"Нова Зора" - брой 26 - 29 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Ограбената енергийна сила на България
 • По указания на Вашингтон страната ни трябва да отстъпи позициите си в енергетиката в полза на Турция
 • В момент на безизходност и внушен от автора оптимизъм един от героите на Георги Джагаров, в пиесата му “Прокурорът”, така и възкликва срещу акт на зависимата и политизирана съдебна власт у нас през 50-те години на 20 в.: Бедната Майка България!
  След повече от половин век на човек отново му се прищява да повтори тази знаменателна и изпълнена с горест фраза. Само че този път и с болка, и с ирония по повод на сегашните управници на милото ни отечество, както и по повод на овчедушието на българина, възпято от неговите най-изстрадали синове Христо Ботев, Петко Р. Славейков, или с нюанс на видимо съчувствие - Никола Вапцаров.
  Автор: Проф. д-р Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Българският покер
 • Изказванията за “Бургас - Александруполис”
  и АЕЦ “Белене” са част от голямата игра
  на залагания и блъф от българска страна
 • - Проф. Дюлгерова, почти цяла седмица в чуждата преса коментарите около изказването на премиера Бойко Борисов преди десет дена, че страната ни се оттегля от изграждането на петролопровода “Бургас - Александруполис”, не стихват. Един от гръцките вестници пък обвързва оттеглянето на страната ни от проекта с писмото на Барак Обама до премиера Борисов за участието ни мисията в Афганистан.
  Какъв е Вашият прочит на последвалите реакции в пресата и каква трябва да е българската позиция?

  - Когато говорим за българска позиция, трябва да не забравяме, че България е държава, в която президентите и премиерите се сменят, както и съставът на парламента, но държавата остава и тя има политика, която не зависи от личностите, които заемат тези позиции. Но ние, както във всяка друга ситуация, се опитваме да променим стандарта на историческите традиции и в момента се оказва, че думите на премиера се възприемат както буквално, така и като олицетворяващи българската позиция, в случая - в енергийната сфера.
  Ако се върнем на темата за българската държавност, България е първо член на Европейския съюз и след това на всички останали организации, в резултат на което, трябва да кажа, че ние сме парламентарна република. Това означава, че какво казва премиерът, можем да го приемем само като негово мнение. В момента няма законово регулиране на нито едно от тези изявления, казани от министър-председателя. А именно - Министерският съвет не е взел решение за промяна в българската позиция по нито един от трите енергийни проекта, също така парламентът не се е произнесъл, което също е част от държавната политика по такива стратегически направления като българо-европейските проекти.
  Проф. Нина ДЮЛГЕРОВА
  в разговор с
  Галина ДИМОВА
  пред агенция “Фокус”
  >> Пълния текст...
  Вие вярвате ли си, или мамите себе си?
  Декларация на ПГКБ, представена в НС на 25 юни т. г. от Сергей Станишев,
  председател на Коалиция за България
  Уважаема госпожо председател,
  уважаеми дами и господа народни представители!

  Правим тази декларация на Коалиция за България за гласувания на първо четене проектобюджет, актуализирания за тази година бюджет и подготовката за второ четене.
  Като че ли дискусията на първо четене мина без особена емоция, рутинно и без изключителен интерес от страна на медиите. Сякаш нищо особено не се е случвало в страната, но какво всъщност означава фактът, че за първи път от 1996 г. се приема актуализация на бюджета, при това още в първата половина на годината. По същество това е признание за пълния провал на финансовата, икономическа и социална политика на правителството. Нещо повече - на неговата философия и подход към икономиката. Каква беше политиката и философията през първите 11 месеца - отказ от активни публични инвестиции, натиск върху бизнеса чрез неплащане за несвършена работа и чрез задържане на ДДС, натиск върху бюджетните системи под лозунга: „Тотални реформи”. Като искам да подчертая: реформи без план, без финансиране, подчинени изключително на фискални цели, деклариране на почти балансиран бюджет, за да сме отличниците на Европа, спешно влизане в ЕRМ-2, а оттам и в еврозоната. Чуха се обещания от вицепремиера господин Дянков, че приходите ще нараснат с 2 милиарда лева и обещания за ускорено усвояване на средствата от Европейския съюз. Това са все основни елементи на политиката, заявена от правителството.
  Автор: ПГКБ>> Пълния текст...
  Мъчно се пасе българина
  Изкушавах се да предложа като заглавие нещо по-оптимистично. Например – похвално слово за българина. Но си помислих, че похвалата все пак трябва да се заслужи, да се заработи. Че и изстрада. Но във века на чалгата и просташките абитуриентски балове – отщя ми се да славословя. И реших, както се казва, да свия знамената за по-добри дни.
  И все пак, и все пак! Не може да не заслужава адмирация гъвкавостта и коравата издръжливост на нашего брата, който преживя какво ли не през т.нар. преход, който бе маскиран като демократична промяна. Това бе едно много интересно време. А е казано: да не ти дава Господ да живееш в интересно време. За историка това може и да е любопитно – пори хастара на събитията и после си наглася гуслата на демократичен лад. Щото историците и те вървят след победителите. Но потърпевшият, минал през стъргата на какво ли не, се чувства като облъскан в чутура.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Христо Славов – “Бялата врана” на българската фотография
  Проклетията българска – не само “завистта” – тя няма край...
  Трябваше и Христо Славов да умре, та да оценим творчеството му на великолепен фоторепортер и портретист! Умрем да хвалим умрелите...
  Хвала на Корнелия – съпруга и верен приятел – която организира изложбата му в Софийския университетет*, че и нелеката работа по издаването на албума “Скала от песъчинки”!
  Открили са я чух, Георги Лозанов и Иво Хаджимишев – предполагам компетентно и честно.
  Автор: Александър БЕШКОВ>> Пълния текст...
  Британското мъртво вълнение
  Разбира се, става дума за големите, външно незабележими, но може би радикални промени в английския политически живот през последните месеци. А както всеки знае, англичаните не обичат промените. Не случайно един от любимите им изрази е, че липсата на новини е добра новина. Но и англичаните трябва да живеят в новото време, а то е твърде подвижно, носи изненади и неочаквани завои на историята. Никой не може да спре хода на времето, но всеки се надява, че този ход ще доведе и него, и страната му до по-щастливи брегове.
  На пръв поглед сякаш всичко започна от английските парламентарни избори на 6 май. Това, че лейбъристите ще загубят властта, която упражняваха от 13 години, не бе изненада. Икономическата криза, включването в американската агресия срещу Ирак, скандалите с финансовите далавери в парламента, високите жертви (човешки, материални, морални) в неуспешната война в Афганистан – всичко подсказваше, че избирателите ще искат промяна. Въпросът беше кой ще управлява Британия през следващите години, а зад него се криеше нещо по-съществено: какви промени ще настъпят в политиката на тази голяма, богата, все още много силна и много влиятелна държава. Британия се приспособява към новото време, но начините на това приспособяване зависят до голяма степен от хората, които ще го осъществяват.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Боливарианският проект на Венецуела
 • Социализмът на 21 век – резултат от 200 години независимост
  на Венецуела и 10 години Боливарска революция
 • На 5 юли венецуелският народ ще отбележи своя национален празник с гордост и големи постижения в икономиката, културата, здравното състояние, образованието и най-вече в подобряване на жизнения стандарт и борбата с бедността. Преди 10 години за президент на Венецуела беше избран Ел Команданте Уго Чавес Фриас и с това се започна цялостната трансформация на всички сектори в обществения и икономически живот на страната в социалистически дух.
  Избран свободно и демократично от над 60% от народа, президентът Чавес е негов любимец и затова постига победа в три последователни президентски избори.
  Популярността на Уго Чавес е резултат от изключителните икономически и социални реформи, които се реализират в една държава с 912 хил. кв. км. територия и над 28 милиона жители. В условията на неоколониализма, наложен в цяла Латинска Америка чрез глобализма от САЩ, е епохално събитие да се изгражда социализъм в държави като Куба, Боливия, Еквадор и Венецуела. Нещо, което с особено усърдие се премълчава в Европа и САЩ. Затова опитите да се спрат социалистическите преобразувания бяха предприети от самото начало - чрез усилията на преврата през април 2002 г., организиран от Вашингтон и потушен чрез изключителната мобилизация на народа и патриотичната част от армията, главно ВВС и сухопътните сили. След това, през 2003 г., страната беше изправена пред саботажа на петролния сектор, тогава основен икономически ресор, вследствие на което загубите за икономиката надхвърлиха 10 милиарда долара. Разбира се, и в момента не спират опитите за дестабилизация чрез заплахи за убийства и саботажи в различни сектори.
  Автор: Инж. Георги НИКОЛОВ>> Пълния текст...
  Николай Хайтов за българите и славянския род
  “...Отечеството над всичко - това е спасителната формула. Народът ни е объркан, ценностната му система е подменена, егоизмът и лакомията излязоха на преден план. Нито един изчезнал народ не е възкръснал, особено когато е изчезнал поради духовна недостатъчност. Най-трудни години са сегашните - без държава, без закони, пълен хаос и разрушения... Сега ни управлява Сорос, той ни купи. Не ни управляват държавните мъже, затова казвам, че сме загубили своя държавен суверенитет. Ние сме едно васално княжество на Сорос. Унгарци, чехи, поляци го изгониха, само ние не можем. Не можем, защото той ги позлати (тук Хайтов има предвид политиците, държавниците - бел. И.Г.), купи ги. Сърбите също не го допуснаха.”
  ***
  “Питали Атанас Буров какво бихте казали за българския народ. Той казал едно-единствено нещо: “Да си пазят Отечеството и държавата, защото без Отечество и държава няма живот.”
  >> Пълния текст...
  Южна Африка:
  В сянката на стадионите цъфти мизерия
  Един юноша се опълчва срещу мухите и зловонната миризма от външните тоалетни и започва да търси вода. С разсеян вид фиксира редиците бордеи от ръждясали ламарини. Няма нито едно дърво, нито дори стрък трева. Тук не вирее нищо. Зона за временно настаняване, според кмета на Кейптаун, или концлагер - според неговите обитатели – вие сте в Бликисдорп! Жителите му казват, че са били експулсирани насила от предишните си жилища и настанени тук против волята им. Според тях е виновна надпреварата за Световната купа по футбол.
  “Това е просто едно оправдание – подхвърля Джейн Робъртс. - Властите прогониха хората от улиците, защото не желаят някой да ги вижда по време на Световната купа. Сега живеем в един концлагер. Полицията идва през нощта, за да ни налага! Южна Африка не иска да покаже как третира своя народ, важна е само Световната купа!”
  Автор: Дейвид СМИТ>> Пълния текст...
  "Чаша носталгия"
  - така се казва новата книга на Георги Карауланов. Неусетно - за страничния наблюдател, и съвсем видимо за изкушения от прозата, Георги Карауланов изплита невидимата мрежа на един свят, за който обикновено казват, че е минало. Белетристичната му техника навръзва кълбо от спомени, неизповядани чувства и размишления, които бележат жизнения и професионален път на един от най-емблематичните строители на индустриална и модерна България. Активният живот на Карата минава по големите строежи на България, отсекли половин век от нейната най-светла и хуманистична история, времена, за които историята непременно ще се сети в едни по-късни години, когато носталгията ще прилича на горчиво вино, а спомените ще жигосват врата на лудналата нашенска олигархия с вечното клеймо на грехопадението пред народ и съотечественици.
  Разказите се нижат като брънки от добре смазана верига, Карауланов споява клетките на изгражданото с усилията и кръстното дело на своите колеги и приятели, размишлява за смисъла на живота, на морала, на историята, и времето отлита, оставило своите следи по коравите ръце и душите на светците и мъчениците на българската индустриализация. В живота на Георги Карауланов има и черно, и бяло, и светло, и тъмно, има лед и пустиня, но няма страх, няма вик за спасение, няма безутешност. Просто времето не позволява. Времето, в което приятелството лекува несгодите, а мисълта за утрешния ден е като телеграма за очакване на нещо хубаво и смислено.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Сбогуване с "Кремиковци"
  Сбогом, Кремиковци! На раздяла ще те помолим да ни простиш някои грешки!
  Сбъркахме с мястото ти – край София. Искахме да бъдеш столичанин. Покрай теб станаха, а от тях се родиха още десетки хиляди нови столичани. За тази грешка днес се сипят много ругатни. Поляците също си изградиха металургичен завод край Варшава, но не се чува да го ругаят.
  Сгрешихме със суровините ти. Искахме да правиш метал от червена пръст, не повярвахме на немците, които в миналото са се отказали от нея. И това решение взехме по младежки - романтично и грешно. Малко ни бяха коксуващите въглища и ти направихме коксови пещи с вносни въглища, вместо да внасяме готов кокс. Без тези пещи щеше да бъдеш по-чист.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!