"Нова Зора" - брой 12 - 23 март 2010 г.

Сподели във Facebook
За нов национален проект
 • за нов исторически път и бъдеще на българската нация и държавност
 • Уважаеми делегати и гости на Първия редовен конгрес на ПП „Нова Зора”,
  Събрали сме се в тази зала по повелята на устава и закона, за да обгледаме извървения от нас път след 11 март 2006 г., дата, която може да се счита като извънредна заявка на нашия тогава извънреден конгрес, за решителна крачка от просветителско-интелигентски кръг със същото име към основанията за реална намеса на една политическа партия в съдбовните политически времена за народа и Отечеството ни.
  Политическа партия „Нова Зора” се роди в условията на анихилиране и пропиляване на националната енергия; на срутването на надежди и кумири; във време на подмяна на ориентири и указатели в националния път, в условия, когато ефективите на т. нар. информационна епоха се трансформираха от технологични средства в решаващ политически фактор. Погледнато по-нашироко, това бе време на решителна консолидация на капитализма, оплоден с идеите на планетарната глобализация, когато главният негов принцип за експлоатация на човек от човека прерасна в нов, по-висок етап и вече на цивилизационна основа влезе в антагонистично противоречие със страните извън златния милиард, които пътем осъзнаваха, че зад красивите лозунги за демокрация, свобода, братство и равенство стои могъщият арсенал на всички възможни империалистически средства за натиск и принуда в междучовешкото и междудържавно общуване. Новата глобална форма за експлоатация на държави от група държави, на държави от група транснационални компании отхвърли света назад в историята с повече от 200 години, за да възроди на турбо равнище чудовищната епоха на конкистадорите и канонерките. Ледниковият период на човешкото щастие, който съпреживяваме, се характеризира и със световното настъпление на финансово-олигархичния капитал срещу производствените форми на капитализма, настъпление на капитала въобще срещу труда, най-вече срещу наемния труд, което осъжда като ненужно излишни седем-осми от населението на земята. Това е цената, която човечеството трябва да плати за временния провал на социалистическия проект.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Родината е по-голяма от нас
  - Валентин Григориевич, какво ще ни кажете за главното – за Родината?

  - Родината – това е преди всичко духовна територия, в която се съединяват миналото и бъдещето на твоя народ, и едва след това – географска територия. Твърде много има в тези звуци – Родина!.. Ако човек има Родина, той обича и защитава всичко добро и слабо в света, а ако няма – ненавижда всичко и е готов всичко да разруши. Това е нравствено и духовно крепящия ни смисъл на живота, който ни сгрява от раждането до смъртта. Аз вярвам: и там, отвъд изхода на живота, ние живеем безкрайно в своите деца и внуци, сгрявайки ги. Безкрайно – докато има Родина. Извън нея тази връзка се прекъсва, паметта отслабва, родството се загубва.
  За мен Родината е преди всичко Ангара, Иркутск, Байкал. Но тя е и Москва, която не трябва да се отстъпва на никого. Москва побира Русия. Не можем да си представим Родината без Троицко-Сергиевата лавра, без Оптинската пустош, без Куликовското и Бородинското поле, без многобройните полета на Великата отечествена...
  Родината е по-голяма от нас. По-силна. По-добра. Сега съдбата й е поверена на нас – да бъдем достойни за нея.
  Виктор КОЖЕМЯКО
  разговаря с писателя
  Валентин РАСПУТИН
  >> Пълния текст...
  Васалитетът е в действие
  Вече е извън всяко съмнение, че България вече не съществува като суверенна държава. И че май е време да сменим името й на Румелия или на Дунавски вилает... Не става дума за черен хумор - до 1 април има още време. Просто това са жестоките факти. Ето и последният фрапиращ случай. Майор Даниела Благоева от мисията ни в Афганистан направила презентация за националния празник 3 март пред съюзническите сили. Турските военни обаче се обидили жестоко. Защо? Защото бил употребен терминът “турско робство”! И как е реагирало на “обидата им” нашето командване? По възможно най-унизителния начин.
  Шефът на българските сили в Афганистан полковник Петко Лилов се извинил на бригаден генерал Левент Чолак за използването на термина “робство” вместо “политически коректния” (!?) израз “османско владичество”. Материалът бил махнат от сайта, а турските военни великодушно благодарили за бързата реакция.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
  Нечувана проява на “характер”
  Този път българската дипломация реагира с острота, която е безпрецедентна за нейното хронично нехайство и чуждопоклонничество. Говорителят на софийското външно министерство осъди рязко съдебния фарс в Гевгели, а после извика за обяснения и македонския посланик.
  Както е известно, първоинстанционният съд в Гевгели, Република Македония, присъди малката Сузана, детето на българската гражданка Спаска Митрова, на бащата Воислав Савич. Според съдебното решение г-жа Митрова ще трябва да изплаща и издръжка за отнетото й дете в размер на 40 евро месечно. “Ще продължаваме да се борим, ще обжалвам. Ще успея, няма да се откажа...” – заяви тя след изчитането на решението.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Пак ли курс на 180 градуса
  Както и да го въртяха и сукаха нашите политици, здравият разум и геополитическите реалности надделяха над кресливите вопли за “енергийна Задунайская губерния”. Стана ясно, че скоро парламентът ще приеме “национална енергийна стратегия”, чието ядро ще бъдат три проекта, разработвани съвместно с Русия. Така поне заяви миналия понeделник председателят на парламента Цецка Цачева след разговорите си с руския министър на енергетиката Сергей Шматко по време на нейното посещение в Москва. Поради що г-жа Цачева заема така твърда позиция, която няма начин да не е съгласувана с нейния партиен шеф Бойко Борисов? Ами защото дори и на него му стана ясно, че проектът “Набуко” е обречен. А газ от другаде просто няма. Или както каза министър Шматко, “струва ми се, че нашият проект е по-силният, имаме и споразумение, и газ. Чакаме кога проектът “Набуко” ще може да се състезава с нас”. Остава проблемът с финансирането на АЕЦ “Белене”. “Убедени сме, че проектът “Белене”, който днес е лидер в строителството на АЕЦ от ново поколение в Европа, без съмнение ще намери инвеститор”, заявява енергетик номер 1 на Русия.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Докъде се имитира Западът?
  В Русия става нещо ново. Наистина, не духа някакъв либерален вятър, нито се формира една надеждна опозиция, а по-скоро се проявява желание да се върви напред. „Модернизация”, това е ключовата дума на властите. И на първо място, на президента Дмитрий Медведев. Неговото идване в Париж за три дни седмица не е чуждо на тази политика на отваряне. Руският президент не дойде сам, а беше придружен от 80 шефове на предприятия. Целта, която се афишираше, бе тази: да се завърже по-значително индустриално партньорство.
  Накратко, ето че по някакъв начин се върнахме към 19 век, когато руските западняци подтикваха своята, закъсняла в развитието си страна да се индустриализира и да се обърне към европейския модел. Но по онова време вече съществуваше друго течение, което наричаха славянофилско. И което в инспирираната от Запада модернизация виждаше заплаха за Вечната Русия. Двете тенденции съществуват и днес. Случайността пожела Медведев да дойде във френската столица, за да открие в Лувъра една експозиция за „Свята Русия.” Тя припомня ролята, играна векове наред от православната църква.
  Автор: Филип ТЮРО-ДАНЖЕН>> Пълния текст...
  Политическа резолюция
  приета на Първия редовен конгрес на ПП „Нова Зора”
  ПП „Нова Зора” иска нов път за нацията и не се примирява с подписаните от българските наемници на чужди интереси капитулации пред историческото бъдеще на народа и българската държавност
  ПП „Нова Зора” заявява, че „трансферът” на суверенитет, с който т. нар. политически елит на прехода обозначава политическия си път, е средство и форма за ерозия на българската държава, за която са умирали синовете на България и не признава нито един акт, който прокламира или легитимира подобна политика. Българският суверенитет не се продава, не се залага и не се преотстъпва
  ПП „Нова Зора” определя контролирания хаос, налаган в националния живот, като форма за възпиране на вертикалния прогрес на българската нация и като средство за прикриване осъществяването на геноцидни програми, практики и политики
  Автор: Първи редовен конгрес на ПП „Нова Зора”>> Пълния текст...
  Симеоника
  Ако е имало изобщо някакъв сценарий за скандала между министъра на финансите Симеон Дянков и президента Георги Първанов, сценаристите трябва да са изключителни некадърници. В стремежа си да издигнат имиджа на правителството и неговия вицепремиер и министър на финансите за сметка на държавния глава, те превърнаха Дянков в своеобразна „българска Моника Люински”. Квалификацията е на предаването „Шоуто на Слави” по Би Ти Ви – телевизията, в която отдавна не стъпват нито Бойко Борисов, нито Симеон Дянков.
  Ако не сте забравили, стажантката в Белия дом Моника Люински бе влязла в интимни отношения с тогавашния президент Бил Клинтън, което той отрече под клетва. Тогава един независим прокурор подгони стопанина на Белия дом и работата стигна до импийчмънт. Сиреч, до предсрочно освобождаване на президента от длъжност: не заради „нерегламентирани контакти” с госпожица Люински, а за лъжесвидетелстване под клетва! Клинтън, разбира се, отърва поста с цената на едно извинение за лъжата, а как се е обяснявал със семейството си, сам си знае. И на същия този лъжльо в София пък му спретнаха митинг концерт после.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...

  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа
  Бойко Борисов: Аз гарантирам, господа