"Нова Зора" - брой 3 - 18 януари 2011 г.

Сподели във Facebook
Презрението и разплатата ще бъдат неумолими
 • Становище на ЦИБ на ПП “Нова Зора”
  за новата вълна на дирижирана
  и платена русофобия в България
 • Случаят с огласяването на принадлежността на част от българския дипломатически корпус съм структурите на митичната Държавна сигурност, даде тласък на нова реваншистка вълна в общественото пространство. Така наречените десни политически сили, отдавна свалени от политическата сцена, решиха, че е настъпил удобен момент да довършат несвършеното в тяхната главна задача – „декомунизиране” на България, “пълна и окончателна раздяла с омразното социалистическо минало”.
  Обнадеждени от външни фактори, те откриха в правителството на ПП ГЕРБ свой надежден съюзник, а в неговата антинародна политика съзряха възможност да бъдат осъществени и откровените геноцидни програми, чието начало и разгърнат фронт за действие, бяха поставили самите те.
  Като подгряваща група в настъплението срещу духа и паметта на България се появиха на телевизионния екран позабравените от народа активисти и трегери на синята идея: Евгений Бакърджиев – Валяка; бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски, и разбира се, Николай Колев – Босия. Като най-близка цел те посочиха отново паметниците на Съветската армия в София и Пловдив и запризоваваха рехавите сини редици към дела, които ще нанесат неизчислими вреди за България и българските национални интереси. Подобен начин на воюване с нехаресван мироглед, издава комплексите на една идейно-банкрутирала политика, която води битка с материалните свидетелства на епохата и не се интересува, че ранява българската памет и дух и улучва българското бъдеще.
  Автор: ЦИБ на ПП “Нова Зора”
  Председател Минчо МИНЧЕВ
  >> Пълния текст...
  Позиция на Партията на българските комунисти
  във връзка с опитите за преместване на
  паметника на Съветската армия в София
  В началото на новата 2011 година ставаме свидетели на открита провокация от страна на група, която сама се определя като „дясно мислещи граждани”, начело с небезизвестния Иво Инджев, които излизат с искания за преместване на паметника на Съветската армия от днешното му местоположение в централната част на София. Тези искания се обосновават с тезата, че това е паметник на чужда армия, окупирала навремето България и допринесла за установяване на т. нар. тоталитарен режим в страната ни, поради което няма място за такъв паметник в центъра на столицата.
  Срещу тази провокационна акция се обявиха представители на леви младежки организации, за което ние ги поздравяваме. В тази връзка изразяваме нашата позиция, включително по повод аргументите на провокаторите.
  Автор: ЦК на Партията на българските комунисти>> Пълния текст...
  Свидетелства
  Английските планове – сондирани чрез статии във вестниците “Ню стейтмънт” и “Нейшън”, “Икономист” “Спектейтър” август-септември 1944 г., и англ. преговарящ майор Уатсън споделят идеите и точките на евентуален договор за примирие с България (04.09.1944 г.) с което се дават на Гърция гранични отстъпки териториални от с. Гапрене – Петрич Мадан-Ортакьой (Ивайловград).
  Окупация на България специално Тракия от английски (1 пехотна бригада), турски войски (10-12 дивизии по план вариант от 1941 г.), гръцки контрол върху проходите водещи за Гърция и присъединяване на Северна България към Титова Югославия (ако(?) Тито я хареса. “Благодарен съм, че съобразихте да не го пипнем дори с ръка този проклет договор полк. Железнов – военен експерт на Ст. Мошанов член на делегацията – стр.347
  Автор: Стойчо МОШАНОВ, Хенри КИСИНДЖЪР>> Пълния текст...
  Старобългарският християнски комплекс край Мурфатлар
  Уникален скален християнски комплекс се намира край днешния румънски град Басараби, в региона на Констанция (Кюстенджа). Наричан още Мурфатларски по старото название на Басараби, комплексът се състои от шест параклиса, жилищни помещения, галерии, крипти и гробове. Издълбан е на различни нива във варовиковите скали на антична римска кариера и е бил действащ култов център от времената на Кирил и Методий, тоест от налагането на християнството като официална религия в нашите земи до началните десетилетия след падането на Цар-Самуиловото царство. През целия този период уникатът се е намирал в границите на българската държава.
