"Нова Зора" - брой 7 - 16 февруари 2010 г.

Сподели във Facebook
Самотата на Апостола
Той е Там, в голямото Там, „где родни сенки с родна реч срещат брата и сина”. Провидческият стих е от Димчо Дебелянов. Поет и ратоборец. Погинал за майка България.
И ето вече толкова лета той ни лицезре от великото небитие. С великодушието на праведник и Апостол. Е, сигурно се смръщва заради нашите неоправии и „кривици”, за които многажди е поменавал. И как не, след като „народните ни работи” – караме-вараме – се препъват като „жаба в угар”. Това пак е негов израз.
За себе си, нали Апостол, нали жертвен агнец, нищо не е поискал. Имал едно скръбно мечтание – гробът му да е в България и „всякой да го знае”.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Седмият сигнал
На състоялата се на 12 декември м.г. VII национална конференция на Движението за права и свободи Ахмед Доган изнесе политически доклад на Централното ръководство, отразяващ както последните 8 години участие на партията във властта на българската държава, така и стриктно изпълняваните преди и през целия преходен период стратегически политически цели. Изминалото, макар и кратко време, дава възможност за по-рационален анализ на залегналата в него философска еквилибристика на авторитарния лидер, отправените към българската общественост преднамерени внушения, както и съдържащите се дискретни послания до електората, капсулиран на етническа и религиозна основа.
Стратегическият замисъл проличава ясно в заключителната част от доклада на А. Доган, където се визира “проекта за развитие на ДПС за следващите двадесет години”. Според този проект “свързаните със запазване и развитие на идентичността политики трябва да бъдат основен стратегически приоритет – независимо от време, пространство и конкретна политическа ситуация”. Защото за ДПС “Принципите на идентичност имат сила на природен закон”.
Автор: Милко НИКОЛОВ>> Пълния текст...
Алексей Петров - начин на употреба
Да занимаваме нашите читатели с операция “Октопод”, при която главният арестуван бе т. нар. бизнесмен, охранител, доцент в УНСС, офицер на прикритие и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, е излишно – сервилните медии съобщиха и показаха цялата операция едва ли не по секунди. Става дума за друго - дали не сме свидетели на поредния сапунен мехур за пред българското общество и димка за пред Брюксел. Така както стана с “Наглите”, когато от 25 задържани съдът остави в кауша само трима.
Коментарите върху ареста на Петров, който вече е известен и с бандитското прозвище Трактора, са разнопосочни. Според управляващите той дълго време е защитаван от предишното правителство. То обаче, в лицето на експремиера Станишев и на бившия вътрешен министър Румен Петков, се разграничи от Алексей Петров и одобри по принцип действията на МВР. Но и двамата не пропуснаха да напомнят под чие крило израсна възпитаникът на пазарджишкото милиционерско училище. И с кого е тренирал карате. И че цялата работа намирисва на разчистване на лични сметки.. Премиерът каратист, разбира се, категорично отрече да е имал по-специални отношения в миналото с Петров. А неговият стар съмишленик и настоящ шеф на митниците, Ваньо Танов, побърза да обяви, че Алексей Петров се е ползвал с политическия чадър на тройната коалиция. И че още преди две години са били изпращани в кошчето всички разработки срещу него. А самият Танов бил докладвал за всичко това на закрито заседание на парламентарната комисия по ред и сигурност.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
България е привилегирован партньор на Русия
в пълния смисъл на думата
- Ваше Превъзходителство, вече година и половина сте посланик на Русия в България, какво се промени за този период в руско-българските отношения?

