"Нова Зора" - брой 37 - 19 октомври 2010 г.

Сподели във Facebook
Правителството на ГЕРБ: Трима тенори
в хора на глухите и безпаметните
Някои сравняват политиката на днешното българско правителство с танц, при който след всеки две стъпки напред се прави по една назад, но по-скоро е обратното: крачка напред, две назад. А ако се проследят изказванията на премиера и неговите министри през първите 15 месеца от управлението на партия ГЕРБ, дори тази формула няма да свърши работа. Защото непоследователността и противоречивостта на посланията, отправени от членове на кабинета и подкрепящото ги мнозинство в Народното събрание, напомнят по-скоро на приказката за трите маймуни, едната от които казва „не знам”, другата – „не чух”, третата – „не видях”.
В действителност правителственият хор има „трима тенори” (пиари): премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и вицепремиерът Симеон Дянков. Останалите министри, макар често да застават в светлината на прожекторите, служат за фон на челната тройка. Това, че и героите на Доньо Донев са трима, е само случайно съвпадение.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
Урокът на АНГЕЛА МЕРКЕЛ
Много се радвам, че имам възможността да говоря пред германо-българския икономически форум. Благодаря за гостоприемството на българското правителство. Искам да потвърдя пред вас дългогодишното приятелство между нашите два народа, което днес беше подчертано и от министър-председателя, и от президента. Тези взаимоотношения могат да се проследят назад до 9 век, когато империята на франките е имала връзки с ханство България. Днес фундаментът е нашето общо членство в НАТО и в Европейския съюз.
Както на правителствено ниво, така и с представителите на Германо-българската индустриално-търговска камара, обсъдихме, положителния факт, че германската икономика има водеща роля в България. От друга страна, когато погледнем инвестициите, ни предстои още работа и има място за подобрение. Усилията за реформи на министър-председателя Борисов са в правилната посока и особено що се отнася до борбата с корупцията, където са направени много смели стъпки.
Автор: АНГЕЛА МЕРКЕЛ>> Пълния текст...
Готви се финансова гарота за БАН и образованието
В напъните си на всяка цена да съсипят и последните опори на българската държавност, управляващите от ГЕРБ отново се захванаха с образованието и науката. За цялата сфера на образованието - средно, висше и наука, в бюджета за 2011 г. се предвижда да бъдат отделени 3,3% от БВП, а за 2010 г. - процентът е 4,2%. Това поставя страната ни на наред с най-изостаналите държави от Азия, Африка и Латинска Америка.
Поредната гавра на правителството на Борисов накара стотици млади учени и служители на БАН да излязат на 13 октомври 2010 г. на протест под наслов „2011 г. - бюджетът на невежеството”.
Автор: Евгений ЕКОВ>> Пълния текст...
БСП отново да стане партия на социализма
На 18 септември т. г. в предаването си “Памет българска”, безпаметният сякаш за делата Фердинандови министър без портфейл и явно и без морал Божидар Димитров, смутолеви някак накрая, че по предложение на омбудсмана Гиньо Ганев (наскоро неговия пост зае Константин Пенчев, б. р.), което и той самият подкрепял, се готвело погребение на Кобурга в България, и то точно в църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново, където лежат мощите на едни от най-славните български царе.
Мотивите – че управлявал 31 години България и че бил носител на европейска култура у нас, - меко казано, са гавра с паметта и ужасните изпитания, преживени от българския народ поради авантюризма на Фердинанд..., и също така тежък документ за поредното предателство, блюдолизничество и безгръбначност на безродниците ни.
За г-н министъра е ясно – прилича му да бъде такъв: от партия в партия, от пост на пост... Възмущението е много повече обаче за демагогията и лицемерието на главния (вече) защитник на правата на личноста у нас, най-важните от които са правото на информация и на волеизявление по важни обществени и общонародни проблеми.
