"Нова Зора" - брой 2 - 11 януари 2011 г.

Сподели във Facebook
Държавата на отсъстващите управници
Отминаха Коледните и Новогодишните суетни. Не казваме празници, понеже българите се отучиха да празнуват човешки: и като народ, и поотделно. От висене по опашки за евтини банани, зеленчуци и домакинска техника (номинално западна, а фактически произведена в Китай), на много българи не им останаха време и сили за радост.
Други се редиха пред РПУ за новите лични документи, а трети нощуваха по чуждите летища, блокирани от снега и мъглата в навечерието на Новата година. Така хората забравиха и Христос, и дядо Коледа, и дядо Мраз. За милиони жители на българските градове и села, новогодишните „пиршества” бяха по-постни и от трапезата на Бъдни вечер. Както впрочем всеки божи ден през годините на „прехода”. Дори лукът стана лукс, понеже се внася от чужбина. „И лучец еж, водица пий...” - пише Яворов за едно друго време, което смятахме за безвъзвратно отминало. Уви, то се завърна, за да докаже абсолютната ни неспособност да предвиждаме хода на историята. В известен смисъл повторението на трудното минало е наказание за високомерието и безгрижието, с което го забравяме, когато сме добре, или си мислим, че сме добре.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Левите противоречия - 1
 • БСП, коалиционни партньори, бъдеще
 • Бих прокарал граница между битието на Българската социалистическа партия от 1989 г. до 1995 г. и от 1995 г. до днес с оглед на влиянието й в социума. През първия период, до 1995 г., БСП е най-мощната политическа сила у нас, за което свидетелстват и резултатите от парламентарните избори до 1995 г. Същевременно тя получава мнозинство и на общински избори в голямата част от българските градове и села, с изключение на няколко възлови града, включително столицата. Когато губи отделни избори за Народно събрание, какъвто е случаят с изборната победа на СДС през 1991 г., това е следствие на груби политически грешки или на съзнателна криворазбрана политика да се стимулира укрепването на опозиционния фронт: така да се каже, бившата компартия се „жертва” в името на развитието на демократичния процес.
  Редица факти сочат, че и на президентските избори БСП търпи поражение главно поради тактически съображения: да се „подари” на опозицията президентският пост, който в много отношения е формален. Освен това немалко анализатори смятат, че лидерът на СДС, философът Желю Желев, доскорошен член на БКП, изследовател на философските трудове на В. И. Ленин, е бил фаворитът на част от елита на соцпартията, начело с Андрей Луканов.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Натурални будители и разменно стопанство
 • От магистрализация към неандертализация
 • Както е известно, от някое време насам из родината любима все по-тържествено шества богоизбраната пазарна икономика от свръхмодерен западен тип. И то не каква да е свръхмодерна пазарна икономика, драги ми сънародници, ами официално призната от Световната банка и Международния валутен фонд.
  А ето и доказателствата.
  В юнашки обгазената от свръхмодерната ни пазарна икономика Стара Загора някакъв свръхмодерен сиромах изплатил хонорара на адвоката си със свински бут и 20-литрова плетена дамаджана с домашно вино. Хем да утоли жаждата си, правистът му с правист, хем да позамези с истинска мръвка. Пак там селска женица уредила сметката си с друг адвокат, използвайки като платежно средство 200 кокоши яйца, от които могат 50 омлета да се забъркат, ако тиганът е на малък Звездев.
  Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Народният вот обрули лаврите на премиера
  Кабинетът “Борисов” също се срива в бездната, до която ни докара. Само за една година доверието в премиера е намаляло от 63 на 44 процента. За сметка на това недоверието в него е скочило от 30 на 51 процента. “Високата популярност на Бойко Борисов е нещо, за което трябва да говорим в минало време”, заяви социоложката Мира Радева, представяйки данни от проучване на МБМД.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  България в казана на глупостта
  Разкриване имената на ръководни дипломати и разузнавачи, работили за България, както в миналото, така и сега е престъпление. Днес престъплението бе извършено от лица и политически сили, които не уважават държавата си, не правят разлика между вреда и полза за националните интереси, а като личности са непочтени, безотговорни и користни, защото злепоставят не 200 или 500 човека, а злепоставят държавата си. На повечето от хората, чиито имена бяха оповестени, им е абсолютно безразлично какво мислят за тях безотговорни типове като народните представители, гласували закона за досиетата. Защото тези дипломати, повечето от тях вече пенсионери, са ги превъзхождали и сега ги превъзхождат интелектуално, професионално, морално и държат на почтеността и достойнството си. Те нито в миналото, нито сега имат основание да се дистанцират от дейността си – напротив, има от какво да са доволни от себе си. Останалите, които все още работят и заемат ръководни длъжности в МВнР, защото са доказали възможностите си да изпълняват професионално задълженията си, сигурно с облекчение и с удоволствие ще се разграничат от неблагодарното си, но завистливо, подло, некадърно да се издигне по реда на професионалното израстване обкръжение.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Нас ни топли духът на родолюбието
  Полк. о.з. от МВР Тодор Предов е завършил е ШЗО в гр. Шумен, Юридическия факултет на Софийския университет и Академията на МВР за ръководни кадри в гр. Москва. През 1978 г. защитава докторска дисертация по криминология. От 1965 г. работи в системата на МВР като следовател, научен сътрудник в НИИКК, ръководител в криминалните служби и преподавател в Академията на МВР до пенсионирането си през 1990 г. В периода 1991-1994 г. е председател и съдружник на охранителна фирма и е избран за председател на Съюза на частните детективи в България. От 1994 г. е адвокат в Софийска адвокатска колегия.
  Тодор Предов е дългогодишен член на Софийското нумизматично дружество „Г. С. Раковски”, Българското нумизматично дружество и Съюза на нумизматичните дружества в България, където заема ръководни постове. Учредител и юридически консултант е на Клуб за история на оръжието (1987 г.), клуб „Традиция” (1991 г.), прераснал в национално дружество „Традиция” (1997 г.), Съюз на антикварите в България (1995 г.) и Сдружение на търговците на оръжие и оръжейниците в България (1995 г.). Бил е член на редколегията на в. „Всичко за оръжието” и сп. „Изстрел” и техен юридически консултант, както и сътрудник на сп. „Оръжие и сигурност” и сп. „Оръжеен магазин”. От 2006 г. е основател и главен редактор на сп. „Антиквариат и колекционерство”. Тодор Предов е член на Управителния съвет на НД „Традиция”. Автор е на повече от 200 публикации във ведомствени издания на МВР и извън него, включително монографии, студии и лекции, и на статии в специализирания периодичен печат.
  Тодор ПРЕДОВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Следновогодишна София – мъртъв град
  Както и да одумваме днешна София – дупки в асфалта, непочистен сняг, мигащи и немигащи светофари, в наши дни тя е един отлично уреден и добре оркестриран град, сравнен с това, което представляваше навръх 1 януари 1944 година. Защото предният ден – веднъж по обед, втори път към полунощ, летяща орда английски и американски бомбардировачи се нахвърлят върху нещастния град. Колко на брой небесни чудовища, с какъв запалителен тонаж и тротилов заряд са поръсили българската столица точно преди 67 години и точно на днешния ден, никак не може да се установи.
  Преживелите 10 януари 1944 г. софиянци твърдят – очите на паниката са големи! – че броят на самолетите е бил 500, 1000, 5000 и нагоре... Разказите на обезумелите са отразени в тогавашния печат. В действителност самолетите не ще да са били повече от 150-200 машини, колкото е едно бойно съединение на англо-американската авиация през 1942-1945 г. Това обаче са подробности от пейзажа. Интригата е да се доберем до самия пейзаж, сътворен от летящите крепости “Боинг” 17.
  За събитието свидетелства чрез дневника си Евдокия Филова – съпруга на най-динамичния политик на България от времето на Втората световна война, професор доктор Богдан Филов - от 1940 г. министър-председател, от 1943 г. – регент-настойник на 7-годишния цар Симеон Втори, през 1945 г. – главен подсъдим на Народния съд...
