"Нова Зора" - брой 7 - 15 февруари 2011 г.

Сподели във Facebook
Аргументът "Калашников"
Това, че България тъне в информационна изолация и политически кретенизъм е известно. Това, че съсипаният и ошашавен български народ не знае какво става по света и какви световни тенденции се очертават, също е известно. А ставащото и тенденциите са много. Твърде многозначителни и много интересни.
Всичко започва от един гаф с новогодишната реч на германския канцлир Ангела Меркел. Става известно, че тя е прочела не това новогодишно обръщение към немския народ, което е било предварително приготвено, а друго. Засега е загадка дали станалото наистина е гаф, или просто политическа сметка и политическа предпазливост. Всеки може да си направи изводи, след като се запознае с непрочетения текст. Затова решихме да цитираме големи фрагменти от него.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Свръхналягане в парния котел на света
 • Осмисляне на настоящето и прогнози за бъдещето
 • Ако се опитаме да направим мозъчна атака за последствията от световната криза, то проблемът ще трябва да се разгледа от различни страни. Нека започнем с твърдението, че финансовата криза, която ни се привнесе отвън, се насложи на нашата постоянна криза, или т. нар. 20-годишен преход към пазарна икономика по погрешния път през див капитализъм, и затова ни се струва по-тежка.
  Книгата на руския историк Николай Стариков „Криза, как се прави ”, издадена от ”Нова Зора” (2010) отвори очите на много хора. Историята на световните кризи през 20 век по правило завършва с голяма война. Днес човечеството видимо нараства неконтролирано. Прясната вода и храните стават недостатъчни за засищане на 7 милиарда гърла. Обработваемата земя ерозира, а изкопаемите горива се изчерпват. По всичко личи, че дори и да се излезе от сегашната криза, следващата е неизбежна и се очертава по-тежка. Историкът Стариков предлага инструмент за осмисляне на настоящето и предугаждане на бъдещето чрез анализ на смисъла на постъпките на политиците в миналото.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Рушители на съвременна България
  Активен борец против нетрудовите доходи
  Т. нар. проф. Стоян Кушлев придоби общонационална известност през 2006 г., след като медиите гръмнаха, че си е самоопределил заплата от 7 хил. лв. Шмекерът Кушлев си бе направил това щедро самодарение в качеството си на председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Тогава, вместо да бъде предаден на прокурора за незаконно обогатяване, активният борец срещу чуждите нетрудови доходи, бе принуден да си понамали нетрудовата заплатата и скандалът позатихна.
  Името му отново се завъртя из скандалните хроники миналата година, когато премиерът Борисов го курдиса отново на синекурата му за още един мандат. Особен чар на ситуацията придаваше фактът, че самите гербери, начело с Искра Фидосова, се съпротивляваха на това преназначение с мотива, че Кушлевата комисия не е свършила работа и за пет стотинки.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  "Фабрика на мисълта" или "лобистите на прехода"
  На 10 февруари в аудитория 304 на Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски” (на бул. Цариградско шосе 125, бл. 3), се състоя дискусия по повод книгата на Достена Лаверн „Експертите на прехода”. Модератори на обсъждането бяха проф. д.ф.н. Кръстьо Петков от УНСС и проф. д.и.н. Георги Чобанов, от СУ „Кл.Охридски”. Събитието е организирано по инициатива на Съюза на учените в България, секция „Социология”; от Стопанския факултет на Софийския университет „Кл. Охридски”; от Белгийско-българската асоциация „Бест ту би”. Тематичният фокус на дискусията може да се определи като мрежовият подход в интердисциплинарните изследвания на прехода, а книгата на Достена Лаверн бе коментирана от заявилите участие на срещата университетски преподаватели, изследователи и журналисти от позициите на социологията, политологията, сравнителната икономика.
