"Нова Зора" - брой 9 - 1 март 2011 г.

Сподели във Facebook
Празникът на Духа, който пребъдва
Преди няколко години България беше връхлетяна от една съкрушителна и неподозирана истина – от трибуната на парламента на България една тетка от монархо-демократичен тип огласи българското публично пространство с откровението, че не Русия,а Америка е освободила България от турско робство. За момент изглеждаше, че все пак Достоевски ще се окаже прав, пишейки в Дневника си (от 1877 г.), че Русия не бива да пролива кръв за свободата на южните славяни, защото няма по-долни, зли, продажни и неблагодарни племена от тях, защото те рано или късно ще обвинят освободителката си именно затова, че ги е освободила.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
Механизмът на ограбването - 2
През миналата година в материал под същото заглавие (виж в. ”Нова Зора”, бр.14/06.04.2010 г.) разгледахме как е ограбван народът ни чрез прилагането на класово-олигархичния подход в сферата на доходите и данъците. Естествено, това далеч не е единственият механизъм на ограбване. Най-безогледно е ограбването чрез банково-финансовия сектор, който, както е известно, след съзнателно организирания му срив в края на 1996 и началото на 1997 г., доведе до фалита на най-големите български банки и вече 15 години 95 % от този банково-финансов сектор е в ръцете на чуждестранни „инвеститори” – грабители и кръвопийци. И те вече 15 години свирепстват с пълна сила при пълното съдействие на техните верни сулги - нашите еничари-управници.
Впрочем, това не е за учудване, защото в този сектор печалбите са най-лесни и сигурни по стародавната формула на финикийските лихвари П-П’.
Автор: Ленин МИЛАНОВ>> Пълния текст...
Освободить Болгарию!
Рожденият ден на днешна България – 3 март – събира възторга и признателността на поколенията. Някъде в техните придихания могат да се дочуят и мърморенето, и недоволството, че дори и негодуванието на едно окаяно малцинство как не сме случили на освободители. Така вече 133 години махалото на българската емоционалност люлее душата на народа: от признателността, която е другото име на добродетелта, наречена благодарност, до слабия гласец на отрицанието, което като всяка лъжа и непризнателност си е грях, тежък и непростителен.
Чел съм за русофобията на Стефан Стамболов. Учил съм за родословната нетърпимост на Фердинанд Пръви към Русия. Неговото неверие, че Николай Втори може да бъде съдия за „Спорната зона” между България и Сърбия през Балканската война, роди гибелни последици: най-напред 16 юни 1913 г., след туй завързването на България към авантюрите на кайзер Вилхелм Втори.
Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
"И ако желаеше,
Аллах щеше да ви стори една общност..."
Турският посланик Исмаил Арамаз преди седмица демонстративно отказа да влезе в пловдивската джамия. Защото мюфтия там бил човекът на Генджев Ашим Асан. Демек, докато не признае българската държава и съд нашия баш мюфтия Мустафа Хаджи, не ви признаваме за истински мюсюлмани. Казват, че който плаща, той поръчва музиката. Според запознати, имамите на Хаджи получават заплатите си директно от Дианета, както се нарича Министерството по вероизповеданията в Турция.
Че в Анкара никога не са се отказвали от османската идея сме го писали неведнъж и не от вчера. Днес обаче сме свидетели на това как принципните намерения са станали действаща политика на управляващите в Турция. Да оставим настрана самото съществуване на ДПС, чиито депутати се отчитат не пред избирателите си, а пред някои институции в югоизточната ни съседка. Неоосманистите действат по всички възможни направления - от икономическото проникване до контрола върху душите на българските мюсюлмани.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Свирепо настроение
Седя вкъщи, чета във вестника оптимистичен блок за берящата душа Северозападна България и все повече ме хващат бесните. Симеон Дянков щял да превърне най-бедния регион в Европа в данъчен рай, привличайки с тази лакома въдица чужди “инвеститори”; мизерстващото транспортно министерство, което в момента напъва да съкрати 6 хиляди жепейци, щяло да пуска влак-стрела до виртуалния Дунав мост - 2; областният управител на Видин щял да отдава летището на концесия; тайванци щели да изнасят в чужбина прочутия местен камък, румънски, сръбски и не знам какви си още фирми щели да правят “инвестиции”...
Обърне човек на другата страница на газетата – и там пак новина до новина – “приватизация”, “концесиониране”, “лицензиране” и прочие шменти-капели. Как пък така министрите Плевнелиев и Трайков не пропуснаха поне един брой, в който да не приватизират я топлофикации, я водоснабдяване, да не лицензират ту летища, ту пристанища, да не обявяват “търгове” за “обществени” поръчки за строеж на пътища, мостове – все на частници и най-вече на чужденци? Пари, пари, пари, беше рекъл Наполеон.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Геополитиката чука на входната врата
и бърка в джоба ни
Последните събития в арабския свят разтърсиха световните медии. За огромно наше съжаление преобладаващо число от българските новинари отново показаха изключително нисък аналитичен капацитет. Безгрижни репортери и репортерки разказваха какво се случва в арабските страни. В действителност новинарите повтаряха съвсем нетворчески това, което получаваха като готови формати от известните глобалистки медии. Последните, естествено, живописно и с холивудски драматизъм разказваха какво прави тълпата в арабските столици. В една добре позната за четящите българи книга с афоризми на големия френски мислител Ларошфуко се казва: ”Посредствените умове само разказват”.
Тъжна картина представляваха напоителните арабски „анализи” на млад, специализирал се по мюсюлманските въпроси, журналист от национална печатна медия. Той се появи на небосклона по време на либийската одисея на нашите медицински сестри в страната на Кадафи. Тъжна картинка! Професор Вучков със своята прямота би го нарекъл господин Мимоза...
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Една безродна книга
„На крачка пред времето” или „Държавникът-реформатор Мидхат паша” е името на новата книга на русенската османистка Теодора Бакърджиева, щедро субсидирана от Анкара, написана по идея на турския консул в Бургас Сефа Юджер, известен с интереса си към вътрешните дела на България. Според признанието на авторката, той я бил накарал да погледне на Мидхат паша с „нов поглед, като непредубедена европейка”. За целта, заедно с посланика на Турция у нас, консулът Юджер й издействал солидна субсидия от голямата турска банка „Зираат” - за едно луксозно и безполезно, бих казал аз, дори вредно издание.
В уводните думи, преливащи от възторг и благодарности, авторката споделя: „Благодаря на съдбата, която ме поведе по този път и ми позволи да съпреживея един достоен живот!”. Да, драги читатели, не се чудете, тук не става дума за живота на Раковски, Ботев, Каравелов, Левски и Караджата, на хилядите достойни българи, дали живота си за нашата свобода, а ...за живота на един от най-опасните и коварните поробители, „реформаторът” Митхад паша. Ако той беше успял докрай с „реформите” си, сигурно сега щяхме още да сме в границите на Турция! Какво е целял всъщност този „велик и мъдър реформатор”? „Този ерудит, този философ, този строител?” Чрез някои козметични промени е целял да запази статуквото на Османската империя. Целял е България да остане под робството - още някое и друго столетие, - ако българите въобще се съхранят като народност.
Автор: Огнян СТАМБОЛИЕВ>> Пълния текст...
Голямата ос на световната политика
Вихрушката, която в последно време вършее по целия Арабски свят, логично насочва вниманието ни към Средния изток, към демонстрациите на младите хора за работа-народовластие-справедливост, към опитите на управниците да запазят властта и богатствата си и със сила, и с реформи, както и към терзанията на хегемона от Вашингтон какво да прави, за да си остане решаващ фактор в региона. И сякаш на заден план отстъпва голямата световна политика, която днес се определя от отношенията между Съединените щати и Китай.
Не че Русия, Индия, Япония, Бразилия или Европейският съюз не са важни, не че останалите държави нямат тежест поне по скромните азимути в своя географски район, но ако помислим в по-широк план и за по-продължителен срок в бъдещето, Америка и Китай ще се откроят като очевидна основна ос на световната политика поне за близките десетилетия. За по-далечна перспектива няма смисъл да се говори. Опитът от миналото показва, че прогнозите за хилядолетни райхове, за победа на една обществена система в световен мащаб, за край на историята и прочее са наивни и неверни. Така че нека се ограничим с по-близката до нас перспектива.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Андрей Райчев е опасен за обществото
Изживяващият се като върховна инстанция на родната социология Андрей Райчев отдавна е влязъл в топлистата на оцтеругателите и майкопродавците. Неговите социологически шменти-капели никога не са ни вълнували, и без това малцина схващат какво точно говори. Дразни ни обаче, когато се опитва да се гаври с нацията.
Не сме забравили как в интервю за изданието “Бизнес пост” (Business Post), публикувано на 4 октомври 2006 г., Андрей Райчев се изказва по следния начин за национализма: “През 21 век национализмът е вече чисто и просто гнойно образувание. Това не значи да не се обича страната, но на фона на този нов свят, през 21 в. да пробутваш някакви неща с два века закъснение, води само до ужасни работи”.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
"Здравната" реформа препуска с пълна пара
Какво стана със “здравната” реформа?
Спокойно, народе, и тя като останалите дивотии на правителството препуска с пълна пара.
Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Египетската революция
Корпорацията RAND е провела детайлно изучаване на „Кефайя”. Това изследване на RAND, както отбелязват от самата корпорация, е било „организирано от Министерството на отбраната, Генералния щаб, Обединеното военно командване, Военноморския флот, морската пехота, отбранителни агенции и военни разузнавателни служби”. (11).
Едва ли би могъл да се намери по-прекрасен букет от демократично ориентирани господа и дами.
Автор: Уилям ИНГДАЛ>> Пълния текст...
Да построим паметник на жертвите на либерализма и музей на либералния геноцид
Събитията в Северна Африка и Близкия изток изплашиха и стреснаха „просветените” еснафи по света и накараха глобалистите и плутократите отново да размахат традиционните плашила на своето идеологическо оръжие – думите и термините, с които те успешно воюват срещу всичко, което заплашва тяхната власт. Всяка критика се възприема като „възбуждане на омраза”, всяко несъгласие – като „унижение на достойнството” на опонента, всеки протест – като екстремизъм, всяка самозащита и опониране – като тероризъм. Клишетата дотолкова подмениха политическото говорене, че по смисъла си се превърнаха в това, което отричат. В този вид те стават легитимната основа на бъдещия глобален планетарен социум.
Според „Стратегически преглед на отбраната” от 2004 г., в който се даваше визията за развитието на Българската армия до 2015 г., се твърди, че в собствената си страна Българската армия „ще поддържа способности за подкрепа на дейности за сдържане на терористични, екстремистки и престъпни групи”. Всеки разбира за какво става дума.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
„Царските имоти” винаги са били собственост на държавата
За политиката на реабилитация на Кобургите в България
Уважаеми гости, колеги и приятели, през последните двадесет години в България се извършиха множество вредни и унизителни за българската нация политически и углавни престъпления. Към тях се отнасят: първо, „триумфалната” реабилитация на бившия български цар Симеон Сакскобургготски, чиито лични и имуществени права и титли са отнети със закон, одобрен на състоялото се на 8 септември 1946 г. допитване до народа; второ, фалшификациите на нотариални актове и на други документи от Симеон Сакскобургготски, който преди това декларираше, че след като бъде избран за български министър-председател, ще проявява „почтеност във всичко” и ще налага „нов морал в политиката”; трето, присвояването от бившия български цар Симеон Сакскобургготски (в качеството му на министър-председател) на скъпи и политически важни държавни имоти - дворци, резиденции, имения, земи и гори (наричани „царски имоти”).
Извършителите на тези престъпления (главно бившият български цар, негови чуждестранни покровители и местни протежета) прилагат политика на пълзяща реабилитация на Кобургската династия. Те не признават състоялия се на 8 септември 1946 г. у нас всенароден референдум, по силата на който е премахната монархията и е провъзгласена Народната република.
Автор: Проф. Ангел ДИМОВ>> Пълния текст...
Западът не за пръв път изсмуква жизнените сокове на българина
Политиците в съвременна България гледат на т. нар чуждестранни инвеститори като на манна небесна. Правителствата едно след друго се надпреварват да ги канят у нас. Нищо че повечето от тези “инвеститори” са най-обикновени паразити. Те просто заграбват естествените ни монополи и най-доходните фирми, чрез които източват нашия труд и националното ни богатство. Да споменем в този ред на мисли “инвеститорите” Гад Зееви, ЧЕЗ, ЕВН, Е.ОН, филиалите на западните банки, “Сименс”, “Техем”, “Краун ейджънтс”, “Софийска вода”, хипермаркетите, всевъзможните лицензионери на златни мини, топлофикации, пристанища, летища.
Материалът, който публикуваме по-долу, показва, че през 19 в. България също не е видяла много добро от западните пришълци. И все пак, за разлика от днешните “инвеститори”, техните предшественици поне са ни оставили пътища и железопътни линии, строени с пари от собствения им джоб.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!