"Нова Зора" - брой 25 - 22 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Самолетът пада "успешно" и без пилот
Пререканията между вицепремиерите Цветанов и Дянков по повод заслугите им за борбата срещу контрабандата на цигари завършиха с примирие, сякаш в чест на 51-вия рожден ден на любимия вожд, премиера Борисов. Ден, в който (не)случайно двамата със Силвио Берлускони откриха в София паметник на Джузепе Гарибалди.
Всички тези събития обаче бяха сякаш предястие към основното блюдо: изявлението на премиера Борисов пред посланиците на страните-членки на ЕС, че България се отказва от участие в изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис и „замразява” строежа на АЕЦ „Белене”. На непосветените в премиерската изменчивост остана да гадаят дали става реч за някакъв скрит замисъл, за демонстрация на независимост, за изнудване на Москва, или за обикновено челобитие пред някой нов „Голям брат”? А може би това бе поредната арогантна импровизация на Борисов, граничеща с глупост и безотговорност, която ще има за България тежки последици? Сякаш премиерът е прихванал нещо от своя „икономически идеолог”, министъра на финансите Симеон Дянков? Защото още като седна в министерското кресло, този агент на Световната банка заяви, че пари за АЕЦ „Белене” няма да даде.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
За приятелския огън, за каузата и за идеала
Другарят Борисов, не Бойко, а Юрий, публикува на 11 юни т.г. във в.”Дума” статията “За каузите на левия печат”. Този текст поставя от името на т. нар. реформаторски позиции редица въпроси, безспорно важни, претендиращи за познаване на материята, и издава нещо, което никога не е било качество на реформаторския дух - зле прикривано чувство за превъзходство. Понякога в живота, а и в литературата задаването на въпроси е по-важно от даването на отговори, но случаят както се казва, не е такъв. Юрий Борисов сам поставя “правилните” отговори като нетърпящи възражение императивни изисквания към неговия обект на наставничество. И тъй като за адресат е определен “левият печат”, а единствено “Нова Зора” бе назована конкретно, приемаме този залп от приятелски огън не като “казус бели”, а като начало на дискусия, която макар и закъсняла във времето, трябва да се състои.
Още повече че отдавна е време да си кажем честно кои са обективните, фактическите резултати от осъществения модел на прехода; да поговорим за грешките и престъпленията през този период; за това има ли все още надежда, че България може да бъде спасена, и ако отговорът е положителен – да попитаме сами себе си какво да се прави, по кой път да се върви; къде да потърсим съюзник или съюзници; как да работим така, че да възбудим и максимално да концентрираме националната енергия в името на един модернизационен проект, който би оставил България и българите като субект в историческия процес и не би ни изхвърлил на бунището на историята. Сиреч,
въпросът е за кауза
която както твърди Юрий Борисов, а аз съм съгласен с него, винаги е в полето на духовните измерения. И това според мен я сродява с идеала. Но отваряйки дума в тази посока, си струва може би да обговорим малко повече тези понятия, доколкото в днешния ден те са някак си неглижирани и позагърбени. Когато говорим за идеал, кауза и цел, мисля, че е необходимо преди всичко идеалът да бъде назован, за да трасира азимута към целта, към която всички могат да определят отношението си. Да се говори и пише за кауза така, както в посочената статия, според мен няма особено дълбок смисъл, освен ако това не е израз на демонстрирано добро самочувствие. Тук само ще отбележа, че каузата наистина означава причина и събирателна мощ, и източник на енергия за движението към целта. В политически смисъл каузата е необходима, когато се превръща в мотор на това движение, или пък става основание за първата крачка към обозначената цел.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Качиха България на шейната
България е в зоната, която геополитиците наричат „брегова ивица” (Rimland). Именно по територии като нашата много често се наблюдава повишаване на противостоянето между двата полюса земя-море. И за да не звучи като „имало едно време...”, може да се конкретизира. Става въпрос за сблъсък между РФ и САЩ.
След промените през 1989 г. в България периодически се появяват няколко признака, които подсказват, че на наша територия има „геополитическо” напрежение. Покачването на цените на горивата, природния газ и въглищата подсказва, че правителството в София няма динамичен и ползотворен диалог с Москва. Официалните изказвания днес и от двете страни, че всичко е О’К изпадат в тотален дисонанс с динамиката на цените на енергоносителите. В последно време те започват все повече да заприличват на ежедневния бюлетин за нивото на река Дунав „в левове” с постоянна тенденция към „повишаване”.
