"Нова Зора" - брой 45 - 14 декември 2010 г.

Сподели във Facebook
Завръщането на унтерофицер Пришибеев
 • „Титаник” и неговият български ръководен екип
 • Българският “Титаник”, управлението на ГЕРБ, който обещаваше да разбие ледовете на корупцията и несправедливостта вече обрасна в гешефти, нискочело самодоволство и примитивизъм, в полицейщина и упадък на икономиката и потреблението. Той все по-определено върви към свещения си край, към дъното на собственото небитие. По време на това пътуване към историческото дъно ръководният екип на „Титаник” изглежда страшно весел и тържествуващ, устройва бурни пиршества във вид на словесни дресировки, на откриване на отсечки от ремонтирани пътища, на детски градини, строени от други хора, на арестуване на невинни наши сънародници, като на прицел са най-вече лекари, академици, преподаватели, артисти, бизнесмени, трудови хора, които не искат да приличат на субектите с успешни “бизнесдела” като Цветан Цветанов, Андрей Иванов, или на Бойко Борисов - доскорошния собственик на мощната охранителна фирма “Ипон”.
  Както навсякъде по земното кълбо, и тук се разиграват драми и мелодрами. Капитанът Бойко Борисов, без да вижда подводните препятствия, е вперил бодро поглед във вечността като стратег на родното развитие.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Свободата ражда себеотдаване
  - Как живее днес Виктор Шарапов, сеща ли се за нашата, а като че ли и негова България?

  - Преди всичко - изключително приятно ми е да разговарям с Вас. И аз съм журналист по професия... А как живее Виктор Шарапов ли? Като много други хора - вече съм пенсионер, но продължавам да работя в Съюза на приятелите на България, чийто председател съм. Макар че, признавам си - не е редно да говорим за работа в нашия съюз, за мен тя е радост, удоволствие. Защото изключително предимство е да чувстваш да вършиш необходимите, справедливите неща рамо до рамо с хора, на които вярваш, с които си единомишленик. И да имаш осъзнатата радост, че става дума за нашия общ живот, че служим на велико дело. Девизът ни е простичък - всеки на своето място да прави всичко възможно, за да бъдат запазени и доразвити в днешните условия многовековните връзки между Русия и България, между народите ни.

  - Успявате ли, Виктор Василиевич?

  - Стараем се. Нали, повтарям, това е нашият живот. И ще сме живи, докато помним историята си и правим верните изводи от нея.

  - А най-важният извод от общата ни история какъв е?

  - Да останем заедно. България и Русия - заедно. Винаги заедно! Минахме през трудни времена, и у нас, и у вас малко се говореше за българо-руската дружба. Но тя е жива. Ние, руснаците, все така ви обичаме, все така сме очаровани от България. Как иначе? Близки са езиците, обичаите ни, усмивките ни дори са еднакво широки.
  Виктор ШАРАПОВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Планът Ран-Ът в действие
  “С книжовността, таз сила нова, съдбата си ти поднови” се пее в химна на братята Кирил и Методий.
  Уви, нацията ни пак деградирала до същото състояние на невежество, в каквато се е намирала в навечерието на Възраждането.
  Данните са ужасяващи - 41 на сто от българските деветокласници не умеят да работят с текст. Близо половината 15-годишни са функционално неграмотни, което означава, че се затрудняват при тълкуване, осмисляне и прилагане на практика на прочетеното.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Страх ги е народът да не запомни имената им
  След като навремето правителството на Костов с прословутата си пенсионна реформа изхвърли на улицата десетки хиляди хора с доходи, обричащи ги на полугладно съществуване, сегашното правителство реши да не остане по-назад. Неговото паламентарно мнозинство отмени точковата система, която поне гарантираше що-годе нормално пенсиониране (по българските стандарти) за тези, които са се трудили през целия си живот. Поне като възраст. Сега обаче, от началото на 2011 година, за пенсиониране влиза в сила задължително изискване за навършени 60-годишна възраст от жените и 63-годишна възраст от мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете.
  Така човек на 64 години със стаж от 36 години би събрал нужните 100 точки за пенсия. Но след 1 януари 2011 г. той вече няма да може да се пенсионира, защото няма да има необходимите 37 години стаж. И ще трябва да продължи да работи, или ако не може да си намери работа, да чака да навърши 65 години, когато ще има възможност да се пенсионира и с 15 години стаж. Ето как на практика отпадането на омразната точкова система се заменя направо с людоедска такава и тя ще удари нови десетки хиляди хора, които пак ще трябва да треперят за работното си място още година, че и две, за да успеят да се пенсионират. Или, за по-демократично, да умрат зад бюрото или някакво друго работно място. Защото на всичко отгоре, с т. нар. демократични промени в кодекса на труда отпадна и възможността за разсрочено плащане на вноските при “купуване” на недостигащия за пенсия стаж от страна на тези, които навремето са завършили висше образование. А колцина от тях могат да си позволят да дадат 4-5000 лева накуп? Ето докъде ни доведоха о
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Равинът и временната душа на Голема
 • Ползите, възторзите и ожиданията от президентския градеж на новата политическа конструкция АБВ
 • Три процента без външна подкрепа предвиждат някои опитни социолози, че би получила на избори новостроящата се – и дълго лелеяна – президентска политическа конструкция АБВ. Нещо средно между партия и движение – движеща се партия или партийно движение. В случай на външна подкрепа те предричат процентите да станат шест.
  Разбира се, под външна подкрепа следва да се разбира не само (и дори не толкова) богоявленското въплъщение на City-икономиста Димитър Иванов – Лондонский. Знае се, че той има за обичай да се материализира в българската публичност със сиянието на комета и циклично да известява за две неща – първо, за това, щото икономическият край на света е съвсем близко; и второ, че същият е възможно да бъде значително отсрочен, при положение че обществото се покае. Първи белег на покаянието, разбира се, би било избирането на правилен министър-председател на Р България. Няма смисъл да гадаем като в кръстословица за милиционери, както се шегувахме някога. Името на министър-председателя започва с „И” и завършва на „ванов”.
  Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
  Многопартиен член дочака полукръгъл юбилей
  На 15 декември т.г. родната и инородната демократична общност ще честват дълбоко в сърцата си един забележителен юбилей – 45-годишнината от рождението на многопартийния член Димитър Абаджиев, бивш политически титан. Понастоящем г-н Митко е много уморен от титаническия си занаят, та е принуден да си почива на кълка из пустата му чужбина като незаменим български представител в международния газопроводен проект “Набуко”.
  Разходите по почивката му са повече от скромни – 180 хил. евро годишна заплата по данни на агенция Bulgaria News.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Приеха бюджета на лъжата
 • Бюджетната и финансовата политика на правителството
  – завършен образец на шарлатанство и волунтаризъм
 • Винаги е трудно да се пише по една и съща тема, особено в рамките на няколко седмици, но случилото се в Народното събрание в четвъртък, 2 декември т. г., ни принуждава да реагираме. В този ден мнозинството, съставно от депутатите на ГЕРБ и „Атака”, частично (по повечето текстове) и от „Синята коалиция” прие на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 година почти без изменения спрямо проекта.
  Въпреки многобройните критики отвсякъде, въпреки отпора на опозицията с множество абсолютно основателни аргументи по време на обсъждането му, с инат и воля, които биха били похвални за по-добри дела, мнозинството гласуваше текст след текст, предложен от правителството и след около 16-часов парламентарен маратон този документ, основан на фалшификации и изцяло погрешна философия, стана факт. Ако този бюджет бъде реализиран изцяло и без изменения, ще донесе само беди и страдания на народа ни. Бързам да заявя това още в началото, за да се знае и помни, че предупреждения в този смисъл имаше и има.
  Автор: Ленин МИЛАНОВ>> Пълния текст...
  Пътят към Техеран, декември 1943-та
 • Чрез волята на тройната коалиция Русия, Великобритания
  и САЩ Европа стигна до Девети май 1945 г.
 • Днешният едноличен управник на България никак не обича понятието коалиция. Ясно защо: ястреб плячка не дели. Едноличните управители в историята не са никак малко, както не е никак за завиждане и тяхната крайна съдба.
