"Нова Зора" - брой 31 - 7 септември 2010 г.

Сподели във Facebook
Година втора от епохата ББ
Отиде си лятото с всичките му природни и социални неудобства като жеги, суши, пожари, наводнения, комарни нашествия, режими на тока по Черноморието и социални вълнения. Включително, протести на майките, принудени да връщат неправилно получени детски добавки, синдикални стачни закани по повод пенсионната реформа и лекарски такива, предизвикани от здравната реформа. И въпреки отчаяните усилия на премиера и неговите министри – с една умопомрачителна скука в медиите, осиромашали откъм политически скандали и драми, които да отразяват и анализират „политически правилно” с надеждата да бъдат оценени и възнаградени от властите. Защото главните автори на скандални новини - депутатите, бяха във ваканция, а от правителството само премиерът Борисов и няколко министри поддържаха пламъка на „народната любов.”
Но няма нищо по-нетрайно от любовта на „тоя шибан народ”, както се изрази министърът за българите в чужбина Божидар Димитров по повод съмненията у някои негови колеги историци в автентичността на мощите на Св. Йоан Кръстител, намерени при разкопки на остров Свети Иван край Созопол. Сиреч, край родния град на министъра без портфейл, а май и без отговорности и задръжки.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
БСП, вчера, днес и утре
Актуалността на неотдавна излязлото от печат издание на БСП под горното заглавие* едва ли е необходимо да се доказва. Не само младите социалисти, но и БСП като цяло никога, повече от сега, не са се нуждали от обективен и честен разказ за нейното минало, настояще и бъдеще.
За съжаление, изданието е силно повлияно от наближаващия конгрес на БСП и борбата за лидерското място. Съдържанието на книгата е подчинено на стремежа да се опровергае широко разпространеното разбиране, че отслабналото влияние на партията е в резултат на това, че лидерите й все повече се отклоняват от истината за нейното историческо минало.
Тази цел намира най-ярък израз в интерпретацията на въпроса за “студената война” и нейното влияние върху политиката на БКП за изграждането на реалния социализъм и неговото поражение (авторите предпочитат наименованието „държавен социализъм”, но това не изменя същността). Казаното по този въпрос налага своя отпечатък върху цялостното съдържание на книгата и оценката за дейността и политиката на ръководството на партията. Тя се свежда до констатацията, че поради “студената война” „историята на България за повече от четиридесет години е белязана със съюзните отношения със СССР, структурата на Източния блок...” Вследствие на това „програмната основа на БКП след Втората световна война е подчинена на марксистката теория за формационния модел на общественото развитие...” По-нататък в текста се разказва за негативните явления в по-нататъшното развитие на социалистическа България и на БКП. Внушава се, че за всичко лошо, което е настъпило (и което в крайна сметка доведе до поражението в “студената война” и последвалата разруха в България) е виновен марксизмът и наложеният ни съветски модел на социално-икономическо устройство.
Автор: Ген. полк. о.з. Васил ЗИКУЛОВ>> Пълния текст...
Измеренията на една борисовщина
На нашия премиер все по-често му се налага да влиза в роля, която отдавна му е професионално позната: да гаси пожари! Нещо повече, като един Александър Матросов, той с гърдите си самоотвержено защитава своите министри, които лека-полека са на път да изгризат авторитета му. Неотшумял още напълно скандалът около „шибания” министър Божидар Димитров за „шибания български народ”, и вече премиерът трябва да брани не друг, а самия министър на отбраната Аню Ангелов. „Не може да бъде” – би казал всеки, който наивно е повярвал на онези „шменти-капели” отпреди десетина дни, които в августовската жега имаха за цел да доразмекнат настроените на леност по плажове и курорти политически умове. И докато те кимаха, други, които изтънко си мислеха, че знаят тайните Борисови, допълваха авторитетно: „ББ му има зъб”, „премиерът му е бесен за трите негови прегрешения” и доказваха, първо, че Ангелов е поел ангажимент по време на посещението си в САЩ, за който няма пълномощия – България да прати боен батальон в Афганистан; второ, че министърът е направил изявление, че Сирия разработва ракети, които могат да достигнат и до българска територия; и трето – най-болезненият за Борисов въпрос – задълбочаването на конфликта с Първанов за назначаването на началник на военното разузнаване.
Да, ама не, както от година неведнъж се е случвало вече (което пък говори за стил в поведението на нашия премиер). Но нека се запитаме защо Борисов постъпва така? Защо изведнъж заяви, че не само няма намерение да уволнява Аню Ангелов, но го обяви и за „най-добрият военен министър в последните сигурно двадесет години”?
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
9 септември 1944 - видян от кота 2010-а
66 години от Девети. Не е юбилейна тази годишнина, но в числото има някаква символика. Сякаш историята вече изрича своята оценка за събитието: две пълни шестици! Първата – за това, че Девети септември беше отличен завършек, венец на една многолетна героична борба срещу монархофашизма; втората – за това, че тази дата сложи началото на един 45-годишен порив на България напред и нагоре, към редицата на развитите страни.