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Разузнаването – неотменима част от човешкия живот
  В САЩ хванаха няколко руски шпиони и ги замениха за четирима граждани, задържани в Русия по обвинения в шпионаж. Новината се появи в медиите и се разпредели в три главни групи:
  - „студената война” започва отново
  - „студената война” завърши, следователно е доста съмнително да се води разузнаване с подобни остарели методи
  - руските шпиони си губят времето в безмислено обикаляне около аналитични центрове и открити форуми, и са действали некомпетентно и архаично.
  Твърди се, че светът стана твърде глобализиран, а пък държавите в голяма степен зависят една от друга, и следователно всяка държава е длъжна да знае три неща за всяка от страните, с които си взаимодейства.
  Автор: Джордж ФРИДМЪН>> Пълния текст...
  А къде остават необикновените хора, др. Дилма?..
  Ужас, и това доживяхме! Светът още не ни е простил официалното посещение на Владимир Путин в България, и ето ви сега нов вселенски резил – не кой да е друг, а самият Бойко Борисов беше на посещение в комунистическата държава Бразилия. А че е комунистическа, се вижда не само по това, че в нея няма американски бази. Стига дори фактът, че за двата си мандата предишният президент Лула, подпомогнат от началничката на кабинета му Дилма, измъкна от нищетата 29 млн. бразилци. И ето, че сега – о, небеса! – половината от жителите на тази 190-милионна страна принадлежат към средната класа. И това ако не е жив комунизъм, путинизъм и живковизъм, здраве му кажи.
  Как подлъгаха наш Бойко да се навре в това гнездо на комуняги, умът не ни го побира. Как не се намери поне един читав, един буден антикомунист в държавния ни протокол, та да предупреди Бойко, който толкова мрази комунистите, че и Лула, и Дилма членуват в тамошната Партия на трудещите се, а не в свръхдемократичната и свръхлибералната латиноамериканска Народна партия? Не, не е смешно. Комунизмът, както знаем, е болест заразна. Ами ако след това си посещение и Бойко вече не мрази по сицилиански беззаветно комунягите? Ако е прихванал комунистическия бацил? Дългата ръка на комунистите си личи. Бразилците са го поканили точно за това. Случайно ли е, че първата чуждестранна делегация, с която се срещна новата президентка, беше българската?! Ами гледайте снимката, дето излезе във всичките ни вестници - Бойко за първи път позираше и влезе дори във физическо съприкосновение с опасната домакиня. И ще да е прихванал... Тя, червената чума, с ръкостискане и с потупване по рамото прихваща.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Шенгенската мечта на българина
  След реставрацията на капитализма у нас и тържеството на либералната пазарна икономика започнаха да се осъществяват мечтите на изстрадалия по време на пролетарската диктатура български народ. Първа се сбъдна мечтата за влизането на България в НАТО. Е, засега участието ни се свежда до изпращане на български рейнджъри на миротворчески мисии в държави с тоталитарни режими. Окриленият от демократичен порив наш данакоплатец опрощава милиардни дългове и заплаща с удоволствие всички разходи по издръжката им в името на идеята за мир без граници. Като “отплата” дойде ликвидирането на военната ни промишленост, гарантирането на националната сигурност чрез създаване на американски военни бази на територията на страната, както и участие в отбранителния щит (ПРО) срещу евентуални ракетни нападения. Не са изключени и други подобни облаги.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Шпионажът или Рим не плаща на предатели
  В сагата около списъка с български дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност, има и компонента, която не се споменава и не се обсъжда – какво собствено правят българските дипломатически представители в чуждите страни? Само ходят по приеми и получават „тлъсти” заплати, т.е. живеят си живота? Едва ли. За тази цел в България има едрогърдести бамбини, които по-добре ще вършат тези дейности, така че предстоящата дипломатическа подмяна на Б. Б. може да бъде и с точно такива кадри.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!