Автор: ген. лейтенант о.з. Дичо ДИЧЕВ
кап. 1 ранг о.з. Панайот ХЛЕБАРОВ
>> Пълния текст...
Дайте шанс на гражданското общество!
В края на септември 2010 г. Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”- МВР проведе мащабна операция на територията на няколко области, за която главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви, че е насочена „срещу иманяри и незаконни колекции в седем града на страната”. По-късно от МВР поясниха, че акцията се провежда в гр. Велико Търново, Ямбол, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен и Русе, като се проверяват едновременно около 120 адреса. Акцията беше оповестена чрез медиите и получи широк обществен отзвук, особено след задържането на офицера от запаса Върбан Минев, председател на регионален клон на НД „Традиция”, почетен гражданин на Велико Търново, организирал и провел множество възстановки на събития от българската военна история, изложби, телевизионни предавания, заснимане на филми и др. Бе съобщено, че от дома му са иззети „няколко пистолета”, а в наследствената му къща в с. Поликраище антимафиотите се натъкнали на уникална сбирка от старинно оръжие, като били иззети над 80 старинни пушки, ятагани, мечове, щикове и кортици. Изземването се извършило под предлог, че сбирката не била официално обявена и регистрирана, а сроковете са изтекли съгласно Закона за културното наследство. Впоследствие от МВР обявиха, че освен иззетите хладни и огнестрелни оръжия от В. Минев, в гр. Ямбол са иззети около 3000 монети, ценни артефакти и металотърсачи.
Автор: Полк. о.з. инж. Станчо ДЖУМАЛИЕВ>> Пълния текст...
Икономическите достижения
на социалната държава през периода 1944-1989 г.
Понятията “икономика” и “социална държава” са тясно свързани. Съвременните растящи социални нужди могат да се задоволяват само при силни икономики. Това бе разбрано у нас още в първите следвоенни години. В следващите десетилетия се хвърлиха огромни сили и средства, живяхме не богато, но към 1989 г. вече имахме икономика, изградена върху модерна индустрия. Това не е мое пристрастно виждане, а официална оценка на ООН. В Доклад за човешкото развитие – 1995 г., на стр. 228, за индустриални - от изследваните 174 страни - са признати само 47. И България е сред тях.
Невъзможно е достиженията ни да се обхванат в един доклад. Затова ще приведа факти само за няколко отрасъла.
Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
Когато Генерал Провал плаща
 • Пари за депесарщината има, но за раковоболните - не
 • Както е известно, при Генерал Провал у нас няма пари за никого – нито за здравеопазване, нито за наука, нито за общините, нито за дълговете на държавата към фирмите, нито дори за раковоболните. Изключенията, които потвърждават правилото, са три: служебният лукс на управляващата върхушка, стотиците милиони, които нашият храбър генералитет ще налее в джобовете на западните свръхбогаташи за негодно въоръжение, както и астрономическите суми, с които се подпомага един специфичен етнос.
  Ето например какво ни съобщава по последната тема един от свободните вестници, гравитиращ около обръчите от фирми на хидроенергетика Доган. И така: “Тютюнопроизводителите в България са получили обещаните 108 млн. лв. от фонд “Тютюн” под формата на премии за произведено и изкупено количество за 2009 г.” Ясно, точно и категорично – при тоталната липса на средства за всички други области на живота, държавни дотации за привилегированото тютютюнопроизводство има.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Америка на данъчните ниши
  Гневен вятър духа над Америка. Разбира се, този бяс е миноритарен, но въпросното малцинство е обхванато от свещен гняв. То има усещането, че някои неща, които му се полагат, са му отказани, и крещи за отмъщение. Не, не говоря за Чаеното парти*, говоря за богатите. Редица американци преживяват ужасно трудни времена. Бедността се разпространи по руслото на рецесията. Милиони хора загубиха своите жилища, младите не намират работа, а 50-годишните уволнени се боят, че никога повече няма да работят.
