"Нова Зора" - брой 13 - 30 март 2010 г.

Сподели във Facebook
Към пропаст
Върви ли България към пропаст? Този въпрос закономерно си задават все повече хора. Отговорът за съжаление е положителен. България в момента е като дилижанс от уестърните, чиито побеснели коне се носят към зловещия ръб на каньона. На капрата няма никой, защото кочияшът е застрелян (или мъртво пиян, ако филмът е комедия). Но разбира се, появява се главният герой (Джон Уейн, Кърк Дъглас, и т.н.) и взема нещата в ръцете си.
Хепи енд.
Уви – оказа се, че Б.Б. не нито Джон Уейн, нито Кърк Дъглас. Въпреки че е на “капрата” на властта в България, все по-ясно е, че той е по-безпомощен и от селски каруцар. Защото всички действия на правителството на ГЕРБ в опита да овладее кризата издават наистина ужасяваща управленска безпомощност. В Националния съвет за тристранно сътрудничество цари пълна бъркотия, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов събра на съвещание по антикризисния план министрите, но без премиера Бойко Борисов, който беше хукнал да търси пари в Катар, а финансовият министър Симеон Дянков преговаряше в друга зала на МС със социалните партньори.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Спасителният път
 • пътят на народното единство и борбата за социализъм
 • Това, от което най-много се нуждаят страната и народът ни днес, е една нова масова обществено-политическа организация, изградена на широка народнодемократична и патриотична основа, с народнорепубликанска насоченост и социалистическа перспектива. Липсата на такава през всичките тия години на очевидно пагубната не само за България, но и за всички източноевропейски страни реставрация на капитализма, развръзва ръцете на десните, реакционни, реваншистки, ретроградни и дори неофашистки сили и е една от основните причини за безсилието и на нашия народ срещу неговите експлоататори, угнетители и грабители.
  Автор: Инж. Вилям ИГНАТОВ>> Пълния текст...
  За да се разберем и обединим
  До в. ”Нова Зора”
  г-н Минчо Минчев

  Ние, хората лесно се поддаваме на идеологическата пропаганда и изказваме внушени ни чужди мисли, а нашите остават в съзнанието ни без да покълнат. Затова избягвам много да се застоявам пред телевизора и се опитвам сам да си обясня нещата, но да призная съм объркан. Един мой добър другар и приятел ме упреква, че не гласувам за “Нова зора”. Брат му също добър другар ме призовава гласувай за Българската работническа партия комунисти и ми рецитира “По чувства сме братя ний с теб и мисли еднакви ний таим...”. За да гласувам едновременно за трите и повече партии е необходимо те да се обединят. Само така силата им ще се увеличи. Защото едно плюс едно и още едно правят сто и едно. Както се казва може да няма рима, но е вярно понеже хората ще се обединят и разберат за какво да гласуват. И тогава няма да може демагога Костов и тоталитарния Борисов да ни яхват и унижават.
  На 6 и 7 март присъствах на конференцията на тема “Новите времена на България – вчера, днес и утре”, организирана от ПП “Нова зора”. Дискутираха се пътищатаи възможностите за концентрация на националната енергия за ново възраждане и възстановяване на българската държавност и бъдещето на България”. Отново се призова за създаването на единен национален фронт на левите прогресивни сили. Председателят на ПП “Нова зора” др. Минчо Минчев каза нещо, което е много важно. Според него чрез атаката към др. Сергей Станишев се цели да се разгроми най-силната лява партия и така да се задушат социалистическите идеи у нас.
  Автор: Ангел ТЕЛБИЗОВ>> Пълния текст...
  Истината – доведената дъщеря на времето
 • Из бележника на архивиста
 • През фувруари-март 1944 г. в Родопите е разбит един от най-големите партизански отряди в страната – отряд „Антон Иванов”.
  Едно от ядрата в този отряд са партизаните от Батак. Нека се опитаме да видим частица от картината чрез непубликувани откъси от разкази на свидетели на събитията.
  Невена Чолакова е съпруга на зам.-командира на отряда Георги Чолаков. Когато го убиват, му отрязват главата и в Батак я оставят в стаята, където е затворена Невена Чолакова. Тя прекарва нощта с отрязаната глава на съпруга й…
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  До главния редактор на в. “Нова Зора”
  Уважаеми г-н Главен редактор,

  С голямо удовлетворение прочетох Откритото писмо на проф. Михо Семков, публикувано във вестника (бр. 8, от 23 февруари т.г.). Тази публикация събуди в мен тежки спомени от преживяното преди 66 години. Баща ми, Ангел Георгиев, от с. Рашково, Ботевградско, беше обикновен трудов човек. Бедността и социалната несправедливост в обществото го насочват в редиците на съпротивата. През 1942 г. той активно се включва в борбата срещу фашизма като ятак на партизаните от отряд “Чавдар”. След разкритие през 1944 г. той е заловен от полицията и след нечувани тридневни изтезания е убит чрез разчекване между клоните на две дървета на 27 май 1944 г, в местността Басерница, с. Рашково. На 31 май цялото ни семейство - аз, на 12 години, майка ми на 32 години, баба ми на 64 години и дядо ми на 66 години, бяхме арестувани и поведени към полицейския участък за интерниране в концлагер. На път от Рашково за съседното село Радотина един от полицаите стреля с пистолет в мен и куршумът мина през бедрото на десния ми крак. От болката и шока съм изпаднал в безсъзнание и ме оставили в гората. На връщане един полицай вижда, че съм все още жив, макар и в безсъзнание, и ме отнася на гръб у едни добри хора в с. Радотина, които се погрижиха за мен и ми спасиха живота. За да получат награда за злочестото си престъпление, полицаите изпращат донесение до своите началници, с което съобщават, че при опит за бягство съм бил застрелян и трябва да бъда заличен от регистрите на Царство България, а на този, който ме е застрелял, да се отпусне сумата от 25 000 лв.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Специалист по всичко
  Имаше такава комедия с незабравимия Апостол Карамитев, който правеше всичко - от пробиването на “дупки всякакви” до къпане на бебета.
