"Нова Зора" - брой 4 - 25 януари 2011 г.

Сподели във Facebook
Режимът на робонадзирателите
Две крави си пасат трева и си говорят. Едната е замислена и споделя: “Сестро, в последно време до мен достигат едни информации, едни слухове. Много съм объркана! Чувам, че докато сме млади ще ни доят яко за мляко, а като одъртеем ще ни заколят за месо... да ни хапнат! Ужас!” “Ама, че си наивна! Стига с тая твоя световна конспирация! Ще ни чуе стадото и ще ни се... смее!”
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Къде са парите?
Този въпрос виси с нарастваща сила в общественото пространство още от средата на миналата година, когато беше приет актуализираният бюджет на страната за 2010-а, в който под претекст задълбочаване на икономическата криза, планираните приходи в хазната бяха намалени с 1,910 млрд. лв. спрямо заложените в началото на годината, и с цели 5,733 млрд. лв. спрямо предходната 2009 г. (-27,36 % !). Основното намаление (-5,449 млрд.лв.) идваше от намаляването на данъчните приходи – ДДС, акцизи и корпоративен данък (данък печалба) (по-подробно: виж. „Кризата прераства в катастрофа”, в. „Нова Зора”, бр.24/15.06.2010 г.). Най-голямо беше намалението на ДДС – с 3,460 млрд.лв. (-37,12%) – от 9,320 млрд.лв. на 5869 лв; на акцизите – с 0,360 млрд.лв. (-8,45%) – от 4,260 млрд. лв. на 3,900 млрд.лв. и на корпоративния данък – с 1,01 млрд.лв. (-41,06% - от 2,46 млрд.лв. на 1,45 млрд.лв.) Още тогава редица анализатори изтъкваха, че такова рязко намаление е необосновано – Брутният Вътрешен Продукт (БВП) през 2010 г. или ще е равен на миналогодишния, или леко ще нарасне (от 0,1 до 0,7%). И че, въпреки намалелия внос, няма сериозни икономически доводи за този акт. В приетия неотдавна бюджет за 2011 г., въпреки заложения ръст на БВП с 3,6%, няма изменения – предвижда се събираният ДДС да нарасне с 10,92% (на 6,500 млрд.лв.), корпоративният данък да нарасне със 17,2% - до 1,702 млрд.лв., а акцизите дори да спаднат с -2,56% (на 3,800 млрд.лв.).
Автор: Ленин МИЛАНОВ>> Пълния текст...
Магистрала "Митници"
Ако по времето на Римската империя всички пътища са водели към Рим или Константинопол, столицата на Византия, за днешна България може да се каже, че в едната посока пътищата водят към митницата, а в другата – към премиера Бойко Борисов. Това не се променя независимо дали събеседници в огласените телефонни разговори на директора на агенция „Митници” Ваньо Танов са вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, шефовете на парламентарни комисии Искра Фидосова и Менда Стоянова или бившият заместник-директор на митниците Антоний Странджев. Ваньо Танов е обектът на подслушване и в известен смисъл играе ролята на мюре, чрез което вицепремиерът Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов проследяват настроението, а и щенията на своите колеги и подчинени.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Наглостта
Нещо в нашето мило Отечество започна много да скърца. Замириса на гнило и това пробуди всички „демократични” бацили – в средствата за масова информация възкръснаха от небитието позабравени „герои”, размърда се и „отрядът за бързо реагиране” на „синята идея”. На фронтовата линия е тежката артилерия, начело с шогуна на „сините бойци”, безстрашният рицар на „доброто”, бардът на „тихата” контрареволюция, вещарят на абсолютната истина Евгений Дайнов. На 18.01.2011 г. на страниците на в. „24 часа” той отново протръби за опасността, надвиснала над България.
„Ако правителството не се огъне, скоро ще сме забравили скандалите с подслушванията. А правителството не трябва да се огъва, защото тези скандали са външният израз на нещо голямо и тревожно, което се случва под повърхността. Намираме се в ситуация на оголен сблъсък, който е исторически по своята същност. От това, кой победи, ще зависи нашият живот за десетилетие-две напред. След цяла година на ограничени бойни действия - засади, капани, партизански акции - политическата война е обявена и фронтът е ясен.”
Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Кой дал, кой взел?
Насред вихрещия се скандал с подслушването на шефа на митниците и разговарялите с него министри и депутати на ГЕРБ гръмна бомба в монолитното досега ДПС. Касим Дал, до миналата година вторият човек след Ахмед Доган, подаде оставка от Централното оперативно бюро на партията. В „кърваво писмо” до партийните структури, огласено на 12 януари 2011 г., малко преди Банго Васил, той обвини лидера Доган в подмяна на идеалите на партията с цел лично обогатяване, в превръщане на кадрите в „мъжки секретарки” и използването им като салфетки.
