"Нова Зора" - брой 30 - 27 юли 2010 г.

Сподели във Facebook
Кризата
и провалът на икономическите теории
Кейнсианство, монетаризъм, хипотеза за рационалните изпреварващи действия - всички тези доктрини са компрометирани от сегашната криза” - пише Робърт Дж. Самюелсън в сп. „Нюзуик”.*
Не е зле да си го припомняме, както и думите на Джон Кейнс, когато от телевизионните екрани ни поучават „топикономисти” като Симеон Дянков, Стоян Маврудиев, Владимир Каролев, Иван Костов или Стефан Софиянски. Всички те са „роби” на мъртви икономисти и западни икономически теории. А както е известно, поредната финансова и икономическа криза на капиталистическия свят тръгна точно от Меката на съвременната икономическа мисъл, САЩ и Западна Европа, на чиито модели те са проповедници. Кризата се разрази не въпреки, а благодарение на рецептите на МВФ, СБ и Европейската комисия. Рецепти, изготвени в съответствие с теории и теоретици, които се оказаха много далеч от действителността. Единствено икономическата теория на Карл Маркс намери ново потвърждение, най-малкото в онази си част, която разглежда кризите като неизбежни спътници на капитализма.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Генерали и политици, или кой кого?
Неочакваното уволнение на командира на чуждестранния корпус в Афганистан генерал Стенли Маккристъл, който бе изпратен там само преди година за да замени генерал Маккиърнън и да обърне хода на неуспешната за Америка война, стана повод за многобройни коментари, които обръщаха внимание най-вече на любопитните подробности. Имена, цифри и анекдоти заливаха читателите, а предлаганите мнения се различаваха радикално в зависимост от позициите на техните автори. Тази тема бе засегната и в миналия, 29 бр. на “Нова Зора”. Пропагандата винаги се е ръководела от прословутата “партийност”, загърбвайки простия факт, че без истина и партията с нейната “партийност”, и самата държава могат да се провалят. Думите и действията на Стенли Маккристъл разгневиха спокойния Барак Обама, който наскоро бе сложил на пагона му четвъртата звезда и бе приел безкритично препоръките, дадени му за генерала от неговия приятел и съвипускник генерал Петреус – авторитетен командир, успял да “спаси” от поражение американската авантюра в Ирак.
Преди година никой не предполагаше, че Петреус ще замени генерал Маккристъл в Афганистан, оставяйки влиятелния пост на шеф на Централното американско командване, контролиращо района на Близкия изток и Централна Азия, в това число войните в Ирак и Афганистан, наред със ситуацията в Иран, Израел и повечето арабски страни. Генерал Петреус чакаше есента на 2011 г., когато изтича срокът на служба на сегашния председател на Обединения комитет на началник-щабовете адмирал Майкъл Мулен, и се надяваше да го наследи. Сега пътят до този връх преминава през победа в афганските пущинаци, но повечето специалисти са на мнение, че това е невъзможна задача. Казано иначе, генерал Петреус трябва отново да направи “чудо”, подобно на това в Ирак, но в наши дни чудесата са по-трудни, отколкото са били в епохата на пророците.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
За ЕНФ: среща в Отечествения съюз
В София, в централата на Отечествения съюз на ул. “Витоша” 18, се състоя официална среща на ръководствата на ПП “Нова Зора” и ОС за изграждането на Единен национален фронт.
В срещата взеха участие: Симеон Симеонов – председател на ОС, Лилия Банкова - зам.-председател на ОС, Цоньо Камов - секретар на НС на ОС по организационните въпроси; Тихомир Стойчев - член на НС на ОС. От ПП “Нова Зора” в разговорите участваха Минчо Минчев – председател, и зам.-председателите Румен Воденичаров и Тодор Предов.
>> Пълния текст...
В единението е силата
 • Всички опити за нов ляв проект, изключващ БСП, са обречени на
  неуспех, казва председателят на Отечествения съюз
 • - Г- н Симеонов, за 20 години преход България днес е това, което е: на крачка от един национален колапс, сравним с преживените национални катастрофи. Какво е Вашето обяснение за случилото се, макар че един философ бе казал, че светът не трябва да се обяснява, а трябва да се променя?

  - Макар и всичко в последните 20 години да преминаваше под знака на демокрацията и възстановяването на справедливостта, се стигна до едно силно разделяне и противопоставяне в обществото. Появиха се множество политически играчи. Обективните процеси на глобализацията, трудностите на прехода и периодичните икономически кризи раждаха спекулации. Често се стигаше до нарушаване на поети ангажименти. Веднъж определили рамките на обществения договор и успели да привлекат вота на хората, впоследствие, с идването си на власт, партиите или по-скоро техните ръководства, променяха произволно тези ангажименти. Други допуснаха дифузия на своите елити с тези от сивата престъпна икономика. При управлението на някои правителства се наблюдаваше опасно заиграване с етническата карта. Като резултат - махалото на общественото доверие силно се колебаеше, отиваше от една крайност към друга твърде динамично. По този начин в обществото се нагнети огромно напрежение. Засилването на бедността, безработицата, липсата на алтернатива подлагат на огромен риск стабилността на държавата.