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
БСП и новото историческо време на България
 • БСП трябва да обяви своя антикризисна програма,
  да посочи ясно съюзниците си и да започне да работи
  за предсрочни избори
 • През последните няколко месеца станахме свидетели на процеси, които тепърва ще се усещат като животозастрашаващи от българското население. Това ще засили вълните на разочарование от управлението на партия ГЕРБ и съответно от нейния лидер Бойко Борисов. Все повече се засягат материалните интереси на стотици и милиони българи, което не може да остане без последици.
  Правителството на ГЕРБ и „Атака” (десницата вече се разграничава от управлението по съществени въпроси) възприе без никаква съпротива модела, предложен от Световната банка по отношението на финансовата и икономическата политика.
  Както в останалите държави, където доминира политическата философия и практика на Световната банка, грижите за икономиката се оставят на втори и трети план, като бюджетът се осигурява чрез рестрикция в социалната сфера, здравеопазването, науката и образованието. У много граждани нараства убеждението, че фактическият ръководител на кабинета е представителят на Световната банка Симеон Дянков, докато премиерът Борисов нерядко се задоволява с декоративни функции: докато единият изпълнява роля, близка до тази на пазача, другият, макар и в сянка, е със самочувствието на разпоредител с човешките ни съдби. Същевременно лош знак е рязкото свиване на инвестициите, замразяването на енергийните проекти, продължаващото, всъщност задълбочаващо се, стопиране на националното производство. Фактът, че значителен дял от приходите не постъпват в бюджета и правителството за една година изхарчи половината от осеммилиардния финансов резерв, не вещае нищо добро.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Като слънцето и въздуха...
  Имаше такава аксиома. И в годините на социализма тя издържа проверката на времето. Още на мирната конференция в Париж съветският външен министър В. Молотов ни увери, че нашите граници ще останат непокътнати. А ние бяхме победена държава. Гърците искаха територии до Пловдив, Тито - до Перник! Още тогава българинът не беше забравил, че Дядо Иван ни е помогнал с цената на 200 000 паднали свои синове по бойните полета, за да отхвърлим петвековното турско робство. Не османско владичество, не съприкосновение на две цивилизации, както днес проповядват наши безродници, учени и недоучени – наемници на биг-брадъра!
  И Свободата дойде, опряна на руските щикове. Когато влезе Съветската армия, хиляден народ я посрещна като Освободителна, защото бяха пред очите на хората запалените къщи на антифашистите и отрязаните партизански глави по площадите, както през турско.
  Автор: Проф. д-р Александър АТАНАСОВ>> Пълния текст...
  Голямата шахматна дъска
  Три различни и несвързани на пръв поглед събития станаха в последните месеци, които нагледно и многозначително разкриха малка част от реално ставащото по света: дискусиите в МАГАТЕ по създаването на безядрена зона в Близкия изток, военноморският инцидент край бреговете на Република Корея и атаката на израелските ВМС на кораби в неутрални води.
  Идеята на МАГАТЕ, огласена на 8-мата конференция по неразпространението на ядрените оръжия, за създаване на безядрена зона в Близкия изток срещна яростната съпротива на САЩ и на Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху безапелационно заяви, че Израел ще игнорира комюникето на МАГАТЕ и няма да изпълнява неговите препоръки. Американският президент официално заяви, че САЩ ще попречат на всякакви действия, които може да заплашат националната сигурност на Израел (stoletie.ru от 05.06.2010 г.).
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Премиера на “Руски поети”
  На 16 юни т.г. в Руския културно-информационен център в София се състоя премиерата на книгата на Петър Велчев “Руски поети”, която носи марката на изд. “Захарий Стоянов”. Томът включва двадесет руски автори (от Ломоносов и Пушкин до Пастернак и Есенин) и е първата българска антология на руската лирика - дело на един преводач.
  Томът се отличава с широк хронолигечски обхват и е снабден с встъпителна студия и обстоен коментар на стихотворенията. Наред с художествената стойност, антологията може да послужи и като своеобразно въведение в руската поезия на 19 и 20 век.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Срещи с руската култура
  Месецът на руската култура - 9 юни - 8 юли, по инициатива и организация на Столичната библиотека, предлага десет основни изяви, съпроводени с постоянни изложбени витрини във всеки отдел на библиотеката. Представени са и ценни екземпляри от фондовете й в областта на литературата, философията, историята и изкуството. Месецът няма мащабите на изтеклата Година на Русия в България и не довежда у нас видни политически фигури и прочути ансамбли, но създава атмосфера за непосредствено общуване между публика и гостите изпълнители.