Дал не каза нищо, което вече да не е бивало изричано по повод авторитарния, султански стил на ръководство на Доган. Този стил многократно е бичуван и от страниците на в. „Нова Зора”. Но имайки предвид силните позиции на Касим Дал в регионалните структури на ДПС, особено тези в Североизточна България, както и вниманието, което му обърна гостувалият в София през октомври 2010 г. турски премиер Реджеп Тайип Ердоган, някои затъркаляха хипотезата за раждането на ДПС-2.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Криза. Как се прави
Литературният дебют на Николай Стариков на български език - “Криза. Как се прави”, е многопластов опит да се разгледат основни проблеми на днешото време. Авторът е успял да сътвори невероятна мозайка от факти, анализи и документални данни за финансовата криза от 2008 г., чието цунами се опитва да удави целия свят.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Наследство от пепелища. Историята на ЦРУ
"Наследство от пепелища. Историята на ЦРУ" е знаково документално изследване, в което Тим Уайнър събира повече от 50 хиляди документа, предимно от архивите на ЦРУ, и обобщава информацията от стотици интервюта с ветерани на Агенцията, включително десет дирекпори на централното разузнаване. Историята на Централното разузнавателно управление започва след Втората световна война, минава през епохата на "студената война" и войната срещу тероризма и стига до почти цялостното му рухване след 11 септември 2001 г. - атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
В родината на изгубеното “у”
Интересни неща стават в родината любима. Митнически служители отнемат лиценза на частен пивовар, заловен да изнася контрабандо продукцията си в индустриални количества. Престъпникът така се стресва от отнемането на лиценза, че продължава да вари бира сякаш нищо не е било. Президентът на родината любима ходатайства пред премиера на същата да измъкне от лапите на закона и морала контрабандиста Мишо. Премиерът на свой ред нарежда на началника на митниците да прекрати преследването и той незабавно изпълнява нареждането. Министърът на финансите научава за скандала, но не уведомява за него прокуратурата, макар и да е законово задължен да го стори. Неговото бездействие също се квалифицира като престъпление. Главпрокурорът пък разбира от вестниците за наличието на организирана престъпна дейност, закриляна от самия държавен глава и министър-председателя, но и той си прави оглушки.
Всичко това изглежда толкова невероятно, но все пак е факт. Дори т. нар. Европа, която не от вчера е наясно какво че в България управляват тъмни балкански примати, този път онемява – защото вече е надмината всяка граница на абсурда, който може да си представи и най-извратената фантазия.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Властта като ликвидационен съвет
При див капитализъм като нашия и лошите новини се сервират на публиката като шоколадови бонбони.
“Пощенският клон на колела. Автобуси с гишета ще обикалят малките населени места”, радва се наивен журналист в национален вестник. Колко романтично!
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
Б. Б. се спасява в миналото
Не може да отречем на Б. Б. невероятния му инстинкт за оцеляване, както и перфектното владеене на някои военни тактики, които важат и за политическите баталии. След като нанесе изпреварващ удар на опозицията с искането на вот на доверие и по този начин си гарантира 6 месеца парламентарен рахат, Б. Б. отново се сети за митичния си дядо, разстрелян от комунистите. И обяви 1 февруари за Ден на почит към жертвите на комунизма. Това в дебелите генералщабни учебници се нарича отвличащ маньовър, целящ да заблуди противника къде ще бъде направлението на главния удар. В случая целта на Бойковия маньовър е повече от ясна - да се отклони общественото внимание от грандиозните скандали, разтърсващи управлението, като реанимира позаглъхналия дебат на тема “фашизъм-комунизъм”. И същевременно да се направи поредният реверанс към старите седесари - все пак предложението дойде от двамата сини експрезиденти Ж.М.Ж. и Петър Стоянов.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Дянков да внимава с "брашнения чувал"
Чe правителството на ГЕРБ е дясно, е ясно. Само че и “дясното” му е по български – изтупване на “брашнения чувал”, т.е. данъци до дупка, включително и за бизнеса. За да се осигури оцеляването на шепа реститути. Какво имаме предвид? Фирмите и самоосигуряващите се лица, които са под наем, ще плащат данък върху печалбата от наема вместо хазяите. Правилото е в сила от началото на годината, като досега този, който прибираше наема, беше длъжен да внася 10-процентния налог. Сумата се внасяше на всеки три месеца.