  - Неотдавна се проведе общото събрание на Отечествения съюз. Кои бяха основните теми във фокуса на националния ви форум?

  - Направихме обективен анализ на обществено-политическата обстановка в страната след последните парламентарни избори и в условията на социално-икономическа криза. Като резултат от дискусията утвърдихме програмни документи, които регламентират общественото ни присъствие през следващите няколко години и усилията ни за изграждането на гражданско общество у нас. На първо място, това е платформата, която ни легитимира като гражданско сдружение. Вторият основен документ е 4-годишна програма за работа. Избрахме и ново ръководство на организацията. Във фокуса на дискусията стояха и два по-специални акцента - приемането на решение за отбелязване 70-годишнината от създаването на ОФ, чийто приемник е ОС, с кулминация през 2012 г., и обръщение по случай 65-годишнината от края на Втората световна война.
  Автор: Симеон СИМЕОНОВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Решение на Общото събрание на ОС за отбелязване на
  70-ата годишнина на Отечествения фронт – съюз
  Общото събрание на Отечествения съюз, като взе предвид, че всичко ценно от истинската и вярна история на България трябва да бъде пренесено от миналото в настоящето и бъдещето, в това число и от дейността на Отечествения фронт , както и повелята:
  - да бъде запазена от извращение, отричания и превратни тълкувания историята на Отечествения фронт – съюз;
  - да бъдат припомнени ползотворните дела и изказана признателността ни към безкористната работа на хилядите дейци на Отечествения фронт – съюз през годините;
  >> Пълния текст...
  Световното задкулисие
  Битката за „транзитните пътища”
  Днес сакралният въпрос който си задават всички е: Как ще се разиграят взаимоотношенията между трите страни Русия-Китай и САЩ? Всякакви „черно-бели” анализи и приказки за „комунизъм”, „демокрация” и т.н. са за лежерно немислещи зрители, които гледат телевизионни програми с „отворена” телефонна линия и изпитват неистово желание да кажат „нещо”.
  Преди десетина години трима китайски геополитици заявиха пред експертната общност, че бъдещето на света ще се реши в Централна Азия. Днес голямото надхитряне е между Китай и САЩ. Русия държи „златната акция” и от Кремъл зависи кой ще вземе преднина в надпреварата.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Истинската история на билдербергите
  Защо eдни от най-влиятелните и могъщи хора на света се срещат тайно, за да дискутират при закрити врата въпроси за бъдещето на човечеството? Нали никой не ги преследва за изказаните мнения? И кой би се осмелил да преследва хора като Бил и Хилъри Клинтън (първият, два мандата президент на САЩ; втората – държавен секретар на Щатите при Барак Обама, и съпруга на Клинтън), като Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински (бивши съветници по националната сигурност при различни президенти), Пол Волфовиц (бивш помощник на секретаря по отбраната на САЩ), Тони Блеър (бивш премиер на Великобритания) или Дейвид Рокфелер (банкер и медиен магнат)?
  След 15-годишно наблюдение на Билдерберг груп Даниел ЕСТУЛЕН публикува книга за истинската история на тази организация. От 2005 г., когато става бестселър в Испания, тя е преиздавана 18 пъти. Преведени на 42 езика, 2 милиона екземпляра от книгата са продадени в над 60 страни. През 2007 г. книгата е издадена в САЩ, а през 2008 г. издателство „Нувел Тер” я превежда на френски и издава във Франция.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Отворено писмо
  До Негово Превъзходителство Никола Груевски, премиер на Р Македония
  Уважаеми г-н Премиер,
  Преди няколко дни се запознах с Ваше интервю, дадено за телевизията. В него Вие защитавате теза за съществуването на “македонски език” през 16 век. За да докажете твърдението си, че “македонски език” е съществувал и преди четири века, използвахте една книга на френски автор, който е получил информацията си от гърци. От въпросната книга Вие лично прочетохте няколко думи (“кокошка”, “купим”, “хляба” и др.), въз основа на които убедено заключихте, че това са безспорни доказателства за съществуването на “македонски език” още през 16 в. На тази база отхвърлихте “българските твърдения”, че до 1944 г. не е съществувал отделен “македонски език”.
  Автор: проф. д.ист.н. Трендафил МИТЕВ>> Пълния текст...
  Нашето име, или историята на една изгубена битка
  Инатът в политиката си има и цена, и граници. Доказва го коментарът на Ерол Ризаов в скопския „Утрински весник”. „Време е македонците да осъзнаят, че не ще могат да се присъединят към евроатлантическите институции под името Македония, което дразни гърците” - пише Ризаов.
  Скопски вестник да публикува такова нещо, това е малко чудо! Но по-добре късно, отколкото никога. Не е учудващо само това, че авторът не споменава коя от „130-те държави” първа призна независимостта на Република Македония, без да й поставя никакви условия. Благодарността не е отличителна черта на скопските политици и вестникари и това е доказателството за българския им произход. Иначе Ризаов е прав, че историческите спорове за произхода на Македония трябва да се оставят на специалистите. Макар че в Македония точно историците от Академията на науките са се впрегнали да доказват недоказуемото: че македонците са потомци на Александър Велики, а не българи.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Вкусът на моето време
  Един български тийнейджър няма таен живот. Той се опитва да вкуси времето, в което живее. Напряга сетива, изостря мисълта си, за да улови всичко интересно, красиво, подло и трагично, което се случва с него и около него. Той е един малък на години човек, но както правилно бе забелязал Алая – възрастта е само едно число. Усещането, че и той, както всички останали хора, е тръстика, най-слабата в природата, но мислеща тръстика, не го напуска. Тази крехкост се подсилва и от гневните изблици, с които майката Земя подсказва на хората колко е огорчена и наранена от тях.
  А и в Годината на Тигъра сякаш няма нормален и спокоен ден. Грипове със странни имена, цунами, трусове, наводнения връхлитат върху бедното човечество без никаква милост. Питам се дали Пандора не е отворила нова кутия със злини, коварно подхвърлена от враждебни богове?
  Този български тийнейджър не е алхимик, но пък е наследник на химици. Отскоро узна и корените на родословното си дърво. В самото негово начало той откри името на Петър. В скоби бе отбелязано неговото монашеско име. За гордост и притеснение, момчето разбра, че това е отец Паисий. Сега нещата за малкия мъж изглеждаха по-различно: ще се справи ли с очакванията, които другите имаха към него? Ще се справи ли с непосилната задача да бъде хроникьор на своето време? Чувствах се като неукрепнал Атлас, принуден да крепи земния свод на плещите си...
  Автор: Румен Руменов ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  За да има хляб и бъдеще за народа ни
  През последните 20 години станахме свидетели на разгрома на селското стопанство в България, започнало с т. нар. ликвидационни комисии, връщането на земята в реални граници и последвалата разруха в българското село.
  Най-характерният белег на този период е, че мнозинството от селските общини изпаднаха в депресивно състояние, че производството на селскостопанска продукция изостана далеч от равнището преди началото на обявените “реформи”; че земята в една не малка част пустее, а където се обработва, налице е едно ново феодализиране, което се характеризира с преминаването на земеделската земя в ръцете на един собственик, най-често доскоро арендатор.
  Автор: Минчо М. МИНЧЕВ,
  Минчо П. МИНЧЕВ
  >> Пълния текст...
  Заседание на
  Централния политически съвет на ПП „Нова Зора”
  На 17.07.2010 г. се състоя първото заседание на Централния политически съвет на ПП „Нова Зора” след проведения на 20.03.2010 г. Първи редовен конгрес на партията. На заседанието бяха обсъдени основните въпроси, свързани с дейността на партията до края на 2010 г., в изпълнение на устава, програмата и решенията на конгреса.
  Г-н М. Минчев, председател на ПП „Нова Зора”, запозна участниците в заседанието с обществено-политическата обстановка в страната след конгреса, участието на партията в работата на „Коалиция за България” и мерките за изпълнение на конгресното решение за изграждане на Единен национален фронт. Той уведоми участниците в заседанието за проведените срещи в тази насока с ПП „Партия на българските комунисти” и с Българския антифашистки съюз, като изтъкна, че предстоят срещи с Отечествения съюз, ПП „БРП/к/, ПП НДСО, ПП „Целокупна България”, Движение русофили и др. От направените изказвания се установи, че инициативата се подкрепя безрезервно. Съответно на различни места, в някои области като Бургас, Шумен, Ямбол, Враца, Велико Търново и др. се приемат политически платформи за съвместна работа на местно равнище между ПП „Нова Зора” и различни политически партии и неправителствени организации.
  Автор: Д-р Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
  Опашатите лъжи като “пенсионна реформа”
  И така неколкостотин бандити от Уолстрийт и лондонското Сити съсипаха световната икономика и хвърлиха човечеството в позорна за 21 век безизходица и немотия. За всичко това техните марионетни правителства на Запад и на Изток ги възнаградиха и продължават да ги възнаграждават с безвъзмездни “помощи” за стотици милиарди евро, отнети от обикновените хора.
  Понастоящем пак под натиска на същите паразити същите правителства се напъват да кастрят фундаменталните човешки права, жизнения стандарт и социалните придобивки на трудещите си, които доскоро се смятаха за “вечни”.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Комунизмът победи в Брюксел
  Еврократите направо удариха в земята класиците и агитпропчиците на социализма, защото изглежда успяха да построят социализъм не в една отделно взета страна, а в един отделен град.
  Ето и фактите: Европейският съюз ще похарчи тази година 999 250 211 британски паунда (или 1 214 092 000 евро!) за пенсии на европейските чиновници. Така средно на пенсиониран европейски чиновник ще се паднат почти 60 000 лири с лика на Нейно Величество Елизабет Втора, показва проучване на британския в. “Дейли телеграф”. Средната годишна пенсия, която ще получава всеки от 17 471 пенсионирани еврократи възлиза на 57 194 британски лири, като онези от тях, които са заемали по-високи постове, ще получат дори по над 102 000 британски лири годишна пенсия.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!