"Нова Зора" - брой 6 - 8 февруари 2011 г.

Сподели във Facebook
Бащи на лъжата, имаме право да знаем истината
Живеем в трудни времена. Истината и лъжата, честта и безчестието, верността и предателството, вярата и лицемерието - всичко това вече 18 месеца се смесва по един безобразен начин. Българският народ ежедневно е обливан с „шменти-капели” или откровени лъжи. По един изключително агресивен начин хората постоянно биват оглушавани и ослепявани, в душите им се посяват смущение, обърканост и не на последно място - усещане за абсолютна безпомощност.
За съжаление вече 18 месеца в повечето национални медии върви една огромна и мътна вълна, наречена лъжа. Поднася се с безобразно елементарен патос, типичен за треторазредни актьори. Гледаш управляващите по телевизията и си мислиш... “Да, те лъжат ужасно! А ти слушаш и мълчиш!” Но друг глас, скрит някъде дълбоко в теб, се обажда: “Опитай се само да не се съгласиш!” Това е гласът на страха. Той уверено те съветва - “Повтаряй казионната лъжа! Без условия и колебание! С чистосърдечно убеждение! Лъжи искрено! Лъжи с патос! Бъди лицемер с темперамент! Вземи пример от телевизията, от вестниците!” Премалява ти и усещаш как те връхлита световъртеж, съпроводен с отвращение към лъжците и с тайно презрение към самия себе си... Затова, че мълчиш. И се спотайваш, докато герберите лъжат масово, докато всичко е изкривено, всичко е двусмислено.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Буря в страната на фараоните
Страховита е силата на модерните средства за информация. От собствения си дом, от личния си компютър или телевизор ние ставаме участници в събития от най-далечните кътчета на земята. И ето че земетръсът в Хаити люлее пода под нозете ни, шрапнелите от взрива в Домодедово се впиват в нашите тела, а американските безпилотници изпращат смъртоносния си товар не върху каручките на афганските селяни, а върху купените на старо български автомобили. И всеки погребален звън не е някъде си там и за другите, а е тука и за самите нас.
През последните дни ние сякаш сме египтяни от Кайро и Александрия, протестиращи за справедливост, демокрация и достоен живот. Искаме да изгоним диктатора, който от тридесет години ни управлява в интерес на всесилната Америка, с нейните пари и оръжия, с нейната философия за света и с нейните съвети за поведение. Но когато се замислим, разбираме, че всичко е много по-сложно, отколкото ни се струва, много по-трудно, отколкото ни изглежда, и много по-бавно, отколкото ни се иска да бъде.
Може би най-неприятното в съвременната действителност е повсеместната демагогия и откровената лъжа. Лъжат ни чуждите държавници и нашите политикани. Лъже ни пресата и телевизията. Лъжат ни проповедниците и изповедниците. Така се получава едно отчайващо разминаване между онова, което виждат очите ни, и това, което се опитват да ни убедят, че се случва. Как тогава да се ориентираме в объркания свят, който би трябвало да разберем, за да можем не само да живеем със спокойна съвест, но и да работим по най-добрия начин за спасяване на страната ни от обезличаване и ликвидиране?
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Априлското въстание ли? Каква скука!
Общинарите в Панагюрище и общобългарският комитет “Васил Левски” учредиха Национален комитет за честване на 135-годишнината от Априлското въстание. Председател на комитета е зам.-министърът на културата, някой си Тодор Чобанов. Явно по тая причина кабинетът “Борисов” отпуска за тържествата из цяла България само 50 хил. лв. Това е 3-4 пъти по-малко от средствата за тази цел през миналите години. И правилно постъпва кабинетът. Разходката на министър Рашидов и 40-те му разбойници до Венеция е къде-къде по-културно мероприятие от антиосманското Априлско въстание!
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Или - или
Представете си следната ситуация. Поканили сте вкъщи гост – човек с висока обществена позиция, когото познавате бегло, но сте останали очарован от неговата общителност и сладкодумие, чувство за хумор и мъжко поведение. Затова сте и приятно поласкан, че той е приел поканата да прекарате заедно една хубава вечер у вас със съответните питиета и мезета. Речено-сторено. Но ето че по някое време събеседникът изведнъж започва да ви гледа на кръв, измъква неизвестно откъде огромен железен лост и се развилнява да троши всичко наоколо – саксиите с цветята, прозорците, телевизора, мебелите, библиотеката – всичко, което сте отгладували и събирали през целия си трудов живот.
Какво ще направите в това положение?