- Преди всичко бих отделил сферата на енергетиката. Навлязоха в стадий на практическа реализация подписаните по-рано споразумения за “Южен поток” и АЕЦ “Белене”. Важно е това, че въпреки световната финансова криза, нашите страни не само не са се отказали от тези стратегически проекти, но и възнамеряват да активизират работата по тях. Второ, съвместно с българските партньори успяхме да получим осезаеми резултати в области като транспорта, туризма и инвестиционното сътрудничество. Миналата година бе стартиран и започна редовни търговски рейсове по маршрута Кавказ-Варна руският ферибот “Авангард”. Открити са редовна въздушна връзка Москва-Варна-Москва и Москва-Пловдив-Москва, осъществявана от авиокомпанията “S-7”. Успешно продължава работата над проекта за строителство на санаторно-оздравителния център “Камчия”, реализиращ се със средства на московското правителство. Общият обем на инвестиции в този обект е около 150 млн. евро. През лятото на 2009 г. беше завършен вторият комплекс на проекта.
Приятно е да се отбележи, че въпреки кризата, която засегна практически всички сфери на икономиката, не отслабнаха нашите връзки в областта на туризма. Броят на руските туристи в България през 2009 г. не е намалял в сравнение с предишната година и е близо 300 хил. души. В сферата на културата през 2008-2009 г. бе успешно реализиран безпрецедентен по мащаб проект в историята на нашите двустранни отношения - обмен на Национални години между Русия и България. Проведените в техните рамки многочислени мероприятия придадоха мощен импулс на хуманитарните контакти между народите на нашите страни, оживиха и възобновиха непосредственото общуване между хората, особено сред творческата интелигенция.
През юли миналата година в резултат на парламентарните избори имаше смяна на българското правителство. Смятам, че успяхме да създадем добро взаимно разбирателство и с новия премиер г-н Бойко Борисов, и с колегите от кабинета. Това без съмнение спомага за ефективното реализиране на мисията ми на посланик на Русия - за обезпечаване на интересите на нашите страни с помощта на развитие на тесните и взаимноизгодни отношения с България. Затова основната насока на моите усилия е бъдещо засилване и укрепване на традиционно стабилните връзки между нашите страни във всички сфери, представляващи взаимен интерес.

- За последните години руско-българските отношения, без да са твърде енергични, станаха излишно “енергийни”. Какво е Вашето мнение, има ли в близко бъдеще перспектива за развитие на проектите “Южен поток”, АЕЦ “Белене” и “Бургас-Александруполис”?

- Важен етап от сътрудничеството между нашите страни бе състоялото се през декември 2009 г. в София 13-о заседание на двустранната Междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, в хода на която българската страна официално потвърди своята заинтересованост от продължаването реализацията на споменатите съвместни енергийни проекти. За всеки от тях бе набелязан конкретен график за работа. Убеден съм, че приетото от София по този въпрос политическо решение ще бъде позитивен стимул за увеличаване на усилията на всички участници в енергийните проекти за тяхната реализация.
Нeгово Превъзходителство Юрий ИСАКОВ,
извънреден и пълномощен посланик на Русия в България
>> Пълния текст...
Българският преход е дълъг скок встрани
- Господин Вацев, как виждате края на зимата като отправна точка за политическата пролет, лято и есен на България?

- Сезоните в политиката са различни от тези в природата, така че е без значение дали е лято, или зима. Кабинетът Борисов премина съвсем наскоро от първия си сезон, обичайно кратък, към втория.
Първият сезон обикновено е около половин година, през която обществото е заинтересувано, защото вижда непрекъснато нови неща; журналистите са общо взето добронамерени и любопитстват, противниците и съюзниците не са напълно ясни, а най-важното е, че още не са се появили истинскитe противници и врагове на режима, тъй като до края на шестия месец има все още възможност този, който се надява на някакъв пост или назначение, да го получи.
Следователно някъде докъм края на първата половин година нещата се изясниха и кабинетът на България уверено премина към следващия си етап, или ако искате, наречете го сезон. Вече е ясно какви са отношенията вътре в управляващите и горе-долу какви са те у противниците. Т.е., българският национален политически елит вече е придобил новата си структура като резултат от протеклите през миналата година избори. От тук нататък основните коловози са ясни и могат да се кажат две неща съвсем точно:
Първото е, че Световната банка ще се опитва да управлява България през този кабинет. Тя е американска международна институция и за съжаление нейни представители ще се опитат да реализират яростен, фанатично либерален модел, какъвто те умеят да правят. Всъщност друго не сме и очаквали от Световната банка.