  Сред темите са честванията на две кръгли годишнини: 150 години от рождението на А. П. Чехов и 170 години от рождението на П. И. Чайковски, които ще бъдат отбелязани с фотографска изложба, представления на миниатюри по Чехов от камерен театър “Ал. Ваховский”, концерт на ученици от Националното музикално училище “Любомир Пипков”, както и историческият запис (1968 г.) на “Лебедово езеро” в изпълнение на балета при театър “Киров”.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Бон шанс, Шефе!
  Напоследък престанах да се изненадвам от случващото се около мен. Но в последните дни две вестникарски снимки силно ме впечатлиха. На едната от тях видях лика на Премиера, който правеше първи ход в двубоя за световната шахматна титла между Топалов и Ананд. И докато се питах какво общо има той с високоинтелектуалната игра, зърнах в друг вестник фотография, на която той стоеше пред фигурите на шахматна дъска и отдолу прочетох надпис, поясняващ, че премиерът заменя бридж-белота с шахмата. Това съвсем ме изуми... Първоначално помислих, че той е решил да участва в борбата за световната титла и се готви за това, тъй като тя нещастно ни се изплъзна. После осъзнах, че решението му беше съвсем правилно и не от такава гледна точка. Човекът-слънце действително можеше да се справя добре с шахматните фигури, можеше умело да ги мести така, както правеше ходовете си върху хлъзгавата плоскост на държавното управление.
  Мнозина не си дават сметка, че шахматът е военна игра, тъй като дъската представлява бойно поле, на което се срещат две армии. За победа е необходим умен военачалник. А какво по-хубаво от това, ако той е все пак генерал!?
  Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
  В търсене на формулата за единение
  На 10 и 12 юни бяха проведени две срещи на ръководството на ПП “Нова Зора” с обществеността в градовете Горна Оряховица и Раднево. Целта беше една – открит и честен разговор с нашите членове и симпатизанти, с избирателите и представителите на БСП, с поддръжниците на другите леви и патриотични партии на идеята за единение, за създаване на Единен национален фронт като противовес на задаващата се опасност от полицейска държава с неофашистки образ.
  Темата на срещата в Горна Оряховица беше „Капитализъм или социализъм” и се проведе на базата на изнесения от инж. Любен Аладжов доклад пред интердисциплинарната конференция, организирана от ПП “Нова Зора” на 6 и 7 март в София, под наслов “Новите български времена – вчера, днес и утре”. На срещата присъстваха председателят на областното ръководство на ПП “Нова Зора” във Велико Търново Йордан Николов, членове на партията от Свищов, от организациите в селата Долна Липница, Хотница и Правда, както и представители на Общинския съвет на БСП, на антифашисткия съюз и Съюза на запасните офицери в града.
  Автор: Инж. Стела ГАНЕВА,
  Румен ВОДЕНИЧАРОВ
  >> Пълния текст...
  Класик на руската поезия
  Към 100-годишнината от рождението на Александър Твардовски
  Моят руски професор Александър Григориевич Дементиев беше най-близкият и най-довереният приятел и съратник на Твардовски в редактирането на списание “Новый мир”. Имало е много случаи, когато големият поет се е съветвал с критика за вземането на най-правилното решение. Така беше например след публикуването на поемата “С правото на паметта” (1970 г.), която бе забранена в Съветския съюз, бе свалена от коректури, а беше вече отпечатана във Франция. Двамата приятели заедно обмислили отговора на западните публикации.
  Веднъж професорът ми разказа един прелюбопитен случай. Завършва Великата Отечествена война. Завършена е и поемата “Книгата за боеца” – “Василий Тьоркин”, и предстои нейното предлагане за държавна награда. Александър Фадеев се обажда по телефона на Твардовски и му назначава среща на място, недостъпно за хорските мълви. И там му казва: “Слушай, Саша, не мога да предложа твоята поема за първа награда, защото ти никъде в нея не споменаваш името на Сталин”. Твардовски се усмихва и му отговаря: “Не се безпокой, аз получих вече най-високата награда за поемата си в хилядите писма от бойци и мирни граждани. На мен това ми е достатъчно. А дали ще получа първа или втора държавна награда, все едно ми е.” Събира се комисията за литературните Сталински награди и Фадеев, като неин председател, докладва: “Предлагам поемата “Василий Тьоркин за втора награда”. Сталин го прекъсва моментално и казва: “Защо втора? Тази поема беше любимо четиво на бойците в най-тежките дни от войната. Тя е много популярна и аз предлагам да й дадем първа награда”. Така и решават. Така и свършват тревогите на Фадеев.
  Автор: Проф. Иван ЦВЕТКОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!