"Нова Зора" - брой 24 - 15 юни 2010 г.

Сподели във Facebook
Кризата прераства в катастрофа
 • Актуализираният бюджет - ярко доказателство за управленската несъстоятелност на правителството
 • Няма нищо по-тъжно от това да си добър прогностик за лоши неща, т.нар. черен пророк. За съжаление така се разви ситуацията в нашата страна, че предвижданията ми от първия брой на вестника за тази година (виж: „Апокалипсисът…..”, в. „Нова Зора”, бр.1, 2010 г., с.1), че при запазване на ултралибералния курс в икономическата политика на правителството нищо добро не ни чака, се оправдават изцяло. При това много по-бързо от очакванията. Най-добре лъсва катастрофата от публикувания тези дни проект за актуализация на бюджета за 2010 г. - само непълни 5 месеца от влизането му в действие (данните са в милиарди лева). Таблица 1.
  Честно казано, като икономист отраслевик не проявявах особен интерес към държавните бюджети. Преглеждах ги бегло и наблюдавах само колко е заложеният растеж, горе-долу структурата на приходите и разходите и главно колко е заложеният излишък в салдото („профицит”), който в края на годината обикновено сериозно беше надхвърлян, а управляващите здравата го опоскваха. Но все оставаше по някой милиард, трупащ се във фискалния резерв, който от година на година набъбваше и в края на миналата година надхвърляше 8 милиарда лева.
  Едва сега, когато се загледах в числата на правителствения проект за актуализация на бюджета и проследих тенденцията, осъзнах в каква яма сме се свлекли в последните девет месеца и колко трудно, с колко усилия, страдания и жертви от страна на народа, а не се знае и въобще кога, бихме могли да се измъкнем от нея.

  Кризата прераства в катастрофал..а пицата в геврек!
  Кризата прераства в катастрофа
  ...а пицата в геврек!

  Автор: Л.Н. МИЛАНОВ>> Пълния текст...
  Регионален конфликт или елемент от глобален пъзел?
  Челният сблъсък между Турция и Израел на 31 май т.г. в Средиземно море отново разбуни духовете на аналитичната общност в България. Оказа се дори, че двама български журналисти са били в състава на турската „хуманитарна армада” (600 граждани от 33 страни), изпратена да пробие израелската морска блокада на сектора Газа. По стара българска традиция масово по телевизионните канали се „затъна” в детайлно описване на това какво точно се е случило на корабите и как израелските командоси са атакували палубите, гъсто населени с ислямски активисти, въоръжени с метални пръти. Първа “Ал-Джазира” съобщи, че израелски хеликоптер е спуснал командоси, които са застреляли двама от спящите пътници. Медиата малко прекали, или по-точно послъга, защото засега няма изобретени „безшумни” хеликоптери.
  Естествено, двамата журналисти от БиТиВи обиколиха нашите медии да разкажат за своите „страшни” приключения и героичното им желание да помогнат на палестинския народ. Човек като ги гледа, си спомня една книжка на известния руски детски писател Носов, Николай Николаевич, която имаше закачливото, но много показателно заглавие „Незнайко на Луната”. Очевидно бе, че тези двама нашенци не бяха много наясно какво точно правят. И с кого. Още по-малко пък как точно ги употребяват. Тук спонтанно човек си спомня думите на Бенджамин Франклин - „Ключът, който ползват жизнерадостните идиоти, винаги блести”. Казано другояче, това, че можеш да забиваш пирони, не значи, че си станал корабостроител. Хората ги сближава невежеството и за голямо съжаление, ги разделя професионализмът.
  Корабът „Титаник” е строен от професионалисти, а Ноевият ковчег е правен от любители.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Стига игри с визите за граждани на Русия
  Всеки кръчмар, търговец на сувенири или просто продавач на бира и сладолед по плажа в България може де се подпише с две ръце под твърдението, че няма по-щедри туристи от руските. Само дето напук на всякаква пазарна логика, у нас вечно с играем с тях на “иди ми, дойди ми”, като стане въпрос за визи.
  Е, слава Богу, този път правителството, и по-точно Външно, се вслушаха в яростните критики на туристическия бранш, когато през април отпадна възможността да бъдат подавани документи за визи онлайн през системата e-visa. Руските туроператори трябваше да ги носят в изнесения визов център, управляван от индийската компания VFS Services, на хартиен носител. Индийците, като стари търговци, не пропуснаха да вдигнат цената от 12 на 20 евро, защото разходите им се били увеличили.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  В леговището на истинския октопод
  Тази тема беше широко дискутирана и в печата, и в радиата, и по телевизиите. Ето защо не ми се иска да повтарям доводите “за” или “против” мненията на президента Георги Първанов или премиера Бойко Борисов: Първанов смята, че се оказва натиск върху медиите, докато министър-председателят Борисов е на противоположното становище. Той даже изпрати писмо до главните редактори, за да ги пита дали правителството упражнява някаква форма на цензура.
  Главните редактори вкупом му отговориха, че вече при три правителства си живеят комфортно и никаква власт не упражнява спрямо техните издания никакъв натиск.
  В случая човек изпитва неловкост от бързата им реакция - еднотипна, твърде сервилна и ако мога така да се изразя, угоднически неинтелигентна. Би могъл поне един от тези главни редактори да се обиди, че по този начин го изпитват, че го проверяват като ученик в основно училище, или да реши, че го рекетират. И този вид възмущение да възникне у него не защото вестникът или телевизията симпатизират на опозицията, а понеже девизът на изданието е свободата на словото.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Земеделските думи куршуми
  Александър Стамболийски
  Още в първите години на 20 век, сред гнева на злочестия народ срещу богатеещата и покварена власт, се заражда общественият вик за справедливост. И докато социалистите вече долавят пристъпите на социалната революция, земеделците търсят своята истина, осъзнават отговорността си пред бъдещето. Те вярват на своя водач Ал. Стамболийски и вървят след него.
  На 1 януари 1901 в гр. Хале, Германия, той заявява: “Изтокът червенее и ми се струва, че той вече е забременял от революции. Твърдо вярвам, че социалното и икономическото освобождение на българските селяни иде с Изтока, както дойде оттам и неговото национално освобождение...” И по-късно пита: “Нима само социалистите приемат бунта като средство за борба и обществени преобразувания? Когато зацари беззаконието, тогава са позволени онези средства за борба, които остават възможни. Какво беше бунтът против десятъка? На селяните им дойде до гуша. Преля чашата. И те се вдигнаха на протест... И там, сред нивите край Шабла и Дуранкулак, паднаха триста трупа, триста смели люде, борци за правдата...”
  Автор: Стамен ДОЛАПЧИЕВ>> Пълния текст...
  Кой трябва да извози тежкия влак на ЕНФ?
  За Единен Национален Фронт!
  Прочетох тревожната статия на инж. Юлиян Тимев, бивш началник на едно от най-големите локомотивни депа в България – Горнооряховското, публикувана в бр. 5 от 2 февруари 2010 г. на в. “Нова Зора”. И трябва да кажа, че неговата тревога е тревогата на всички българи, отречени, оплюти и смазани, задето през времето на социализма издигнаха България във всяко отношение, до степен да създадат съвкупен продукт, равен на 11 икономики на царство България. Те бяха оплюти, защото за 45 години създадоха условия за безплатно обучение, безплатна медицинска помощ, строеж на жилища със заеми от държавата с 2 процента лихва и срок за изплащане 20 години!
  Къде сме сега? Какви сме? Накъде сме се запътили? Наблюдатели, равнодушни сеирджии на безмилостната и безподобна разруха, довела българския народ до ада на битката за оцеляване с трохите от “трапезите” на олигарси и чуждоземни „инвеститори”, забогатели от разграбването на огромното материално богатство на българския народ.
  Автор: Доц. Георги Н. МИТКОВ>> Пълния текст...
  Преброяване на населението 2011 г.
  Основната цел на предвиденото за 10 март 2011 г. преброяване на населението и жилищния фонд е събиране и обработка на информация, нужна за държавното управление по отношение на актуалното състояние на демографските структури на населението в България, социалните и икономическите процеси, както и условията, факторите и мотивите за тяхното развитие. Такива преброявания са извършвани у нас след 1897 г., по правило - на всеки десет години. Последното е проведено през 2001 г. въз основа на съответния закон от 2000 г., а предстоящото – съобразно закона от 26.05.2009 г.
  Нормативните уредби и методическите указания за прилагането им трябва да отговарят на изискванията на Статистическата комисия на ООН – респ. Резолюция 1995/7 на ИКОСОС, разпоредбите на Икономическата комисия за Европа и на Евростат. Те визират надеждност, принципност, безпристрастност и поверителност на личните данни. Наред с тях – публичност и сравнимост на резултатите в международен аспект съобразно Регламент 763/9.07.2008 на ЕС.
  Автор: Милко БОЯДЖИЕВ>> Пълния текст...
  ПП “Нова Зора” и в Ботевград
  На 9 юни 2010 г. в гр. Ботевград бе учредена партийна структура на ПП „Нова Зора”. На събранието с множество симпатизанти взеха участие Минчо Минчев, председател на ПП „Нова Зора”, проф. Евгений Гиндев, председател на ЦКК и д-р Тодор Предов, зам.-председател на партията.
  В своето встъпително слово Минчо Минчев се спря на обществено-политическата обстановка в страната и очерта развитието на ПП „Нова Зора” от създаването й като Политически кръг „Зора” през 1993 г. Спря се на главните конгресни решения и определи кръга от предстоящи задачи. Минчо Минчев изтъкна, че в наближаващите местни избори от особено значение е единството и на левите и патриотични сили и определи създаването на Единен национален фронт като първостепенна историческа задача.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Земя за прицел
  Едва ли има по-точно определение за многострадалната българска земя от това, което Свобода Бъчварова избира за заглавие на своята знаменита трилогия. И ако в описваните от нея времена на прицел е била България като държава, то сега това важи в буквалния смисъл. На прицел е последното, което май остана недопродадено - българската земя!
  За турските попълзновения в това отношение се знае отдавна. ”Не купувате земя – купувате територия!”, с присъщия си цинизъм се провикна навремето Доган. И в доста общини, контролирани от ДПС, това май вече е факт.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!