Второто, което е ясно, е че Борисов има три големи - извън личността му - дефекти. Те са проблеми на неговата властова, управленска и политическа ситуация, проблеми на новата властова гарнитура.
Първо, не съществува партия ГЕРБ, такова нещо просто няма.
Валентин Вацев пред в. "Нова Зора"
в разговор със Соня Сиромахова
>> Пълния текст...
Милост от никого не диря!
Тайната на неговия успех се крие във факта, че всяко от неговите качества било точно уравновесено с друго, привидно противоположно, но всъщност допълващо първото. Бил е фантастично смел и въпреки това никога прибързан, винаги е знаел кога да избяга; рядко хладнокръвен и все пак топъл и сърдечен в отношенията си с хората; закален като стомана от несгодите и опасностите на своя живот, без да загрубее, или да загуби присъщата си човещина. Той съчетава твърдост на характера с нежен лиризъм, който прави не по-малко впечатление от изумителната му смелост. Неговият весел нрав и жажда за живот съжителстват с доброволното му себеотрицание и готовността му да приеме една ранна и жестока смърт.
Той е роден водач, със съзнание за своята историческа роля и същевременно скромен, без лични амбиции. Той никога не поставя себе си над закона на организацията като цяло. Той е професионален революционер, човек, чийто живот е посветен на задачата да организира въоръжено въстание. И все пак, наред с неотложността на делото, той притежава онова, което е липсвало у повечето негови съвременници – търпение, умение да се изчаква и силата да противостои на изкушението за прибързани действия. Той е практичен, с разбиране както по въпроси от ежедневието, така също и по сложните проблеми, свързани с организирането на целия народ за революция. И докато краката му стъпват здраво на земята, очите му са отправени към звездите – той е способен да разбуди и най-бездушния, сраснал се със земята селянин, и да разпали огън в най-затъпелите и страхливи души.
Фрагменти от изследването на
Мерсия Макдермот “Апостолът на свободата”
>> Пълния текст...
До Франкфурт и назад-напред
От bTV в сряда научихме, че нашият буен сънародник Волен Сидеров се е извинил за поведението си на борда на самолет на “Луфтханза”, предизвикало скандал в Германия. Информацията дошла от говорител на полицията във Франкфурт. Извиненията са поднесени с посредничеството на българското посолство в Германия пред представители на “Луфтханза” и на полицейската дирекция. Бившият журналист очевидно не е извикал представители на нашата или германската преса да отразят детайлно смелата му постъпка, да тиражират в милиони екземпляри убедителната му защита на българското национално достойнство чрез смирено извинение.
Иначе до края на седмицата прокуратурата вероятно щеше да уведоми съда и да бъде въведен наказателен иск, след което Сидеров нямаше да има интерес да протака и трябваше да се яви в съда. Явно, адвокати са го посъветвали да потърси досъдебно споразумение, предвиждащо обаче признание за вина. И при инцидента на магистрала Тракия той първоначално твърдеше едни работи, после, като поразмисли, започна да твърди други неща. Сега трябва да черпи, че си е изтървал нервите в германски, а не в американски самолет.
Автор: Илия ИЛИЕВ>> Пълния текст...
Жак Атали:
Да оцелеем в кризите
През 2009 г. френското издателство „Фаяр” пусна на пазара книга на Жак Атали, в която се анализират причините и последиците от разразилата се през 2008 г. финансова криза в САЩ. Криза, която скоро надхвърли пределите на Америка и разтърси световната финансово-икономическа система, като се стовари и върху крехката икономика на България. Впрочем, неслучайно Атали говори за кризи в множествено число, а не за една криза. Обяснението е просто: сегашната криза не е нито първата, нито последната от този род в човешката история. Тя просто е част от кризисния цикъл на капитализма и след нейния край ще избухнат други кризи. Но дори и сама, днешната криза е придружена или ще бъде последвана от екологични, суровинни, енергийни, демографски, образователни, морални,социални, политически и военни кризи и конфликти.
