"Нова Зора" - брой 1 - 4 януари 2011 г.

Сподели във Facebook
Новата 2011 - пълна лудница
Трудно е да изглеждаш добре, а понякога невъзможно, ако имаш разстройство. Тази метафора сякаш приляга на новогодишната ситуация в държавата България. Удържаният с помощта на поръчковите медии рейтинг на правителството на Б.Б. започна опасно да клима. Хаосът, който съпровожда целия ни преход, преминава в „пълна лудница”.
• Президентът нахока на всеослушание премиера, като го нарече слаб. „България се нуждае от премиер-стопанин, а не от премиер –шериф” - каза той след дълго изчакване.
• Един самоотлюспил се депутат от „Атака”, също като в разказа на Чудомир, реши да изока, че „правителството на всяка друга страна би отнело агремана на посланика на САЩ Джеймс Уорлик”, защото се меси там, дето не му е работата.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
България в обятията на "соросоядите"
Родината ни премина през първото десетилетие на 21-ви век. Вече близо година и половина, откакто ГЕРБ взеха властта в България. Народът с надежда очакваше да продължат с още по-големи темпове да нарастват заплати, пенсии, детски надбавки и т.н. Все пак „ужасното” предишно правителство остави 8,2 млрд. лв. фискален резерв, малък външен дълг и позитивна тенденция в нарастването на социалните придобивки на обикновения българин.
Естествено, мнозинството от гласоподаватели не забелязаха, че като едни истински „въшки” хората на Сорос налазиха изпълнителната власт на нашата страна. Ако периодът на президента Желю Желев може да се нарече „епоха на разруха на българската държава” , то последните 18 месеца спокойно могат да се охарактеризират като „демонтаж на българската държава и геноцид на българския народ”.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Сините малоумия край нямат
Напоследък ни се струваше, че “сините” най-сетне са дошли на себе си и започват да мислят малко от малко държавнически. Повод за това ни дадоха някои обективни констатации и критики на Мартин Димитров и на Иван Костов относно катастрофалната политика на ГЕРБ.
Уви, последната изцепка на Йордан Бакалов от СДС и съпредседателя на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов за прословутите досиета показаха, че някои хора нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили за всичките тези вече 20 години.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Бойко яхна шейната
По принцип скептичното отношение към социолозите е съвсем оправдано - или са с властта и представят нещата в “розова светлина”, или обратното – изпълняват платени поръчки от опозицията. Но явно, за да запазят собствения си авторитет, в определени периоди могат да бъдат и сравнително обективни. Такова изглежда последното за 2010 г. изследване на агенция МБМД.
Резултатите би следвало да прозвучат като камбанен звън за управляващите. Два пъти е паднал делът на оптимистите, които вярват, че ситуацията в страната ще се подобрява през следващите месеци. На кабинета на ГЕРБ вече вярват едва 31 % от хората, на Народното събрание - само 23 %.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
От късно разкаяние полза няма
Когато мнозина експерти, в това число и такива от различните служби за сигурност, предупреждаваха, че едно независимо Косово ще се превърне в държава на мафията, европейските институции си запушваха ушите. А говорителите на новия световен ред, масирано и оглупяващо, в стил Гьобелс, набиваха в съзнанието на световната общественост, че косоварите едва ли не са невинни жертви на сръбския национализъм, и сатанизираха и режима в Белград, и персонално неговия лидер Слободан Милошевич, мир на праха му.
Последните ужасяващи разкрития, направени от очевидец пред сръбския в. “Вечерни новости”, би следвало да отворят очите и на най-предубедените либерали и хуманисти. Защото от тях става ясно, че Армията за освобождение на Косово (АОК) в края на 90-те години не само е отвличала хора и ги е държала като роби за различни строителни работи, но ги е използвала и като донори за органи!
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
Иронията на съдбата
„Каква ирония на съдбата! Точно 21 години след Десети ноември ето това ни сполетя: телохранителят на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски стана премиер, боксьор е министър на образованието, унижената БАН проси от сикаджии, а парите са в едрогърдестите мутреси с американски паспорти и италиански покровители. Ако това е демокрация, благодаря, нямаше нужда!” (Велизар Енчев, в. „Галерия”, 11-17.11.2010 г.).
В жалката локва на българската политика отново настъпи раздвижване. Появи се азбучният проект, сигурно ни чакат и други изненади. Политическата прослойка от стари муцуни отново се готви да се самопредложи и да отведе до урните послушните, притихнали и безразлични гласоподаватели, за да изберат тези, които отново ще ги яхнат и ще ги доят и стрижат в следващите четири години.
Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Как се живееше в Съветския съюз
Налагането на капитализма в Източна Европа означаваше регрес за всички страни както в икономически, така и в социален план. Доклад на ООН гласи следното: „Преходът от планова към пазарна икономика бе съпроводен с огромни промени в разпределението на националното богатство и благосъстоянието. Цифрите сочат, че това са най-бързите промени, регистрирани някога в историята. След тях дойде и драматично високата човешка цена за промените”.
Между 1990 и 2002 г. БВП (брутният вътрешен продукт, който е съвкупност от стоките и услугите, произведени за една година) на глава от обитаващия Източна Европа човек намаля с 10 %, а същевременно в държави с аналогично ниво на развитие, той се увеличи с 27 %. Така ефективните загуби възлизат на почти 40 %. Този регрес се отнася до всички страни с изключение на Полша и Словения. Днес БВП на глава от населението, обитаващо бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа, е четири пъти по-нисък, отколкото в Латинска Америка. За бившите съветски републики ситуацията е още по-драматична. През 90-те години БВП там падна с 33 %, в Украйна намалението бе дори с 48 % в периода 1993-1996 г., а в Русия – с 47 %...
Автор: Сп. „Таринга”, Испания>> Пълния текст...
Коледните намаления пак ни се стовариха на главите
През черното минало с белия хляб беше много лошо. Минат, не минат десетина години и ЦК-то на Тато току дигне цените я с 8, я с 11 %. Ама нали дигаше и заплатите с 25-30 %, българското племе така и не се усещаше, че го пързалят.
За щастие при капитализма е точно обратното. И то не за друго, а защото при официално признатата ни пазарна икономика с нейната хищна бизнесконкуренция цените на стоките и услугите неуморно падат. Точно както стана и сега около Коледа. А защо става така, е ясно от учебниците по политикономия на капитализма – ха се е опитал някой алчен бизнесмен да не свали незабавно цената, тогава мигом се намесва - по израза на английския икономист Адам Смит - “невидимата ръка на пазара”. Която бързо-бързо поставя спекуланта на мястото му.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Кога Дездемона души Отело…
 • Краят на героите
 • Всичко значимо на този свят започва с изненади. С тях започва всичко добро или всичко лошо. Прекрасни или ужасяващи предвестия. Предизвестеният край на минали драми навява скука само на невежата. Историята била скучна, защото всичко е известно предварително. Е, не винаги и винаги не съвсем… Престижен американски историк (думата историчка ми изглежда несериозна!) беше Барбара Тъхман. Тя цитира в ефектно есе анонимен мюсюлмански мъдрец: „Не ме тревожи – според нея казва той, - какво ще се случи в бъдещето. Боя се от това какво ще става в миналото!”
  Поредното потвърждение, че настоящето контролира миналото.
  Автор: Проф. Андрей ПАНТЕВ>> Пълния текст...
  Менажиране на управляващите
  След дълго публично мълчание енигматичната за българската политика партия ДПС отново даде признаци на живот. Какво изважда от политическата летаргия формацията на етническите български турци в навечерието на 2011-а?
  Най-лесното обяснение за изненадващото на пръв поглед връщане на ДПС в активния политически живот е настъпването на поредната изборна година. Местните и президентски избори винаги са предоставяли на формацията на Ахмед Доган възможността да консолидира своя електорат, да разшири периметъра си в българската политика и да съхрани позициите си във властта.
  Автор: Георги ПАПАКОЧЕВ>> Пълния текст...
  Как Западът водеше Горбачов за носа
  След като Горбачов идва на власт, отношенията му с Тачър се затоплили не само заради нейната готовност да му бъде гарант пред целия свят, но и заради откровеността, с която беседвали върху политиката, идеологията, икономиката и международните отношения. Тачър обяснявала на Горбачов „колко е страшен комунизмът”. Съветският съюз, твърдяла тя, е виновен за много от бедите през 20 век...
  Джак Матлок, посланик на САЩ в СССР и стар познавач на Съветския съюз, също оценявал високо значението на Горбачовата дейност за промяната в баланса на силите в света. По времето на Матлок Хрушчов поставил началото на „гласността” - в края на 50-те години, - а в началото на 60-те били ударени и художниците, и писателите. Мерките на Хрушчов заради децентрализацията на селското стопанство и промишлеността и съкращаването на въоръженията – това, което съветските хора днес наричат „първата перестройка” – били осъдени и квалифицирани като „безмозъчност” от ортодоксалните комунисти, които го сменили през 1964 г. Матлок си служел свободно с руския език и разбирал думите на съветските хора, чийто живот коренно се променил. Служителите в консулството му съобщавали в края на дългия работен ден колко много съветски граждани получават разрешителни да пътуват на Запад. Връщайки се в жилището си, Матлок пускал телевизора и виждал как опитен репортер пъха микрофон под носа на съвсем не весел местен партиен бос и пита защо социалната сфера е в такова окаяно състояние, или как руски православен свещеник, с посивяла брада, обяснява християнската доктрина за безсмъртието на душата.
  Автор: Строуб Талбот, М. Бешлос>> Пълния текст...
  Явни неща за тайните служби
  Опак стана този наш, български свят... Докато някои народи, доста на север от нас, направиха дори училища за елфи, ние забравяме вековни традиции. Докато нашият нов Голям брат, въпреки че гони духа на Осама, гласува за Обама, ние забравихме духа на Караджата и гоним Михаля или неговите превъплъщения. Част от тази суматоха са игрите с тайните на тайните служби. Мислех си, че всички знаят как без тайните, които трябва да са тайни, няма и явност.
  Първите стъпки за формиране на тайни служби може да отнесем още към 1880 г. Прави ги Константин Стоилов, секретар на княз Батенберг, след консултации с руския дипломат Давидов. През 1881 г. е назначен шеф на неформираната още служба - Де Колони, който преди това е бил началник на полицията в Свищов. Казват, че може би е бил французин, или поляк, или... Формирано е малко “шпионско” отделение, набират се и агенти на щат в пощата?! През 1882 г. новият министър на вътрешните работи Григор Начович го закрива, отсякъл - “това са пари без файда”.
  При управлението на Ст. Стамболов (1887-1894) отново се работи по въпросите на държавната сигурност. Приемат се закони за полицията, за оръжието, за изтребване на разбойниците (тогава не е имало кой да защитава разбойниците)! В същото време са убити министър, дипломат, има опит за атентат срещу княза, заговор на майор Коста Паница. Работата с тайни агенти се върши от полицията на самодейни начала.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Европа експлодира
  Европа е обхваната от бунтове и гневът на хората продължава да се усилва, докато финансовите терористи, предизвикали икономическия срив, сега разпределят наказанието за личните си и групови престъпления върху хората по света. Англия, Италия, Русия и Гърция са парализирани от граждански бунтове: 2011 г. се оформя като година на масово гражданско неподчинение.
  Автор: Пол Джоузеф УОТСЪН>> Пълния текст...
  Всяко зло, за добро
 • 2010-а година: лошата новина и добрата новина
 • Първо – лошата новина.
  Преживяхме най-антисоциалната година от Освобождението насам. Със садистичен размах кабинетът и депутатите от ГЕРБ, “Атака”, СДС, ДСБ, ДПС кастреха безмилостно живо месо от всичко, което може да се нарече социални задължения на държавата и социални права на народа, уж гарантирани безусловно от Конституцията.
  За пръв път от дълги години за хората няма 13-а заплата и пенсия, както и коледни надбавки. Вместо това управниците се бият в гърдите, че не били намалили заплатите и пенсиите. Сякаш и те не са вече излапани от всемогъщата инфлация.
  Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Зелените кладенци на моя живот
  Август е. И тихо си говоря
  с други времена и светове,
  хората там още бяха хора,
  зверовете бяха зверове.

  И блестяха в полунощ пред мене,
  сякаш от неземен небосвод,
  кладенците пролетно зелени
  на единствения ми живот.
  Автор: Андрей АНДРЕЕВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!