"Нова Зора" - брой 21 - 25 май 2010 г.

Сподели във Facebook
Премиерската авантюра с АЕЦ “Белене”
е на път да прерасне в поредната национална... катастрофа!
Който сее вятър, жъне бури, казва изстраданата народна мъдрост. Преди броени дни Русия и Турция сключиха договор, според който “Атомстройекспорт” ще изгради в южната ни съседка мощна атомна електроцентрала с четири блока. На сделката отделиха челно място всички големи световни медии, което и показва нейното значение в международен мащаб. Инвестицията се изчислява на астрономическата сума от 20 млрд. долара. Това е петкратно повече от стойността на проекта за централата в Белене, който стартира в началото на 2007 г. и предвиждаше руският “Атомстройпроект” да дигне два блока ВВЕР-1000, аналогични на тези, които работят в чешката АЕЦ “Темелин”.
Със споразумението между Москва и Анкара се удря оглушителен шамар на софийското правителство, което всячески шикалкаваше и бойкотираше без капка свян официално подписани договорености с руската страна с прозрачната цел да предостави поръчката на западни фирми. И резултатът от тези авантюри вече е ясен – мястото на България като традиционен енергиен център на Балканите в съвсем кратко бъдеще ще бъде заето от Република Турция. Нещо повече – по всичко личи, че твърде скоро страната ни от голям износител ще се превърне в голям... вносител на електроенергия. А това вече означава, че сеейки вятър, Борисов не само ще жъне буря, но ще докара нещата до истинска национална катастрофа.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Екзекуторът и брадвата
или узаконяване на незаконността
- Г-жо Добрева, след ден-два е 24 май, а сме свидетели на далеч непразнични настроения: протести на преподаватели и студенти от Софийския университет, протести на учените от БАН... Наскоро Сергей Станишев определи политиката на ГЕРБ в областта на науката като геноцид за българските учени.
Бихте ли конкретизирали основанията за такъв стряскащ извод, защото мнозина считат, че всичко всъщност е безметежно и нормално, и трябва безусловно да се вярва на казаното от министрите, най-вече на изявленията на Симеон Дянков?

- Ще започна с това, което българският вицепремиер и министър на финансите си разреши да твърди на форума във Вашингтон, а именно: „Все още си имаме Академия на науките с почти 8 000 души - повече, отколкото са данъчните работници. Но българската наука не е допринесла много в нито една област, и със сигурност с нищо за икономиката”.
Какво прави впечатление в този кратък цитат? На първо място, г-н Дянков, макар и зет на американски учен физик, не прави разлика между труда на учения и този на държавния служител. За него и ученият, и служителят са елементи от държавния модел, който трябва да бъде реформиран. При него „реформа” почти е равнозначно на ликвидация.
На второ място, а това може да бъде проследено и в отделни интервюта от различни години, българският вицепремиер със съжаление констатира, че БАН все още съществува. И на трето място е твърде учудващо, че вицепремиер на държава-членка на Европейския съюз може да работи толкова последователно срещу политиката на същия този съюз нашият континент да се превърне в център на обществото на знанието. Впрочем, в типичния си тон, той и във Вашингтон, пред Международния форум на финансовите институции, използва извънредно груби квалификации за българските учени и наука, унизи тяхното достойнство, показвайки, че и сега продължава да бъде раболепен чиновник на Световната банка, който отдавна е скъсал с бившето си отечество.

- Излиза, че г-н Дянов е или неинформиран за науката в България, или изпълнява чужда поръчка?

- Г-н Дянков вероятно е много добре информиран какво са направили българските учени и с какво допринасят за държавата ни и обществото. Но верен на своя манталитет той и сега злоупотребява с истината.
А истината е, че науката в България дори през последните две десетилетия на национален упадък има високи постижения. И в БАН се постигнаха успехи, съизмерими с успехите и откритията в развитите европейски страни.
Ето няколко примера, които свидетелстват, че г-н Дянков брутално манипулира българските граждани, защото той, извън всичко друго, явно е пратен в България да извърши онова, което направи в Грузия - там той ликвидира Грузинската академия на науките. Примерите, които давам, са основно с приложен характер и не претендират за изчерпателност. Ще изброя само някои от постиженията на БАН: с метода на Балевски и разработваните в България технологии на леене чрез противоналягане работят световни фирми като “Крайслер”, “Форд” и “Дженеръл мотърс” - в производството на лети джанти; български изследователи разработиха лекарство за заздравяване на рани и за възстановяване след залежаване; на работещите в БАН дължим уреда за ранна диагностика на рака; отново на учените от БАН човечеството дължи откриването на липсващото звено в еволюцията на човека, има и още много други примери.
Доц. Ваня ДОБРЕВА пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
Ледът се пука
Знаменитата фраза на великия комбинатор Остап Бендер, който се подвизава и под името Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, изглежда става актуална и за състоянието на ГЕРБ.
Прословутото партийно единство, което наистина изглеждаше твърдо като къс лед, май се оказва също толкова крехко и чупливо. И вездесъщият ни премиер взе да става нервен.
За какво иде реч? С присъщия са апломб преди десетина дни Борисов обяви, че кандидатът на ГЕРБ за президент догодина ще бъде един от двамата вицепремиери. Е, че няма да е Дянков - най-мразения човек в държавата, е повече от ясно. Значи остава Цветанов. Което Б.Б. потвърди на следващия ден.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
За Единен ляв национален фронт
 • Среща на ръководствата на ПП „Нова Зора”
  и Партията на българските комунисти (ПБК)
 • На 18 май 2010 г. в София, в централата на ПП “Нова Зора”, на ул. “Пиротска” 3, се състоя среща между представители на ПП „Нова Зора” и Партия на българските комунисти. Целта на тази среща бе обмяна на мнения във връзка с обстановката в страната и необходимостта от формирането на Единен ляв национален фронт. По повечето от споделените проблеми бе отбелязано единство или близост на позициите.
  В частност, има съгласие, че нашата страна се намира в застрашителна за нейната съдба и за бъдещето на българския народ ситуация. Разрушителните процеси обхващат все по-значими дялове от националното пространство, и особено БАН и образованието, перспективите пред развитието на енергетиката в страната, продължаващата демографска катастрофа, прокризисната „антикризисна” програма на правителството и т.н.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Партия мистигри в Брюксел
  От осем години експерти и наблюдатели се питаха как еврото ще издържи на първата си криза. Е, добре, получихме отговора!
  Пламенни декларации, нефункциониращи институции, ксенофобски медии, липса на чуваемост между отговорни общностни представители. Присъстваме на партия „мистигри” между различните главни герои. Гърците, тези щурци без пукната пара, биха искали много да се рефинансират на по-ниска цена. Германците, които биха искали да останат мравки работливки, не се натиснаха да предоставят своята помощ на държави без чест и без закон. Французите, повече щурци, отколкото мравки, на свой ред биха желали да ускорят идването на едно европейско икономическо правителство, каквото не желаят отвъд Рейн.
  Учудващо или не, англо-саксонските вестници са тези, които разпалиха жаравата.
  Проф. Филип Тюро-ДАНЖЕН>> Пълния текст...
  Благодарност
  На 6 и 7 март т.г. в Дома на науката и техниката в София ПП „Нова Зора” проведе интердисциплинарна конференция „Новите времена на България – вчера, днес и утре”, на който участваха изтъкнати икономисти, политици, общественици и експерти.
  „Най-тъмно е преди разсъмване” бе озаглавен докладът на председателя на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев, който бе публикуван в най-новия брой на сп. „Бизнесконтакти” (бр. 31 от 2010 г.), което се издава в България на руски език. Освен доклада на Минчо Минчев, в този брой са публикувани и докладите на инж. Иван Пехливанов и инж. Любен Аладжов.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Режимът на аятоласите
  Кое е общото между правителството на Бойко Борисов и иранските религиозни лидери? Това са абсолютната им непоносимост към всякаква критика на техните действия, с нищо неподплатеното самовнушение за непогрешимост и търсенето на причините за катаклизмите и неблагополучията в собствените им страни извън упражняваната от тях власт.
  Аятоласите издават фетви срещу „неверниците” и оскърбителите на Аллаха, герберите организират импийчмънт срещу президента и шумни полицейско-пропагандни акции за сплашване на опонентите. Аятоласите говорят от името на Бога, а Бойко Борисов – като самия Господ. За аятоласите всички беди са божие наказание за човешките грехове, а за Борисов те са следствие от управлението на тройната коалиция и „мошениците преди нея”.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  20 години “ЗОРА”!
  Писмената на българите
  Срещу българската свяст десетилетия преди септември 1944 г. (тогава започва особено яростен държавен етап в напъните да бъдем обезродени) вече работят с пълни обороти чужди пропаганди. За това им се плаща: да размиват, изопачават, обезценяват нашето мислене и самочувствие, че да ги правят податливи на своите користни домогвания. За жалост, безброй противобългарски деяния са осъществявани или подпомагани от българи. Тук ще приведа като пример може би най-изумителната противобългарска лъжа, родена и разпространявана от българи.
  Най-голямата гордост на българите е, че сме дали азбука. Тъкмо в това се състои огромната измама, дълбоко втълпена у де що българин има: че сме дали азбука.
  Автор: Румен СТОЯНОВ>> Пълния текст...
  Концесията е скрита форма на приватизация и структурна корупция
  Трябва да припомним на читателите на в. “Нова Зора” и на тези, които са пропуснали по някаква причина да се запознаят с проблемите, свързани с Концесионния договор на ВиК системата на София, изложени в бр. 9 от 2 март, бр. 10 от 9 март, бр. 16 от 20 април и бр. 18 от 4 май 2010 г. Необходимо е, макар и накратко, те да бъдат въведени отново в същността на проблема!
  За мнозина и досега остава скрит въпросът за външната намеса в решенията на общинската администрация на София и грубият политически натиск върху България в периода на приемането ни в ЕС, които превърнаха концесионния договор за ВиК системата на столицата в международен казус.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Другата Европа - солидарна с Куба
  „Възможен е един различен свят, благодарим ти, Куба, за примера!”
  Духът на тези слова владя 80-те делегати от 26 европейски държави, представители на клубове и неправителствени сдружения за приятелство с Куба, участници в 15-ата Европейска среща за солидарност с Куба. Организатори на Срещата бяха Асоциацията за приятелство „България - Куба”, с председател г-жа Станка Шопова, и Кубинският институт за приятелство с народите, оглавяван от сеньора Кения Серрано. Делегацията на република Куба включваше фигури, които досега познавахме само по име: д-р Алейда Гевара, педиатър-алерголог, дъщеря на Ернесто Че Гавера, Лизабет Палмейро, съпруга на Рамон Лабаниньо, един от петимата кубинци, излежаващи присъди в САЩ, за освобождаването на които от 10 години се води активна международна кампания.
  В продължение на 4 дни (13,14,15,16 май) европейските гости, заедно с много приятели на Куба у нас, се запознаха с извършваните от клубовете дейности. Цареше атмосфера на искреност и другарство. Слънце и красота извираха от рисунките на български деца от над 30 градове и села (Самоков, Враца, Силистра и др.), включили се в националния конкурс „Куба - далечна и близка”. Наградените живописни творби бяха изложени по време на заседанията. През почивките пък се провеждаха оживени разговори на всички езици, както и много нови познанства. Обикновено речовити, нашите медии обаче споменаха накратко международното събитие.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Малко книжле с големи истини
  Неотдава излезе книжката „2012: Горбачов, демокрацията и баба ми” (изд. “Ателие Аб”, София) от писателя-хуморист Румен Балабанов. Книжката е джобен формат в 110 страници.
  Още заглавието интригува със странното преплитане между събития и персонажи, на пръв поглед несвързани помежду си: една мистифицирана година, около която вървят какви ли не догадки, световно известен бивш държавник, нашата, т. нар. демокрация, баба-дух... Относно „апокалиптичната” 2012 г., авторът е привлякъл за участие Павел Дойчев, реална личност със свръхестествени заложби, но не се впуска в страховити пророчества за бъдещето. Вместо това са вмъкнати обемни и любопитни автентични извадки относно космическите новости в НАСА и неотегчаващи данни по разни въпроси - с една дума, всеки да си вади заключението.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Съветски войски в Пазарджик
  65-годишнината от победата над фашизма отново стана повод за оценки, мнения, коментари за повода, характера и значението на Втората световна война. Както винаги се е случвало и преди, не бяха малко и опитите за подмяна на същността и преиначаване на събитията като потвърждение на максимата, че “историческата истина е доведена дъщеря на времето”.
  По обясними причини малко бе засегната темата за преминаването и пребиваването на съветските войски в България. За сметка на това отново имаме “показни акции” на вандали и поклонници на кафявата чума по паметници. Преди няколко години в Държавния архив Пазарджик бяха обработени и предадени за ползване документи и материали за пребиваването на съветски войски в периода 1944-1946 г. Документите са издирвани и събирани от ученици-курсанти в Средното милиционерско училище, ръководени от подп. Бистра Риндова. За разлика от днешните времена, в онези години имаше развита мрежа на извънкласна дейност. Формираха се така наречени експедиционни отряди в средните училища, които се занимаваха с изучаване и опознаване на миналото, настоящето, природата на родния край.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Византийци сме, ама не дотам.
  Европейци сме, ама не съвсем!
  В днешните разсипни времена политици, политолози, социолози и други демагози, не малко от тях дошли от нищото, до втръсване се мъчат да ни внушат, че ни е сбъркано ДНК-то на народопсихологията. Обвиняват ни заради „невежеството” да се ориентираме в извивките на мислите и деянията ни; за изостаналостта ни от европейците на Запад от нас. Наскоро препрочитах едни писания на други хора и се върнах назад, във времето на мощната империя Византия, от която нашите предци също са възприемали доста неща от духовно и материално естество.
  През 12 век в империята се разпространяват апокрифи, част от които са запазени и сега частично: „Бедните ще се възвисят – богатите ще се смирят”; „На бедните – щастие, на богатите - гибел” („Повест за Стефанит и Ихнилат”). В тези писания се поддържа основната теза, че една от причините за бедите е користолюбието и сребролюбието. „Нуждаещият се няма да получи нищо от господарите… Това, което се одобрява при богатите, при бедните се порицава. Ако бедният е мъжествен, наричат го нагъл, ако е щедър – прахосник, ако е кротък – слаб, ако е скромен – глупак, ако е образован – празен, ако е мълчалив – дървеняк. Ако беден стане притежател на голяма сума пари – веднага го прославят като доблестен, силен, разумен…”.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Случаят "Катин"
  Повод за размисъл относно случая с избитите полски офицери край Катин ми дава развихрилата се по този повод поредна антируска кампания в българските медии. Използвана бе дори и трагичната гибел на полския президент. Появиха се представители на една политическа сила, която почти няма присъствие в парламента, за сметка на това в медиите. Демократи като Ж. Желев, Ал. Йорданов, М. Неделчев и т. п. не се умориха да оплюват Съветския съюз, социалистическата система, Сталин и най-вече Русия. Раздухването на случая “Катин” обслужва няколко цели.
  Първо, антируските ястреби, които целят да обтегнат за пореден път руско-полските отношения. Това е стара стратегия, благодарение на която част от славяните е била систематически асимилирана и откъсвана от своите кръвни руски братя чрез покатоличване от шведи, немци и други западни сили, водили политика на експанзия на изток. Второ, историята с Катин се използва за оплюване на собственото минало и от руските перестройчици, които са не по-малко усърдни в това от техните български последователи. Ние знаем, че хора като М. С. Горбачов и неговите сподвижници биха признали всичко, стига да получат благословията на западните си покровители, гарантирана с парична благодарност. На трето място, Катин обслужва и десните реставраторски сили в Източна Европа (вкл. и у нас), които охулиха системата на социална сигурност и ред преди “промените”. Чрез тотална медийна антисоцпропаганда те искат да накарат хората да забравят своите социални придобивки, да приемат и да се примирят със системата на грабеж и бандитизъм, утвърдила се след “промените” от 1989 г.
  Автор: Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
  Върви приятелю!
  Кръглолетието е особен празник. Почти винаги е шумен, задъхан и питащ: как живях, как вървях, как стигнах дотук?.. И животът минава пред очите ти като на филмова лента. Кадрите се въртят, кръвта бие по жилите, вълнението те стиска за гърлото: това съм аз; там бях аз; тук до мене е Тя; тук сме като ято – възторжени, млади... А тук, тази пшеница до кръста, с натежали от зърно класове, може да роди само златната добруджанска земя! А тук – как слушаха хората, как попиваха думите, как вярваха в живота, в утрешния ден, в бъдещето...
  На 21 май доц. д-р на икономическите науки Желю Добрев отпразнува кръглолетие. Председател днес на Българо-руската търговско-промишлена палата, бивш председател на Националния аграрно-промишлен комплекс, министър, а преди това секретар на окръжния комитет на БКП в гр. Добрич по селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, той може би е успял между поздравителните адреси, между топлите приятелски думи, между сърдечните прегръдки, между юбилейния звънтеж на пълните чаши, да надникне “на филмчето си в по-добрия дял”.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Новините такива, каквито трябва да са
  * Само четири неща пречат на Запада да победи Русия - Генерал Зима, Генерал Лято, Генерал Пролет и Генерал Есен – съобщават с прискърбие от главната квартира на НАТО.
  * Стихията и на това наводнение заля домовете и имотите на хиляди сънародници – съобщава БТА. Но същевременно ни успокоява: няма никаква опасност за имотите на Негово величество!
  * Англичаните от “Софийска вода” с ужас са установили, че бездомникът Петров се чипка 24 пъти на ден във ваната, която няма. Престъпникът мигновено е прибран на топло от органите на реда – да не би да изстине с тая мокра коса и да вкара в излишни разходи Здравната каса.
  Резюмирал: Бойко Разбойков,
  неосъществен маршал
  >> Пълния текст...
  Летопис на кърджалийското време
 • “Социалното” министерство плячкоса и вдовиците
  Увеличаването на вдовишките добавки от 20 на 25 на сто, което трябваше да се изплаща от 1 юли т.г. се отлага чак за 1 януари 2012 г. Така социалният министър Тотю щял да икономиса 45 млн. лв. Подготвя се и сваляне на тавана на обезщетенията за безработни, който досега беше 12 лв. на ден. Министерствата и ведомствата ще трябва да върнат на “държавата” и парите за представителни или работни дрехи, които са изплатили на своите служители. Сега-засега не се предвижда изземане на вече закупените от държавните служители дрехи, както и отварянето на съответните вехтошарски магазини.
 • Автор: Ангел БАЙРУСОВ>> Пълния текст...

  Зора е!
  Зора е!