"Нова Зора" - брой 17 - 27 април 2010 г.

Сподели във Facebook
Щастлива страна
Закъсала държава! Продънена хазна!
И кой ли ще оправи таз глупава страна,
щом всеки смахнат правник - ерзац специалист
минава за държавник, дори за финансист?

Разпъната държава - ограбена страна,
с закони, ред и право - без никаква цена.
И куц, и сляп, и блъснат - известно е това -
се учи тук да бръсне народната глава.
Автор: Тома ИЗМИРЛИЕВ>> Пълния текст...
Катин и Девети май
Ако нещо може да се твърди с пълна увереност днес, това е невижданата по размери интелектуална офанзива, изключително богато финансирана и корординирана в световен мащаб, срещу комунистическия мироглед изобщо, и срещу историята (битието) на Съветския съюз и бившите европейски социалистически страни в частност. Офанзивата се води безогледно, без да се подбират средства и изпълнители и в изключително благоприятни условия - европейският социализъм е смазан, цялата „социалистическа документация” е в ръцете на неговите върли и безпощадни врагове и те могат да правят с нея каквото си искат. Целта е една: пълно компрометиране на комунистическия идеал и на социалистическата му реализация, приравняването им към абсолютното „вселенско зло”, отказването му на каквото и да било бъдещо битие, заличаването им от духовната и материалната история на света.
Подобен подход не е нещо ново за човечеството. Той е бил използван още от египетските фараони преди 5000 години и от много други след тях. Този подход може да бъде достатъчно ефикасен. Пример е България. Ние, днешните българи, нямаме своя писана история от автентични документи, нямаме и достатъчно материални доказателства по нашите земи. Византийци, западни рицари и османските турци добре са се погрижали да се ориентираме за нашето минало по чужди източници, писани, меко казано, от наши недоброжелатели.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Встрани от мишената
Имало едно време финансови министри.
Да вземем Жак Лафит, министър-председател и министър на финансите на Франция през 1830-1831 г., който се прочува сред съвременниците си с „филантропичния си характер, с галантност, със смелост, с трудолюбие и неуморност”. Милионер преди да заеме държавния пост, скоро Лафит става жертва на дипломатически инцидент и е принуден да напусне правителството в най-бедно състояние, тъй като е авансирал държавата с личните си пари - без да търси гаранция. По-късно приятелите му организират всенародна подписка, за да го избавят от мизерия и така събират близо половин милион франка, което за времето си е много голяма сума.
А сега да видим с какво разполагаме през 2010 г. в България. Разбра се, нямам намерение да подлагам на съмнение галантността и трудолюбието на българския финансов министър, а ще потърся отговор на въпроса доколко макроикономическата политика на сегашното българско правителство съответства на добрите световни примери и какви са перспективите пред подобна политика.
Автор: Димитър СЪБЕВ>> Пълния текст...
ГЕРБ връща феодализма
Че правителството на Б.Б. тихомълком превръща България в полицейска държава, по-лоша и от тоталитарна, вече го усещат дори партньорите му от СДС и ДСБ. Но за Б. Б. май и това не е достатъчно, защото се мъчи да върне и феодално-крепостническите отношения на село.
Защото няма как по друг начин да се тълкуват предложените (без много шум!) от ГЕРБ промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Според тях собствениците на ниви ще трябва да ги предлагат за продан първо на ползвателите на земята! Това право на арендатора бе прието по Костово време и бе премахнато именно по времето на предишното правителство. Защото докато действаше, арендаторите се бяха превърнали в брокери. Същото твърди и председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Една непревземаема крепост на българския дух
- Г-н Професоре, през месец май на далечната вече 1990 г. две събития с национална насоченост станаха факт, техните проекции могат да се открият в националния живот през всичките 20 години оттогава - възстановяването на Македонския научен институт в София, на 3 май, и излизането на бр. 1 на в. “Зора” - на 14 май.
Позволявам си да отбележа, че и двата - нека ги наречем проекти, - оцеляха през изминалите 20 години благодарение на своята отдаденост на каузата, защитаваща всичко българско, на всички равнища на националното битие и по отношение на миналото, настоящето и бъдещето. Така че използвам случая най-напред да Ви честитя 20-годишнината от възстановяването за нов живот на Македонския научен институт, на който Вие сте председател, и от името на патриотичната общност, споделяща идеите на “Нова Зора”, да Ви пожелая да крепне и през идващите десетилетия волята ви в защита на истината за всичко българско и родно.