  По стените на комплекса са издълбани кръстове и изображения на християнски светци. Надписите – на гръцки език, на старобългарска глаголица и кирилица, както и прабългарските рунически знаци, не оставят никакво съмнение на кой народ е принадлежал този забележителен култов център.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Приказки по телефона:
  На прощаване с властта
  През миналата година букварът на прочутия възрожденец д-р Петър Берон бе преиздаден като притурка към в. „Стандарт”. Така че ако „Тримата от запИса”, както в. „Труд” нарече министъра на финансите Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и директора на агенция „Митници” Ваньо Танов, не презираха подобни четива, може би нямаше да се заплетат в скандала с подслушването. До скандала нямаше да се стигне и ако начело на правителството и на МВР не стояха толкова комплексирани хора, които навсякъде виждат врагове и заговорници. Хора без солидни професии, които ако паднат от власт, не биха се уредили дори за пазачи. И които на своите подчинени или колеги министри гледат като на потенциални или действащи престъпници и предатели, безопасни само ако се мразят и презират взаимно. Нещо повече, чрез повсеместното подслушване, те предварително превръщат във виновни всички граждани.
  Няма нищо чудно, че при такава параноична атмосфера приятелят на Бойко Борисов, Цецо Цветанов, впряга „ушите” на МВР, за да му осигури своевременна и политически правилна информация. Първо, за настроенията на недоволните от неговите волунтаристични методи на ръководство и кадруване министри, директори на агенции и др. После, за това, което се говори в редакциите на неконтролираните от правителството медии, както и между обикновените граждани по кръчми, пазари и улици.
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Къде сбъркахме преди 18 месеца?
  България се намира в ужасяващо състояние. Нашият народ, за разлика от много други, има една невероятна мисъл - „Каква я мислихме, каква стана?”
  Сега огромното мнозинство българи, било с разума си, било с интуицията си, усещат, че сме на прага на огромна катастрофа. За съжаление през последните двадесет години българската „демокрация” тръгна в грешна посока. Трудно е да се повярва до каква степен количественото начало изтласка и изхвърли от живота ни качественото такова. Невероятно, но повечето от нас останаха с впечатление, че държавното управление е свръхелементарно, просто, общодостъпно и лесно достижимо.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Дим без огън няма
  Народът неслучайно го е казал - “Дим без огън няма”.
  Медиите информират, че са изнесени около 1,2 млн. тона зърно и това може да е чиста проба сапунен балон. Или дезинформация с цел създаване на спекулативна истерия, която да оправдае поскъпването на насъщния. Възможно е, разбира се и друго - фиктивен износ към съседни страни с цел избягване на ДДС, както предположи лидерът на ДСБ Иван Костов, и настоя слуховете да се проверят и да се извърши незабавна проверка на държавния резерв.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Мъка, мъка!..
  Преди 135 години Христо Ботев написа във в. ”Знаме” остро критичната статия „Бич за нашите литературни, обществени и политически маймуни”. „У секи народ –пише великият българин – в началото на неговото възраждане и приемане европейската култура и цивилизация, се появяват на сяка една стъпка смешни, скръбни и даже възмутителни черти...”. „Маймунство почти в сяко едно отношение”. Ако можеше Ботев да види до какви висоти е достигнало маймунството в днешно време, той навярно отново щеше да възкликне: „...виждам, че големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора”; „...пигмеи се покачили на необозрими конкили и посягат със своите къси умове да уловят месеца за рогата”! А може да каже и друго, например „За 134 години откакто ме няма на белия свят, не сте пораснали и един сантиметър”.
  Автор: Емил МИТРЕВ>> Пълния текст...
  Помиярите... Плюй и отмини!
  Да ни простят бездомните и огладнели песове с проскубана козина, бълшасали и зъзнещи в мразовитите нощи на зимата, които се скитат бездомни по сокаци и запустели градски терени. “Унижени и оскърбени”, те подвиват опашка пред всеки минувач, който им подхвърли къшей сух хляб или оглозган кокал. Заради това умилкване и готовност на всичко “в името на хляба” са нарекли тези кучета помияри. Сравнението е с мръсната сапунеста вода, която напомня за проказата на човешката нечистоплътност и която всяка домакиня бърза по-скоро да изхвърли в канализацията, или - по аналогия - в помийната яма.
  За тях, за клетите улични псета, се сетихме тези дни, когато по вестници и телевизии лъснаха физиономиите на позабравени поръчкови субекти, които, като гореспоменатите помияри, години наред вече живеят захвърлени, отритнати, забравени и непризнати в дълбоката пустош на обществения ни живот. Бихме добавили - и оскърбени. Защото само те си знаят какви неимоверни усилия им е струвало да станат слуги на новото време; да зачеркнат биографии на бащи и родове; да напомпват мускулите на сразеното си самочувствие и да се захласват пред огледалото в своя образ, излъчващ ярост и омраза към собствените им детски и юношески преживявания. С импулси, които ги сродяват по кръвна линия с омерзителния Смердяков на Достоевски, ненавиждащ потеклото си и пожелал да бъде потенциален убиец на всеки зародиш на добротата и почтеността.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Призраците на един клинично луд
  След дълго отсъствие Иво Инджев пак е лице от телевизионния екран. Този път не като икона - водещ, а като предводител на стотина млади хора, вдигнали се онзи ден да разрушат паметника на Съветската армия в столицата, така че “от него да не остане камък върху камък”. Над главите на младите отмъстители се носеше гласът -–почти разярен, - на Иво Инджев: “Долу Русия, долу Москва, долу руското робство, в което живяхме петдесет години без въздух и светлина. Долу позора, наречен Съветска армия – поробителката на Европа и на България!”
  Преди няколко години поместих в столичен всекидневник памфлет “Интервю с Иво Инджев”.
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Ха дано, ама надали...
  Двадесетте години криворазбрана демокрация и още по-криворазбрана пазарна икономика превърнаха България в страна за продан. В резултат на което в един момент се изправихме пред реалната опасност да останем без влакове и без електричество. Просто защото мургавите ни братя задигаха и носеха за претопяване всичко, което е зле закрепено или неохраняемо, а пък онези от другата страна на “гишето”, с охота го приемаха!
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Левите противоречия - 2
  Парадоксът е, че БСП, която продължава да бъде действена партия, едновременно с това установява диалог с форми на призрачен живот, което е пагубно за нея като изразител на социални истини и на социални интереси.
  Рано или късно разминаването между елит и партийна маса, между авангард и непрозрачно мнозинство ще достигне точката на кипене и ще предизвика разпад. Разпад, който, дай Боже, да установи ново овладяване, конструиране и пропорции в лявото пространство на България.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Една българска следа в Бразилия
  Ето че най-сетне си имаме една истинска българска следа. След следата-менте в Италия, която ни свърза с атентата срещу първия славянски папа. След следата-менте в Англия, която ни свърза с убийството на един български писател. След потоците от лъжи и мърсотии, които без да се срамуват изляха върху ни специалните служби и медиите на някои големи и влиятелни държави – днешни тачени наши съюзници. А Ватикана, Ватикана... Благите пастири, които (както се разбра напоследък) по стародавна традиция са искали да се отърват от духовния и държавния си глава - чужденец. Това – като допълнение към техните педофилски влечения. Наистина, неизповедими са пътищата на божиите земни служители!
  Но сега вече няма нито измама, нито многоходова провокация, нито заговор за дестабилизиране на България. Точно обратното – далечната българска следа ни дава повод за незаслужена гордост, повдига самочувствието ни, разнася името ни надлъж и нашир. Снимките на нашия министър-председател редом с президента на Бразилия Дилма Русеф обиколиха света. Такава безплатна реклама нито Бойко Борисов, нито страната ни отдавна не са получавали. Как да не сме доволни – в наши дни всяка добра дума, казана за България, е по-ценна от злато.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  В Словакия човекът не значи нищо
  20 години по-късно
  (не е по Александър Дюма)
  Уважаеми г-н Минчев,
  Позволявам си да ви изпратя това писмо, написано до съпругата ми от неин словашки познат, с когото тя си кореспондира по интернет на природолюбителски теми. Струва ми се, че то ще бъде интересно за читателите на “Нова Зора”, тъй като авторът му дава оценка за това с какво е променил капитализмът живота на словашкия народ. А ето и самото писмо:
  Посещавал съм България няколко пъти, но познавам съвсем слабо твоята страна. Още от ученическите ми години ходех на почивка в Бургас и Варна. Това обаче беше преди повече от 20 години. Сега вече нямам възможност да пътувам. Познавам България само от медиите.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!