Поривът се увенча с успех. Внушителни и неопровержими са фактите за постигнатото през тези 45 години. Озлобени антисоциалисти фалшификатори ги отричат, ала хиляди и хиляди обикновени граждани на България помнят и споменават с обяснима носталгия времето на социализма. Защото при социализма, макар и твърде незрял, бяхме сред първите по редица престижни показатели. И само за две десетилетия, обозначавани с безобидното на пръв поглед „преход”, деградирахме като държава до незавидното положение да ни сочат като отрицателен пример. И се оказваме „сред първите”, но вече по такива показатели като сива икономика, корупция, спад на населението, детска смъртност, намалена продължителност на живота, ниски доходи и какво ли още не. Никога в страната ни не е имало такова остро социално разслоение, такава престъпност, такава морална разруха, такова обезбългаряване на българската държава. И всички тези злини - защото „преходът” възцари в България капитализма в най-бруталните му форми. Толкова по-ярко се откроява днес делото на Девети септември 1944 г.
Автор: Крум ВАСИЛЕВ>> Пълния текст...
България се нуждае от истината за своите ръководители
Предпочетох това заглавие за моите редове, защото в годините на така наречения преход след 10 ноември 1989 г. се изписаха много неистини за държавника Тодор Живков. А никой не би оспорил потребността нацията да знае историята и да оцени по достойнство качествата и дейността на своите ръководители.
Христо Христов е озаглавил книгата си „Тодор Живков, другарите и времето, както ги видях аз” и определено дава вярна и правдива оценка за времето, когато начело на държавата беше Т. Живков. Най-важното и навярно най-положителното качество на тази книга е в това, че авторът, макар и не професионален писател, описва конкретни свои срещи, когато Тодор Живков гостувал не само на ръководеното от Христо Христов ловно стопанство, но и по други места и други поводи. Тези разкази са оформени като 35 отделни фрагмента, описващи както случки, така и мисленето и поведението на Живков. Става ясно, че Т. Живков е вземал съответните мерки като отговорен държавник и в същото време се е държал като съвсем обикновен човек. Умеел да разговаря с хората, съпричастен бил с техните радости и тревоги, като проявявал и присъщото му чувство за хумор.
Автор: Доц. д-р ик. Иван ГАВРИЛОВ>> Пълния текст...
Амнезия и политически митове
В началото на есента нямах намерение да пиша на вътрешнополитическа тема, но ме предизвика една от зрителките на телевизия СКАТ, която на 15 август т. г., разпалено, в ефир заяви - „ние всички знаем какво ужасно наследство ни остави предишното правителство”. Госпожата не намери никакво основание да представи като доказателство поне един факт, а просто по инерция „ужасното наследство” според нея не се нуждаеше от доказателства. Така както не се нуждае твърдението, че водата е мокра.
Ето един мит, който битува днес в нашите медиии и много журналисти го повтарят услужливо и непрекъснато, а след тях и една част от гласоподавателите, които не правят опити да мислят и да се вгледат в „детайлите”.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Необходим ни е ляв проект за развитие
Защо eдни от най-влиятелните и могъщи хора на света се срещат тайно, за да дискутират при закрити врата въпроси за бъдещето на човечеството? Нали никой не ги преследва за изказаните мнения? И кой би се осмелил да преследва хора като Бил и Хилъри Клинтън (първият, два мандата президент на САЩ; втората – държавен секретар на Щатите при Барак Обама, и съпруга на Клинтън), като Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински (бивши съветници по националната сигурност при различни президенти), Пол Волфовиц (бивш помощник на секретаря по отбраната на САЩ), Тони Блеър (бивш премиер на Великобритания) или Дейвид Рокфелер (банкер и медиен магнат)?
След 15-годишно наблюдение на Билдерберг груп Даниел ЕСТУЛЕН публикува книга за истинската история на тази организация. От 2005 г., когато става бестселър в Испания, тя е преиздавана 18 пъти. Преведени на 42 езика, 2 милиона екземпляра от книгата са продадени в над 60 страни. През 2007 г. книгата е издадена в САЩ, а през 2008 г. издателство „Нувел Тер” я превежда на френски и издава във Франция.
Автор: Инж. Владимир ГРИГОРОВ>> Пълния текст...
Здравна реформа – да, но не и в капана
на всеядния пазарен механизъм
Злополучно премеждие ме отпрати пред кабинета по ортопедия в „Пирогов”. Озовах се сред стълпотворение от спешно нуждаещи се, кой на количка, кой на един крак... И това – в сушавия летен сезон и при положение, че в София има поне още три отделения за неотложна помощ към големите болници. А какви ли ще са патилата на други пострадали като мен в селища, чиито „неуплътнени” лечебни заведения предстои да бъдат закрити? Какъв ли транспорт ще ползват „потрошените” хора, за да се доберат по разбитите второ- и третокласни пътища до най-близката – често на 50-60 км – многопрофилна болница? То хубаво е да се гони ефективност в здравеопазването, ама и болка не се търпи...
„Сигурно в другите европейски страни всичко е точно измислено”, рекох си и започнах със здравата си ръка да търся информация. „Тръгнах” от добрата стара Англия и още като видях илюстрацията в „Икономист”, разбрах, че и там положението не е розово. Анкета на „Дейли телеграф” установила: в две лондонски преградия с население 650 000 души, през нощта на проверката, в „Спешна помощ” дежурил само 1 (един) лекар! И то общопрактикуващ. В Съфолк, Източна Англия, при приблизително същия брой хора, дежурните били двама. Публичната здравна система на Великобритания (NHS) е подложена на остри критики. Идващите на работа (за по-високи заплати) медици от чужбина, не познават английските здравни норми и не владеят достатъчно добре езика – по тази причина отбелязан бил и смъртен случай. „След структурната реформа (2004 г.), която даде право на лекарите да отказват дежурства нощем и в празнични дни, се получи недостиг на персонал и внос на специалисти с произтичащите от това проблеми”, пише вестникът. Взето е решение управлението на публичната здравна грижа да се възложи на съответните регионални подразделения.
Автор: Марияна АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
Атомен облак над Средния изток
Както се знае, тази част от земното кълбо е била винаги средище на разнолики опасности и постоянни конфликти. Тук се сблъскват различни цивилизации и интереси. Тук се плискат водите на Средиземно море и Персийския залив – широките магистрали към загадъчните вселени на Индия и Китай. Тука се намират люлките на великите световни религии, утвърждавали своите истини и с благи думи, и с алена кръв. Тук е заровена и голяма част от черната кръв на съвременния живот – петрола. Казано накратко, Средният изток е бил и си остава пъпа на земята. Нашата малка страна е близо до този регион, затова неговите мъки и радости са ни познати и искрено ни вълнуват.
Колко хубаво за всички ни би било, ако народите на Средния изток живееха в мир, приятелство и разбирателство. Ако техните хилядолетни традиции облагородяваха света със светостта на патриарсите, с газелите на поетите, с мъдростта на религиозните мислители. Ако така наречените Велики сили не се месеха постоянно в живота им. Наистина, как силно суровите реалности се разминават с илюзиите на напразните досега надежди!
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Идеята за Единен Национален Фронт печели привърженици
На знаменателната дата 1 септември (начало на Втората световна война) по покана на БАС в къщата-музей на Д. Благоев се проведе среща за обсъждане на идеята за създаване на Единен национален фонт (ЕНФ), който да участва с обща листа още в местните избори през 2011 г.
Председателят на БАС Чавдар Стоименов изложи виждането на БАС, че не трябва да се подценява заплахата от неофашизъм в България. ГЕРБ е последователен само в две неща: антикомунизъм и русофобия. Управлението му е пореден провал, който само ще удължи кризата. Антифашистките сили са длъжни да окажат отпор, защото геноцидната програма, която изпълнява ГЕРБ, маргинализира все по-широки слоеве от българския народ, увеличава безработицата и престъпността.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Среща на ПП "Нова Зора" с БРП(к)
В съответствие с конгресните решения на ПП „Нова Зора” за създаване на Единен национален фронт за спасение на Отечеството, на 02.08.2010 г. се проведе среща между ръководствата на ПП „Нова Зора” и ПП „Българска работническа партия- комунисти”.
От страна на ПП „Нова Зора” в срещата взеха участие Минчо Минчев, председател на партията, и двамата зам.-председатели – Румен Воденичаров и Тодор Предов, а БРП (к) се представляваше от доц. Иван Воденичарски, първи секретар, Димо Илинкин, секретар по организационните въпроси, и Вилям Игнатов, член на ЦК на БРП (к).
Автор: Д-р Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
И певци песни за неговата полиция пеят
Голяма работа е премиерът Бойко, ама министърът му Цветанов е още по-голяма. Това се вижда както от бая по-високия му рейтинг, така и от вестникарските заглавия. Като например: Крадци спряха тока на родилно. Простреляха продавач при обир. Шофьор без книжка уби двама. Роми пребиха старец за забележка, че пушели в автобуса.
Ако се чудите откъде толкова успехи в меверейския ресор, обяснението е просто – освен по физкултурата и правото г-н Ц. е изкласил и курса “Противодействие на незаконния трафик на автомобили” в Мадрид. Откъдето и логичните резултати: Маскиран обра бензиностанция с кухненски нож. Овчар изнасили 91-годишна баба. След спор за електрокари роми се стрелят до полицията.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Чужденец се прави на по-голям от държавния глава,
Конституцията и дори от целия ни народ
Както е известно, българският държавен глава няма право на законодателна инициатива. Дори народът няма дума по такива въпроси, което се вижда от простичкия факт, че за двайсет години в страната ни не е проведен нито един референдум. За сметка на това при Бойко Борисов у нас може да законодателства кажи-речи всеки достатъчно нагъл чужденец.
Това не са литературни метафори, а голата истина. Ето например какво съобщава една вестникарска информация от изтеклата седмица:
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...

Зора е!
Зора е!