Тези „съпътстващи щети” на съвременния капитализъм се проявяват различно в различните страни и региони. Например докато в Африка, Азия и Латинска Америка има бум на раждаемостта, в Европа населението застарява и стагнира числено, а в САЩ се увеличава, благодарение на миграцията от чужбина и се „латиноамериканизира”. Като цяло населението на планетата се увеличава и още през това десетилетие ще достигне 8 млрд. души, при 7 млрд. души в края на 2009 г. Тоест, нарастването му за десетина години ще е равно на това от началото на нашата ера до Втората световна война. И благодарение на увеличената продължителност на живота, за пръв път в човешката история броят на по-възрастните от 65 години ще надхвърли този на децата под 5-годишна възраст.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Турция:
Напрежението между армията и правителството продължава
Либералният ежедневник „Тараф”, позовавайки се на документи, разкри неотдавна съществуването на един, за кой ли път, заговор на армията, целящ да свали консервативното ислямско правителство на Партията на справедливостта и развитието (АКР – съкр. от турски).
Този път става дума за план, наречен „Бальоз” („Каменарски чук”), коментират европейски издания. Подготвен през 2003 г. от един вече пенсиониран генерал, планът предвиждал кървави атентати срещу две големи джамии в Истанбул и въздушни инциденти с Гърция с цел да се създаде обстановка на хаос и да се улесни вземането на властта от армията.
Главният редактор на „Тараф”, журналистът Ахмет Алтан, е твърде строг към военните: „Нашите генерали смесват лесно професионални и криминални дейности. Как някой, който мисли, че дългът на армията е да взривява джамии, да сваля собствените си изстребители и да арестува стотици хиляди хора, е могъл да стане командващ на Първа армия (Истанбул)? Как това лице е могло да стигне до този пост? Какъв е, значи, критерият, за да станеш генерал в нашата армия? Трябва ли да можеш да излагаш спокойно начина, по който ще стреляш по собственото си население, за да те номинират за генерал? Колко офицери мислят като него? Съществуването на друг комплот (наречен „Кафез”, той бе разкрит от „Тараф” през ноември 2009 г.) показва, че индивиди от този сорт са вилнели в лоното на турската армия още през 2009 г. Ако бе избухнал истински конфликт с външен враг, как нашата армия би била в състояние да го разбие? Трябва да се пристъпи към една голяма чистка, за да се сдобием с нова институция. Какво чакаме, за да го направим? Някой луд генерал да изпрати танковете на улицата ли?”
Автор: "Зора">> Пълния текст...
В град Славяново обсъждат в. “Нова Зора”
На 1 февруари т.г. читатели на в. “Нова Зора” се събраха на разговор и за да споделят впечатленията си от вестника. Беше отбелязано, че през последните месеци интересът на социалистите и патриотите в град Славяново към в. “Нова Зора” значително се засилва. Увеличават се абонатите, интерес към публикуваните статии проявяват и хора, които досега не са били читатели на вестника. Разпространена практика е напоследък броеве на “Нова Зора” да се предават от ръка на ръка. Хората изтъкнаха, че в идейно отношение в. “Нова зора” напълнто ги удовлетворява като ляв патриотичен български вестник, който води смела борба в защита на истината, за възстановяване на държавността и оцеляването на българския народ.
Това е единственият вестник в България – подчертаха ораторите, който защитава истината за социалистическа България и отстоява разбирането, че независимо от проевропейската ориентация на нашата държава, ние трябва да запазим добрите си отношения с Русия.
Автор: Йордан БЪЧЕВ>> Пълния текст...