  Оказа се, че специалистите по всичко наистина съществуват у нас. И са представени не от кого да е, а от самият лидер на ДПС Ахмед Доган. Защото се оказа, че той разбира и от мениджърство, от хидростроителство, за което е получил хонорар в седемцифрено изражение, от астрономия, от физика и химия. И дори има цяла лаборатория в сарая си в Бояна. Така поне твърдят неговите приближени.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Сините чакали
  Всеки знае що за твар е чакалът. Страхлива и обичаща да се задоволява с останалото от лова на истинските хищници, но подла и агресивна, когато надуши болен организъм. По същия начин днес се държат остатъците от синята глутница.
  Надушили възможността да напомнят за себе си покрай сблъсъка между правителството на ГЕРБ и президента Първанов (зер в Европа вече никой не ги бръсне за слива!), те мобилизираха целия си интелектуален потенциал, за да измислят как да налеят допълнително масло в огъня. Мислиха, мислиха и го измислиха – да се направи проверка на всички звукозаписи на международните дипломатически срещи на президента Георги Първанов.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Няма по-важна задача от спасяването на България
  Нашият автор и приятел Христо Малеев навършва кръгла годишнина. През изминалите немалко години той се изяви като блестящ анализатор и познавач на тежката материя на външната политика, написа десетки статии и коментари по актуални въпроси на съвремеността. Стилът, задълбоченото разбиране и широкият спектър на темите, които разработва на страниците на вестника, му създадоха вярна читателска аудитория.
  Посланик, дипломатически работник, личност с висока ерудиция и брилянтно възпитание, Христо Малеев е и голям български родолюбец, с дълбоки фамилни корени в борбите на народа ни за свобода и справедливост.
  Редакцията на в. “Нова Зора” и многобройната читателска публика му пожелава още дълги години творчески успехи, лично щастие и удовлетворение.
  Посланик Христо МАЛЕЕВ
  пред в. „Нова Зора”
  >> Пълния текст...
  До министъра на отбраната на Р България
  ген. л-т /o.р./ Аню Ангелов
  Поздравително писмо
  Уважаеми господин Министър,
  ИКЗПВРЗРБ сърдечно Ви поздравява с назначаването на високоотговорната длъжност и ви пожелаваме успешна и ползотворна дейност за благото на Отечеството!
  Ние, военните разузнавачи от запаса и резерва, посрещаме с особено удовлетворение това събитие. След продължително прекъсване отново начело на Министерството на отбраната застава професионално подготвена личност, познаваща спецификата на военната служба. С това се създават предпоставки за компетентно и успешно ръководство на военното ведомство, както и за отстраняване на допуснати в миналото грешки, каквито за съжаление има. Такъв е случаят с приетия преди повече от три години от 40-ото народно събрание т. нар. закон за досиетата. С него се разшири разпространяването и върху разузнавателните формирования на БНА на разпоредбите, отнасящи се за ДС.
  С това грубо се нарушава Конституцията, изцяло се пренебрегва истината, уронва се честта на Българската армия като защитник на националния интерес и носител на бойната слава на България, като нейната дейност фактически се отъждествява с тази на политическа полиция.
  Автор: В. ЗИКУЛОВ, ген.-полк. Оз>> Пълния текст...
  Историческата истина
  за Възрожденския процес в България през 1984 г.
  Към есента на 1989 г. се очертават съществени изменения на ситуацията в България, които налагат корекция в предварително начертаната българска национална политика (Възрожденският процес и изселническата кампания). Преодолени са трудностите, възникнали във функционирането на националната икономика поради изселването на работна ръка:
  - Българските външноикономически отношения са обвързани с икономиките на редица арабски и ислямски страни. Те трябва да бъдат запазени дори с цената на някакви отстъпки във Възрожденския процес;
  - Междувременно настъпва голям смут сред изселниците. Тяхното посрещане в Турция е пълно разочарование и безизходица.
  Автор: Йорданка БЪЧВАРОВА>> Пълния текст...
  Окупация
  Трябва да призная честно, че въпреки че бях се готвила специално за тази командировка (за изборите в Ирак) пак се оказах неподготвена за това, което видях. Фотографиите, видеоматериалите и бележките само отчасти могат да предадат истинското положение на иракчаните.
  Не зная дали има човек готов да види образована и културна страна, която насилствено е върната в каменната ера и в нищета, която обикновено сме свикнали да наричаме емблематично „африканска”.
  За тези, които са забравили, Ирак притежава вторите по големина петролни запаси. Дори и сега част от тези залежи се продава. Но ако в съседен Иран веднага се вижда, че петролът работи за общественото благо, то тук при най-доброто намерение, това не може да се забележи. Тук няма вече вода, електричество, здравеопазване, образование, безопасност, няма дори нормален бензин (преди 20 години за 1 иракски динар, около 4 долара, се купуваха 200 литра бензин, б.пр.). А само преди 7 години все още имаше всичко, включително и най-подготвените научни и технически кадри на Изтока.
  Автор: Надежда КЕВОРКОВА>> Пълния текст...
  Индустрията на България – вчера, днес и утре
  Приемам за “вчера” времето до 1990 г.; за “днес” – периодът 1991-2009 г.; за “утре” – предстоящите години.
  Поради тоталното отричане на направеното през 1945–1990 ще посоча някои данни за 1939 година. Ето основни факти за индустрията ни през тези периоди.
  Вчера
  - в 1989 г. индустриалните ни предприятия са били 2593 – т.е., 7,7 пъти повече от тези през 1939 г.
  - заети лица в 1989 г. - 1 580 000 души, т.е. 15,8 пъти повече от 1939 г.
  - общата промишлена продукция при индекс 100 за 1939 г., през 1989 г. е 103 пъти повече.
  - обем на износа през 1989 г. - 16,2 млрд. щ.д. - т.е. 83 пъти повече от 1939 г.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  За единия милион паразити
  и за още стотици хиляди такива
  От 2001 г. насам, когато влезе в сила “здравната” реформа, броят на антиконституционно лишените от медицинско обслужване у нас не пада под 1 млн. души. Още по-възвишени черти на катастрофата придава фактът, че макар да не получават здравна помощ, всички тия хора се водят официално за “длъжници” и всеки месец НАП им начислява съответните неизплатени вноски заедно с лихвите по тях. Целта и на това мероприятие също е прозрачна – когато му дойде времето, НАП ще им отнеме и жилищата.
  Не е особено идилично и положението на ония българи, които все още плащат вноски в Здравната каса. През последните месеци, в резултат на кризата и на реформаторския плам на новото правителство, армията на лишените от “правото” на медицинско обслужване е нараснала с нови 390 хил. души! Това обаче стана в условия, когато минималната здравна вноска на самоосигуряващия се гражданин бе малко над 10 лв. месечно. Какво ще стане, ако кабинетът на г-н Борисов осъществи намерението си да увеличи драстично и тази сума, просто не ни се мисли. За останалите му налудничави идеи в същата област – да не говорим.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  РЕШЕНИЯ
  на първия редовен конгрес на ПП „Нова Зора”,
  състоял се на 20. 03. 2010 г. в гр. София.
  I. ОТНОСНО РАБОТАТА НА КОНГРЕСА:
  1. Конгресът приема Отчета на ЦПС на ПП „Нова Зора” за дейността на партията в периода 11.03.2006 г. – 20.03.2010 г., като обективен и отразяващ цялостната работа на ЦПС, ЦИБ, Обл. ПО, Общ. ПО и ППО.
  2. Конгресът приема Доклада на ЦКК на ПП „Нова Зора” за дейността й в периода 11.03.2006 г. – 20.03.2010 г. като обективен, а извършените финансови разходи за отчетните периоди: 2006, 2007, 2008 и 2009 г. за законни и присъщи за дейността на ПП „Нова Зора”. Освобождава досегашните членове на ЦПС, ЦИБ и председателя на партията от отговорност, потвърждава извършените промени в състава им и снема изразходваните средствата от отчет.
  3. Конгресът приема и утвърждава направените предложения за изменения и допълнения на Устава на ПП „Нова Зора”. След извършване на промените в регистрацията на ПП „Нова Зора” в СГС, уставът да се отпечата самостоятелно и изпрати на Обл. ПО, Общ. ПО и ППО за изпълнение и използване в ежедневната им работа.
  >> Пълния текст...
  Геостратегията на Кремъл вече се реализира
  В геополитиката има само два закона. Първи - вечния антагонизъм между двата полюса Земя и Море, наричат се още и атлантизъм, и евразийство. Или според класическата формула - телурокрация срещу таласокрация. Втори закон - битката между двата цитирани полюса в т.нар. брегова ивица или още Rimland (където е разположена и нашата страна).
  България попада имено в тази полоса, където се сблъскват интересите на Земята и Морето. За да стане ясно в т.ч. и какво се случва във вътрешнополитически план в България, е необходимо винаги да търсим „геополитическата съставна” в изказванията и действията на политиците.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...

  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа
  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа