"Нова Зора" - брой 42 - 24 ноември 2009 г.

Сподели във Facebook
Досие за убийството на България
 • Амнистия за Ран, за Ът и доживотна присъда за българския народ
 • В шумотевицата около десетоноемврийските европейски и български чествания остро се вклини един неочакван призив: да не се сърдим на програмата “Ран-Ът”, да не виним нейните български и чуждестранни автори, да не питаме за политическите договорки, свързани с нейното налагане на българското общество. В броя си от 10 ноември зам.-главният редактор на в. “Дума” Юрий Борисов предложи един според нас добросъвестен, но твърде избирателен прочит на доклада “Ран Ът”. След седмица последва пространен разказ на проф. Иван Ангелов под заглавие “Защо и как беше подготвена програмата Ран-Ът”. В него между другото се казва: “Обвиняваха ни, че сме предали интересите на България, че сме възстановили капитализма тук, че сме получили големи суми в долари. Много хора са ме питали каква е ролята на програмата “Ран-Ът” за всичко, което стана в България. Моят отговор винаги е бил: за съжаление почти никаква. Промените в България бяха проведени по предписанията на МВФ и Световната банка. С участието на сервилните български политици те превърнаха България в опитен полигон на Международния валутен фонд и Световната банка за изпробване на авантюристични схеми”.
  Позицията на проф. Иван Ангелов е достатъчно екстравагантна – проблемът бил, че Програмата не била приета и не се изпълнявала в България... Виж, ако я бяхме реализирали, така, както е по предварителния замисъл – тогава какви чудеса щяха да се случат!..
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Вътрешнопартийният разпад ни застига като лава
  Още преди конгреса на БСП, в средата на октомври т.г., написах, че ръководството на партията е обхванато от болест, която руският писател Гончаров определя като “обломовщина” по името на главния герой на своя знаменит роман. Разчетено, това означава безцелно прекарване на времето, нищонеправене, лентяйство поради липсата на цел, вид умора, която се изразява в безполезно вторачване в пространството, пропиляване на възможности, които си отиват една след друга в небитието. В нашия случай лошото е, че това заболяване се съчетава и с други болести, които сега нямам намерение да изреждам.
  Моето впечатление е, че и след конгреса инерцията в поведението на БСП (настроена да съзерцава и обсъжда проблемите, вместо да ги решава, да тъпче на едно и също място, вместо да действа) продължава да я владее. От време на време сънят бива прекъсван, но за кратко, после отново симптоми на летаргия. Така депутатите от “Коалиция за България” проспаха дискусията за бюджет–2010: а има ли по-важно задължение един народен представител от участието в разглеждането на годишния бюджет?!
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Сидеров - нагоре по стълбата, която води надолу
  Броени месеци след парламентарните избори обществената подкрепа за партия “Атака” се е стопила от 9 на 4 процента, сочи изследване на НЦИОМ. Причините за това са комплексни, но най-съществената от тях е една – превъплъщението на менте националиста Сидеров в джобно пале на Бойко Борисов. Каквото и да изрече или направи новият премиер, палето откликва с лъчезарно джавкане. Без значение дали става дума за увеличение на акцизите, за вдигане на пенсионната възраст, за разширяване на платените медицински услуги, за поскъпване на тока, за създаване на частни здравни каси - и все в тоя антисоциален и антинационален дух, чак до авантюристичния саботаж срещу проекта АЕЦ “Белене” или възкресяването на обслужващия чужди интереси комплекс “Горна Арда”. “Спрямо големите енергийни проекти правителството провежда политика, насочена към съобразяване с националните интереси”, баламосва публиката Сидеров.
  По случай стоте премиерски дни на Борисов ентусиазмът на неговото джобно кутре просто преля във френетичен възторг, представящ народните въжделения за осъществена действителност: “Вече е сложен край на безконтролните харчове, спечелено е доверието на партньорите ни от Европейския съюз, наложени са правила в системата на МВР, потърсена е отговорност от предишните управляващи... “- каканиже новите си врели-некипели Сидеров. На които, естествено, казионните медии неслучайно отделят щедри вестникарски площи и ефирни децибели. От доскорошна мишена на политически правилната пропаганда атакист номер 1 се превърна в неин щатен фаворит.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Лесната слава бързо замайва
  Колко много „победители” се навъдиха покрай тези частични местни избори! Ако някой чужденец е гледал пресконференциите на политическите сили в нощта след изборите, и особено ако са му превели изказванията на политическите лидери на 15 ноември и след това със сигурност би се объркал чия кандидатура е била например Йорданка Фандъкова. Защото от „Синята коалиция” изтъкваха „съществения” принос на симпатизантите на ДСБ и СДС за нейната победа в столицата. Лидерът на софийската организация на ДСБ, Атанас Атанасов, се похвали така: „Постъпихме правилно, като съсредоточихме усилията на десницата”. Това си беше откровена оферта за по-голям дял от „малката пица”. Неслучайно Атанасов гледаше Бойко Борисов с влажен, почти влюбен поглед на котарак, умилкващ се около стопанина си за парче сирене. Нали Бойко го компенсира за отпадането му от 41-ото НС, назначавайки го в Надзорния съвет на „Информационно обслужване”. Сиреч, в същото онова дружество, където според разкритията на новия кабинет заплатите се изразяват в астрономически цифри.
  Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
  Котешко хоро край АЕЦ "Белене"
  Покрай скандалите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), медиите в България пробутаха скромно още една неприятна новина: проектът за Втора атомна се е върнал в изходно положение. Защото на 28.10.2009 г. стратегическият партньор за изграждането на АЕЦ „Белене” – немската компания RWE, се отказа официално от участие. От Москва веднага предложиха да сменят немския инвеститор. Сиреч, проектът да се осъществи не само с руска технология, но и с руски пари. Остава да видим само дали в ГЕРБ са русофоби и българофили, или са само европофили, които нехаят за България.
  Защо RWE се оттегли от Втора атомна, въпреки изборната победа на Бойко Борисов и „приятелството” му с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Никола Саркози, премиера на Италия Силвио Берлускони и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу? Защо това не стана при „лошото” управление на Сергей Станишев, което Борисов обвинява за всички днешни проблеми на България?
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Двойното дъно на истината
 • Истините на Бойка Вапцарова за нейния съпруг Никола Вапцаров, за неговата фамилия и близките му приятели
 • В България политик, който си създаде име на пазител на закона и реда, на борец срещу корупцията и мафията, по разбираеми причини се радва на огромна популярност. Жалко за вярващите, защото такива хора, едва-що влезли във властта, забравят всичко, което преди това са обещавали. Само преди няколко години такъв носител на надежда, от когото народът очакваше промяна и установяването на правова държава, беше Симеон Сакскобургготски, а сега за българите, а и за европейските правителства, такава личност е кметът на София Бойко Борисов.
  Без съмнение той е моралният супермен на българската политика. Дължи своето главозамайващо бързо издигане на борбата с политическата конюнктура, с корупцията и с мафията. С подобна политическа стратегия бившият цар Симеон Втори успя да стане министър-председател на България през 2001 г. Но се появи нова звезда – Бойко Борисов. Понастоящем кмет на София и вероятен (много неща говорят в полза на това твърдение) бъдещ премиер на страната.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Досие за убийството на България
  Технология на разрухата
  В началото на 1990 г. в българското посолство във Вашингтон се явил г-н Ричард Ран и поискал виза за частно посещение в България. Пристигнал в София и се оказало, че правителството на Луканов го било поканило заедно с г-н Ът да изработят със смесен екип от американски и български специалисти “Проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика на България”. Така се появява докладът, известен като програмата “Ран-Ът”.
  Проектът “Ран-Ът” е книга от няколко стотин страници, написан е на английски и след това преведен на български език през 1990 г. Раздаден е на народните представители въ Великото народно събрание за обсъждане в пленарно заседание. То не се е състояло и проектът е бил иззет и е станал такава рядкост, че член на правителството на Луканов дори отрича неговото съществуване.
  Автор: Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Фантомните болки
  Лично наблюдавах Сергей Станишев при последната му визита в Москва, която формално бе посветена на отбелязването на Годината на България в Русия. В частност, той посети тържественото откриване на руско-българска конференция на историци в Института по славянознание при РАН (Руската академия на науките). Но си тръгна буквално след петнайсет минути, понеже в същия ден му предстояха изключително трудни преговори с руското ръководство по въпроси на енергетиката. И аз, и другите странични наблюдатели, видяхме колко озадачен и напрегнат бе тогава министър-председателят. Явно не му беше до тържествените мероприятия от Годината на България в Русия. Така че избори за Народно събрание, трудности с енергийните проекти, световна икономическа криза (а пък всички тържествени мероприятия струват пари, и то не малко) – Годината на България в Русия просто не би могла да мине с успех.
  Но дори и да беше станало обратното, въпреки очакванията, дори и успешно отбелязаната Година, не може да запуши двайсет и пет години равнодушие и отчуждаване. Такива мероприятия имат смисъл само като етап от последователна, с години провеждана политика на сътрудничество и сближаване. Засега между Русия и България това го няма.
  Василий Каширин пред сп. “Бизнесконтакти”>> Пълния текст...
  Съветският съюз щеше да победи Германия и сам
  Днешната западна историография умишлено представя твърде изопачена картина на Втората световна война. Британският историк Норман Дейвис, по националност уелсец, е извънредно рядко изключение в това отношение. Проф. Дейвис, пенсиониран оксфордски преподавател, е автор на капиталния труд “Европа от древността до наши дни”, в който той пише с много симпатии за България. Наскоро излезе и забележителното му изследване “Европа се бие. 1939-1945 г.”. По-долу предлагаме интервю на полския журналист Влоджимеж Калицки с проф. Дейвис, взето във връзка с новата му книга.
  Автор: “Газета виборча”>> Пълния текст...
  Старчески диктат в управлението на Франция
  Франция не е Италия с нейната корупция, семейщина и разпасаност на политиците. Но и по галските земи нещата не са особено лицеприятни. Вярно, президентът Никола Саркози и неговите министри са сравнително млади хора. Затова пък в двете камари на Националното събрание все още се разпорежда т.нар Поколение’68. Нещо повече, едно изследване на социолога Луи Шовел показва, че след изборите през 2007 г. Франция се управлява от най-възрастния парламент в своята история. Последният масов набор на млади сенатори и депутати се състоя преди 29 години, когато социалдемократите на Франсоа Митеран спечелиха парламентарните избори с голямо превъзходство. Именно тогава в Националното събрание нахлу Поколение’68, което и пребивава по върховете на властта до ден-днешен. Както е известно, през май 1968 г. Париж стана арена на големи анархо-комунистически студентски безредици, укротени от президента Шарл дьо Гол, който не се поколеба да изкара танковете. Голяма част от днешните френски политици са участници именно в тези събития, при това от двете страни на барикадата. Тъкмо те навлязоха във властта при изборния триумф на социалиста Митеран от 1981 г. и така се окопаха в нея, че не се разделят с дойните си постове до последния си дъх.
  По данни на западните медии>> Пълния текст...