"Нова Зора" - брой 47 - 28 декември 2010 г.

Сподели във Facebook
Един е лозунгът:
Долу! Вън от властта правителството на българофобията
Днес България достигна поредното дъно по пътя на своето пропадане за последните 20 години. Страхувам се обаче да бъда оптимист и да твърдя, че това дъно е последното. Опитът ни е научил, че винаги може да се намери и ново, още по-дълбоко дъно. Особено пък ако такава е поставената цел. За това свидетелства и фактът, че траекторията на българското сриване е по вертикала, т.е. другото име на свободно падане.
Но може ли да бъде друго? Управляват ни случайни хора.
Случайни хора, обединени от неистов нагон за власт, най-ефикасното средство за постигане на лични и корпоративни цели и за преодоляване на подчертания комплекс за малоценност. На всяка крачка те ни напомнят какви титани на мисълта са, колко са велики делата им, как и след десетилетия ще сме им благодарни за стореното. Подсказват ни, че фактически сме в ръцете им, че те ни плащат заплатите и пенсиите, заблуда било, че ние си ги изработваме. И най-вече, как всеки от нас може да си изпати, ако не се постарае да им се хареса.
Автор: Инж. Николай ПЕЕВ>> Пълния текст...
Докога ще сме глухи и слепи?!
Светът видя бурните протести на жителите на Неапол против депото за твърди битови отпадъци (ТБО) - второто по ред за града им. Светът чу потресаващите последици от наличното вече депо – драстично нараснал брой на ракови заболявания, алергии, дихателни страдания (бел. ред. - на 22 декември бе разпространена информация, че над България тегне отровен прах, който вреди на белия дроб и може да причини астма и рак. Данните са от бюлетините за чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда).
Светът разбра: въпреки съвременните европейски изисквания за изграждане предвижданите геомембрани и тръбопроводи (за изход на газове, вследствие гниенето - депата, тези образувания, създавани от човека и грижливо имплантирани в живото тяло на Земята, се превръщат в злокачествени тумори.
Автор: Марина БОЯДЖИЕВА>> Пълния текст...
Брауновото движение на кабинетa "Борисов"
Когато дори политиците разбраха, че световният капитализъм е в тежка финансова, икономическа и системна криза, германската канцлерка Ангела Меркел свика експерти на правителството, представители на бизнеса и на наемния труд. Седнаха на масата на преговорите и едните, и другите, и третите. Мислиха и умуваха, дискутираха и спориха и накрая се споразумяха: тук отстъпи правителството, там предприемачите, еди-къде си – синдикатите. И с общи усилия разработиха точка по точка съответната ясна и точна по немски антикризисна програма. После цялото германско общество запретна ръкави и за броени месеци народното стопанство на Федералната република дръпна нагоре.
Във Великобритания също набелязаха антикризисни мерки и ги осъществяват последователно. Да споменем само една от тях – най-вече заради това, че е твърде необикновена за изкривените български представи за взаимоотношенията власт - общество. И така, тогавашното правителство на Гордън Браун се допита да островните пенсионери какво предпочитат – да получат компенсации към пенсиите заради инфлацията, или пък държавни средства, с които да уплътнят жилищата си така, че да правят значителни икономии на отоплителна енергия. При проведената анкета третата възраст отговори простичко: и двете, г-н премиер, и двете.! И лондонският кабинет се съобрази с народното желание.
Автор: Иво ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Преоблякъл се Илия, погледнал се, пак в тия!
Историята не търпи условно наклонение: случило се е онова, което е могло да се случи при даденото съчетание на обективни условия и субективен фактор. Навсякъде, включително в малки страни като България, Бог помага, но в кошара не вкарва. И когато става дума за външна намеса, тя се пречупва през конкретните вътрешни условия. Червената армия мина и през Австрия, но тя не замени нацизма със съветска власт. Без уговорените от Сталин и Чърчил сфери на влияние България най-вероятно щеше да има съдбата на една Гърция. Но всяко зло за добро. Защото можеше отново да изгуби територии, благодарение на глупостта на своя „политическия елит”, наредил я в лагера на Хитлер. Известно е, че нашите южни съседи не само нямаха намерение да ни предоставят излаз на Бяло море, ами настояваха и за териториите до Пловдив включително. Тази опасност, репарациите, които платихме след Втората световна война на Гърция, както и съюзническите бомбардировки над София, дължим не на Сталин, комунизма и агентите на Държавна сигурност (ДС) и КГБ, а на политиците, които днес някои се мъчат да представят за светци.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Цветанов гледа да не се преработи
Освен че варди кадрите си от съкращения като лъвица малките си, вътрешният ни мистър гледа и да облекчи трудовото им ежедневие. Много несвойствена работа имали, нека я поемат общините, заяви той миналата седмица. Затова сърцевина на реформата в МВР трябва да бъде едва ли не освобождаването на подчиненото му ведомство от някои задължения
Първото гениално прозрение на министъра е, че “пияните не са престъпници и заведенията за отрезвяване нямат място в полицията”. Без да прекаляваме с алкохола, не сме въздържатели, и напълно сме съгласни с това “откритие”. Но статистиката показва, че поне две трети от битовите престъпления и сигурно 99 на сто от хулиганските прояви стават в резултат на употребата на алкохол.А и кой да влачи буйстващите пияни до изтрезвителя?
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Лустрацията
Поредното обявяване на „ченгетата и доносниците” работещи още и работили в дипломатическата служба на Република България отново възбуди духовете в общественото пространство. И отново някои „странности” правят впечатление. Когато в. „Труд” публикува аналогичен списък за БАН („Труд”, 10.02.2010 г.), това мина незабелязано и не предизвика никакъв шум. Същото се случи и със списъка на журналистите. Защо сега такава врява и от „дясно”, и от „ляво”?
Може да се предположи, че акцията обслужва тактически и стратегически цели на правителството и на неговите господари. В тактически план, правителството е изчерпало целия си интелектуален потенциал, доколкото го е имало, в опита си вместо да твори история, да се оправдава с тройната коалиция за гръмките си провали. Но и тази грамофонна плоча се изтърка. Нужна е нова и тя се намери – това са “мръсните комуняги и техните доносници”, които 20 години минират безпроблемния път на българите към капиталистическото щастие. „Ето ги – казва Б. Б., – те са навсякъде. Те работят подмолно и непрекъснато пречат. Пречат в науката, пречат в журналистиката, пречат в дипломацията, пречат да се строят магистрали и да се залавят престъпници, мотаят се в краката ми в парламента и в Банкя”.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Народ, несвързан със земята, е дърво без корен
Г-н Главен редактор, учудвам се, Вие като главен редактор и цялата редколегия, откъде вземате тази енергия да отстоявате тази възвишена, хуманна и патриотична кауза за защита на Негово величество Човека и Народа. За мен вашият вестник е най-точният политически барометър, показващ проблемите на нашата Родина и “най-мъдрият”компас, посочващ накъде трябва да върви обществото.
Възхитен съм от всички теми, разработени и поднесени във вестника с най-висока ерудираност и аргументация. Удоволствие изпитвам, когато чета анализите на ерудити политолози, икономисти, социолози като проф. Чавдар Добрев, проф. Евгений Гиндев, доц. Нако Стефанов, ст.н.с. Румен Воденичаров, инж. Иван Пехливанов и още много други. Човек като на длан вижда да му се показват разглежданите проблеми.
Автор: Ерусалим Г. ДАЦОВ>> Пълния текст...
Книга-болка, книга-камбана
“С него можеш да тръгнеш в разведка” – тези думи се казват за човек, който няма да те изостави, няма да те предаде. Такъв човек е генерал-полковник Васил Зикулов, Генерал Доблест, както справедливо го наричат. Защото той тръгна в разведка по държавно и партийно поръчение не с един или двама, а с хиляди. И когато ситуацията се промени, не се поколеба да влезе в неравна битка с онези, които предадоха разведчиците.
Летопис на тази битка се съдържа в книгата му “Истината за кризата в българската левица и нейните корени”, издадена наскоро от “Българска книжница”. Малка по обем, всичко на всичко сто страници, но с голям заряд от истини. В предговора към книгата проф. Чавдар Добрев справедливо я определя като изповед, която споява една болка и една мисъл на широко скроен и дълбоко ерудиран ляво мислещ българин.
Автор: Крум ВАСИЛЕВ>> Пълния текст...
Тревога за българското земеделие
- Ще се съгласите ли, проф. Димов, че в рамките на ЕС изкуствено се ограничава развитието на нашето земеделие?