  Обаче същинският политически бяс, този, който кара някои да сравняват Обама с Хитлер, или да го обвиняват в измяна, не го намираме у страдащите американци, а у обезпечените, разбунтували се срещу самата идея, че трябва да плащат малко по-високи данъци.
  Автор: Пол КРУГМЪН>> Пълния текст...
  За общ път по вярната посока
  Договор за сътрудничество и съвместна дейност
  между ПП „Нова Зора”и сдружение „Отечествен съюз”
  В изпълнение на постигнатите договорености от 21.07.2010 г. за създаване на Единен национален фронт (ЕНФ), между ръководствата на ПП „Нова Зора” и сдружение „Отечествен съюз”, провоприемник на Отечествения фронт, създаден през 1942 г., в централата на Отечествения съюз на бул. „Витоша” № 18, на 11.10.2010 г., бе подписан Договор за сътрудничество и съвместна дейност.
  В срещата взеха участие Симеон Симеонов, председател на ОС, Лилия Банкова, зам.-председател на ОС, Цоньо Камов, секретар на НС по организационните въпроси, и Тихомир Стойчев, член на НС на ОС. От страна на ПП „Нова Зора” при подписването участваха Минчо Минчев, председател, и зам.-председателите Румен Воденичаров и Тодор Предов.
  Автор: Т. ПРЕДОВ>> Пълния текст...
  Мавзолеят на Апостола!
  Във фотоархива на музея “Стара София” е запазена уникална снимка (№ 431а/2/). Тя е направена в забележителен ден – на 22 октомври 1895 г., когато се открива паметникът на Васил Левски в центъра на днешната ни столица.
  Тогава население на града наброявало едва трийсетина хиляди жители, но от снимката е видно, че на площада около паметника има многохилядно присъствие – орех да хвърлиш, няма да падне на земята.
  Веели се знамена, пъстреели венци и цветя, звучали църковни песнопения и политически речи.
  Автор: Ст.н.с. Тодор КЕРИН>> Пълния текст...
  Патриотите на България и социалната кауза
  - Госпожо Милева, кога и как беше създадена фондация “Бузлуджа”?
  - Създадохме фондация „Бузлуджа” през пролетта на тази година. Наши основни цели са извършване на политическа образователна дейност, насърчаване развитието на свободно мислене и солидарност в дух на хуманизъм, демокрация и интернационализъм. За тяхната реализация разчитаме както на собствените си сили, така и на подкрепата на фондация “Роза Люксембург” (Германия), с която сме в контакт от самото начало. Много сме щастливи и преценяваме като голям успех това, че успяхме още през първата година от съществуването си да организираме международна конференция с подкрепата на фондация „Роза Люксембург”, която ще се проведе в края на този месец. Фондация “Роза Люксембург” е публична обществена организация с държавно финансиране и функционира най-вече като образователна институция. В международния отдел на фондацията работата е разпределена по региони – Азия, Африка, Латинска Америка и Източна Европа, като има 9 представителства в чужбина (Москва, Варшава, Йоханесбург, Сау Паоло, Мексико сити, Рамала и Тел Авив, Ханой). През пролетта на 2010 г. беше открито представителство на фондацията в Белград, което е фокусирано върху работата в Югоизточна Европа, включително в България.
  - Бихте ли ни казали нещо повече за конференцията, която организирате в края на месец октомври?
  - На 23 октомври, в конферентен център “Венус” в София, фондация “Бузлуджа” ще проведе конференция на тема “Лявото днес”. В конференцията ще участват както български, така и международни референти. Гост на конференцията за наша голяма радост ще бъде и Иво Георгиев от фондация “Роза Люксембург”, Берлин, който завежда отдел “Източна Европа” в Центъра за международно сътрудничество и диалог.
  Маргарита МИЛЕВА пред “Нова Зора”
  в разговор с Минчо МИНЧЕВ
  >> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!