"Нова Зора" - брой 16 - 20 април 2010 г.

Сподели във Facebook
Октоподът на русофобията
Както и да се успокояваме, отношенията между българи и руснаци през последните двайсет години не са розови. Не говоря единствено за междудържавните връзки, а и за работата на българските граждански организации, които участват в укрепване на българо-руските, а в Руската федерация - на руско-българските отношения.
Преди това ще вметна, че раздалечаването между двата народа, между техните славянски и православни култури, през изминалите две десетилетия ставаше и с декрети, и постепенно - с хода на изтичащото време. Факт е, че първоначално се разредиха, а после и прекратиха така наречените неформални общувания между българи и руснаци, български и руски граждани. Свиха се, за да изчезнат взаимните договори между градове и села. Огромният приток на млади българи, които се учеха в съветски учебни заведения, днес е сведен до нула. Контактите между научните среди, между министерствата и предприятията е част от формална отчетност, тъй като те почти не съществуват.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Брат брата не храни, но тежко му, който го няма
За историческото помирение на два славянски народа
Това, от което най-много се нуждаят страната и народът ни днес, е една нова масова обществено-политическа организация, изградена на широка народнодемократична и патриотична основа, с народнорепубликанска насоченост и социалистическа перспектива. Липсата на такава през всичките тия години на очевидно пагубната не само за България, но и за всички източноевропейски страни реставрация на капитализма, развръзва ръцете на десните, реакционни, реваншистки, ретроградни и дори неофашистки сили и е една от основните причини за безсилието и на нашия народ срещу неговите експлоататори, угнетители и грабители.
Автор: Проф. дфн Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Катин – име на разломи и трагедии
Трагичната гибел на полския президент Лех Качински продължава да вълнува световните медии. С времето палитрата от най-различни хипотези относно причините за падналия самолет се увеличава в геометрична прогресия. Някои от тях са изключително екзотични и като цяло удовлетворяват... най-вече „разнопосочните” геополитически внушения, които се стремят да направят. Все пак има нещо изумително в катинската трагедия преди броени дни.
Големите ядрени сили правят разчети за евентуалните загуби на националния си елит, който управлява държавата при ядрен конфликт. Полша загуби за броени минути около 100 човека от най-горните етажи на държавното управление. Не направи изключение и висшето военно командване на страната. За сведение - САЩ планират по-малки загуби на своя държавен елит при неочакван ядрен конфликт. И всичко това се случва в 21-ви век!
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
До кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова
До
кмета на гр. София
г-жа Йорданка Фандъкова

Копие: председателя на Министерския съвет
на Р България
г-н Бойко Борисов

Уважаема г-жо Фандъкова,
“Софийска вода” АД изпадна в тежка ситуация. Нараства недоволството към качеството на услугите, които предлага, и от затрудненията, които създава на физически и юридически лица, превръщайки се от оператор на битови услуги в общински администратор.
Събитията, които протичат, са тревожни и изискват сериозен анализ от страна на Столична община. Колкото и старателно мажоритарният акционер (“Юнайтед ютилитис”) да пази в тайна намеренията си да напусне софийския воден пазар (което направи през 2004 г. “Интернешънъл уотър къмпани”), първите сериозни признаци за това започват да се появяват. Водят се необявени, скрити, преговори и се сондират намерения за привличане и включване в схемата на нов акционер в “Софийска вода” АД, а на по-късен етап - препродаване на дяловия капитал.
Автор: инж. Ганчо ХИТРОВ>> Пълния текст...
Зад паравана на здравната "реформа"
 • Управленска некомпетентност, конфликт на интереси и отсъствие на отговорност за здравето на народа
 • След криминалния преврат от 10 ноември и приемане на програмата “Ран-Ът” (и до ден-днешен скрита от народа) се предприе осъществяване на стратегията “всичко за продан, всичко на пазара”. За осъществяване на т.нар. преход трябваше цялостно да се “реформира” икономиката, селското стопанство, горското дело, образованието и здравеопазването.
  В областта на здравеопазването изградените структури по системата “Семашко” (по името на д-р Николай Александрович Семашко, първият народен комисар по здравеопазването в СССР, организатор и ръководител на първата в страната катедра по социална хигиена и организация на здравеопазването, б.р.) трябваше да се заличат, защото при новите условия националната здравна политика получи нови задачи.
  Автор: Проф. д-р Александър АТАНАСОВ, дмн>> Пълния текст...
  Социализъм или капитализъм
  Достатъчно дългият исторически период на съществуване на капитализма позволява без допълнителни доказателства да се направи и важното заключение, че той е по-хаотичната, по-трудно управляемата, по-неконтролируемата и по-трудно коригируемата макроикономическа система за стопанска дейност в сравнение със социализма. Частнособственическата разпокъсаност на икономиката и разминаващите се интереси на отделните собственици го правят почти неуправляем за производствена дейност във всеобщ интерес. Ето защо някои автори с право го наричат макроикономически анархизъм, управляван от невидимата ръка на пазара.
  Задължително трябва да споменем и изключителната роля на основния закон на капитализма, който гласи: главната мотивация за икономическа активност на капиталистическата класа е неудържимият й стремеж към максимална печалба. Тази на пръв поглед банална дефиниция обяснява практически всичко, което става при капитализма.
  Автор: инж. Любен АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  За истината и лъжата
  За живота ни в така наречената демокрация управляващите ни до такава степен объркаха ценностната система, че вече не можем да различим истината от лъжата. Беше подменено понятието народ, с “електорат”. Неслучайно. Този “електорат” или “гражданско общество”, беше нужен на новата класа капиталисти за ограбване на Отечеството ни. Под предлог, че изграждаме демокрация, ни бяха отнети материални блага, постигнати с реален труд, но най-страшното, което ни отнеха, е духовността и вкуса към познанието. След превръщането ни от народ в тълпа, беше лесно да ни вкарат в блатото на мизерията, от което няма излизане скоро, ако не прозрем истината. А тя е: национализация, възстановяване на реалното производство, връщане на необятния пазар на Русия и най-вече връщане към духовността и познанието. Все още не е късно! В противен случай ще се наложи да си спомним възклицанието на Паисий Хилендарски: “О, неразумний юроде...”
  През тези 20 години ни беше отнето правото на труд и настъпи разложение във всякакъв смисъл и особено засегнати се оказаха младите хора, които живеят във виртуалния свят на безвремието. Те не знаят, че всеки труд е познание. Начина, по който могат да бъдат върнати в правия път е, чрез силата на масмедиите. Медии, но чии са те? За толкова години БСП, която е с претенции, че наследи БКП, не придоби нито една медиа. Случайно ли е това? Мисля, че не е. Висшето ръководство на БСП трябва да си понесе отговорността за това, като отстъпи да не бъде авангард в ЕНФ, каквито претенции и очаквания може би има, защото много допринесе народът да се отврати от думата комунист...
  Автор: Наталия ПЕТРОВА>> Пълния текст...
  Духовните връзки между българите и руснаците
  Историята на духовните връзки между българския и руския народи са уникален пример на многовековно и плодотворно взаимно обогатяване. До голяма степен благодарение на тези връзки, по време на тежките периоди от историите на двата народа е оцелял техният „духовен щит”, запазвайки самото съществуване на руснаците и българите, и този щит е светата православна вяра. Като в прикачени съдове от единия народ към другия са протичали идеи, религиозен опит, потоци от духовна литература, достижения на културата и изкуствата.
  Един век преди кръщаването на Русия, християнството е било вече разпространено в България. През 863 г. българският цар Борис I, заедно с целия двор, приел Светото кръщение и с държавен указ християнството е обявено за единствената разрешена религия, а християнските закони - задължителни за всички поданици. В онова време християнството можело да бъде изповядвано само на три „свещени” езика - еврейски, гръцки и латински. Благодарение на създадената от светите братя Кирил и Методий славянска писменост, която била призната за канонична и от Константинопол, и от Рим, славянството получило възможност да се присъедини към Христовата вяра и да възприеме Словото Божие на своя роден език. Макар че в средата на IX век не съществувал общославянски език, все пак между националните езици на славянските народи лексикалните и граматическите разлики не били огромни и затова старобългарският език бил разбираем за всички.
  Автор: Олга РЕШЕТНИКОВА>> Пълния текст...
  Достоен юбилей
  На 15 април т.г. в Музикалния салон на Руския културно-информационен център в София, бе отбелязана 85-годишнината на проф. Васил Колевски, роден на 6 март 1925 г. в с. Яврово. Васил Колевски завършва Руска филология в СУ “Климент Охридски”, бил е ректор и преподавател в НАТФИЗ, научните му интереси са свързани със съвременната българска литература, с българо-руските литературни отношения, с проблемите на социалистическия реализъм. Проф. Колевски е автор на повече от 30 книги, посветени на българската и руската литература.
  “С Колевски се познаваме от десетилетия... За мнозина може би е странно, че изследователят на пролетарската ни литература от 30-те години, авторът на монографията за “РЛФ”, познавачът на руската литература и страстен пропагандатор на Горки и Маяковски, през последните две десетилетия, тоест в периода на прехода, изведнъж се обърна към спецификата на българския път, към историята на българското племе, зае се да превежда от руски език научни извори, посветени на прабългарите, да допълва и обогатява представата за славянското ни потекло с едно трайно познание относно различните исторически разклонения на българския етнос през хилядолетия и столетия (в по-близка перспектива).
  Автор: В. ЗИКУЛОВ, ген.-полк. Оз>> Пълния текст...
  Животът извън еврозоната:
  Приземяване, приземяване...
  На деветия месец от своето управление премиерът Бойко Борисов и неговият „икономически идеолог” Симеон Дянков направиха епохално откритие: България не била готова за влизане в еврозоната, понеже две поредни години правителството на тройната коалиция е лъгало ЕС за бюджетния дефицит на страната. Дефицитът за 2009 г. щял да бъде ревизиран от 1,9 % на 3,7% от БВП, а излишъкът за 2008 г. щял да бъде намален с 0,2-0,3 процента. Нещо, което според „най-добрия финансист в Източна Европа” означава, че ни чака наказателна процедура от Брюксел. И че засега е по-добре изобщо да не си правим устата за влизане в еврозоната. Един вид, членството ни в тази зона се отлага за неопределено време поради... честността на днешното правителство.
  Само че нали доскоро самият Дянков се хвалеше с „най-добрия бюджет в ЕС”? При това балансиран. А дефицитът, който правителството обяви пред Брюксел за 2009 г., бе „само” 1,2 млрд. лв., или 1,9% от БВП.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Ако не слушате “Зора”, чуйте Папандреу
  Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу призова сънародниците си към обединение и подкрепа за предложените от ПАСОК реформи, иначе страната е заплашена да се плъзне по нанадолнището на кризата, предаде АНА-МПА. “Подкрепете ме, или ставаме бедни като българите”, заявил Георгиос Папандреу.
  “Нима искате да живеете като в лунно бунище, защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде, от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията?
  Нима вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима - обърна се Папандреу към пенсионерите, - вие искате да получавате пенсии от по 50-100 евро, вместо сегашните 600-700?
  Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%?
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Как да постъпим с паметника на детеубийците в Трънак?
  По инициатива на кмета на депесарския анклав, наричан все още община Руен, Бургаско, бе взето решение да се възстанови във вид на “фонтанка” чешмата-паметник на турските терористи в село Трънак, които взривиха влака на гара Буново, пловдивската гара и хотела в Сливен през 80-те години. Не е много ясно какво се разбира под енигмата “фонтанка”, но е сигурно, че тя ще е още по-антибългарска от чешмата. Впрочем, не е никак случайно, че години наред незаконно вдигнатият обект бе съвсем демонстративно използван от върхушката на ДПС за противодържавна и българофобска пропаганда. За сметка на това представители на ДПС никога не са присъствали на помените за убитите невинни български граждани, например в атентата на гара Буново на 9 март 1985 г. В този зверски акт, чиито извършители чешмата прославя, загиват седем човешки същества, от които две деца.
  Трънашката чешма съществува от 1993 г. Тя е посветена на разстреляните през 1988 г. атентатори Емин Мехмедали, Абдула Чакър и Саафет Реджеб. Пак в Трънак се провежда и провокативен “селски събор с народни игри”. През септември 1998 г. бургаският окръжен прокурор Емил Христов издаде нареждане да се свалят паметните плочи на чешмата. В отговор Ахмед Доган отправи не съвсем завоалирани заплахи за босненски и косовски “вариант”.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Е, то бива, бива некадърност, ама чак пък толкова!
  Въпреки влошаващата се демографска ситуация и растящия дефицит на НОИ, всеки втори българин намира начин да се пенсионира предсрочно, плачат родни соросоиди, като се позовават на Световната банка, чиято поръчка и изпълняват. 57% от мъжете и 43 от жените у нас били успели да ползват пенсионни права преди навършване на възраст за пенсия - съответно на 63 и 60 г. Плачат пустите му родни соросоиди и техните задгранични господари – нищо че става въпрос не за някакви шмекери и мошеници от престъпния контингент, а за почтени сънародници, пенсионирани по условията за I и II категория труд.
  И не само плачат, гадините му с гадини, а и усърдно работят – на заплата и хонорари в български държавни институции, например в НОИ, - как да ликвидират по-ранното пенсиониране на хиляди военни, летци, миньори, служители на МВР, железничари и т.н., и т.н. Според същите “експерти” допълнителни възможности за прецакване на ветераните на труда предлагали дори инвалидните пенсии.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...

  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа
  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа