"Нова Зора" - брой 44 - 7 декември 2010 г.

Сподели във Facebook
Българоубийците на БАН
Свидетели сме на нов удар срещу БАН от т.нар. образователен министър, чиято цел е ликвидиране именно на науката в България. Това се извършва чрез предложения от него нов закон за БАН.
Всеки, дори бегло запознат с предложенията за закона, е наясно, че Академията се “запазва”, но без институти, защото те минават на пряко подчинение на министъра. Уж ръководството на БАН ще управлява научната дейност на институтите, но техните ръководители всъщност ще се назначават от МОМН (Министерство на образованието, младежта и науката), както и финансирането им ще се определя пак от там, при което винаги и по всякакъв начин могат да бъдат лишени от средства. И така да бъдат ликвидирани.
Автор: Доц. д-р Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
Божествената мисия на българския народ е да бъде
рамо до рамо с Русия
- След като бившите соцстрани бяха приети в Евросъюза и НАТО Русия чувства ли се предадена и изоставена от своите приятели, г-н Решетников?

- Няма защо да отричам, нищо, че говоря пред българи - едно “такова чувство” в руския народ все пак има. Че сме “останали сами” например... Макар че винаги съм твърдял - и пред приятели, и в публичното пространство: трудно е да се определи съвсем точно кой кого е предал. Нали СССР, а след това - и Русия, в известен смисъл не просто намали, а направо “съкрати”, да не кажа “уволни” сътрудничеството си с доста страни, между които и България. Даже ще призная, колкото и да ми е тежко да го направя - ние направо престанахме да обръщаме внимание на България.

- Престанахме? В минало време? А днес обръщате ли ни внимание?

- Днес, разбира се, времената са по други. Появи се отново интересът към страната ви, виждаме в перспектива и големи икономически проекти, затова се надявам, че ще има все по-голям интерес към България. През 90-те години на миналия век, нека го формулирам точно и почтено, ние просто “захвърлихме” България, направо “я дадохме”. И даже я предадохме.
Ген.-лейт. Леонид РЕШЕТНИКОВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
Законът за БАН е агресия срещу духовността
Съюзът на учените в България се обяви против подготвяните промени в проектозакона за БАН. Според председателя на Съюза на учените в България чл.- кор. Дамян Дамянов начинът, по който се развива науката в България е тъжен, а политиката на управляващите залага упадък в тази област. “Този закон го виждаме като агресия срещу духовността - каза проф. Дамянов и заяви още, че - сграда, метро, магистрала се изграждат за една до десет години, но духовността се изгражда със столетия и те заслужават подкрепа, а не сеашния подход. Всяко правителство в последните 20 години успява да постигне чрез политиката, която провежда, унищожаването на някаква част от постигнатото в нашата страна. На дневен ред очевидно е науката и научните институции в България.“
Автор: "Зора">> Пълния текст...
"Кучешко сърце"
Сигурно си спомняте тази сатирично-фантастична повест на Михаил Булгаков, наречена от нейния автор “чудовищна история”. Още по-чудовищен е фактът, че тя е написана в началото на далечната 1925 г., че ръкописът е “арестуван” за две години в московската “Лубянка”, че е върнат на автора след намесата на Максим Горки, а вижда бял свят за първи път след още шестдесет години – с един човешки живот закъснение. По това време Булгаков (за много читатели, сред които съм и аз, той е най-големият писател на миналия век) е отдавна починал. И сякаш времето и героите, за които говори в повестта си, са отишли в небитието заедно със своя създател. Но така ли е наистина, не е ли прибързано това заключение?
И самата повест, и кучешкото битие изобщо будят у нас разнолики мисли. Например за свободата на духа, за авторите, които пишат това, което смятат за нужно да кажат на човечеството, независимо дали могат веднага да му го съобщят. Може би големият въпрос е не толкова във времето, колкото в същността на самото съобщение: има ли какво да кажеш и имаш ли способността да го кажеш. Защото, както се видя и с примера на нашата България, многобройните “недоволници”, които обвиняваха някогашната действителност, че е запушвала устата и перото им, не успяха да създадат нито по време на “задушаването” им, нито след него нещо велико, което да оставят на идващите поколения. А Михаил Булгаков успя да напише и “Кучешкото сърце”, и новата библейска история за “Майстора и Маргарита”, въпреки че нямаше късмета да разгърне отпечатаните им страници, които и до днес правят щастливи и очовечават милиони хора по земята.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Мирът е за предпочитане...
И така, значи, НАТО одобри своята нова стратегическа концепция. Основните разпоредби в този документ, - твърде скромен по размер, отразяват чудесно сегашните тенденции в еволюцията на Алианса. Глобално, това се свежда до продължаване по пътя на трансформацията му в „световно министерство на извънредните ситуации, снабдено с полицейски пълномощия”, и до замесването на Русия, понеже идеята за разширяването на НАТО на Изток оживя.
