"Нова Зора" - брой 8 - 22 февруари 2011 г.

Сподели във Facebook
Деветото пипало на октопода?
В България бе създаден Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност – БОРКОР, със задача да анализира корупцията и престъпността във високите етажи на съвременното общество. Центърът е под егидата на премиера Бойко Борисов и се наблюдава директно от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Генерал Румен Миланов, съветник на министър-председателя, оглавява центъра, а негови заместници са г-жа Елеонора Николова, бивш депутат от партията на г-жа Капон, и г-н Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС, считан за човек на БСП, НДСВ и ДПС. Има нещо необяснимо във факта, че Бойко Борисов се обръща към професионалиста Петко Сертов, защото именно той като премиер го охарактеризира като реален гробокопач на ДАНС. Вероятно става въпрос за това, че, изправен пред всеобща икономическа и политическа криза, Борисов се опитва да даде знак на външните си съюзници за реален диалог с опозицията и своите опоненти, което не е истина.
Не искаме предварително да демонизираме БОРКОР, тъй като е възможно именно тази институция, рекрутирана главно от кадри на различни ведомства по сигурността, да даде най-после точната оценка на корупцията и престъпността у нас, на факторите, които ги организират. Нашето мнение е, че БОРКОР, в отличие от досегашната практика на МВР и ДАНС, би могло да не изпълнява политически поръчки, а да функционира в полза на цялото общество. Стига да има воля и съвест за дейности в името на Отечеството.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
В търсене на сумрачното бъдеще
Световната системна криза, която на две години влиза в тайм аут, вече прояви редица принципно нови и нееднозначни измерения. Поради това тя е в състояние да промени глобалния баланс на силите.
През 2011 г., също както през 2010 г., икономиките на Китай, Индия, Бразилия, Турция, Индонезия, ЮАР, тоест ключовите икономики на развиващите се страни, ще отбележат ръст от минимум 8 %. Повечето от развитите западни държави, понесли бремето на дългове и дефицити на държавния бюджет, трудно биха постигнали през тази година дори 2 % икономически растеж. Неизбежна е втора вълна на глобалната рецесия, очаквана с огромни опасения в Европа и САЩ, и с по-малки - в Азия, Африка и Латинска Америка.
Автор: Шамил СУЛТАНОВ>> Пълния текст...
В такта на рокадите
Че брадвата на премиера не удря два пъти на едно място, вече го знаят и четириногите край Министерския съвет. Но миналата седмица хаосът стана пълен.
Първо, Б. Борисов опроверга слуховете, че съветникът му Румен Миланов може да замени като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. След което го назначи за шеф на поредната силова структура - БОРКОР, която трябва да бори корупцията по високите етажи. А за негов заместник обяви бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, уволнен от самия него преди година. Второ, заяви, че ако е виновен, ще уволни Цветанов като вътрешен министър. След което побърза да отбележи, че без него не може и го прави председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Ама можело да се кандидатира и за президент... Трето, Борисов изведнъж свали гарда по отношение на Алексей Петров. Хем го обвини индиректно в опит за атентат срещу себе си през 1997 г., хем заяви, че някой искал да ги скара, за да спечели от конфронтацията помежду им. Ха, сега де! Май Б. Б. се стресна не на шега от факта, че съдиите окончателно освободиха Петров! А той има какво да разкаже, ако пожелае...
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
И гранична полиция в услуга на чуждите банки
При бай Тошо беше лошо – не ни пускаха на Запад. При бодигарда му Бойко обаче е още по-добре – не ни пускат и на Изток. А също така на север и на юг, на северозапад и югоизток, на североизток и югозапад. Както съобщават медиите, “граничари масово връщат от браздата нашенци за неплатени кредити или данъци. През последните месеци във всеки втори автобус, който излиза зад граница, има некоректен платец, на когото е наложена забрана за напускане на страната поради натрупани дългове”.
Всичко това идва да рече, че забраната за излизане зад граница може да засегне поне половината българи, които вече имат честта да са притежатели на наистина непосилни дългове. А сега прибавете и факта, че останалата половина от населението се състои или от непълнолетни лица (които нямат право да напускат страната сами), или от 2-3 млн. безнадеждни сиромаси (които не смеят и да мечтаят за задгранични воаяжи). И какво излиза тогава? Ами това, че забраната може да засегне кажи-речи всеки български гражданин.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Българското село умира. Какво да се направи?
Българското село умира. Останали са възрастни хора, които един по един си отиват. Къщи, дворове и ниви запустяват. Рекламираните стимули за насърчаване на земеделското производство няма до кого да стигнат - няма работна ръка. В резултат - от износител, страната ни се превърна във вносител на плодове, зеленчуци, месо.
Както твърди проф. Михо Семков (в. “Нова Зора”, бр.33 от 21.09.2010 г.) най-страшното е, че например производството на животинска продукция и през 2009 г. продължава да пада спрямо 2008 г., за сравнение с 1989 г. и дума не може да става.
Автор: Желязко ПАСТЪРМОВ>> Пълния текст...
Ех, Мила родино!
Мъдрите управници се учат от миналото, предвиждат бъдещето и не оставят събитията да ги изненадат, докато глупавите тичат след тях и вечно гасят пожари. И макар глупостта им да е изгодна на съперниците, виновна за нея е природата. Така че въпросът „Кому е изгодно?” не винаги е уместен. Но и не пречи да се градят хипотези. Едно е сигурно, колкото повече зависи една страна от външни фактори, толкова по-малко значение има какво казват или планират нейните управници. Ако са умни, не бива да си поставят нереални цели.
Овластените български гербери тази година са подложени на суров шенгенски тест. Преди седмица четирима еврокомисари, включително комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом, провериха (не)подготвеността ни за Шенген и обещаха до края на март да изпратят нова проверка. След нея ще бъде изготвен нов доклад, а през април ще ни кажат нещо, което и сега си знаем: не ни е дошло още времето за Шенген! На подобен тест - за български еврокомисар - герберите вече се издъниха, но тогава имаха като резервен вариант Кристалина Георгиева. Тя дори бе обявена за еврокомисар на годината.Освен това разногласията между ГЕРБ и „Синята коалиция” стават все по-дълбоки. В центъра на разлома е привиждащата се оставка на министъра на вътрешните работи Цв. Цветанов. Тоест, човека, който заедно с Бойко Борисов обеща „да ни вкара” в Шенген, но ни вкара само в поредица от скандали. Затова и последната тема - за сересетата, премина в тема, дебатирана и в Европарламента. Наблюдението над България ще продължи.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Колониален картел вилнее
из бившата ни Народна република
Както е известно, земеделското министерство се зае да осигури на родния потребител чудо невиждано – сирене от мляко и колбаси от месо. Е, което си е право, право си е – истински сирена и колбаси така и не се появиха. За сметка на това обаче тия дни се разбра, че пилешкото “месо” е тъпкано с ензими и оцветители, а вместо насъщен от хлебна пшеница предъвкваме “хляб” от фуражно зърно.
А и други приятни изненади се случиха.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Загубеното сражение на Антихриста
Съвместно съществуване на култури, търпимост към различията, мултикултурност, мултикултурна нация - всички тези термини изразяват един от главните стълбове на съвремената европейска цивилизация, нейната цивилизационна идентичност, мечтаното либерално бъдеще на света. Ние, българите, се „гордеем” с нашия модел на съжителство на етноси с различна култура. И изведнъж, като гръм от ясно небе, върху процъфтяващия нов глобален капитализъм, се стовари жестоката системна криза и като част от нея – кризата на мултикултурността. Това беше изгубеното сражение на Антихриста!
„Да, това е провал – заяви френският президент Никола Саркози. – Истината е, че ние във всички наши демократични общества сме много загрижени за идентичността на тези, които идват у нас, и недостатъчно – за идентичността на тези, които ги приемат. Ние уважаваме културните различия, но общините във Франция не трябва да свикват една с друга като живеят една до друга. Имигрантите трябва да станат част от френското национлано общество и да уважават местния начин на живот. Тези, които не желаят да правят така, нямат място в нашата държава. Французите не желаят да променят своя начин на живот, поради това, че някой друг живее до тях по друг начин. В нашата страна църквата е отделена от държавата, молитвите никого не смущават, но не искаме показно извършване на религиозни обреди по нашите улици”.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Левите противоречия - 5
Причините за падането на управлението на Демократичната левица (1995-1997 г.) са не една и две. Но тук мен ме интересуват два основни проблема - какви промени се извършиха в БСП след 1997 г., как еволюира възгледът за силната партия и коалиционните й партньори.
Поне за известен период като че ли стихнаха борбите на вътрешните сили в соцпартията. И това се реализира поради обстоятелството, че Обединението за социална демокрация, колкото и да бе миниатюрно като влияние сред редовите членове, успя да наложи своята философия, своя поглед за настоящето и бъдещето, своите програмни постановки върху стратегията на лявото движение у нас. Неговият актив зае ръководни постове в партията и наложи виждания, които характеризират профила на това обединение. Идейният вдъхновител на ОСД Андрей Луканов вече не бе сред живите (убит през есента на 1996 г.), но неговите идеи и разбирания за развитие на обществения ни живот побеждаваха категорично.
Дооформи се представата за БСП като общонационална партия, която представлява едва ли не в еднаква степен интересите и на спечелилите, и на загубилите от прехода. Тогава се наложи тезата за “можещите” и “успешните” хора от левицата, притежатели на крупен капитал. По този начин се “сне” от дневен ред внушението на Виденов за “червените чорбаджии” и тяхната отрицателна роля в историческия процес. “Можещите” хора, с оглед на новата партийна политика, започнаха по-свободно да овладяват ръководни функции лично или чрез поставени лица. Показателно е, че тази тенденция се укрепи през следващите години.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Египетската революция
По свежите следи на смяната на режима в Тунис, на 25 януари се разрази и народен протест срещу стародавния ред на Хосни Мубарак в Египет. За разлика от старателно култивираното впечатление, че администрацията на Обама се опитва да съхрани сегашния режим на Мубарак, Вашингтон фактически дирижира египетската, а също така и други регионални промени на режимите от Сирия до Йемен, Йордания и т. н., в процес, който някои определят като „съзидателно разрушение”.
Шаблонът за такива тайни промени на режими се разработва от десетилетия от Пентагона, от учрежденията на американското разузнаване и от различни научноизследователски институти, такива като корпорацията RAND, започвайки още от май 1968 г. с дестабилизацията на управлението на Де Гол във Франция. За първи първи път от около двадесет години насам, когато започнаха подкрепяните от САЩ смени на режимите в страните от Източна Европа, Вашингтон приведе в действие няколко едновременни операции в много страни на региона. Тази стратегия се роди от определено отчаяние и се осъществява не без значителен риск за Пентагона и за дългосрочния дневен ред на Уолстрийт. Засега не е ясно какво тя ще донесе на народите от региона и света.
Автор: Уилям ИНГДАЛ>> Пълния текст...
В битката за Отечество
23 февруари е ден на Съветската армия и всички хора, които са съпричастни към правдата и истината, отдават почит към подвига на синовете на Русия в разгрома на чудовищната военна машина на Хитлеровия Вермахт, дивизиите на СС и зондеркомандите на една човеконенавистническа идеология. Но Ялтенският модел на геополитическото устройство на света вече е в миналото. Няма го Съветският съюз и могъщата Съветска армия, и светът, както твърдят правилните рупори на глобализма, бил едно “глобално село”. Те не казват “без кучета”, но това, че прекрояват и славата, и истината, че подменят героизма с предателството, че себеотрицанието в името на родината представят за глупост, а вярата в победата, която ще изтрие злото в света, представят за идеологическа манипулация - всичко това, и не само това, показва, че Главният суфльор наистина гледа на света като на село без кучета.
Жестоко е времето. Неизмерим е безпределът на мерзостта, на колаборационизма и предателството. Сякаш няма край кошмарният бал на Сатаната, в който позорът е слава, войната е мир, робството - свобода, оковите - крила, разрухата - просперитет, а откровеният геноцид, на който сме свидетели всеки ден - върховна грижа за човека!
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
ПП "Нова Зора" на среща с плевенската общественост
На 26 февруари т.г., събота, от 14 ч, в зала “Плевен” на бившия партиен дом в града, ще се състои среща-разговор на тема “ЕНФ - за нов национален проект,за ново възраждане, за ново историческо бъдеще”.
На срещата ще участват Минчо Минчев, председател на ПП “Нова Зора”, Румен Воденичаров, зам.-председател, проф. Евгений Гиндев, д-р Тодор Предов, зам.-председател на ПП “Нова Зора”.
Автор: "Зора">> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!