Сега наемателят се задължава всеки месец да превежда на НАП 10 % от размера на наема. Но след приспадане на т.нар. признати разходи, които също са 10 %. Интересно какви са разходите на собственика на дадена сграда или помещение, след като наемателят си плаща всички режийни разходи? Че и на всичко отгоре обикновено сам си прави и ремонтите...
Автор: д-р Теодор БОЕВВ>> Пълния текст...
Левите противоречия - 3
Явно след ноември 1989 г. и Андрей Луканов, и Петър Младенов, и Александър Лилов са отчитали като главна опасност за новата си политика съпротивата на „догматиците” в БСП, а не опозицията в лицето на СДС. И в партийни доклади на поредните конгреси те пишеха с главни букви за престъпленията на тоталитарния режим, за концлагерите и затворите, и чак след това, под сурдинка, за отделни успехи в икономиката, постигнати от социалистическа България. Впрочем, един от мотивите за форсираното и ефикасно смачкване на Държавна сигурност като организация и кадри е съображението, че би могла евентуално да организира „пуч” срещу новото ръководство на БКП. В този аспект единомишленик на новите леви лидери се оказа и завареният през ноември 1989 г. министър-председател Георги Атанасов, който изпълни първостепенна роля в свалянето на Тодор Живков от партийните му и държавни постове на пословичния ноемврийски пленум на ЦК на БКП през 1989 г.
Отново странна историческа недалновидност! Ръководители с опит в управлението на социалистическа България и на БКП не успяха да преценят навреме, че засилените атаки срещу социалистическия период и конкретно против Тодор Живков ще се трансформират както в пещерен антикомунизъм, така и в офанзива срещу тях, новото ръководство на соцпартията. Те си фантазираха тогава, че като арестуват и осъдят Тодор Живков, като оценят с черен шрифт възродителния процес, като „преотстъпят” медиите, ще получат кредит от Запада за по-нататъшно управление на страната. Илюзиите им се изпариха, когато западните посолства престанаха да ги ухажват; когато ги застигна ненавистта на хора, които те са обучили в политиката; когато реваншът на антикомунистите-неофити се прояви като по-зловещ от реванша на наследниците на старата буржоазия.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Само за доброто на народа
единствено в името на България

- Мнение на експерт по националната сигурност
Като бивш служител на Държавна сигурност, с което се гордея, чувствам се пряко засегнат и лично обиден от истерията, която вие и дясната опозиция развихряте против бившите служители на ДС по повод появилите се в печата разпечатки на телефонни подслушвания, провеждани от вас, и в които има доказателства, че част от Министерския съвет и от парламентаристите на ГЕРБ са затънали в корупционни схеми. Вижда се обаче, че и този път се стремите да прехвърлите вината от болната глава на здравата. За разлика от досегашните ви оправдания сега не тройната коалиция ви е виновна, а хората на ДС.
Натрапва се изводът, че все някой ви пречи на некадърното управление. За такива случаи българският народ е създал цветиста поговорка, която не мога да цитирам, но вие ще се сетите коя е тя. Вие сте на власт. Вие поставяте задачите за използване на СРС. Документите от тези мероприятия влизат във вашите каси. Как бивши служители на ДС ще бъркат по касите ви и ще изнасят в публичното пространство секретните ви документи?! Явно тези разпечатки са изнесени от нелоялни ваши служители, свързани с престъпния контингент. Много са фактите, които показват, че не един и двама ваши служители бяха арестувани за връзки именно с този контингент. При това положение защо не огледате собствените си редици, защо не се захванете да разкриете предателите сред вас, а хвърляте вината върху служителите на митичната вече ДС? Защо не преставате да хулите и ругаете хората от ДС, макар и да знаете, че това са едни от най-достойните и заслужаващи уважение български граждани, че благодарение на техния денонощен труд в периода 1945-1989 г. бе осигурен ред, спокойствие и сигурност като главно условие за всестранния подем и развитие на българската държава?!
Автор: О.з. полк. Димитър ВАНДОВ>> Пълния текст...
Към безпросветното светло бъдеще
Русия, това е страна, населена с руснаци, която управляват росияните (россияни е названието на т.нар. нови руснаци от времето след началото на перестройката, синоним на хора, успели да се възползват докрай от промяната на системата, б.пр.). Ако гледаме трезво на живота, иска ни се да се напием.
Живеем така, все едно чакаме в кабинета на зъболекар. Знаем, че ще боли, и съвсем не сме убедени, че по-нататък ще е леко.
Автор: Леонид ШЕБАРШИН>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!