Русия е единствената страна не-членка, за която в концепцията се говори обстойно. Една от основните задачи на НАТО занапред изглежда убеждаването на нашата страна да си сътрудничи с него. Специално е подчертано, че НАТО не представлява заплаха за Русия. Напротив, въпреки всички разминавания във вижданията по редица въпроси, трябва да се опитаме да сключим заедно едно стратегическо партньорство. Сферите, които са засегнати, са противоракетният щит, борбата срещу тероризма, морското пиратство, трафикът на дрога и стабилността в света. Сътрудничеството по противоракетния щит е споменато отделно и заема избрано място.
Автор: Александър КРАМЧИКИН>> Пълния текст...
Вятърът на информацията
Информационата среда в България е такава, каквато трябва да бъде при съществуващата обществено-политическа система: претенциозна, манипулативна, цензурирана и антиинформационна. От нея хората могат да научат всичко за Американската баскетболна асоциация, за „премиър шип” от Англия или за Джей-лигата, клюките около българските вертепи и най-новите обвинения на Б.Б. срещу тройната коалиция, но какво става у нашите съседи ,в Европа и по света – едва ли.
И ако нещо се научава, то е до такава степен деформирано и едностранчиво, че има слабо отношение към истината. Дори важни „новини”, засягащи практически целия български народ се подминават и не се коментират. Работи се по-принципа: всяко чудо за три дни!
Логото на телевизия Би Ти Ви: „Всички гледни точки” звучи издевателски и подигравателно.
Автор: Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Добре дошли в царството на абсурда
За акциите, ипотеките и банките
Винаги е трудно да се пише по една и съща тема, особено в рамките на няколко седмици, но случилото се в Народното събрание в четвъртък, 2 декември т. г., ни принуждава да реагираме. В този ден мнозинството, съставно от депутатите на ГЕРБ и „Атака”, частично (по повечето текстове) и от „Синята коалиция” прие на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 година почти без изменения спрямо проекта.
Въпреки многобройните критики отвсякъде, въпреки отпора на опозицията с множество абсолютно основателни аргументи по време на обсъждането му, с инат и воля, които биха били похвални за по-добри дела, мнозинството гласуваше текст след текст, предложен от правителството и след около 16-часов парламентарен маратон този документ, основан на фалшификации и изцяло погрешна философия, стана факт. Ако този бюджет бъде реализиран изцяло и без изменения, ще донесе само беди и страдания на народа ни. Бързам да заявя това още в началото, за да се знае и помни, че предупреждения в този смисъл имаше и има.
Автор: Николай СТАРИКОВ>> Пълния текст...
Посягате на БАН?
След години ще сте национални предатели!
“Пречиш, защото светиш.” Има такъв израз от една басня, който днес звучи като обяснение на атаката срещу Българската академия на науките (БАН). Сегашните обвинения срещу храма на науката са формулирани отдавна и вече са се превърнали в митове. На първо място – че това е един комунистически динозавър, архаична структура, която не прави нищо, че е място на безделници, които дори не си стопанисват имотите.
Има ли зрънце истина в тези безпочвени обвинения? Няма, разбира се!
По всички показатели Академията е лидираща организация в страната. Това показват проверките – наши и международни. След тези блестящи за нас данни веднага изскочиха апетитите към БАН на нова група лица. Те виждат в опразненото от институти пространство, което би се образувало на 4-ти и 8-ми километър в София, един достатъчен източник на големи печалби
Още преди три години сегашният финансов министър Симеон Дянков, като експерт на Световната банка, бе написал в доклад, че имотите на БАН трябва да се продадат за 200 млн. долара и парите да образуват някакъв фонд за подпомагане на научните изследвания в университетите. Това обяснява днешната му позиция за бъдещето на Академията.
Автор: Акад. Иван ЮХНОВСКИ>> Пълния текст...
Рудимент на една престъпна епоха
На 27 ноември т. г. се навършват 91 години от подписването на Ньойския договор, а на 6 ноември се навършиха 90 години от окупацията на Западните покрайнини от войските на Сърбо-Хървато-Словенската държава, официално създадена на 1 декември 1918 г. Окупацията е в „изпълнение” на Ньойския договор, въпреки че то не е било възложено на Сърбо-Хървато-Словенската държава.
Съгласно член 37 от Ньойския договор България се отказва от правата и титули върху окупираните земи единствено в полза на Сърбо-Хървато-Словенската държава, но не и на Сърбия, без това да засяга собствеността на живеещите на тези земи българи. Това България е направила при условията на член 40, ал. 4, изречение 1, съгласно което независимо от поданството на обитаващите окупираните земи (българско или сърбо-хървато-словенско) и от тяхното последващо местожителство, те запазват правото на собственост върху недвижимите си имоти!
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Падение - икономическо и морално
Не им върви в последно време на САЩ и това е! Най-напред сами си спретнаха финансова криза, след което я трансформираха в икономическа, пък после, за да не бъдат сами в страданията си, взеха, че я натресоха и на световната икономика. И както се казва, това е то международна солидарност по американски - ако се давим, да се давим всички.