Въпроси, които щях да задам на Яне Янев
Похвални са изявите на лидерите на партия “Ред, законност и справедливост” начело с Яне Янев – да обхождат селищата в страната. Да се срещат с хората. Да изслушват техните болки и препоръки. Да се запознават с техните проблеми. Когато бяха обявили срещата в Пазарджик, пропагандни листовки бяха разлепени чак в нашето село, Бъта, което приятно ме изненада.
Мисля си, че такъв трябва да е подходът на нашите политически дейци. Темата, която са се заели да изясняват – истината за т.нар. преход, също е актуална и съществена... Навярно много са потулените престъпления. Харесва ми прямотата, с която Яне Янев се опълчи против диктаторския подход на премиера Бойко Борисов, още повече че този съществен недъг може да донесе не една беда.
Очевидно лидерът на партия РЗС Яне Янев е убеден, че е единствена алтернатива на сегашния правителствен екип, и има амбицията за промяна на Конституцията, за провеждането й в съответствие с новото време.
Автор: Иван ПРОДАНОВ
село Бъта
>> Пълния текст...
Академици, горе челата!
От месеци вече БАН е обект на апетитите на властта. Каквито и доводи да вади министър Сергей Игнатов, с каквито и финансови аргументи да му приглася колегата му Симеон Дянков, и на децата вече е ясно, че става въпрос за милионите на БАН. А общата оценка се колебае между три милиарда лева и същата цифра, но в евро.
Атаката срещу БАН започна още в зората на демокрацията. За нейното пълно ликвидиране пледираха сините талибани на Филип Димитров, така както стана в Грузия. Добре че не му остана време. Следващите правителства се отказаха от директни действия. Само дето я оставиха на гладна диета. Но тъй като в България вече почти не остана какво да се приватизира, дойде ред и най-старата българска академична институция. Институция, учредена преди Освобождението. И дори преди независимата българска църква.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Край Босфора шум се вдига...
Пред внушителния вход на Президентството се чува шумна човешка гълчава. Проблясват автоматите на почетния гвардейски караул. Предстои откриване на представителна изложба за средновековните български столици Плиска, Велики Преслав, Търновград. На мраморно стъпало в обширното фоайе е стъпил президентът и произнася слово за великата старобългарска култура, една от най-древните и богати в Европа. Споменава и имената на бележити български владетели: създателят на българската държава хан Аспарух, победителят над византийците хан Крум, строителят на великолепни сгради кан Омуртаг... А когато стигна до възхода на българската култура при цар Симеон и неговите подвизи под мощните крепостни стени на византийската столица, спомних си една прекрасна карикатура на Илия Бешков.
В тази своя творба ненадминатият и дълбокомислен художник е нарисувал сам себе си да взима интервю от цар Симеон. Облечен в своите царски одежди, българският владетел строго и поучително заключава: “И ние правехме едно време ешмедемета,* но ги правехме под стените на Цариград...”
Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
Родните супермени и супержени пак шашнаха света
Ония нашенци, които са гледали за пръв път петъчен парламентарен контрол, със сигурност са останали приятно изненадани – оказа се, че някои от мегаполитиците на ГЕРБ, макар и с огромни усилия, могат дори да... четат (напр. партийната секретарка Цецка, министрите на войната, правосъдието, здравеопазването). Както са тръгнали нещата, нищо чудно свръхкадрите на свръхчовека Борисов някой ден да се научат и да пишат! Което автоматично повлича след себе си неотложния въпрос: ако топинтелектуалката Румянка Желева е магдебургски професор, то как така останалите й съпартийци още не са обявени поне за доценти от Факултето?
Друга съществена точка в дневния ред на контрола бе нетърпящата и ден отлагане здравна реформа. Във връзка с това някои саботьори от БСП настоявахат вратите на болниците да се захлопват по-елегантно, докато националните предатели от ДПС се инатеха да се запазят поне част от лечебните заведения.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...