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Паметникът на разрухата
Страната се залива от компромати. Гаф след гаф от страна на управляващите. Такова е ежедневието ни през последните няколко месеца. Управляващите сякаш са се загрижили журналистите да не останат без работа и постоянно им подхвърлят пикантерии. В общестевеното пространство се хвърлят фрази, които отлично характеризират нагласите, намеренията, плановете и възможностите на управляващите. Това са думи, изречени импулсивно, подсъзнателно, неконтролирани от разума и именно поради тази причина са изключително информативни.
Автор: Инж. д-р Николай ПЕЕВ>> Пълния текст...
Краят на висшето образование
Фетишизирането на т. нар. пазарна икономика и фанатичното прилагане на догмите й в различни сфери на обществения живот – здравеопазване, образование, икономика, вече двадесет години води до пълна деградация и унищожаване на тези сектори. Извеждането на печалбата и търгашеството като водещ принцип кара ректори и декани да блюдолизничат и подлизурстват на най-слабите и тъпите студенти, да се превръщат в техни подлоги. Силните студенти виждат това и се отвращават, напускат страната. Проблемът е на макрониво, у хората на най-висши ръководни постове. Когато на макрониво стоят посредствени и гламави хора, то дори и умните на микрониво не могат да поправят спуснатите отгоре глупави директиви, в най-добрия случай могат да ги разкрасят.
Автор: Деян ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Терзанията на един Шушо
Докато премиерът Бойко Борисов разсмиваше, по-точно хвърляше в потрес японските си домакини, тук в България продължаваше титаничната борба на властта с безсмъртната ламя на Държавна сигурност. В сряда, 26 януари т. г., Комисията по досиетата на Евтим Костадинов обяви имената на още 149 агенти на ДС в системата на Министерство на отбраната. Според комисията около 40 от тях продължавали да служат и днес, докато според ведомството на министър Аню Ангелов, те са само 12. Освобождаването на останалите просто не било отразено. Предстояло да се реши как ще се процедира с продължаващите да служат в МО “агенти на ДС”, но министърът заяви, че смята да отзове военните аташета, за които е установена принадлежност към бившите тайни служби.
Привидно МО се равнява по очертаната от премиера Борисов чистка на агентите на митичната ДС. Но привидното нерядко е измамно. Пък и много по-велики идеи са бивали проваляни в процеса на тяхното осъществяване поради пренебрегване на човешки интереси и зависимости. Няма съмнение, че и при следващите правителства също ще се говори за ДС, както казва дядо Сакс - вервайте ни. Ще се говори за злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС). Друг е въпросът, че скандалът с изтичането на информация от МВР и ДАНС, който днес тресе държавата, е уникален. Не за нещо друго, а заради смешната и обречена позиция, която заемат ГЕРБ и премиерът – да представят всичко като манипулация и инсинуация на агентурата на ДС, на завистници, в това число и президентът Първанов. Според Бойко Борисов, Първанов бил положил началото на компроматната война, публикувайки стенограмата от разговора си с министъра на финансите Симеон Дянков. Президентът отговори, че управляващите се подслушват едни други, а търсят виновни извън своите редове, и заплаши да заведе дело за клевета срещу премиера. Това не е държава, а детска градина... Но остава и горчивото чувство, че цялата страна е превърната в зрител на някакъв пошъл театър.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Горчивият аромат на “жасмина”
След събитията в Египет, а преди това в още пет арабски държави, стана като че ли общоприето, те да се преценяват като жажда на прогресивната образована младеж за демократичните норми на западната цивилизация. Това било доказателство как тези ценности постепенно прониквали в съзнанието на Арабския свят. Подобна трактовка подменя социалните причини с идеалните норми на глобалистичната пропаганда.
Какво виждаме в Египет според тази картина? Народните маси не искат Мубарак. Искат демокрация. Те мислят, че демокрацията може да се яде и че тя е хлябът насущний, маслото и пържолата към него...
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Арабският камертон
Западът, а всъщност и Русия (при все че от нея не зависи почти нищо), внезапно и без да щат се изправиха пред избор: какво да подкрепят в Близкия изток - стабилността или демокрацията.
Днес по тези земи не ги срещаме заедно като двойка прегърнати влюбени.
Ако говорим за демокрация, по времето на президента Зин ал Абидин бен Али Тунис не се бе прочул като толкова лоша държава. Жените бяха получили повече права отколкото навсякъде другаде в Арабския свят. Макар да нямаше богати природни ресурси, страната постигна стабилен икономически растеж, създадена бе здрава средна класа. Десет милиона души получиха висше образование.
Автор: Дмитрий ВОСКОБОЙНИКОВ>> Пълния текст...
Окрадоха ни, а сега ще ни тровят
Eдин от големите пропагандни балони на ГЕРБ беше намерението да сринат до основи всички незаконни строежи във вододайните зони. То не бяха хеликоптери, не бяха катери, които обходиха бреговете на големите ни язовири. Действително заснеха цели нелегални вилни селища, неотстъпващи по лукс на Бевърли Хилс...
Но както и при други подобни случаи, накрая всичко се удави в поредния правен хаос. Защото се оказа, че половината от тези строежи са действително незаконни според Закона за водите, но... редовни съгласно Закона за устройството на територията. И затова няма как да бъдат съборени. Поне така обясниха строителният министър Росен Плевнелиев, екоминистърът Нона Караджова и директорът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Народ, несвързан със земята, е дърво без корен
Господин Главен редактор,
Учудвам се как Вие, като главен редактор, пък и цялата редколегия, намирате сили, та отстоявате вече 20 години тази възвишена, хуманна и патриотична кауза за защита на негово величество Човека и Народа! За мен вашият вестник е най-точният политически барометър, показващ проблемите на нашата Родина и “най-мъдрият” компас, посочващ накъде трябва да върви обществото.
Възхитен съм от темите, разработени и поднесени във вестника с най-висока ерудираност и аргументация. Удоволствие изпитвам, когато чета анализите на такива задълбочени политолози, икономисти, социолози като проф. Чавдар Добрев, проф. Евгений Гиндев, доц. Нако Стефанов, ст. н.с. Румен Воденичаров, инж. Иван Пехливанов и много други. Човек разбира ясно, като на длан, разглежданите проблеми.
Автор: Ерусалим ДАЦОВ>> Пълния текст...
Право на отговор
във връзка с писмото на Христо ЦАЧЕВ
в бр. 5 на в. “Нова Зора” от 1 февруари т.г.
Трябва ли една реплика да прелива от заклинания и приповдигнати декларации с единствената цел да се злепостави цяла институция в непростителна грешка? Заклеймено е гостоприемството на РКИЦ, от което уж произтичали плашещи последствия чак до премахване на... Паметника на Съветската армия. Пропуска се, че върху него по никой начин не е скулптиран любимият за автора на писмото вожд на всички времена и народи.
Читателите вече са проследили изобилието от имена, привлечени от Цачев: Аристотел, Русо, Козма Прутков (което име е колективен псевдоним), кралица Виктория, Стамболов, Де Гол, Пенчо Славейков, Фьодор Сологуб, Фанфан Лалето, Вечната Амбър. Не е ли твърде множко?..
Автор: Орлин СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
Българската армия - пушечно месо за Пентагона
Едва ли има друга област, в която плановете на кукловодите на Новия световен ред за България да са се реализирали толкова успешно, колкото разгрома на въоръжените ни сили. Страховитата някога военна сила, която респектираше не по-малко сериозните армии на Гърция и дори на Турция, бе сведена до една дивизия, която да обучава и осигурява пушечно месо за Пентагона в неговите имперски авантюри по света. А че е така, го потвърждава британският вестник “Телеграф”, който публикува текст на секретна грама, изпратена от посолството на САЩ в София до Държавния департамент.
Според грамата с дата 29 октомври 2007 г., подписана от тогавашния посланик на САЩ Джон Байърли, основната цел на САЩ е да бъдат увеличени възможностите на България да разполага свои части и да участва заедно със САЩ и НАТО във военни действия извън територията на страната. В документа директно се препоръчва: ”България трябва да бъде отклонена от намеренията си да купува значително количество нови системи за ВВС и ВМС и да бъде насочена към “малко по-стари и използвани системи с междинно ниво на сложност, което ще позволи на личния състав по-бързо да усвои новата техника”.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Загадката Осен
6 януари – Денят на Ботев - годишнината от рождението на поета-революционер, се празнува по особен начин в с. Осен, Врачанско (община Криводол).
От десетилетия патриоти на селото и Врачанския край водят тиха, но настойчива дискусия, с която оспорват истината за родното място на Христо Ботев. Основание за това намират в спомените, предадени от стари хора, за живота и стопанската дейност в селото на дядото на поета - дядо Петко. Даже някои семейства са поели части от имотите му, след като напуска селото, за да избегне преследване от турци и черкези.
Автор: Инж. Евгений УНАНОВ>> Пълния текст...