Много експерти се мъчиха и все още се мъчат да обяснят по различни начини причините за появата на тоя бич на капитализма. Маркс, и той, още преди век и половина, да не остане по-назад, в своя труд „Дас Капитал” взе, че описа, анализира и изведе механизмите и движещите сили на капиталистическата икономика, които я правят податлива на циклични кризи. Нещо, на което сме свидетели и в момента. Само че кой да ти чете Маркс, като са му лепнали етикета на първи комунист в света. За американците няма значение кой какво казва , а какъв му е етикетът. Пък и „Капиталът” не е каубойски роман, че да го четеш с удоволствие, а сложна материя, от която при четене може да те заболи и главата, особено ако го възприемаш не като сериозно четиво, а като най-банална комунистическа пропаганда.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Драматургията "Уикилийкс"
Какво се случи през последните дни, че всички световни медии коментират случая “Уикилийкс”? На 28 ноември 2010 г. в интернет бяха изложени 251 288 телеграми от американските посолства в цял свят. Всеки, който ползва интернет, получи възможност да се запознае с тях.
Най-старият документ е от 28 декември 1966 г., а най-пресният е от 28 февруари 2010 г. Това стана възможно благодарение на WL и нейния говорител австралиецът Джулиан Пол Асанж. Публикуваният архив на Държавния департамент съдържа по направления следното: международни отношения - 145 451 грами, вътрешна политика - 122 896, права на човека - 55 211, икономика - 49 044, тероризъм и терористи - 28 801 и Съвет за сигурност на ООН - 6 532 грами.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Oт осмисляне на уроците от кризата към
нов преглед на партньорството
Тази седмица в Берлин се провежда традиционният Форум на ръководителите на водещи германски компании, организиран от „Зюддойче цайтунг”. С удоволствие приех поканата да участвам в неговата работа и бих искал да споделя с читателите на вестника виждането си за перспективите пред сътрудничеството между Русия и Европейския съюз. И на първо място – като се отчетат реалностите на посткризисния свят.
Днес вече е видно, че световната криза от 2008 г. бе провокирана не само от надуването на „балона” (финансовия балон, ипотечната криза в САЩ, б. пр.) и провалите в регулацията на финансовите пазари. Кризата имаше структурен характер. И проблемите се коренят в натрупаните глобални дисбаланси. Моделът, според който един регионален център трупа заеми до безкрай и потребява блага, а друг произвежда евтини стоки и изкупува дълга - даде дефект. Освен това генерираното благосъстояние се разпределяше крайно неравномерно както между отделните държави, така и между слоевете на населението, и на свой ред намали устойчивостта на световната икономика. Провокирани бяха локални конфликти и способността на световната общност да търси споразумения по острите проблеми намаля.
Автор: Владимир ПУТИН>> Пълния текст...
Генерал Провал ни сервира
още един клиничен казус
В началото на отиващата си вече година, в статия за земеделския министър Мирослав Найденов, в. “Нова Зора” подложи на остра критика кадровата му политика. Като огромен неин недостатък се посочваше, че г-н Найденов назначава на изключително високи постове твърде млади хора – без достатъчен опит и в живота, и в земеделското управление. Конкретният повод за това бе телевизионно интервю на някоя си Калина Илиева, 29-годишна млада жена, с повече от скромна трудова биография, на която министърът бе поверил главозамайващата функция “изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”.
Тази функция натоварваше въпросната Калина с отговорността да разпределя европейски пари за родното земеделие, чиято мечтана обща стойност трябваше да възлиза на милиарди. Тогава на въпроса защо назначава на такива постове млади-зелени, министър Найденов отговори: нека да са млади-зелени, по-важното е да сме сигурни, че не са мошеници като досегашните.
Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
Б. като Барби, куклата Барби,
или като Борба с корупцията...
Не случайно парламентът дели, заедно със съдебната власт, последното място по обществено доверие във всички социологически проучвания. Защото народните избраници са хем неграмотни, хем алчни.
Капанът, който устроиха репортери от бТВ и “168 часа”, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, накара 16 депутати, половината от които от ГЕРБ, да зарежат парламентарните банки, за да получат на аванта телефони за 6000 лв.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Прочетете тази книга
Тя носи заглавие „Чаша носталгия”. Грабващо хубав образ. Спомня за минали пълнокръвни дни, за младост, за неща, преживени и незабравени, които днес, в сивото ни, студено и ограбено битие изглеждат като необикновен подарък.
„Чаша носталгия” … Авторът?
Георги Карауланов. Работник. Бригадир. Строител по професия. Философ и поет по дух. Герой на социалистическия труд. Ще поясня за младия читател: званието е висша мярка за честен самоотвержен труд. В този смисъл книгата може да се нарече портрет на един важен отрязък от време, на едно поколение, което е оставило следа – ръкотворна и неръкотворна, вписвайки собствената си сянка, собствения си живот в летописа на България.
Автор: Евелина ГЕОРГИЕВА>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!