- При „подготовката” за присъединяване на България към Евросъюза бяха определени лимити на българското производство на мляко, консерви от домати, праскови и др. Например българските и европейските преговарящи са решили производствената квота на българското мляко да бъде под 1 млн. т годишно, а през 80-те години на 20 век, при социализма, в България ежегодно се получаваха по над 2,5 млн. тона мляко! В случай, че през 2011 г. договорената квота бъде превишена, Европейската комисия може да налага на държавата ни тлъсти глоби.
Лъжа е, че тази мизерна млечна квота е определена съобразно текущото българско млекопроизводство, тъй като през последните двадесет години то не е падало под 1,4 млн.т.

- Само чрез квотната политика ли се ограничава селскостопанското ни производство?

- Последните ми изследвания показват, че ръководните органи на ЕС прилагат негласна политика на „специализация” на страните от Централна и Източна Европа, включително за България, главно в производството на зърно, слънчоглед и рапица.
В определени страни целенасочено се ограничава отглеждането на зеленчуци, плодове и други доходоносни селскостопански култури, чието производство се състредоточава предимно във Франция, Италия, Испания и Гърция. Народите на Унгария, Румъния и България буквално биват заставяни да купуват вносни зеленчуци, плодове и меса (понастоящем в нашата месна промишленост делът на вносното месо е над 70 %). А както е известно при държавния социализъм (1945-1989 г.) във въпросните страни имаше голямо производство и износ (включително за Германската федерална република и други западни държави) на пресни и преработени зеленчуци и плодове, също така и на месо и сирене.
Проф. Ангел ДИМОВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
Литературен подвиг
Издателство “Захари Стоянов” зарадва читателите с един солиден том “Руски поети”. Това е антология с произведения на едни от най-видните поети на Русия от Ломоносов до Есенин. Антологията е дело на поета, преводача, литературоведа Петър Велчев.
Ще кажа с удоволствие, че направеното от тоя талантлив човек е истински литературен подвиг. Да вникнеш в дълбоката философия и съвършената художествена форма на стиховете на поети от три епохи, да преживееш всичко това и да го предадеш на родния си език – това наистина е литературен подвиг!
Автор: Проф. Васил КОЛЕВСКИ>> Пълния текст...
Как Западът водеше Горбачов за носа
В края на януари 1989 г., в беседа със Скоукрофт в Овалния кабинет, Буш казал, че иска да получи отговор на въпроса „Какъв трябва да е светът през новото столетие и какво трябва да направим ние, за да го постигнем. Аз искам да направим нещо много важно, но трябва внимателно да вървим напред. Не искам да правим глупости”. Буш изразил желание да „поговорим с нашите най-добри експерти по Съветския съюз и да чуем какво казват те – да си изясним тяхното становище за Горбачов”. Скоукрофт поръчал на своя експерт по Съветския съюз Кондолиза Райс да се организира такъв семинар. Тогава Райс била на 34 години, вече професор по политология в Станфорд. Райс е родом от Бирмингам, щат Алабама, прочут с расовата сегрегация. Била съученичка на едно от момичетата, които загинали при бомбен атентат в църквата за чернокожи през 1963 г. Като дете Кондолиза ходила до Вашингтон с родителите си и добре помнела как не ги пускали да влязат в повечето крайпътни хотели и ресторанти. Във Вашингтон баща й я снимал на фона на Белия дом. Тогава Кондолиза си казала: „Все някога ще бъда тук”. Като малка мечтаела да стане концертираща пианистка, но по-късно постъпила в университета в Денвър, ориентирала се към политическите науки и защитила докторат с дисертация на тема въоръжените сили на Чехословакия; после специализирала по темата за секретните операции на Генералния щаб на Съветския съюз. Райс изнасяла лекции в СССР и поразила слушателите със своята информираност. Тази чернокожа американка разказвала на руснаците различни неща за собственото им военно командване, което те не знаели, и то на превъзходен руски език...
Автор: Строуб Талбот, М. Бешлос>> Пълния текст...
Висока оценка за работата на българското разузнаване
На 16 и 17 т. м. в София пребивавахта г-н Ив Боне – бивш началник на френското контраразузнаване, и г-жа Румяна Угърчинска – българка, френска гражданка, журналист, преподавателка в Института по криминология в Париж и сътрудничка на големите френски печатни и електронни медии. Пребиваването им в София бе свързано с представянето на поредната книга на г-жа Угърчинска, озаглавена “КГБ и компания”, издадена в Париж през 2005 г. Предговорът на българското издание е написан от г-н Боне.
Следва да отбележа, че през 2007 г. г-жа Угърчинска издаде книгата “Истината за атентата срещу Йоан Павел ІІ”. Това е сериозно изследване, което доказва, че България няма нищо общо с този атентат.
Автор: О.з. полк. Димитър ВАНДОВ>> Пълния текст...
Д Е К Л А Р А Ц И Я
Водени от загрижеността си за цялостното тревожно икономическо и социално развитие на България през последните две десетилетия, както и от сериозния спад в ефективността на отраслите на родната морска и речна индустрия, и отчитайки незадоволителните резултати от многократните си опити за взаимодействие с държавните институции, водещи неправителствени организации от Варна, Бургас, Русе и София, институти и висши училища, организираха национален форум „Морската и речната индустрия – един от основните национални икономически приоритети на България”, който бе проведен във Варна на 04 ноември 2010 г.
Автор: Участници в националния форум>> Пълния текст...
Ново ръководство
на ПП “Нова Зора” в Пловдив
На 21.12.2010 г. в клуба на Общ. ПО гр. Пловдив (на ул. ”Петко Д. Петков” № 64) се състоя Общо отчетно-изборно събрание, организирано от назначеното служебно ръководство на организацията от ЦПС на партията. На събранието взеха участие д-р Тодор Предов, зам.-председател на ЦИБ, проф. Огнян Сапарев и Красимир Димитров, членове на ЦИБ на ПП ”Нова Зора”. Събранието се проведе при предварително обявен дневен ред (бр. 45, 14.12. т.г., в. “ Нова Зора”). Събранието се откри и ръководи от Стоян Каменов, секретар по организационните въпроси на ЦИБ на ПП “Нова Зора” и назначен за временен председател на ИБ на Общ. ПО гр. Пловдив на заседанието на ЦПС от 20. 11. 2010г. След изслушване на отчетните доклади на назначеното служебно ръководство и контрольора на организацията бе обсъдено партийното положение на г-н Николай Иванов. Всички изказващи се осъдиха некоректното му поведение и на осн. чл. 19, т. 4 и т. 5 от Устава на партията, бе взето единодушно решение за изключването му като член на ПП ”Нова Зора”.
Автор: ПП "Нова Зора">> Пълния текст...
За Единен национален фронт
На 20.12.2010 г по инициатива на Общ. ПО гр. Казанлък и ППО с. Енина на ПП ”Нова Зора” се проведе общоселско събрание във връзка с изграждането на Единен национален фронт (ЕНФ) за съвместно участие в изборите през 2011 г. На събранието взеха участие М. Минчев - председател на ПП ”Нова Зора”, Тодор Предов – зам.-председател, Пондьо Пондев – председател на Общ. ПО гр. Казанлък, Рачо Маринов - председател нас ППО – с. Енина и членове на партията от ППО гр. Казанлък, с. Шипка, с. Шейново и с. Енина.
Участие в събранието взеха Сава Койчев- председател на ППО “Комунистическа партия на България”, Сминка Глутникова - председател на Тракийското дружество, подп. о. р. Папазов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса, както и Георги Джамов и Тончо Сейков от ППО на БСП.
Автор: ПП "Нова Зора">> Пълния текст...
Живописец с висок идеал
Творческата биография на Цанко Лавренов (1896-1978) започва с несистемно художествено образование, но със силен афинитет към съвременното му западноевропейско изкуство от началото на XX столетие - виенския вариант на сецесиона, символизма и кубизма, за да премине по-късно през салоните на Дружеството на южнобългарските художници с творби, вдъхновени от старите икони, миниатюри и щампи. През следващите десетилетия художникът ще се вглежда с възхитени очи в националната възрожденска архитектура, а интересът му към историята, природата и плодовете на българската земя ще се изявява през целия му дълголетен път на живописец, график, илюстратор, историк и критик на българското изобразително изкуство.
Няма ценител на живописта у нас, който да не свързва името на Цанко Лавренов със сияйните изображения на националните ни светини - манастири и църкви в Света гора, Рилския, Бачковския, Преображенския манастири, старопрестолно Велико Търново, с Габрово и преди всичко със стария Пловдив, където изображаемо и художествено изображение са неотделими страни на една неповторима сугестия.
Автор: Татяна ВУЧЕВА>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!