  Най-близък пример за едноличен европейски управител през 20 век е Хитлер. За 12 години управление той хвърли света в страхотна война, загиналите са не по-малко от 50 милиона души. Това, че безумецът завърши скверния си живот в бетонен бункер – яма, не е нито утеха за загиналите, нито награда за оцелелите. Но светът беше избавен чрез усилията на една мощна коалиция от три държави. В разгара на войната ръководителите на тези държави: Сталин, Рузвелт и Чърчил, се събраха на първа лична среща в края на ноември и началото на декември 1943 г. Мястото на срещата беше Техеран – столица на 2500-годишната държава Персия. И макар че през 1935 г. Персия прие името Иран, названието на нейната столица продължава да е световен знак за вестници и медии.
  Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Ирландия няма да бъде победена
  Ирландия, някога сочена като пример за сполучлива икономическа ориентация – развитието на новите технологии, днес е пред фалит. И точно когато правителството на Брайън Коуен поиска и му бе обещан финансов кредит за близо 90 млрд. евро от ЕС и МВФ, в Ирландия квалифицираха това като национално предателство. Коуен обяви, че ще свика предсрочни избори в началото на 2011 г., но ирландците нямат толкова търпение. Те настояват за незабавна оставка на кабинета. Премиерът се оправдава, че подобна стъпка ще забави приемането на бюджета за 2011 г. и преговорите за спасителния пакет, както и че ще подкопае усилията за стабилизиране на банките в страната, но кой го слуша? Въпросът за неговата оставка трябваше да бъде обсъден след 7 декември (не е посочена конкретна дата), когато парламентът в Дъблин трябваше да гласува проектобюджета и икономическата програма на управляващата коалиция. И тъй като двама независими депутати, от които зависи крехкото мнозинство на управляващите, бяха заявили, че може да оттеглят своята подкрепа, стана несигурно дори приемането на бюджета, въпреки призива на ЕС Дъблин да приеме Бюджет 2011 в предвидения срок.
  Автор: Финтан О’ТУЛ>> Пълния текст...
  Добре дошли в царството на абсурда
  Днес нито един от „изпечените” пазарници няма да каже, че сумата от стойността на акциите на предприятието е равна на стойността на активите й. Защото курсът на акциите може силно да се колебае, и при гиганти като „Газпром”, които пускат купища ценни книжа, дори и малко колебание предизвиква милионни и дори милиардни изменения в крайната стойност на компанията. Обаче самата компания с нищичко не се променя. Газът се вади, кулите си стоят, тръбопроводите работят. Без газ Европа замръзва, значи и печалбата е гарантирана. А курсът на акциите на „Газпром” може да падне, и дори често пада. После расте, после пак пада. И тези колебания не водят до промени в реалната икономика. Абсурдността на съвременния вариант на търговията с акции е твърде показателна във време на нестабилност и кризи. В такива дни цената на акциите подскача като заек в полето, за ден пада, после се качва с 10-15 %. Разбираемо е, че за едно денонощие нещата при „Сименс” или „Дженеръл електрик” не могат да се влошат или подобрят в особено голяма степен.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Телефонна любов
  В края на 2010 г. шестнадесет депутати от различни парламентарни групи учредиха „Партия GSM”, като се измъкнаха от заседание на Народното събрание, за да получат като подарък, сиреч подкуп, по един мобилен телефон за 6000 лева
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Батакът в МО е пълен
  Публична тайна е, че всички атаки и обвинения в корупция срещу правителството на тройната коалиция са насочени преди всичко към министрите от БСП. И това – като част от общата програма за сатанизиране и разбиване на всяка партия, която се определя като защитник на социалните ценности. Но май се оказва, че истинските рекордьори са ДПС и НДСВ
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Някой напуска кораба?
  Зоолозите отдавна са обявили кое животно е най-интелигентно. Не са кучето маймуната или котката. Това е плъхът. Кой, освен всичко друго, пръв усеща опасността. И както казват моряците, пръв напуска потъващия кораб.
  Една банкова операция от миналата седмица ни кара да мислим, че управляващите май вече гледат на властта си като на торпилиран кораб, който всеки момент ще поеме към дъното. И вече товарят спасителните лодки.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Казана дума, хвърлен камък
  Както е известно, Б.Б. е голяма работа. Голям човек, голям мъж, думата му на две не става. Каквото каже, непременно се осъществява. А ето и тежката му дума по въпроса за АЕЦ “Белене”:
  - Замразяваме АЕЦ “Белене” (10 юли 2009)
  - “Белене” е икономически необоснован проект (29 септември 2009)
  - “Белене” е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева (16 март 2010)
  Автор: Веселин КАНДИМИРОВ>> Пълния текст...
  Нищо лично, брат! Бизнес
  По доста странен начин САЩ тълкуват международното право и свободата на търговията, стана ясно от разкритията на прословутия сайт “Уикилийкс”. Оказа се, че през януари тази година американското посолство в София предупредило българското правителство да не одобрява сделка, финансирана от Обединените арабски емирства за доставка на оръжия на Йемен от българския производител “Арсенал”. Секретните документи сочат, че Пентагонът дори е поискал достъп до йеменското въздушно пространство, за да пресече тази доставка.
  Освен това от Държавния департамент са ни размахвали пръст още през 2008 г. Тогавашният държавен секретар Кондолиза Райс наредила на дипломати в Армения да се оплачат от оръжейна пратка от България, която била използвана за атаки срещу американските сили в Ирак.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Българите са пееща нация
 • Към 125-ата годишнина от рождението на Емануил Попдимитров
 • В дългия списък на дейците, които са допринесли през вековете за развитието и разширяването на руско-българските връзки в областта на литературата името на поета, преводача и критика Константин Балмонт (1867-1943) блести с ярка светлина. Заминал през 1920 г. в командировка в чужбина, уж за една година, а не се завърнал в родината до края на земните си дни. Животът му в емиграция се оказал много тежък. Носталгията, липсата на читатели, мизерното съществуване помрачили светлия му талант и той не мъгъл да достигне равнището на поетичните си бисери от края на 19 и началото на 20 век. В безпътицата, в която се оказал на Запад, Балмонт се насочил към преводи на славянска поезия – чешка, полска, сръбска и българска.
  Автор: Кирил МОМЧИЛОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!