- Не си представях, че ще започнем разговора по този начин, но и аз действително се бях подготвил с думи за благодарност към вашата редакция, към политиката на вестника и към общността, както вие се изразихте, на патриотите, споделящи идеите и позициите на “Нова Зора”. Бих разширил този кръг с хилядите читатели на вестника, който не се подхлъзна в посока на епидермалния гъдел на дребнотемието и масовия интерес, гарантиращи вестникарско преуспяване, а през годините и на надежди, и на разочарования постави България, българската нация, българската държавност и интерес като непреходни ценности и позиции.
Използвам случая и аз да поднеса своите поздравления във връзка с кръглата годишнина на вестника, заради упованието което беше в. “Зора” през тези години, заради надеждите, но и за жалост, разочарования. Но ви поздравявам и заради вярата, че България ще пребъде въпреки всичко.
Проф. Трендафил МИТЕВ
пред “Нова Зора”
>> Пълния текст...
Живот на чужда улица
 • Ще предизвика ли Бойко Борисов предсрочни избори
  и послепис за един дипломат
 • През последно време Бойко Борисов на няколко пъти съобщава, че ако злоумишлените му противници продължават да го критикуват, ще прибегне към извънредни парламентарни избори. След това добавя, че реформатор като него не се е раждал на земята българска и че българите трябва да са му крайно благодарни заради неговото гражданско самопожертване.
  Няма да обсъждам дали българите трябва да са му благодарни. В края на краищата българите умеят да бъдат благодарни: през моя живот видях българска благодарност към немски нацисти, съветски войници и американски президенти, към Гьоринг, чийто фаворит била България, към цар Борис и Богдан Филов, към Георги Димитров и Вълко Червенков, към Тодор Живков и Желю Желев, към Иван Костов, Жан Виденов, Симеон Сакскобургготски, а днес към Бойко Борисов. Ако не друго, българинът боготвори римската култура с известния й атракцион “Хляб и зрелища”. Българинът показва с вишегласие, че на наша територия е имало колонии на римската империя и че туземците нещичко са възприели от античните глобалисти.
  Интересен, а и актуален е поставеният от премиера въпрос за извънредни парламентарни избори. Убеден съм, че понастоящем хиляди български жители палят свещи, и денем, и нощем, да не би Бойко да направи нови избори, което някак си би уронило престижа на царствената му осанка и би подсказало за криза в неговата нервна система.
  Автор: Проф. д-р Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  И Цонев ще излезе невинен
  Първото от поредицата дела срещу бившия военен министър Николай Цонев започна безпроблемно - всички свидетели и адвокати бяха налице. И май ще завърши безпроблемно и за обвиняемия.
  Съдете сами: главният свидетел на обвинението е не друг, а сегашният дипломат Номер едно Николай Младенов, който преди да поеме външното министерство, бе сложен за военен министър в правителството. Именно Младенов даде сделката на прокуратурата.
  Но какво излезе от неговите показания? Николай Младенов припомни, че след като е поел поста от Цонев, започнал да научава за харчовете на министерството по сключени договори. По конкретната сделка са констатирани нередности, тъй като не била проведена обществена поръчка. А това станало, защото имало само един кандидат за доставка на техниката. Пък и необходимостта от тази поточна линия била съмнителна. И след всичко това Младенов изведнъж съобщи, че всъщност имало официално обявена обществена поръчка за линията, но се явил само един кандидат, което не е “морално”.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Голямото атомно надлъгване
  Вероятно сте забелязали, че месец април на 2010 г. бе изпълнен с международни, най-вече американски, инициативи, посветени на Нейно Величество атомната бомба. Постепенно се изясни, че става дума не за случайно съвпадение, а за съзнателно подготвена и старателно изпълнена програма на президента Барак Обама. Според някои анализатори, той най-сетне загърбил политическото наследство на своя предшественик (Ирак, Афганистан, Палестина и прочее неприятности), за да се захване с любимата си международна тема – ядреното разоръжаване. Но всички ние сме свикнали да се отнасяме скептично към искреността на великите атомни държави, затова и сегашната суматоха би трябвало донякъде да ни се стори подозрителна.
  Сладникавата пропаганда - тази вечна проститутка на журналистиката, започна да бие тържествените камбани малко след Великденските празници. Поводът бе подписаният в Прага на 8 април нов Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия между Съединените щати и Руската федерация. Очакваше се това да се случи преди 5 декември 2009 г., когато изтече срокът на предишния подобен договор, или поне преди 10 декември, когато президентът Обама получи Нобеловата награда за мир. Обаче атомните пазарлъци между Вашингтон и Москва продължиха до началото на април, когато заплахата да отидат на предстоящия преглед за изпълнението на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, без да има с какво конкретно да се похвалят, накара американския и руския президенти да уточнят и последните си различия и да се срещнат в Прага.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Защо на Америка й дотрябва "ядрена среща на върха"
  Във Вашингтон завърши срещата на върха по ядрената сигурност. Продължи цели два дни, активизирани бяха колосални медийни ресурси, и някак между другото възникна въпросът „Защо ли?”.
  Като се прочете речта на американския президент, както и някои други материали, започваш да разбираш, че програмата на тази среща на върха е класически пример за действие, от което – казано най-общо – няма смисъл. Макар и мрачен, но все пак може да се даде следният пример - на покойниците им растат коса и нокти дори няколко дни след смъртта! Обаче програмата е зададена и се изпълнява, нищо че центърът, който я подава, въобще не се интересува от нея... Но да караме поред.
  Сигурността е маниакален елемент за САЩ, те категорично отказват да допуснат, че някой може, дори и частично, да ги застраши. Обратното, естествено, не е вярно – самите САЩ подчертават, че тяхната военна машина е способна да унищожи всяка държава.
  Автор: Михаил ХАЗИН>> Пълния текст...
  Духовните връзки между българите и руснаците
  Турците наричат християнските народи от Балканите „рум милет” (римски народ) и ги обявяват за „неверници”. В резултат на „свещената война” българите били обречени на петвековен гнет от страна на възтържествувалите иноверци. От всички православни балкански църкви оцеляла само гръцката. Българската църква била лишена от самостоятелност и превърната в митрополия на Константинополската патриаршия. Българското духовенство можело да заема само най-ниски постове. След падането на Константинопол, през 1453 година, поробените от Османската империя християнски народи обръщат своя поглед към Московска Русия като към единствена сила, способна да им донесе свобода.
  Венецианският посланик в Турция писал до градския сенат през 1567 година, че султанът сериозно се страхува от растящото могъщество на руския цар, тъй като народите на България, Сърбия и Гърция „са много предани на великия княз, с когото ги свързва една вяра, и са готови да вземат оръжието и да въстанат, за да се освободят от турското робство и да се подчинят на властта на княза”.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Болката на България
  Под „планината” имам предвид Родопите – българска твърд, влизаща в небезспорното определение „смесени райони”. Въпросът всъщност е какво се случва в българските Родопи – от Места (почти) до Ивайловград? Сред етническите българи в тези краища доминира убеждението, че българската държава просто е абдикирала, че почти не се интересува от хората, живеещи в планинските и полупланинските региони, както и от икономическите проблеми на тези общини и райони.
  Популярна е представата, че с изключение на тютюна, държавата просто не обръща внимание на земеделието и индустрията. Закриха се повечето мини, няколкото, отдавна проектирани трансгранични транспортни връзки – шосейни и железопътни, се строят десетилетия. Хидротехничисеките строежи предизвикват остри спорове. Изселванията са основният демографски процес. Изселват се предимно българи, а сред тях, предимно млади хора. Родопите стават по-възрастни и по-малко “български”. Не е новост, че в смесените райони, по-отчетливо отколкото в останалата част на страната, се шири политическа апатия, прояви на национален песимизъм и нихилизъм.
  Автор: Мирослав ПОПОВ>> Пълния текст...
  Характери и съдби
 • Щрихи към портретите на Захарий Стоянов и Бачо Киров
 • В една книга бях прочел нещо такова: въстанията рисуват характерите на народите. Бихме казали – и на човеците. Само че тук няма едноизмерност. Едни са хората, когато ликуващо бият камбаните, а други - в заревото на пожарищата. Един е Бенковски като предводител на Хвърковатата чета, а съвсем друг - в унинието на погрома. Малцина са ония, които открай докрай запазват морална монолитност. Такива са примерно Панайот Волов и Бачо Киро Петров от Бяла Черква.
  Априлското въстание – един свят порив за добиване на „мила свобода и правдини човешки” – в горнилото на страховити изпитания и себежертвеност, извайва галерия от образи, които завинаги остават в пантеона на Отечеството.
  Думата Отечество е облъхната от святост!
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Препоръките на финансовия комитет
  Ний сме твърде много трогнати
  от безкрайните ви мъки -
  кризата ще превъзмогнете
  с тези наши препоръки:

  Отворете нови страници
  в данъчните си тефтери;
  разхвърлете нови данъци
  на народа мил и верен.
  Автор: Тома ИЗМИРЛИЕВ>> Пълния текст...

  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа
  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа