"Нова Зора" - брой 35 - 5 октомври 2010 г.

Сподели във Facebook
Краставите магарета се надушват и през 100 години
 • Поредният гейзер на национален нихилизъм,
  или от Сюлейман до Фердинанд
 • Преди няколко години у нас се изнамери инициативен комитет, който си постави за цел да издигне в подножието на връх Шипка паметник на Сюлейман паша и неговия аскер в знак на почит и уважение пред проявения героизъм и стоицизъм при щурмуването на шипченската позиция. Тази идея умря и слава богу, защото иначе българският народ щеше да се окаже единствен в света, издигнал паметник на един военнопрестъпник, разграбил и опожарил десетки български села по течението на река Тунджа, градовете Стара и Нова Загора и изклал хиляди мирни българи – жени, деца и старци. Да издигнеш паметник на поробителя си, е нещо, което нормалният човешки разум не може да побере. По същия начин утре може да издигнем паметник и на Баязид.
  В момента се задава поредната подобна акция – по-мащабна, по-добре организирана и вероятно по-добре подплатена финансово. Отново се намериха родни инициатори, които ни тласкат да се кланяме на фалшиви герои, с фалшиви заслуги пред Отечеството. От няколко дни сме свидетели на поредния напън българите да бъдат заставени да отдават почит на една личност, влязла в историята ни със своята българофобия и с две национални катастрофи, лишили ни от възможността да осъществим националния си идеал. Става дума за препогребването в родната ни земя на цар Фердинанд, който, оказва се, и до ден-днешен не бил погребан, а духът му не можел да се примири с мисълта, че българската земя не го е приела. Инициаторите твърдят, че по негово време България била просперираща държава, бизнесът процъфтявал, имали сме и териториални придобивки (все пак).
  Автор: Никола ПЕЕВ>> Пълния текст...
  На попрището президентско по средата...
  Само след четири седмици в Съединените щати ще се проведат “междинни избори”, както там се наричат парламентарните избори, когато не съвпадат с изборите за президент. Камарата на представителите, която се избира на всеки две години, ще бъде подменена изцяло, а сенаторите, които се избират за срок от шест години, ще се подменят на една трета. Разбира се, много депутати ще бъдат преизбрани – обикновено на местата си в Конгреса се завръщат над 90 % от членовете на Палатата и значителен брой сенатори. Наскоро в Америка почина на поста си сенаторът-демократ Робърт Бърд, който бе заседавал в Конгреса без прекъсване повече от половин век. Но президентът ще си остане същият поне още две години.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  ВАС узакони монопола на електропаразитите
  Едно от големите предизборни обещания на ГЕРБ бе озаптяването на произвола на енергоразпределителните дружества - поредният паразит, загнездил се във веригата между производителя на енергия и нейния краен потребител. Който паразит, освен че ни взема парите по някакви мистични и никому непонятни методики за начисляване на светлото, но и си измисли невероятни допълнителни такси. Като например непосилните за мнозинството българи 80 лева за възстановяването на прекъснатия ток.
  За една година обаче правителството се оказа безсилно да се справи с проблема. А ако все пак се опитваше да направи нещо, българските магистрати услужливо намираха нужния параграф, за да бъде увековечен тормозът на ЕРП-етата. Така стана и сега. Върховният административен съд обяви за незаконно решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), определящо таван за цената, на която електроразпределителните предприятия (ЕРП) да пускат отново тока на абонати, след като са си платили старите дългове.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Нови подпори за властта на ГЕРБ
  Демокрацията победи “с малко и завинаги” и в нейно име бяха заклеймени всякакъв бой и насилие, защото били прояви на комунистически тоталитаризъм, полицейщина и диктатура. С половин уста бе заклеймена и фашистката диктатура, колкото да не увисне риториката за хулите към прословутите 45 години и да се улесни разгрома на всички силови ведомства. В резултат те бяха така раздробени, че никой в тях не знаеше кой с какво се занимава.