  Достена Лаверн е родена на 18 декември 1974 г. в Пловдив, завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а след това и американския колеж “Гладстоун” в Портланд, САЩ. Магистър е по съвременна история от Академията за социални изследвания в Париж и е доктор по политическа антропология. От дълги години живее в Страсбург, работи като журналист в списанието за култура на френския всекидневник “Ле Дерниер Нувел д’Алзас”. Името на Достена Лаверн нашумя в България като автор на книгата „Експертите на прехода. Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние“, издание на “Изток-Запад”. На два пъти представянето и дискусията по повод тази книга бяха отлагани по различни причини. И все пак “българските тинк-танкс” се оказаха разделени в полето не само на изследването, но и като обективни участници в конкретния обществен и политически процес на България. Активистите на “Отворено общество” срещу останалите.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  "Старата" Европа през 2011 година
  – икономическа безперспективност и идейна обърканост
  Изтече първият месец от 2011-а година и заедно с пушилката от новогодишните салюти се изпариха и надеждите за скорошно преодоляване на кризата и начало на икономическо и социално възстановяване на страните от Европа, особено Западна. Защото точно на тях разчитат останалите държави от източната част на Европейския континент, членуващи или кандидатстващи за ЕС, включително България. Очаква се големите да „дръпнат” и да започнат да се измъкват от капана на безизходицата всички наивници. Капана, в който преди повече от 20 години ги вкара „преходът” към ултралибералния капитализъм по волята на кремълските изменници. В самия край на миналата година излязоха и някои числа и прогнози, които са направо плашещи.
  Автор: Ленин МИЛАНОВ>> Пълния текст...
  Едно е да искаш, друго е да можеш
  След близо две години престрелки между министър-председателя Бойко Борисов и президента на България Георги Първанов, преди една седмица се случи малко чудо: ГЕРБ изтегли от Народното събрание законопроекта на Министерство на образованието, науката и младежта (МОНМ) за реформирането, тоест разпарчетосването и фактическото закриване на БАН. Съществена роля при изготвянето на въпросното недоразумение имаше вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Или както каза Димитър Луджев, „един комплексар, изритан от Световната банка (СБ), който си мисли, че България е Грузия, Армения или Азърбайджан.” Именно г-н Дянков подхвана през 2009 г. кръстоносния поход срещу най-старото научно учреждение у нас: първо оряза бюджета на БАН, после предложи една част от институтите да бъдат съкратени, други да преминат към университетите, трети да се обединят, така че ръководството на БАН да стане излишно. В САЩ – казваше той, нямало Академия на науките и научната дейност се извършвала в университетите. А наука в България не се правела, или тя нямала икономическа възвращаемост.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Левите противоречия - 4
  През 1994 г. БСП, за последен път на парламентарни избори, се прояви като първостепенна политическа сила. Тогава тя спечели 2 262 943 гласа, или 43,50 %. Впрочем, и на парламентарните избори през 1990 г. за соцпартията гласуваха 1 836 050 души, или 33,14 %. Излиза, че гласоподавателите на БСП са се движели около два милиона, като пиковият момент се случи през 1994 г. Няма да се спирам върху причините за тези забележителни успехи: дали са резултат на “инерция”, дали са отговор на реални постижения на левицата, дали са израз на надежда (сбъднала се или несбъднала се), че БСП най-добре ще реши проблемите на преходния период и ще защити интересите на милионите трудови хора.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Подготовка на умовете за война с Китай
  Сигурно ще си помислите, че САЩ вече са във война с Китай, като се вземе предвид огромното количество анти- китайска реторика от страна на правителството (на САЩ) и медиите. Но за да се продаде добре идеята за война си е нужно време. Средният американец още не е “направил покупката” въз основа на тази реклама. Така голямата лъжа ще бъде повтаряна, докато корените й навлязат дълбоко в американската психика: Китай, казва правителството на САЩ, е заплаха, с която трябва да се занимаят, да вземат мерки, да се борят.
  Тази пропагандна атака има много аспекти. Всеки въпрос, свързан с Китай - военен, икономически, и социален, – е изложен на атака. Например държавният секретар по отбраната на САЩ Робърт Гейтс неотдавна посети Азия и в по-голямата част от своето пътуване говореше предимно за Китай като “военна заплаха”.
  Автор: Шамус КУКИ>> Пълния текст...
  Камерън тръгна по бойната пътека срещу ислямистите
  Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се превърна в главен герой на конференцията по сигурността, организирана в Мюнхен на 5 и 6 февруари т.г. Той произнесе реч, в която призна, че политиката за интеграция на мюсюлманите в британското общество е претърпяла пълен провал.
  “Принудени сме да търпим една сегрегирана общност, която не споделя нашите ценности. Много мюсюлмани остават без корен. Те не се превръщат в терористи за един ден, но процесът на радикализация е очевиден. Длъжни сме да вземем най-сурови мерки спрямо такива проповедници и да забраним дейността им в нашите държави”, заяви главата на британския кабинет.
  Автор: Вадим ТРУХАЧОВ>> Пълния текст...
  Отворено писмо
  До
  г-н Борис Велчев
  Главен прокурор на Р България

  копие
  До
  г-н Цветан Цветанов
  вицепремиер и министър на вътрешните работи

  Уважаеми господа,
  Национална асоциация Сигурност и Асоциация на разузнавачите от запаса обединяват голяма част от пенсионираните служители на специалните служби, структурите за борба срещу престъпността и за опазване на обществения ред в Р България. Ние сме неполитически, граждански структури, чието внимание е съсредоточено главно върху социалните проблеми на нашите членове и на българското общество. Стремим се да дадем своя принос в изграждането на ефективна система за борба с корупцията и престъпността, като граждански коректив на негативните тенденции в обществото.
  Обръщаме се към вас по повод развихрилия се скандал с употребата и прилагането на специални разузнавателни средства и тиражираните в публичното пространство телефонни разговори на видни политици и стопански ръководители, включително и на министър-председателя. Не обсъждаме автентичността и съдържателната страна на тези разговори, тъй като за това има специализирани структури, които следва срочно да се произнесат. Същевременно ние сме сериозно обезпокоени, че в хода на скандала отново бе изваден и размахан призракът на “бившата Държавна сигурност” – едно “обществено плашило”, което е в употреба по време на целия преход. Освен непрекъснатото използване за тясно партийни цели вътре в страната, тезата за “намесата на бившата Държавна сигурност” придоби и европейски измерения – без всякаква аргументация бе лансирана от български евродепутат от трибуната на Европейския парламент. Вероятно изказалият се не е наясно, че ДС не съществува от 1991 г.
  Автор: полк (з) Асен ГЕОРГИЕВ
  полк (з) Горан СИМЕОНОВ
  >> Пълния текст...
  Заседание на Централния политически съвет на ПП „Нова Зора”
  На 05.02.2011 г. в гр София, в централния офис на партията на ул. „Пиротска” № 3, се проведе разширено заседание на Централния политически съвет, в което взеха участие и областните и общинските координатори и председатели на партията.
  ЦИБ направи отчет за изпълнението на плана за второто шестмесечие на 2010 г. и предложи план за дейността на партията през първото шестмесечие на 2011 г.
  Автор: Д-р Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
  Бяхме употребени
  На 26 февруари т.г., събота, от 14 ч, в зала “Плевен” на бившия партиен дом в града, ще се състои среща-разговор на тема “ЕНФ - за нов национален проект,за ново възраждане, за ново историческо бъдеще”.
  На срещата ще участват Минчо Минчев, председател на ПП “Нова Зора”, Румен Воденичаров, зам.-председател, проф. Евгений Гиндев, д-р Тодор Предов, зам.-председател на ПП “Нова Зора”.
  Автор: Иван ЧАПРАЗОВ>> Пълния текст...
  И в Чикаго почитат паметта на Апостола
  И тази година българите в Чикаго ще отбележат по достоен начин годишнината от гибелта на Левски. Това става в българския православен храм “Св. Иван Рилски - Чудотворец”. Ще има панихида за Апостола и освещаване на курбан. В салона на храма ще се държи слово за великия българин, учениците от неделното училище са подготвили специална програма за Неговото дело и мъченичество.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!