой дълг да се обърне с езика на истината и любовта към паството, към народа Божий, а също и към всички неравнодушни хора
Ние с вас живеем в трудно и драматично време. Държавата ни се сблъска с много тежка икономическа криза, която предизвиква у повечето хора чувства на неувереност и страх. Ние не знаем какво ще ни донесе грядущият ден. Очевидно е, че Родината ни е несвободна, че фактически я управляват нейните кредитори. Ние знаем, че мнозина от вас чакат Църквата да каже своята дума и да заеме позиция спрямо събитията, които всички виждаме.
Автор: Свещеноначалие
на Еладската църква
>> Пълния текст...
Напънала се планината и родила мишка
Става дума за стратегията за национална сигурност на България, която бе подготвена от правителството и приета от парламента на 25 февруари т.г. Въпросният документ обхваща 30 страници, съдържащи нереалистични и неточни постановки и стратегически цели, свързани с националната сигурност на нашата държава. Освен празносноловия, и то нечестни съждения и благопожелания, в приетата стратегия няма нищо друго - нито едно конкретно решение, свързано с националната сигурност на страната, като например категорично становище по изграждането на АЕЦ-Белене, един от най-важните проблеми за националната сигурност на България.
По този проблем Бойко Борисов продължава да се цигани за милиард, милиард и половина евро – нямало пари. Пари има много. Окрадени от тези, дето ни управляваха през последните 21 години и техни приближени, като например приятелката на Бойко Борисов, която е присвоила 30-40 милиона лева, но и от нея има къде-къде по-големи бандити. Те окрадоха огромни суми от спестяванията в банките на българските граждани и закупиха държавни имоти на безценица. Само двама-трима от тях могат да върнат на държавата откраднатите милиарди. Да не говорим за слуховете сред опозицията, че Андрей Луканов е раздавал с куфарчета пари на приближени хора на върхушката на БКП. Так, че ако има политическа воля, полицията и прокуратурата трябва да се захванат с тези бандити и да ги принудят да върнат ограбеното национално богатство.
Автор: О.з. полк. Димитър ВАНДОВ>> Пълния текст...
Срещу марионетните сили
на лъжата и омразата
След подписване на позорния Брестки договор се създават въоръжените сили на революцията от 1917 г. Декретът е подписан от Вл. Илич Ленин на 18 януари 1918 г.
Само 23 години по-късно Съветската армия, като наследница на славните руски военни традиции, след вероломното нападение на Германия над СССР, на 22 юни 1941 г., повежда страшната битка срещу хитлеризма, обединил срещу СССР военния потенциал на почти цяла Европа. В тази битка на живот и смърт, която руският народ нарича Велика Отечествена война, са разгромени 75 % от колосалните военни сили на Третия райх и неговите съюзници. С цената на огромни усилия, невиждано себеотрицание и саможертва, непримиримост и героизъм, знамето на победата се развява над Райхстага в Берлин в първите дни на май 1945 г.
Днес СССР е в историята, а наследник на Съветската армия са Въоръжените сили на Русия. И 23 февруари е обявен за Ден на защитниците на Отечеството. В тяхна памет и слава стоят на стража и бронзовият войник от Мемориала на Трептов парк в Берлин, и златният паметник във Виена. В София се въздига Паметникът на Съветската армия, а на хълма в Пловдив извисява ръст гранитният воин Альоша. Светът вече е друг и някой самонадеяно може би си мисли, че историята може да бъде пренаписана за сметка на истината и справедливостта.
Автор: ПП „Нова Зора”>> Пълния текст...
Египетската революция
Разпространението на операциите на Вашингтон по смяната на режимите от Тунис към Судан, от Йемен към Египет и Сирия, трябва най-добре да се разглежда в контекста на отдавнашната стратегия на Пентагона и Държавния департамент за целия ислямски свят от Кабул, в Афганистан, до Рабат, в Мароко.
Грубите контури на вашингтонската стратегия, частично основана на успешните операции по смяната на режимите в страните от бившия Варшавски договор, бяха обрисувани от бившия консултант на Пентагона неоконсерваторът Ричърд Пърл, а също и от чиновника на Буш Дъглас Фейт, в препоръчителен документ, съставен през 1996 г. за дошлата на власт израелска партия „Ликуд”, на Бенямин Нетаняху.
Автор: Уилям ИНГДАЛ>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!