  Днес обаче управляващите тихомълком започнаха да събират под една шапка въпросните служби. Първо върнаха пожарната към МВР. Това е ясно - по цял свят е така, както беше в социалистическа България. После прибраха под същото крило и Гражданска защита. Това пак може да се разбере - в крайна сметка, бедствията и авариите са наистина вътрешна работа. След това обаче играта загрубя. Първо извадиха военното контраразузнаване от МО и го дадоха на ДАНС. А в момента наистина се води люта битка за това кой да е шеф на военното разузнаване, за да бъде и то де факто подчинено на военния министър, сиреч на правителството.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Гарван гарвану око не вади
  Няма друго обяснение за проекта за нов закон за горите, приет от Министерския съвет през миналата седмица. С него управляващите от ГЕРБ на практика узакониха скандалните заменки на предишните правителства, заради които срещу страната ни е образувана наказателна процедура от Брюксел и всъщност се солидаризира с тия, на които уж бяха отрицатели. Никой не взе под внимание този факт, нито пък възраженията на еколозите от коалиция “За да остане природа в България”.
  За какво точно става дума? В момента наистина има мораториум върху строежите в заменени гори. Но с новите текстове забраната отпада за част от имотите и те законно могат да бъдат застроени. Това е отстъпление от заявената позиция на правителството на ГЕРБ по въпроса със замените, както обещаваше наляво и надясно преди изборите Б. Борисов - че ще отмени всички подобни сделки.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Другата България в България
 • „Великолепната шесторка“ и „Байландо“ - цинична експлоатация на
  човешкото милосърдие на българските граждани
 • Г-жо Салич, в качеството Ви на журналист, рекламно лице и водеща на шоуто „Великолепната шесторка”, към Вас се обръща една от хилядите обикновени майки на три деца, едно от които неизоставено дете с увреждания - много увреждания, след банална вирусна инфекция в бебешка възраст. Обръщам се към Вас като инициатор и участник в нищожни, мънички, благотворителни кампании за изоставени и неизоставени деца, така и като бивш журналист, защото се превърна в болногледач на детето си и в лаеща вълчица срещу убийствената, некадърна и безотговорна управленска и административна социална система на България.
  Хиляди родители на деца с увреждания се надяваме тазгодишните продукции „Великолепната шесторка” и „Байландо” да не успеят, въпреки че няма такъв шанс. Не искаме да успеят, защото това е поредната цинична експлоатация на човешкото милосърдие на българските граждани и скъпа медийна акция, наливаща пари в пустиня. А тази акция няма шанс да не успее, защото наивната българска публика продължава да вярва в сълзливи, комерсиални, профанизирани, благотворителни пиар акции, измъкващи и последното бедняшко левче от джоба й с лигави, инфантилни призиви за илюзорна помощ. Защото провала на шоуто Ви и на „Байландо” е шанс държавното чиновничество да бъде принудено да си свърши работата.
  Автор: Красимира ОБРЕТЕНОВА>> Пълния текст...
  Нова оферта за контрабанда
  В последно време в една земя като човешка длан се чувства известен дефицит на човешка глупост. Причината е проста - почти цялата родна дуращина се е настанила в министерството на г-н Дянков. Тъкмо този финансов гений доведе до нечуван разцвет цигарената контрабанда, след като увеличи непомерно акцизите на тютюневите изделия. Благодарение на това стотиците милиони левове, които трябваше да влязат в държавната хазна, сега изтичат в джобовете на тютюневата мафия – от задграничните цигарени производители до корумпираните митничари, и от върховните босове до мургавите продавачи на дребно.
  Междувременно част от шокираните от кожодерските цени на легалните цигари пушачи (40 на сто от българите, поне засега) се опитаха да минат на рязан държавен тютюн и започнаха да си свиват цигари като в добрите стари времена на “османското културно присъствие”. Обаче дуращините от западен тип, обзели Дянков, осуетиха и тази възможност в хазната все пак да влязат някакви пари, и акцизът за рязаните тютюни се вдигна до небесата!
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Как чашата прелива
  Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова подаде оставка. Смяната на двама министри в един ресор за година вече е много. И в случая, казано по-грубо, но ясно - приказката за бардака и персонала не важи - проблемът е в бардака на властта като цяло, а не в отделните министри.
  ГЕРБ обеща да извърши най-сетне здравна реформа. За това той имаше подкрепата не само на повечето партии, но и на лекарските и пациентските организации. И както и за много други неща, се оказа, че просто не знае какво да прави. Защото и двамата досегашни министри едно си знаеха, едно си баеха - да се затварят “нерентабилните” болници и да се доплаща. И ревностно вардещ рейтинга си, премиерът ги отменяше преди предложенията да стигнат до пленарна зала. А за капак финансовият гений Симеон Дянков реши да крепи резерва...с парите от здравните вноски!
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Доктрина на мрачни и зловещи цели
  Една от най-новите манипулационни технологии на „планетарния проект”, която с успех се набива в главите на и без това ошашавените хора по света, е тезата за „единство в многообразието”, т.е. за мирно и щастливо съжителство на човешкото семейство, съставено от от най-различни индивиди. Тази теза с претенции за парадигма твърди, че различните раси, народности, вероизповедания, култури, традиции, езици, история и др. може да живеят заедно. Има и по-широко тълкуване, което свързва разнообразието със социологически, правни и политически категории като „демократични ценности” и „основни човешки права”. Ето един пример.
  На 19.06.2009 г. Негово Превъзходителство посланикът на Обединеното кралство в България Стив Уилямс направи следното изявление по повод гейпарада в София (27.06.2009 г.): „Празнуването на разнообразието не е прокламация на определен начин на живот. Става дума за популяризиране на основните човешки права, за нашите европейски демократични ценности”. Нямам желание да характеризирам изявленията на чужди дипломати, всеки човек, какъвто и да е той, може да наговори какви ли не глупости.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Да бъдеш равен на себе си
  - или другата йерархия на звездната мъглявина
  Никола Инджов: - През последните години бях във Венецуела и Колумбия и видях как се осъществяват на практика мечтите за единното латиноамериканско отечество.
  Не говоря за политиката, говоря за латиноамериканизма като доктрина, произлязла от освободителните мисии на Симон Боливар и на редица други национални водачи, след които на същата геополитическа територия историята налага никарагуанеца Аугусто Сандино, мексиканеца Бенито Хуарес, аржентинеца Че Гевара, кубинеца Фидел Кастро. Понастоящем венецуелецът Уго Чавес и боливиецът Ево Моралес са техни следовници, най-общо казано. Всичко, което става там, оказва влияние и върху нравствеността на съвременния свят, защото наистина става дума за човешка нравственост, когато цели народи се вдигат за своята национална независимост и личността е изправена пред възможността за саможертва в името на отечеството си.
  Чавдар ДОБРЕВ и Никола ИНДЖОВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Кападокия - страна на чудеса, легенди и митове
  Турчинът бе средно висок, без коса, с подвижно лице. Мигом се залепи за нас, щом слязохме от туристическия автобус. Другите му се изплъзнаха, а в моите ръце пъхна купчинка с изгледи от местността и ме заля с поток непознати думи.
  Този човек предлагаше цветни картички за продан, а ние – все любопитни жени, пристигахме да видим църквите в музея на открито Гьореме. Една по една се озъртахме – изненадани и зашеметени от необикновените земни форми в това селище.
  Дни наред неуморни обикаляхме из потайностите на Мала Азия, а наоколо ни се ширеха чудовища – великани от замръзнала лава. От хоризонт до хоризонт и в Гьореме се нижеха планински скатове, надупчени, асиметрични – с изкъртени стени и зейнали отвори, вековни подслони на хора, на птици и на зверове. Кападокия – страна на чудеса, легенди и митове, майка и мащеха на противоречиви съдби и събития, преплетени от случайности, подлагани на изпитания. И както лавата от вулканите на планините Ерджиес на изток и Хасан на запад се е разливала преди милиони години, докато се укроти, така са се носили на конете си варвари, езичници и вярващи от какви ли не религии: хети (1200 г. пр. Хр.), фригийци, меди, перси, македонци, елини, римляни, византийци, селджуци и пак отоманци...
  Автор: Дарина ГЕРОВА>> Пълния текст...
  Предупреждението
  През 1997 г. бе публикувано първото издание на книгата на забележителния български патриот комунист ген. полк. Димитър Стоянов, озаглавена „Заплахата”. Подзаглавието на този изключително стойностен труд е "Великодържавният национализъм и разузнаването на Турция против България".
  Наскоро излезе от печат и второ, допълнено издание на „Заплахата”. За тези, които са отровени от пропагандните клишета на отрицателите на истината за социалистическите години на България, нека припомним, че като първи секретар на окръжния комитет на БКП във Велико Търново авторът на книгата Димитър Стоянов се прояви като добър ръководител и през 1973 г. бе назначен за министър на вътрешните работи. Този пост той заемаше в продължение на 16 години, след което бе издигнат за член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП – пръв заместник на Тодор Живков. Последният факт показва колко високо е била оценена работата му в Министерството на вътрешните работи. Тук един от основните му приоритети бе активната контраразузнавателна работа против турското разузнаване на наша територия и организиране на ефективно наше разузнаване на територията на Турция. С тези задачи органите на ДС се справяха твърде успешно.
  Автор: О. р. полк. Димитър ВАНДОВ>> Пълния текст...
  Комодор и командор
  Неотдавна в българското словесно пространство се шмугна думата комодор. Както по всичко си личи, англоезична дума, внесена за употребление във военния речник. И тротоарният избирател, той и редник от резерва, е затруднен в разгадката: дали вносното слово е рефрен от нова войскова песен, или е някакъв вид компютърна псувня. В печата едни я изписват ту комодор, ту командор. Последното ляга по-лесно на езика, тъй като е производно на популярния жаргонен глагол командоря. В двора, на улицата, по високите етажи на властта все някой командори някого; в казармата, както ни се подсказва, с това звание ще се закичат фуражките с лампази от полковник и нагоре; нещо като главни комодори; тях пък в дома ги командорят съпругите. Бъркотия. Вавилонска.
  Засега това вносно име владее коридорите и кабинетите на военното ведомство; споменава се още в медиите, вплетено в последните комюникета за окопната война на министъра с неговия главнокомандващ. На сърцето на министъра полегнал един комодор; показалецът на президента сочи друг. И биткатка за важност и престиж между двете институции продължава с неотслабваща сила. В същото време тротоарният избирател иска от първата фуражка във военното ведомство да обясни с думи прости как се случва така, че чуждите думи като звания и други наименования най-лесно си пробиват път през казармения плац.
  Автор: Димитър КРАЛЕВ>> Пълния текст...
  Прескъпата война в Ирак
  В началото на 2008 г. оценявахме на 3000 млрд. долара общата стойност на войната на САЩ в Ирак. Това е много по-тежка фактура от предвижданията за 50-60 млрд. долара, оповестени от правителството на Буш през 2003 г. Но днес, когато САЩ току-що обявиха края на военните операции, изглежда, че и тази сума (която представлява държавните разходи, както и по-широкото отражение на войната върху американската икономика) е била занижена. Освен това, струва ни се, че нашата оценка не взе предвид най-трудните за приемане разходи на конфликта: тези, които влизат в категорията „неосъществени случаи”, както икономистите наричат „уместните разходи”.
  Мнозина се питат днес дали без иракската инвазия все още щяхме да сме ангажирани в Афганистан? И дали ако не беше войната в Ирак, цената на петрола щеше да нарасне толкова? Щеше ли американският дълг да вземе такива мащаби? Щеше ли да е толкова сериозна и икономическата криза?
  Автор: Джоузеф СТИГЛИЦ, Линда Дж. БИЛМС>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!