Русофобията е антинационално явление
“Няма стадо без мърша”, казва нашият патил и препатил народ, преживял петстотингодишно турско робство и нагледал се на позорни прояви на сътрудничество с поробителя. Вазов най-добре е заклеймил предателството на поп Кръстьо, посегнал на най-светлата личност в българската исторня: “Тоя мръсен червяк, тоя низък роб, тоз позор за бога, туй пятно за храма Дякона погуби чрез черна измама!” Но минават годините и потомците на поп Кръстьо не мирясват. Все ще намерят подходящ момент, за да напомнят, че не са изчезнали, че не са се отказали да тровят обществената атмосфера. Така се случи и през този месец: една малка групичка заклети русофоби организираха поход срещу Паметника на Съветската армия, в центъра на столицата. Някои всекидневници им припомниха, че подобни паметници (два) има в Берлин, има ги в Австрия и Норвегия. Цялата наша история и цялата наша литература е пълна с примери, които показват колко дълбоки са духовните исторически връзки между българския и руския народ, колко много дължим ние, българите, на братския руски народ. У нас русофилството е национална кауза, то не познава партийни граници и пристрастия. И обратното: русофобията е предателство към родината, към националните ни интереси. Това е азбучна истина за всеки български патриот.
Автор: Проф. Иван ЦВЕТКОВ>> Пълния текст...
Пред паметниците - "За почест"!
Наскоро отново се появиха жалки последователи на специалистите-декларатори от “Инициативен комитет за освобождаването на столицата от паметника на Съветската армия – окупаторка”, начело с Анастасия Димитрова – Мозер, депутат в 37-мото и 38-мото народно събрание. По-паметливите си спомнят, че на баща си – английския шпионин Г.М. Димитров, тя осигури издигането на паметник в центъра на София – в градинката до черквата “Св. Св. Седмочисленици”. Неоспорим факт е, че по времето на царска България той е ръководител на нелегална организация (при щедро заплащане на английските разузнавателни служби за пропаганда и саботажи в полза на Англия). Тъй като фактите са неопровержими, нека ги припомним.
През януари 1941 г. Г.М. Димитров представя на Дж. Рендър, пълномощен министър на Великобритания в София, план за държавен преврат. Предвиждало се датата на неговото осъществяване да бъде 12-13 април. Заговорът обаче е разкрит още в началото на февруари. Последват арести, съд и пр., а Г.М. Димитров е спасяван спешно от Норман Дейвис, резидент на английските спецслужби в София (наричан “архитект на британската подривна дейност” от проф. Чарлз Мозер, автор на книгата “Д-р Г.М. Димитров”). Един камион, натоварен с архиви, изнася Г.М. Димитров в сандък, като “дипломатически багаж”. Завърнал се в България на 23.09.1944 г., Г.М. Димитров започва дейност пак като “британски агент”, а всеки британски агент, според Уинстън Чърчил, е защитаван “с целия авторитет на британския флаг”.
Автор: Вяра ДЯНКОВА>> Пълния текст...
Катерин
Поводът за тези редове е статията “Ирония на съдбата”, на проф. Е. Гиндев, поместена във в “Нова Зора” от 4 януари 2011 г. Не мога да споря с професора не защото той е учен, а моят занаят е друг, а защото напълно споделям написаното от него. Но моята цел сега е да предизвикам разговор по главния извод, който професорът прави, засягайки ролята на работническата класа при реставрацията на капитализма у нас.
В заглавието “Ирония на съдбата” аз, невежият, прочитам една подредена “случайност” на участниците в тогавашните събития, където работническата класа позорно, тихомълком понесе кръста си към голгота. Затова и авторът с болка казва... “Нека бъдем честни пред себе си. В определен момент към процеса на реставрация на капитализма, по един или друг начин, активно или със своята пасивност, се включи работническата класа. Това предреши въпроса...”
Автор: Георги КАРАУЛАНОВ>> Пълния текст...
Становище на Асоциацията на разузнавачите от запаса
и Национална асоциация сигурност
С огласяването на имената на 192-ма български дипломати, от които 33-ма ръководители на мисии, работили и работещи за националната сигурност на България, бе нанесен поредният удар на българската държавност. За сетен път приетият от т. нар. политически елит антинационален Закон за досиетата доказа липсата на държавност и на национално отговорно поведение в България. След унищожаването на специалните органи, за да може да се „приватизира” безнаказано националното богатство и обезкръвяването на българската армия чрез свеждането й до численост, наложена от Ньойския договор, бе нанесен и фатален удар срещу Министерството на външните работи – основния инструмент за провеждането на външната политика на България.
Ние очакваме национално отговорно решение на посочения проблем от държавното ръководство, защото възникналата криза може да има сериозни последици върху външната политика, отношенията със съюзниците в НАТО и ЕС и цялостния международен образ на Република България.
Автор: Управителен съвет на АРЗ
Управителен съвет на НАС
>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!